Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 15

  • 27 117
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: X
Повишения холестерол тялото самО си го повишава, храната почти не влияе. Високият холестерол лекува възпаления. Които обикновено са провокирани от въглехидрати /захар. САМО мазнини, БЕЗ въглехидрати или с минимум такива, НЕ са опасни. Давам "рамката", пък който сериозно се интересува, да търси и да чете. На мен ми писна на всяка страница да повтарям едно и също. А който толкова се страхува от мазнините, ами лесно е, да не ги яде. Пазара е наводнен от обезмаслени храни. ВМНВХ изобщо не е задължително.

# 451
  • Мнения: 790
По правило масово българите според моите наблюдения се хранят по обратния начин- липса на закуска,нещо на крак за обяд и обилна вечеря. Зеленчуците са сериозна химия в повечето време, но и за месата и сирената се носят легенди.

# 452
  • Мнения: X
Не "плюскам" по цял ден пържоли,понякога и с дни не ям месо. Грешно ви е мнението за НВВМХ, но това си е ваш проблем. Има и вегетарианци на това хранене.
Вечер не ям. А легени/кофи със зелена салата и през ум не ми минава да ям. Подувам се като крава,а и газове (вредни за планетата) като споменатото животно отделям.
За триглицеридите са въглехидратите и изкуствените подсладители виновни.
Холестерола се произвежда от черния дроб и е жизнено необходим.
Някои успяват да го свалят с ядене на много риба, но на мен един млад (и много симпатичен ) лекар ми каза да си ям свинско и да не го мисля (холестерола, не него)

# 453
  • София
  • Мнения: 19 249
Незакусването е грешно не само от гледна точка на ИР.
От кои години е приказката: Закуската изяж сам....

Мен са ме натискали нашите, докато бях под тяхна опека, почти винаги закусвам, и съм им много благодарна за това.
Е, имах един период на кафе с цигара на гладно, но после пак закусвах. За награда - гастрит
Дъщеря ми първо влиза в кухнята, преди да се е събудила напълно Joy Синът ми закусва, независимо, че в у-ще имат втора закуска към 9.

# 454
  • Мнения: 7 856
Да отговоря набързо на всички въпроси.
Първо да кажа, че проблемите с холестерола и триглицеридите са от доста години, не са от сега. В предишния ми пост сложих и резултатите от стари изследвания.
От край време не обичам и не понасям сладко. Дори и много сладки плодове никога не съм яла. Подсладители никога не съм ползвала - просто от дете ми става лошо от сладкото.
От година и месец не ям никакви тестени, сладки, ориз, зрял фасул, леща. Много рядко по някое картофче. Много по малко някой кисел плод - зимата по едно киви на ден, сега по няколко ягоди. Шоколади и други подобни изобщо не ме вълнуват. Ям обикновено три пъти на ден.
Мазното ми определено е по-малко, отколкото препоръчват за ВМ-НВ. Ям основно меса, риба, яйца, бяло саламурено сирене, колбаси (правени от мене), зеленчуци, а зимата туршии без захар (ферментирали, правени от мене).
Килограмите - преди година бяха 76 (качвани много години средно по килограм на година), при височина 167. Но съм с много лек кокал (на 23 бях 45 кг с дрехите, в идеална форма, доста спортуваща тогава).  Сега съм 64, като от няколко месеца почти не мърдам. Трябва да сваля още 10 поне, но като 30 години съм качвала, а и съм на доста години, не може да искам да стане много бързо.
Изводите ми от последните резултати - много важно е, че инсулинът е паднал до почти нормални стойности.
Но холестеролът и триглицеридите са се върнали на нивата от преди две години, когато можех да живея почти само на картофи и сирене. А есента бяха поспаднали, особено триглицеридите.

# 455
  • Мнения: 790
Аз не съм лекар и не искам да обиждам никого тук, но темата стана прекалено профилирана. Не съм чула някой да казва, че да имаш висок холестерол е ОК. Основните кръвни изследвания, които пускат хората са точно за него, КЗ и пълна кръвна картина и много често на тяхна база се вземат допълнителни мерки. Не са всички като нас да изследват многократно и куп показатели.Миналата седмица бях при ендото и тя като видя папката ми с изследвания ми каза, че явно съм човек с доста свободни средства Simple Smile

И не случайно има реф стойности на изследванията. Моят  инсулин е 8 при реф 25, но аз съм притеснена, защото трябвало да е 5.
От друга страна махаме с ръка на холестерол 8 при реф ст-сти 5- това не било проблем.

# 456
  • Мнения: 18 542
Аз пак ще дам пример майка ми.

На 64 години, наднормено тегло от дълги години, високо кръвно, прекаран инсулт, диабетичка, с подагра, камъни в бъбреците, премахната жлъчка.
На стриктен режим от 5 месеца. Не яде салати - всякакви листни зеленчуци и зелеви ѝ обострят подаграта. Не яде никакви бобови, зърнени, нишестени, плодове и подсладители. Не яде колбаси и консервирани храни. Яде от време на време черен шоколад 90% по едно квадратче.

Спазва стриктно режим, ходи пеша прилично количество разстояние без да се скъсва от хореде.
Не пие никакви добавки, витамини, билки. Пие хапчета за кръвно, за разреждане на кръвта и някакво против образуване на тробми, заради прекарания инсулт.
Яде непостни меса, яйца, риба, дреболии, краве масло, сметана, кисело мляко, чушки, тиквички, патладжан, авокадо, краве масло и зехтин. Моркови и лук като подправки

За 5 месеца свали триглицеридите под 1 и КЗ до преддиабетно ниво. Холестеролът винаги ѝ е бил в норма - преди и по време на режима. Спазва го стриктно и не си позволява cheat хранения.

Ronald, тази теория за неоползотворените мазнини ставащи на триглицериди и холестерол от де я измисли? Не е вярно, освен ако ги комбинираш с въглехидрати. Мазнините от диетата не стават на мазнини в кръвта.

# 457
  • София
  • Мнения: 11 472
 Питам, не казвам, че е вярно, питам, интересувам се. А тонът тук нерядко е бил подобен, не виждам нищо лошо или обидно да съм казва, много моля.
Чудя се просто как при човек на режим може да се получи такъв холестерол. Апропо, преди години и кр.захар е имала съвсем други стойности (референтни).

# 458
  • Мнения: 4 042
Недоволна, пушиш ли? Някакви хронични възпаления?

# 459
  • Мнения: 18 542
Питам, не казвам, че е вярно, питам, интересувам се. А тонът тук нерядко е бил подобен, не виждам нищо лошо или обидно да съм казва, много моля.
Чудя се просто как при човек на режим може да се получи такъв холестерол. Апропо, преди години и кр.захар е имала съвсем други стойности (референтни).
Извинявам се, ако тонът ми ти е прозвучал остър, няма такова нещо.  Peace

Не знам какви точно са механизмите, поради които тялото повишава нивата на холестерола си, но знам, че високият хорестерол, сам по себе си, не е причина за заболяване. Високият холестерол не е признак и че има заболяване. Холестеролът е жизнено важен за нормалното функциониране на тялото и особено мозъка. Кое вещество мислиш, че е отговорно за производството на миелин например?
Пак казвам, майка ми винаги е била с  "нормален" холестерол, но това не я предпази от инсулт.

# 460
  • София
  • Мнения: 11 472
 Не, не визирах вас Миоки.
Иначе високият холестерол (особено и с повишени триглицериди, е те обикновено - не винаги, но обикновено си вървят заедно)  Не е заболяване, но доколкото знам е показател за натрупвана на шлаки по  артериите, и хич, ама хич не е безопасно, въпреки че тук се лансират други теории. Разбира се, нека хората не вярват, а да попитат някой кардиолог....

# 461
  • Мнения: 4 042
Роналд, шлаките се натрупват там където има увреждане на кръвоносния съд. То и затова отива там холестеролът, да ги ремонтират. Аз затова цитирах любимото ми сравнение, че да обвиняваш холестерола за инфарктите е като да обвиняваш пожарникарите за пожарите. Щото, видиш ли, винаги са там, където има пожар.

Не винаги си вървят заедно триглицеридите и холестерола, както си отбелязал. И не винаги при ВМ хранене холестерола се увеличава. При мен се увеличи, но триглицеридите значително спаднаха. При доста хора Х не се увеличава. Но почти при всички триглицеридите спадат.

Затова ми стана много странно изследването на Недоволна, но тя пък уточни, че винаги са ѝ били с такива стойности. Затова мисля, че по-скоро причината е другаде. Само около 10% от Х ни постъпва с храната, останалото си го произвеждаме, нали си чувал? Аз лично правих експеримент миналото лято, когато забелязах, че Х ми се покачва. След промяна в режима с намаляване на приема на холестерол (програмата ми го смята) до препоръчваните 300 мг дневно, не само не ми спадна, а се увеличи. Все си мисля, че при мен е от пушенето... Или друго хронично възпаление, за което не подозирам.

# 462
  • Мнения: 18 542
Има хора с генетично повишени нива на холестерол както и такива с ниски. И в двата случая за тези хора е нормално и не страдат повече от другите с "нормални" нива.
 

# 463
  • София
  • Мнения: 11 472
Чувал съм, че е 30% от храната, останалото генетично. А кръв.съд от какво се уврежда? Не е ли от нивата на холестерол, триглицериди, пр?

# 464
  • София
  • Мнения: 16 197
Не. От захар и брашно.

Общи условия

Активация на акаунт