250 грама вдъхновение и кошница ЗАХИРА

  • 7 099
  • 139
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 2 128

Любимото сладко от боровинки!
1кг.боровинки
1кг.желираща захар Захира
1/2ч.ч.вода
1/2ч.л.лим.киселина
Приготвя се по традиционния начин-приготвя се захарния сироп,добавят се почистените и измити боровинки.Вари се на бавен огън до желаната гъстота(ние го предпочитаме по- рядко).5 мин.преди сваляне от котлона се прибавя лим.киселина.Пълни се в сухи бурканчета и 5-7мин.се стерилизира.
Очаквам с нетърпение таз годишната реколта!!!

# 121
  • Стара Загора
  • Мнения: 330
Сладко от ягоди

# 122
  • Мнения: 353

Еклерово изкушение!

# 123
  • Мнения: 30
Здравейте!
С удоволствие се включвам в предизвикателството с няколко любими рецепти.
За всичките си рецепти, в които има захар, се доверявам на захар Захира.
1. В сезона на черешите - любим у дома Черешов сладкиш с крема сирене


Как го приготвям съм описала подробно тук  https://radi-homemade.blogspot.com/2016/06/cherry-cake-with-cream-cheese.html
Кекс с орехи и сушени боровинки

Рецептата може да откриете на този линк - https://radi-homemade.blogspot.com/2017/07/cake-with-walnuts-and … -blueberries.html
Чийзкейк със сини сливи

Рецептата съм описала тук - https://radi-homemade.blogspot.com/2018/09/cheesecake-with-prunes.html
Бисквитки с орехова поръска

Рецептата - на този линк - https://radi-homemade.blogspot.com/2019/04/homemade-cookies-with … lnut-topping.html
И за празници - любимата ни торта - експериментирам с кремовете.
Боровинкова торта с маскарпоне и шоколадов мус

Рецептата подробно съм описала тук - https://radi-homemade.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

# 124
  • Мнения: 1 379


Любимите вкъщи кокоски. Много лесни и бързи, но просто уникални. 500гр Кокосови стърготини, 350гр Захар и 6 Яйца. Всичко се бърка с дървена лъжица, оформят се и се пекат в зарята на 180 градуса фурна, до зачервяване Simple Smile

# 125
  • Сливен
  • Мнения: 457
Мармалад от сини сливи.
3кг плод,1.5кг захар.Измийте сливите, махнете костилките и и ги сложете в по-голяма тенджера да поврат с около 1,5-2ч.ч,вода.

След като омекнат, пасирайте ги в кухненски робот или ги смелете в машинка.

Объркайте захарта с пюрето от сливи на котлона и го варете, за около 2часа,изключваме и оставяме да изстине.На следващата сутрин отново се завира,докато се получи гъст мармалад.Затваряме в бурканчета и обръщаме надолу с капачките.

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 06:18 от МиленаД

# 126
  • Мнения: 103
Моето любимо сладко е от малини!                          
1 кг малини                                                  
1 кг захар  
1 ч.ч. вода
1ч.л. лимонтузу          
Водата и захарта се  слагат да  заврят, докато захарта се стопи. След това в получения сироп се прибавят малините. След като заврят се отстранява получената пяна и се оставя до сгъстяване. Когато сладкото е готово се прибавя лимонтузу и се сваля от огъня. За да няма семки от малините сладкото, докато е още горещо се прецежда през цедка. Готовото сладко, още топло се пълни в бурканчета.  

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 14:21 от Ramona

# 127
  • Мнения: 999
Вкъщи всички обичаме палачинки. Като пълнеж най-често използваме мед. Зимно време обаче обичаме сладко от смокини. Имаме три големи дървета пред блока и всяко лято се правят по няколко буркана по тази рецепта:

2 кг смокини
1,6 кг захар
2 ч.л. лимонтузу
1 пръчка канела

Измитите смокини се чистят от дръжките. Надупчват се на 4-5 места с вилица. Сваряват се последователно в 3 отделни води за 4 минути във всяка. При смяната на водата се слагат за кратко в студена вода.
Отделно се вари сироп от 4 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода и пръчката канела. Готовите смокини се варят в него за около 20 минути.
Добавя се останалата захар, разбърква се до разтварянето й и съдът се маха от котлона. Остава се да престои до следващия ден.
След това се слага да се вари отново. Към края се добавя лимонтузуто. След изстиване сладкото се сгъстява още. Разкрива се в буркани.

# 128
  • В планината / На морето
  • Мнения: 1 011
Бързи и вкусни кокоски



Кокосови стърготини - 100 гр
захар - 100 гр
2 яйца (средни, по-скоро дребни)

В купа се смесват продуктите с вилица. От сместа се загребва с лъжица за сладолед или се оформят топчета с ръка. Пекат се в предварително загрята фурна на 160-170 град. 15 мин до порозовяване, на предпоследното ниво в тава, застлана с хартия за печене. Получават се много вкусни сладки, с тънка хрупкава коричка, а вътре меки и рехави. Може да се полеят отгоре с шоколадова глазура. Ако яйцата са  по-големи и сместа стане по-течна и трудна за оформяне, може да се използват хартиени формички или такива за мъфини, като в тях се сипва от сместа на 1/3 от формата.

Предпоследно горе или долу ?

# 129
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 077
Здравейте, днес направих тези мъфини за семейството. Рецептата е от "Супичка", но ще напиша съставките и тук.

Ванилови мъфини



Съставки:
125гр краве масло
2 яйца
1/2 ч.ч захар Захира
1ч.ч. брашно
1/3ч.ч. кисело мляко
2бр. ванилия
1 бакпулвер

Яйцата, заедно със захарта се разбиват с  миксер. Добавя се  киселото мляко и после разтопеното масло.Към течната смес се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Накрая се слага и есенцията и отново се разбива. Това ми е базова рецепта и често добавям разни плодове, шоколадови капки или каквото имам в момента. Днес бяха натюр. Стават меки и топящи се в устата.

# 130
  • Мнения: 11 737

Малинов чийзкейк в чаша

* 230 г бисквити с масло
* 125 г краве масло

* 400 г заквасена сметана
* 2 пакетчета българско крема сирене (250 г)
* 4-5 равни с.л. пудра захар
* 2 ванилии

* 1 бурканче малиново сладко

В блендер се смилат на 2 пъти биквитите, като се разделя маслото по равно. Изсипва се в продълговата или кръгла тавичка или в чаши, а с дъното на чаша хубаво се притиска и изравнява основата.
В купа се смесват заквасената сметана, крема сиренето, пудрата захар и ванилията. Разбива се с миксера, колкото да се спои сместа.
Разпределя се върху бисквитения блат и се изравнява.
Най-отгоре внимателно се разпределя сладкото от малини и чийзкейкът се охлажда за 2-3 часа в хладилник, преди консумация. Колкото повече стои, по-вкусен става.
Направата на чийзкейка отнема не повече от 10 минути.
Захарта в крема е на вкус, но умишлено не слагам повече, за да има контраст със сладкото от малини.
Сладкото от малини ми е домашно и набързо направено на котлона за чийзкейка.
Около 250 г малини, 100 г захар. Бъркам на слаб огън, малко да се сгъсти. Охлаждам и разпределям върху чийзкейка.

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 07:15 от Merelenda

# 131
  • Мнения: 670

 Сладко от бели череши

1 кг бели череши, 1 кг желираща захар Захира, 150 ml вода. Правим сладък сироп, заливаме черешите, махаме пяната докато се вари и 5 минути преди да го свалим от котлона слагаме 1/2 чаена лъжичка лимонтозу. Вари се, докато се сгъсти.

# 132
  • Мнения: 464
Любимата Френска селска торта



Френска селска торта
Продукти за блатовете с диаметър 25 см:
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г брашно

Разбийте яйцата и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на7- 8 топки.. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм и се пече.

Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 28-30 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и до разточете до желания диаметър.
Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути на 170 градуса.
Крем:

Заквасена сметана – 900 мл
Захар бяла кристална – 10 с.л.
Сладкарска сметана- 300мл.+ захар за подслаждане по желание
Орехи – 200 гр
Сладкарската сметана разбиваме със захарта до пълното и сгъстяване
На ръка се разбъркват заквасената сметаната и захарта и към нея се прибавя сладкарската сметана, от получиния крем се намазва всяка кора, след което се посипва с орехи.Може да се добави и сладко .

# 133
  • Мнения: 1 389
Любимото ни сладко от бели череши със захар Захира.
Продукти:
3 кг бели череши почистени от костилките
2 кг захар Захира
2 пак лумонтузу
10-15 листа от индрише


# 134
  • Мнения: 4 585
Бързо сладко от череши:
1 кг. череши без костилки
1 кг захар
4 сл сок от лимон
Плодовете се поръсват със захарта и се оставят за една нощ в хладилника.
На следващия ден слагам плодовете в уок тиган на котлона, на степен 5 (от 9) и изчаквам да заври.
Добавям лимоновия сок и варя още 5 минути.
Разсипвам горещото сладко в бурканчета и обръщам с капачките надолу докато се охладят.

Общи условия

Активация на акаунт