За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори - Коледно-новогодишна :)

  • 40 567
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • На ръба..
  • Мнения: 2 116
Аз вземам само от тези малките, кафявите от Лидл и досега не са ми покафенявали. Даже вчера открих една "скрита" зелена салата останала в кутия в хладилника от поне от 2 седмици и я хвърлих, но авокадото си беше зелено вътре.

# 511
  • Мнения: 2 290
Трябва да варя жито за помен.
Помогнете ми със съвети.
Миналият път не ми се получи - стана много сухо,а  зърната бяха разкашкани.
Сварих го , оставих го да престои една нощ и на сутринта добавих орехи и счукани бисквити.

# 512
  • Мнения: 1 953
Леля ми прави много, ама много вкусно жито. Не знам как точно, но ще напиша това, което знам. Вари се предния ден, отцежда се и се слага разредено върху подходяща памучна кърпа, тя си носеше някакво нейно парче плат, което ползва само за това. Периодично се разбърква, когато е върху кърпата. На следващия ден се разбърква с галета и лимонова кора. Тя я слагаше в една тава и отгоре слагаше пудра захар, не знам колко обаче, и я заравняваше хубаво. Най-отгоре слагаше дебел кръст канела. Така стои и когато трябва да се дава се разбърква всичко. Тя пак е суха така, но според мен, нормално суха. На всеки, който я опитваше, му харесваше.

# 513
  • София
  • Мнения: 4 712
Искам да правя торта с Нутела и маскарпоне ,но се чудя макарпонето няма ли да придаде солен вкус ..... може някой да ми се смеят че питам точно това ,но като незнам ....

# 514
  • Мнения: 7 279
Трябва да варя жито за помен.
Помогнете ми със съвети.
Миналият път не ми се получи - стана много сухо,а  зърната бяха разкашкани.
Сварих го , оставих го да престои една нощ и на сутринта добавих орехи и счукани бисквити.

Ще ти кажа как знам от баба ми и от майка и така го правя от години.Захар слагам само преди сервиране-отгоре малко пудра захар и всеки си разбърква и хапва,иначе се втвърдява.
Почистено,измито в тенджерка с вода два -три пръста над него,докато поомекне и се разпука(с малко сол и предварително накиснато за няколко часа).Като е готово, завивам тенджерата във вестници и дебело одеало да си изстива(варя го следобед,завивам вечерта и на сутринта отвивам)В голяма тава сипвам галета,с лъжица на порции от мокрото жито и с ръце разбърквам докато поеме.И така докато свърши житото(доста галета ми отива,понякога слагам и ситно смлени обикн.бисквити...хем е малко сладко,хем доизсъхва.)Това е.

# 515
  • Мнения: 9 526
Аз го правя така: накисвам житото за една нощ, сварям го, след което го завивам да изстине. мия го в гевгир и го разтилам на кърпа, като периодично го бъркам. след това добавям натрошени бисквити и лимонова кора, орехи. накрая отгоре слагам захар и канела.  житото не трябва да седи много със захар, както и да се слага вътре.

# 516
  • Мнения: 2 290
Благодаря ви,ще изпробвам и препоръчанато от вас,
дано този път стане по-добре.

# 517
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Искам да правя торта с Нутела и маскарпоне ,но се чудя макарпонето няма ли да придаде солен вкус ..... може някой да ми се смеят че питам точно това ,но като незнам ....

Нищо солено няма в маскарпонето, не се притеснявай. То най-често се ползва за сладкиши и ще се получи много добре.

# 518
  • София
  • Мнения: 10 865
Трябва да варя жито за помен.
Помогнете ми със съвети.
Миналият път не ми се получи - стана много сухо,а  зърната бяха разкашкани.
Сварих го , оставих го да престои една нощ и на сутринта добавих орехи и счукани бисквити.


Така го правим у нас: Жито за задушница.

# 519
  • Мнения: 322
Освен да кажа и аз как правя житото. Рецептата я знам или по скоро начина на варене от една жена, която лека й пръст беше готвачка в стол в студентски град. Слагам житото в тенджера. Наливам студена вода, да има един два пръста над житото. Като поизври тази вода, слагам още два пъти така вода. Накрая житото е сварено и го разстилам и аз върху кърпа за да поеме влагата, обикновено една нощ си стои така. На сутринта, смилам или начуквам обикновени бисквити, добавям полусмлени орехи, кора от лимон, стафиди, канела и пудра захар.

# 520
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 002
А аз понеже обичам сочно жито винаги го правя така. На една чаша жито - 2-3 чаши вода и го оставям да ври докато поеме, но не напълно водата и после го оставям да се задуши под кърпа и да донабъбне само. Орехи, стафиди и захар добавям, но мед в никакъв случай, защото зърната стават като камъчета. Бисквити не добавям, защото ми става много сухо и се разпилява.

# 521
  • Пловдив
  • Мнения: 1 375
Искам да правя торта с Нутела и маскарпоне ,но се чудя макарпонето няма ли да придаде солен вкус ..... може някой да ми се смеят че питам точно това ,но като незнам ....

Маскарпоне няма да придаде солен вкус,то е безсолно сирене.

# 522
  • Мнения: 14 079
Аз обичам по-сочно жито. Сварявам го до готовност, даже минути преди да го махна от котлона, слагам захарта, за да се разтопи. Гледам да остане с минимално количество течност след варенето. Оставям го за два часа да изстине и поеме от останалата вода. Тогава му добавям смлени бисквити, орехи, лимонова кора и канела. У дома така се яде най-много.

# 523
  • София
  • Мнения: 11 706
Трябва да варя жито за помен.
Помогнете ми със съвети.
Миналият път не ми се получи - стана много сухо,а  зърната бяха разкашкани.
Сварих го , оставих го да престои една нощ и на сутринта добавих орехи и счукани бисквити.

https://recepti.gotvach.bg/r-83068-Варено_сухо_жито
Не обичам жито което е мокро, хубаво е сухо-влажно и да се открояват зърната.
Въпреки че сама го приготвям най-хубавото жито е от църквата, защото житото се вари на количество, а това е важно  и много хубаво им  става.

# 524
  • Мнения: 2 641
Правих меденки но обърках сладостта. Сега имам несладки меденки и децата не искат да ги ядат. Какво мога да направя с тях да ги оползотворя?
да ги ползвам като блат за нещо?

Общи условия

Активация на акаунт