Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

  • 30 821
  • 764
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 5 102
Ходих в близкия Лидл и щракнах някои етикети. За мен това са боклуци. Айде, в саламите как и да е, има някакви примеси, макар че всичко извън подправки, за мен е боклук. Ама на пастърма да сложиш захар. И продукт с етикет Clean Label да има декстоза и като цяло 3 реда съдържание, извинете...
Скрит текст:



Това са разбира се скъпите и "хубави" продукти на щанда. Има къде-къде по-достъпни, където съдържанието е ред-два по-дълго.

# 481
  • Мнения: 13 457
За домашните колбаси е така, но то там пак си е че знаеш какво слагаш вътре. Месо/кайма ти си ги набавяш пък вече дали ще ги изядеш на суджук или на кюфтета, твоя си работа.
Тези в магазините... честно казано какъвто и етикет да им сложат, не могат ме убеди че са само това дето пише на етикета или че са читави като цяло. Преди време приятел работеше в производство на колбаси - салами и прочие "хубави" работи. Е, познайте той дали кусва такова нещо, у тях също не даваше да се яде салам. Айде тук било слухове и незнамсикакво, ама на него му вярвам, точно той вероятно знае защо не ги яде, нали? Питали сме го да препоръча кой им е най-хубавия салам, отговорът беше Никой, не ги яжте.
Ако кажа че никога не слагам в уста купен колбас, ще излъжа, но наистина гледам да са изключение и хич не се заблуждавам че това е добра храна. Примерно на гости предимно ям каквото ми сервират, неуважително е да почна да поучавам домакините си че това дето са ми сервирали е боклук, все пак. Вкъщи ако взема някой бекон или нещо от сорта, взема, за салам не ми и хрумва. Нито месото е кой знае колко в тях, сума ти соя слагат за пълнеж, после още химия да го докарат на цвят и вкус и мирис... Мерси, по-добре да си купя пържола за същите пари. Или яйца.

# 482
  • пак там
  • Мнения: 2 885
Елора, извини ме, но това, което пишеш, е същото. Един приятел ми показа едни интересни неща, не помня на коя фирма.

А фактът, че ти си участвала в промяната на срока на годност...  по-добре го затрий.

# 483
# 484
  • Мнения: 7 788
ох, и колко кокосова захар смяташ да изядеш, за да си набавиш необходимия магнезий (примерно)

# 485
  • Мнения: 13 457
Честно ли в тема за ИР някой ще препоръча захар, пък била тя и нерафинирана?
Тя и тръстиковата има дето не е рафинирана. Кленовия сироп и той. И брезов и забравих какъв още имаше. Че и медът. Много полезни неща има и в тях, освен захарта. И какво? Захар са си. Не са много като за нас. Това малко като поста от преди няколко дни с нутелата дето имала сравнително нисък ГИ.
Скрит текст:
Отделно че от този същия сайт видях статия дето препоръчва портокаловия сок като източник на витамин Д... иначе малко преди това в същата публикация пише че единственият растителен източник били гъбите Grinning Щях да пиша че е леко несериозно, ама то хич не е леко. От къде и какво превеждат и преписват не ги знам, обаче не личи да са го чели преди да го публикуват.

# 486
  • Мнения: 32 291
Елора, извини ме, но това, което пишеш, е същото. Един приятел ми показа едни интересни неща, не помня на коя фирма.

А фактът, че ти си участвала в промяната на срока на годност...  по-добре го затрий.


Eдно е да ти разкажат, друго е да го видиш с очите си.
Схващаш ли разликата? Ако не, лошо.
Ще ти обясня. Дали е едно и също да ти разкажат с 3 изречения филм  или да го гледаш? Ако кажеш, че е едно и също, имаш проблем.
Ама не ми дреме в какво вярваш и в какво не.
Не съм длъжна нито на теб да се доказвам, аз знам какво съм видяла.
И къде съм писала, че съм участвала в смяна срок на годност.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 23:06 от Не се сърди, човече

# 487
  • Мнения: 7 856
За захарта в пастърмата - писах преди малко. Без нея не се хранят полезните гадинки, които ферментират месото, след което захар не остава. Ядете черен шоколад, който има много повече захар и за вас е допустим...
Ако някоя от вас е месила тесто, тя добре знае, че и за най-соленото тесто трябва да се добави малко захар, за да се активира маята.
За мене притеснителна е нитратната сол - в случая калиевата. Водят се консерванти, но от доста голям колбасарски опит мога да ви кажа, че не е нужна. Истинската причина е друга - запазва червения цвят на месото, дори го усилва.

Елора - аз отдавна не купувам месо от хипермаркети, просто не става за ядене. За късмет си имам квартална месарница и само от нея пазарувам. Само с нашенско месо и зареждат всеки ден. Дори не се дразня на опашките всяка вечер. Колкото до мерака ми - дресирана съм от дете, че трябва да се прави зимнина (това от времето, когато строяхме социализма 😊). Отделно пак по Татово време бях на студентска бригада в консервна фабрика. От тогава не мога да хапна готова консерва. Но всяка есен фризерът е пълен, както и мазето с туршии, лютеница и други вкусотии.
Чревоугодник съм и нямам проблеми да вися часове да приготвя нещо вкусно и качествено. Дори с жертване на почивен ден или недоспиване през нощта.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 23:07 от Не се сърди, човече

# 488
  • Мнения: 11 507
Недоволна, би ли споделила как правиш пъстърма в хладилника?

# 489
  • Мнения: 5 459
Недоволна, ние на конския суджук не му слагаме захар, но си става.
Баба ми и тя едно време не съм я виждала да слага захар на суджук..

# 490
  • Мнения: 18 542
Скрит текст:
Честно ли в тема за ИР някой ще препоръча захар, пък била тя и нерафинирана?
Тя и тръстиковата има дето не е рафинирана. Кленовия сироп и той. И брезов и забравих какъв още имаше. Че и медът. Много полезни неща има и в тях, освен захарта. И какво? Захар са си. Не са много като за нас. Това малко като поста от преди няколко дни с нутелата дето имала сравнително нисък ГИ.
Скрит текст:
Отделно че от този същия сайт видях статия дето препоръчва портокаловия сок като източник на витамин Д... иначе малко преди това в същата публикация пише че единственият растителен източник били гъбите Grinning Щях да пиша че е леко несериозно, ама то хич не е леко. От къде и какво превеждат и преписват не ги знам, обаче не личи да са го чели преди да го публикуват.

Нищо няма да ти стане от кокосовата захар не влизай чак в такъв филм
Нищо наистина, само дето КЗ ще скочи до небето, а след нея и инсулина - направо супер храна. Прекрасна рецепта за отглеждане на ИР и диабет, а и я продават в био магазините...  ooooh!

# 491
  • Мнения: 17
Перфектен ми е инсулина позволявам си много рядко фурми или нещо с кокосова захар и дори без хапчета имам ефект .. който както си реши

# 492
  • Мнения: 7 856
Недоволна, би ли споделила как правиш пъстърма в хладилника?
Ще пиша за пореден път.
Кипвам в литър вода 120 гр морска сол и УЖАС! 30 гр захар. След като изстине, в някакъв подходящ съд (аз използвам пластмасова кутия с капак) слагам месото (свинско филе, разрязано на две, но може и с телешко, аз не обичам). Слагам месото в кутията, затискам с миниатюрна чаена чинийка, за да не изплува, затварям капака и точно 48 часа в хладилника. При по-малко време не се осолява достатъчно, при повече става по-солено. При тази концентрация не е солена на вкус, но трае. Минималната доза е 100 гр сол, за да стане.
Това е за около килограм месо.
След като преседи в саламура та, я вадя и просушавам в домакинска хартия. От тук вариантите са два - ако е без подправки  просто се слага на скарата в хладилника.
Ако искате овкусена - след ден-два овалвате парчето месо в подправки по избор. Филе Елена (само за свинско) - ронена чубрица и чесън на прах. Кайзер пастърма - червен пипер и чимен. В Метро има готова такава подправка. Става и с друго по ваш вкус.
След това месото на скарата в хладилника. Ще се наложи да очиствате от време на време долният стъклен рафт от падналите подправки, но си струва.
Време за зреене - от 20 дни до месец и повече. Зависи колко искате да е сухо. По препоръки трябва готовата пастърма да е около 65% от теглото на суровото месо, но е въпрос на вкус.

# 493
  • Мнения: 13 457
Интересно звучи, трябва да пробвам и това когато се наканя. Това сушене около месец в обикновен хладилник или No Frost? Че моят е от вторите и всичко изсъхва много бързо в него... Ако изсъхне за по-кратко време се чудя дали ще е достатъчно узряло. Иначе суджуци съм сушила в хладилника, грешка няма за тях, много бързо стават.
Тия 30 грама захар нищо не са в случая,  отделно че и повечето от тях остават във водата после. Купени филета обаче понякога направо си имат леко сладникав вкус, та там явно слагат повечко. То в тях захарта е най-безобидното де, нея не бих я правила на въпрос.

# 494
  • Мнения: 5 459
Аз не казвам, че 30 грама захар са ужас, ама не виждам защо да ги слагам, като в рецептите ,които са ми дали за колбаси няма захар, а още повече, че се получават и без нея...

Общи условия

Активация на акаунт