Козунаци 2019

  • 35 425
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 6 714
Янита, при печене, ако започне отгоре да загаря козунакът, а вътре все още е суров, НАМАЛИ градусите на фурната. Този съвет дава Морена, аз го спазвам и се получават нещата. Може и да го покриеш отгоре с хартия за печене (намачкваш парчето хартия, с което ще завиваш, после намокряш с вода, разгъваш и слагаш върху козунака) после отгоре с фолио. Така хем не изсъхва докато се пече, хем фолиото не се опира директно върху печивото.

# 706
  • Мнения: 5 352
При двойна доза от козунака на Морена аз слагам едно пакетче френска мая. Мисля, че е 14 грама. За мен това е най-добрата мая на пазара. От прясната  не съм доволна. Ок са козунаците, но не мога да се оттърва от един особен дъх...въпреки ванилията, рома и лимона.
Относно показания козунак. Първо, месенето не е достатъчно, после- второто втасване, след сплитане трябва да е наистина достатъчно, за да се вдигне козунака, да се напълни с въздух . Аз в по-хладното време поставям тавичките върху включена електрическа възглавница и чакам да пораснат двойно и тройно, след което ги слагам бързо във фурната, не прекалено топла, пускам отдолу примерно на 120 , чакам малко да видя че са вдигнали още, и тогава пускам отгоре и долу на не повече от 180. Ако бързо покафенеят отгоре, слагам фолио, но това е само ако пека с вентилатор. По принцип казват, че и дългото печене не е ок, защото изсушава печивото. Трябва да се уцели точната температура и време, за да се получи пухкаво и  леко влажно печиво.

# 707
  • Sofia
  • Мнения: 21 634
Моля за помощ! За 3- ти път правя козунак ,който чакам да втаса до край и спазвам всичко от рецепта,
Може ли рецептата, която ползваш да видим?!  Вече са ти писали момичетата...
Прочети за приготвянето при мен и ако имаш някакви въпроси, питай.  Ще оправим твоя козунак, не се притеснявай Simple Smile  - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

Лолита, ГД, ти е писала, ползвай нейния съвет, че аз съм  все с жива мая.
Но съотношението на суха и жива е 1: 3, значи за 500г вмсето 15 жива - 5г суха, колко всъщност ползва и ГД
ГД - френската суха мая Льосафр  е 11г.

# 708
  • Мнения: 9 529
ММ е взел някаква жива мая днес /от била/, на която пише за 1-2 кг Wink много точно, няма що.

# 709
  • Мнения: 1 210
Льосафр  е 11г. и по описание е за 1 кг брашно, ползвам и на Йоткер, която е 7г и е за 500г брашно, както и повечето българска суха мая

# 710
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 739
Благодаря ви. Значи горе долу точно толкова сложих. ГД, коя е тази френска мая? Сложих някаква турска, суха. Нямаше друго в магазина....Йоткер пък съвсем изчезна.

# 711
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Йоткер взех от Кауфланд днес, само такава имаше.

# 712
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 739
В Кауфланд не ми се ходеше.
Забърках го и оставих да втаса. Стискайте палци. Сложих олио, понеже нямах мас.  Към 22 часа може и да имам козунак.

# 713
  • Sofia
  • Мнения: 21 634
Лолита, аз писах френската е Льосафр..

# 714
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 739
Благодаря, Морена. Flowers Hibiscus

# 715
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 205
Благодаря ви. Значи горе долу точно толкова сложих. ГД, коя е тази френска мая? Сложих някаква турска, суха. Нямаше друго в магазина....Йоткер пък съвсем изчезна.
турската вероятно е Yova. също е хубава и силна мая.
гледайте грамажа написан в/у пакетчето.  има от 7, 10 и 11 грама. написано "половин пакетче мая" е относително в този случай. Smiley

# 716
  • София
  • Мнения: 11 707
Душа, не е до това, основно градусите на печене, ти знаеш,  са твърде високи, бързо го хваща и ако го остави във фурната още той ще изгори. Както се вижда от снимката отгоре е хубав, но вътре си е суров. Трябва да се пече на 160 градуса - 165. бавно печене. Дали ще е в тава, форма за кейк, тортена форма няма никакво значение, никакво. Моренче, едно време , знаеш, имаше един вид брашно, каквото имаше - това ползвахме, не е и толкова от брашното, не че е без значение, научихме се, внасят се различни видове брашно, но и с брашното на Софиямел пак стават, затова основно е печенето. Бавно и славно.
Относно маята съм работила и с жива и със суха, но ако е суха предпочитам френската, тя е бързодействаща мая. Много е хубава . На 1 кг брашно може и само 2 ч . л . да се добавят, както винаги Морена е споделяла, че малко мая ползва, също и аз. Но тези от вас които сега започват нека на , кг брашно за си добавят 11 г суха мая, така ще виждат как расте тестото и няма да се плашат, а другите които от години работят козунаци усещат тестото под ръцете си, знаят кога е втасало даже и с по-малко мая.

# 717
  • Sofia
  • Мнения: 21 634
Душата, ами аз не съм коментирала нищо конкретно. Писла съм подробно в рецептата си (затова не го пиша и тук) - дадох за четене. Simple Smile
Пък за сухата мая същото съм казала...
... Но съотношението на суха и жива е 1: 3, значи за 500г вмсето 15 жива - 5г суха, колко всъщност ползва и ГД
ГД - френската суха мая Льосафр  е 11г.
Демек 1/2 пакетче от 11г. Льосафр

Отделно, че и начинаещите могат да ползват по-малко мая, ако следват точно рецептата и не очакват мълниеносно втасване. Стига да искат добър краен резулат... и търпение му е майката - това е.

# 718
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 739
Морена, много хубав стана козунакът. Благодаря за рецептата, пак ще се прави. Стана на конци, макар и не толкова хубави и жилави като твоите. Дори беше е леко недопечен,  защото моите нямаха търпение в 10 вечерта да ядат топъл козунак. Даже и не успях да го фотна. Другия път. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 719
  • Мнения: 14 079
Аз пък винаги се ръководя от това, маята за какво количество брашно е, а не колко ми е дадена в рецептата. В момента съм си купила два вида, които са за 500 гр. брашно и една, която е за 1 кг. Та, това с "половин/едно пакетче мая" е относително.

Общи условия

Активация на акаунт