Козунаци 2019

  • 35 696
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • In transit
  • Мнения: 11 889
Разликата е в технологията и брашната, които се ползват. Панетонето се прави с квас (въпреки, че и с мая става), ползва се много силно протеиново брашно и втасването е 24 часа. Ако се прави с мая, се прави със закваска, която пак втасва поне 12 часа и след това през няколко часа се добавят другите продукти като яйца, масло, захар.

# 676
  • София
  • Мнения: 11 724
А каква е разликата между панетоне и козунак? Аз имам рецепта за панетоне и за Велик ден повечето пъти нея правя. Но на вкус е като козунак. Мойте предпочитат него. Като направя козунак по нашенска рецепта, сух им бил ( а той не е). От любопитство питам.
Ми.... при нашите козунаци тестото е по сбито, докато при панетонето стои някак много по въздушно. Панетоне обичам, но като че ли у нас повече се харесва онзи нашенски козунак, а той изобщо не е лош. Същото е и при Коломбата, тестото е по въздушно. Това е моето мнение, ако греша може да ме поправите, но така ги забелязвам нещата.

# 677
  • In transit
  • Мнения: 11 889
Тъкмо се сетих и, че панетонето е коледен десерт, а на Великден правят коломба ( гълъб), който е подобен на панетонето, но с по-различна технолигия.

# 678
  • София
  • Мнения: 11 724
За мен Колобма -та е много по лесна отколкото да завъртя един нашенски козунак. Хубава е, но е малко като кейк.

# 679
  • Мнения: 5 371
Ето ги и моите днешни творения:

Съжалявам за лошите снимки, на тересата съм, слънцето е силно и всичко под обектива излиза на тъмен фон.

# 680
  • Мнения: 10 266
marchеva14 точно е по-въздушно тестото на панетонето. Те за това мойте казват че нашия козунак е сух. Но не е сух, по-сбит е, но сега мъже няма как да анализират тестата. От тяхна гледна точка така го определят Simple Smile

Разбрах. Благодаря ви за пояснението.

# 681
  • In transit
  • Мнения: 11 889
G..D.. супер са станали, чак ми се прияде.

# 682
  • София
  • Мнения: 11 724
Ето ги и моите днешни творения:[img]//bg-mamma...............
Прекрасни са!

# 683
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
G..D.. да кажеш повече като ги пробвате. Идеални изглеждат! Simple Smile

Панетоне не съм правила (нямам и намерение) и нямам чак такъв опит с него (освен за сладкиша с крем карамел дето правя го купувам) да знам разликата.
Обаче моят последен козунак (съвършенството според моите виждания) определено е въздушен, а не сбит.

# 684
  • Мнения: 5 371
Отлично са както на вкус, така и на консистенция:



Аз наченах един с шоколад...
Черпя всички ви, макар и виртуално. Не знам как ще ги съхраня, милото е напълнил фризера с месо , къде ще ги складирам до следващия колет ?

# 685
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Радвам се,  че ви харесват, G..D..!

# 686
  • София
  • Мнения: 11 724
Нещо интересно, много вкусно, хрупкаво и не за един път, ще се прави още и още, защото много се хареса и вече няма от него - Козуначена палмиера - рецептата ще я пусна тук - етикет - козунаци - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/ -  може би утре

# 687
  • Мнения: 4 087
страхотни са Simple Smile много се радвам да плакна око на такива вкусотии и да се раздвижи темата, напук на всички истерии.

Аз имам въпрос за пълнежите. пекох тези дни с пълнеж сладко, но ми станаха леко глецави в сърцевината. дали е щото сложих много сладко или може би вида сладко/сложих смокини и орехи/. Пекох с долен вентилатор и последните 20 мин вклучих и горният грил за коричка.


Ще ми се някакви интересни пълнеци да пробвам тази година, стандартно ги правя с локум, сушени плодове или шоколад. Гледах разни торти от козунаци също и си мислих и за козуначени кифли с пълнец примерно от мед и орехи или нещо подобно. Всякакви нестандартни идеи, ще са ми интересни.

# 688
  • Мнения: 5 371
страхотни са Simple Smile много се радвам да плакна око на такива вкусотии и да се раздвижи темата, напук на всички истерии.

Аз имам въпрос за пълнежите. пекох тези дни с пълнеж сладко, но ми станаха леко глецави в сърцевината. дали е щото сложих много сладко или може би вида сладко/сложих смокини и орехи/. Пекох с долен вентилатор и последните 20 мин вклучих и горният грил за коричка.


Ще ми се някакви интересни пълнеци да пробвам тази година, стандартно ги правя с локум, сушени плодове или шоколад. Гледах разни торти от козунаци също и си мислих и за козуначени кифли с пълнец примерно от мед и орехи или нещо подобно. Всякакви нестандартни идеи, ще са ми интересни.


течен шоколад си пасва много добре на вкус. Също мармалад - шипков, или от сини сливи. С дулсе де лече , настърган черен шоколад и орехи е един от най-добрите козунаци поито съм правила.  С мидички от бял шоколад също се получава много добре ( това са заготовки от бял шоколад за глазура, има ги в декошопа-а).По-твърд и суховат пълнеж  по добре седи .

# 689
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Cherry^Blossom, а прегледа ли идеите в 1я пост?  Но нестандартни чак не са. Ако имаш ти такива, действай.
Не е важно "вида сладко",  слагай каквото искаш - важното е да е суха плънката, за да не е глетаво.
   Пък аз ако слагам сладка плънка, намалявам захарта в тестото.
Козунаци пека на 2/5 степени на "горен и долен" реотан, на 180 градуса. Нищо друго не правя, не покривам с ал. фолио, не мястя, не въртя. Пъхам във фурната и само наблюдавам.  
Ако отвън изглежда опечено печивото, но вътре още не е - тогава се намалява Т.

Общи условия

Активация на акаунт