НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 127

  • 64 330
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 3 715
Дрън, ти от кога си с кръвно?
Аз вдигнах за първи път миналата година, пих няколко пъти хапчета,  но не постоянно. Много бързо успях да го сваля с този режим. По празниците нарушенията бяха повече и пак усетих колебания в кръвното. За мен 122-125 горна граница ми създава дискомфорт. След НГ вече съм стриктна и не съм вдигала изобщо. При мен този начин на хранене прекрасно се отразява на кръвното. Килограмите вървят надолу - бавничко, но вървят.

Вече 5 години съм официално с хипертония. Иначе вероятно от 4-5 години преди това.

Хапчетата не смятам да спирам на този етап. Не ми се отразява добре.

# 706
  • Мнения: 4 936
това нали е режимно:
Скрит текст:

ШАКШУКА
650 мл пасирани домати (от бутилка)
6 яйца
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 люта чушка
1/2 връзка кориандър
80 мл зехтин
1 дафинов лист
1 ч. л. лют пушен пипер
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. червен пипер на люспи
сол и черен пипер на вкус

Лукът и сладките чушки се режат на ивички и се запържват в него до златисто. Прибавят се чесънът и лютата чушка – нарязани на ситно. Когато зеленчуците поомекнат, се поръсват с двата вида червен пипер и кимиона.

Разбърква се и веднага се наливат доматите и 200 мл топла вода. Готви се около 15 минути. Овкусява се с дафинов лист, сол и черен пипер. Накрая се чукват яйцата и се посоляват.

Ястието се пече около 10–12 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Поднася се с накълцан кориандър и по желание – с препечен хляб.

# 707
  • Мнения: 3 096
Според мен - да Simple Smile И аз я загледах тази рецепта, но нямах чушки. Сега пак нямам, а ми се пробва ужасно много. На косъм съм да тичам до магазина Joy

# 708
  • Мнения: 68 883
Нещо като миш маш ли е тази...бърканица Rolling Eyes
Ама без сирене...

# 709
  • Мнения: 3 096
Прилича на миш маш по продуктите, но на вид не е такава бърканица Grinning Изглежда ми доста апетитно, но не знам дали няма да наподобява миш маш наистина
Скрит текст:

# 710
  • Мнения: 2 056
Бляк! Гадна манджа.   Че и с дафинов лист. Тоз поръсения магданоз как върви с дафиновия лист и кориандъра.

# 711
  • Мнения: 68 883
Запеканка някаква...
Аз съм по простите ястия. Многокомпонентните не са моите...но аз и миш маш не обичам.

# 712
  • Мнения: 2 056
От тия домати,  един път варени в буркан и втори път варени в самото ястие,  не получавате ли киселини? 

# 713
  • Мнения: 3 096
Рядко получвам киселини. Иначе прочетох вариант без дафинов лист. И без това не ми се връзва.
Иначе рецептата е много нашумяла в готварския подфорум и се харесва Grinning Аз оттам разбрах за нея вчера

# 714
  • Мнения: 68 883
Бих си пръжнала три яйчица с масълце, а доматите -на салатка.
Хем по-бързо, хем няма да цапам тави....а и по-апетитно ми се струва....

# 715
  • Мнения: 109
Точно това правим за вечеря сега Wink

# 716
  • Мнения: X
Аз съм го правила, но с подправки по избор и без чушки. Запържваш лук, домати от буркан, после сол, червен, черен пипер, чубрица. Чуквам яйцата и слагам капак на тигана, забулват се и няма нужда от печене във фурната. Вкусно е.

# 717
  • Бургас
  • Мнения: 702
Моята баба ми правеше нещо подобно. Доматите се пържат, докато се поизпарят и после добавя яйцата. Никога не е слагала чушки, тоест спокойно може и с тях и без тях. Подправяше с джоджен - цели листенца.
Дафиновият лист не ми се вързва, както и кимиона

# 718
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 398
Аз си правя домашна едросмляна лютеница и правя това ястие на тиган с похлупак. Но това е, защото знам че не съм добавяла захар в лютеницата и съм си отгледала сама всичко.

# 719
  • София
  • Мнения: 4 878
Според мен - да Simple Smile И аз я загледах тази рецепта, но нямах чушки. Сега пак нямам, а ми се пробва ужасно много. На косъм съм да тичам до магазина Joy

Може да се направи без чушки, само с кромид, чесън и 1 консерва белени домати от малките, отгоре поръсено с магданоз.  Аз често си правя с 4 яйца.

Общи условия

Активация на акаунт