Сподели великденската си рецепта с „Фамилекс“ – „Твори с любов!“

  • 5 891
  • 199
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 4 097
Задължително козунак за Великден, курабийки и булгур с маслини. Също така може би и пълнена пуйка с ориз.

# 151
  • Мнения: 1 715
Специално за Великден бих използвала ориза на Фамилекс за да приготвя традиционна дроб-сърма.
Бих направила салата от червен боб със стар лук.
А дъщеря ми обожава зърнени закуски така че би опитала с удонолствие тези на Фамилекс.

# 152
  • Мнения: 890
За проготвяне на традиционната дроб сърма ще използвам орис на Фамилекс.

# 153
  • Мнения: 1
Ще използвам ориз Фамилекс за агнешка дроб сърма. И булгур за салата табуле

# 154
  • Варна
  • Мнения: 11 340
За Великден - козунак Simple Smile

От продуктите ви си избрах брашно екстра Фамилекс и споделям следната любима рецепта:

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно
2 яйца
15 гр. мая- на Йоткер суха ползвам
50 грм масло
2 с. л. олио
12 с. л. захар
50 гр. стафиди
100 мл. прясно мляко

Начин на приготвяне :

Преди да почна да приготвям козунака, изваждам яйцата - 30 минути да са на стайна температура. Изсипвам брашното (като си оставям 1/2 чаша за домесване, т. е. слагам отначало 2 1/2 чаши ) и маята, и си разбърквам - след това, както са двете, ги пресявам 3 пъти. Разтопявам маслото и затоплям прясното мляко. Правя кладенче и слагам яйцата (като отделям единият жълтък, за да намажа козунака после), захарта, затопленото прясно мляко , олиото и захарта. Разбъркавам и после, с бъркане, прибавям постепенно и маслото - след това с набрашнени ръце прибавям останалото брашно и почвам да меся - ако трябва добавям и още малко брашно - тестото не трябва да е твърдо, а меко. След като е станало хомогенно, почвам с биенето - 30 пъти бия - малко меся, после пак и така до 100 пъти. После покривам купата с тестото в две кърпи и слагам на топло да втаса поне 2-3 часа. След това размесвам наново и тук имам два варианта:
Вариант 1. Разделям на три, ако ще го плета - всяко разточвам на дълга лента - слагам стафидите по средата и завивам; така завитите три ленти сплитам на плитка и ги слагам в предварително набрашнена и намазнена форма.
Вариант 2. Разточвам тестото на дълъг правоъгълник, който намазвам с шипков мармалад, завивам, сгъвам на две и увивам като спирала половините една около друга, след което го слагам в намазнена и набрашнена форма. Отгоре намазвам с предварително приготвена смес от 1 с. л. олио и 1 отделен жълтък, поръсвам със захар и стафиди, и оставям да втаса още поне 1 час.

След това пека на предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 16:58 от chockolina

# 155
  • Мнения: 464
Дроб сърма с ориз Фамилекс

# 156
  • Мнения: 1 570
Бих приготвила дроб сърма с ориз Фамилекс.

# 157
  • Мнения: 82
Използвам много от продукти на Фамилекс. Със сигурност доста от тях ще присъстват на великденската ни трапеза - боб и нахут за салата, ориз за дроб сърмата и т.н.

# 158
  • Мнения: 68
Дроб сърма с ориз Фамилекс и пълнено агне с ориз/ Фамилекс/

# 159
  • Мнения: 503
Ще приготвя вкусно Дробено по Шуменски с булгур и ориз на Фамилекс.
ДРОБЕНО С ВКУСНА ЗАЛИВКА

1 комплект агнешки дреболии
2-3 връзки пресен лук
1 глава стар лук
1 и 1/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч булгур
1 ч.ч. олио
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
червен пипер
магданоз
джоджен
700 мл прясно мляко/може и литър/
4-5 бр. яйца
сол
 

--------------------------------------------------------------------------------
  Сваряват се агнешките дреболии като първо се маха пяната от бульона и после се посолява. Дреболиите се нарязват на ситно. В дълбока тава се запържват в олиото, главата стар лук, пресният лук нарязан на ситно (само бялата част, зелената се прибавя после), дреболиите, оризът и булгурът. Слагат се подправките и доматеното пюре. Залива се с бульон, като на една част ориз и булгур (смесени) се слагат 4 части бульон (1:4). Ако бульонът не е достатъчно може да се добави топла вода. Прибавя се и прясното мляко с разбитите яйца. Всичко много добре се разбърква и се слага в предварително загрята фурна на средна температура.

При печенето заливката постепенно изплува отгоре и се получава нещо невероятно вкусно.
По желание може да се прибавят гъби при приготвянето на ястието.


         
 

# 160
  • Мнения: 58
САЛАТА   ТАБУЛЕ   С  БУЛГУР 😋

Вкусна  арабска  салата, която винаги приготвям на Великден.
Рецепта:  
1 ч.ч. булгур Фамилекс,  1 вр. зелен  лук,  1 вр.  копър,  1 вр. магданоз,  кореандър  на  вкус,  1/2 вр. мента,  1 зелено  чили, 1 голям  домат,  сол,  лимонов  сок,  2 с.л.  накълцани  орехи,  зехтин.

Започвам  с  булгура,  сварявам  го  в  подсолена  вода,  отцеждам  измивам  със  студена  вода  и  изсипвам  в  купа.   Докато  ври  булгура нарязвам  лука  и  подправките  много  ситно,  като  внимавам  да  не  режа  дръжки, а  само  листенцата,  не  са  приятни  в  тази  салата.  Накълцвам  орехи,  почвам  домата и нарязвам  на  малки  кубчета.

Започвам  да  прибавям  всички  зелени  подправки  и  лука  на  части,  като  разбърквам  старателно.  Овкусявам  със  сол,  лимонов  сок  и  зехтин,  добавям  доматите  и  пак  разбърквам  леко.  Поръсвам  с  орехите  и  сервирам.

# 161
  • Мнения: 101
Ще приготвя агнешка дроб сърма с ориз Фамилекс ,салата риба тон с царевица консерва Фамилекс

# 162
  • Плевен
  • Мнения: 602
С ориз Фамилекс бих приготвила традиционната за празника дроб сарма, а с грах, царевица, моркови , зелени подправки и шунка бих направила желирани яйца ,,Фаберже".

# 163
  • Across the Multiverse
  • Мнения: 1 104
Бих приготвила традиционна бобена салата (от бял боб) с червен лук и много зелени подправки Simple Smile

# 164
  • Елхово
  • Мнения: 1 399
Всяка сутрин правя на сина от зърнените закуски, отделно готвя боб по Манастирски

Общи условия

Активация на акаунт