Kaufland съхранява добрите семейни рецепти

  • 7 527
  • 167
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 6 187
Много обичам предколедната подготовка- писане на писмо до Дядото, търсене на поръчаното, украсяване на къщата, коледни сладки. С група приятелки си сътворихме вече 4 годишна предколедна традиция- събираме се у дома с децата, всеки носи по нещо за хапване, викаме Дядо Коледа да раздаде подаръци на децата и си прекарваме страхотно.

# 46
  • Мнения: 1 014
Задължителна традиция при нас е да се събираме цялото семейство на Коледа , около елхата и да си разменяме подаръци на 24.12 в 24:00 часа. Спазваме традицията на 7 или 9 постни ястия .
За мен Коледа е вълшебна и обичам това време на годината Simple Smile

# 47
  • Мнения: 10 082
Меденките харесваме за Коледа.
2 бр. яйца, 1ч.ч. захар, 1 ч.ч. мед, 2/3 ч.ч. олио, около 2ч.л. канела, 1ч.л. сода, 1 бакпулвер, 2с.л. оцет, 2с.л. вода,
около 3 ч.ч. брашно

 Яйцата се разбиват със захарта и постепенно към тях се прибавят олиото, медът, содата загасена в оцета и водата, канелата и брашното. Замесва се тесто  и се разточва на лист. Разрязва се на формички, пекат се и се украсяват с шоколад и смлени орехи.

# 48
  • Варна
  • Мнения: 558
Подготовката за Коледа започваме с украсяването на дома, пазаруването, опаковането на подаръците... Вече ухае на коледни сладки. Менюто е измислено - питка, пълнени чушки с боб, сърми, е не може и без пържолките по-късно... А най-хубавото е, че успяваме да се съберем цялото семейство. На подаръците се радваме всички. Ако има сняг и пързалките ще са наши... И да си пожелаем ЗДРАВЕ! Весели празници!

# 49
  • София
  • Мнения: 669
Традициите при нас също се спазват. На бъдни вечер задължително ястията са нечетен брой. Също така винаги на този ден виждаме в пощата, че Дядо Коледа ни е написал отговор на нашето писмо. Любим празник не само на децата, но и за нас възрастните. На Коледа по традиция обикаляме по бабите и дядовците, за да видим дали има посаръци и под техните елхи.

# 50
  • Gulyantsi
  • Мнения: 236
На Бъдни вечер посрещаме коледари у дома, а когато  децата си легнат поставяме подаръците под елхата. На следващата сутрин емоцията при вида на подаръците е неописуема! Коледа е най-любимият ми празник, защото се събира цялото семейство, а масата е отрупана. Приготвям баница с късмети, питка с паричка, пържоли, различни салати, печени ядки, торта и меденки, които всички обожават.

# 51
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 718
Традицията се спазва и в моето семейство. Още на 01.12 украсяваме дома, после имаме на разположение 3 седмици за да подберем най-желаните подаръци и изненадаме близките си.
На Бъдни вечер слагаме 7 или 9 постни ястия, бъдник в камината, а заспят ли малките членове на фамилията и подаръците под елхата.
За съжаление, аз не приготвям почти нищо, а се занимавам с аранжиране на трапезата и чистене на орехови ядки. Сестра ми и майка ми домакинстват и готвят вкусотийки с вкус на зима.

# 52
  • Мнения: 2 518
Любимото ми време от годината!
Обожавам Коледа и магията, която тя носи. Всички са някак приповдигнати, малко по-добри...
Като бях по-малка, подаръците ги получавахме на Нова година, но с годините тази традиция се промени и започнахме да го правим на Коледа.
На Бъдни вечер сме у дома или у свекърите. На масата задължително има поне 7 постни ястия, като в центъра на масата е содената питка с паричка.
На Коледа сме в моите родители - баща ми е именик и се събираме цялата рода. Тогава се набляга на месото и салатите. На почит са пържолите с гъбен сос, заешкото руло на баща ми, любимият на всички чеснов сос, руската салата...
Чакам тези дни с нетърпение!

# 53
  • Мнения: 309
Бисквитени топчета с ром
Продукти:
обикновени бисквити - 2 опаковки
краве масло - 1 1/2 бр.
пудра захар - 1 1/2 ч.ч.
яйца - 4 бр.
какао - 4 ч.л.
ром - коняк
орехи - фино смлени
кокосови стърготини
шоколадови пръчици
Приготвяне:
Смиламе бисквитите на едри трохи. Прибавяме размекнатото краве масло, яйцата, захарта и няколко капки есенция ром или коняк. Разделяме на две и в едната половина прибавяме какао. Разбъркваме всички съставки до получаване на хомогенна смес. Късаме малки парчета и оформяме топчета. Белите топче овалваме в кокосови стърготини, а кафявите - в шоколадово пръчици.

# 54
  • Across the Multiverse
  • Мнения: 1 104
Всяка година на Коледа избирам, купувам и подарявам по едно украшение за елхата на моите родители. Това си е наша традиция, която се роди спонатанно и поддържам с огромно удоволствие Simple Smile Тази година играчката ще изработим с дъщеря ми от филц, конци и дървени пръчици Simple Smile

# 55
  • Мнения: 11 762
На обедната коледна трапеза слагаме най-различни ястия, но ще споделя две рецепти, за баница и тиквеник/щрудел, които префасонирах, за да изглеждат по-различно за празниците и по-интересно.
В тиквеникът има добавени ябълки и е оформен на елхички, а баницата е огнена, на пламъци Simple Smile

Щрудели елхички с ябълки и тиква

За 20 броя щрудели:
* 20 броя кори за баница

Пълнеж:
* 500 г обелена и почистена от семките тиква
* 500 г обелени и почистени ябълки
* 360 г захар
* 2 пакетчета ванилия
* 1 и 1/2  ч.л. канела
* 50 г галета
* 30 г краве масло
* 30 мл олио

За намазване на щруделите:
* около70-80  мл олио

* пудра захар за поръсване
Първо се приготвя пълнежът.
Тиквата и ябълките се настъргват или се смилат в блендер, но не на пюре, а да останат по-едри частици.
Олиото и маслото се загряват в тиган с дебело дъно и тиквата и ябълките се задушават за 5-6 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавят се захарта, ванилията и канелата, разбърква се и се оставя сместа на котлона, за около 10 минути, като периодично се разбърква.
Маха се от огъня, добавят се галетата, разбърква се и се оставя да се охлади.
Корите се разгъват, поставя се разгъната салфетка върху тях и се изрязват по нея, да се получи квадрат. Общо взето, маха се една широка странична лента и всички кори може да се отрежат накуп с ножица.
След това всяка кора се сгъва първо през средата на две, а след това се прегъва още веднъж, да се получи малък квадрат. Следва оформлението, което може да видите в снимките в скрит текст. Ето и линк за оформление на елхичките: Елхички от салфетка
След като е сгъната елхичката, както е показано на снимката, се разтваря леко към отворената част, поставя се пълнеж (по 2 пълни с.л.), притиска се леко и елхичките се подреждат в тава покрита с хартия за печене.
Сгорещява се олиото и върху всяка елхичка се поръсва с горещо олио (по 1 ч.л.) или се намазва с четка.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса на средна скара, за около 15-20 минути.
Изваждат се, оставят се да се охладят и се поръсват с пудра захар.

Скрит текст:



Баница - пламъци/ Огнена баница

1 пакет кори за баница
60 мл олио
80 г майонеза
4 яйца
250 г кисело мляко
100 г кашкавал
150 г сирене
Олио за намазване на тавата

В купа се смесват киселото мляко, яйцата, майонезата, олиото и сместа се разбърква.
Сиренето и кашкавалът се настъргват на ренде и се смесват в отделна купа.
Намазва се тава за печене с олио.
Отделно върху всеки лист от корите се поръсва в средата по 1 лъжица от сиренето с кашкавала, по 3 лъжици от сместа с яйца, мляко, олио и майонеза, събират се четирите ъгли на всяка кора и в средата се събира да стане като торбичка. Подреждат се в намазаната тава плътно една до друга.
Подредената баница се слага в загрята фурна на 180 градуса, на средна скара, с долно нагряване и включен вентилатор, или се пече с долно и горно нагряване на 180 градуса, на ниско ниво на фурната.
Изважда се, изчаква се малко да се охлади и се сервира разрязана на триъгълници.

Скрит текст:




# 56
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 788
Нашето семейство сме атеисти и не спазваме стриктно някакви традиции. Спазваме подаряването на подаръци май само Kissing Heart

# 57
  • Мнения: X
Всяка година майка ми приготвя капама по тази рецепта:

Необходими Съставки
свинско месо - 3 бр. вратни пържоли
телешко месо - 300 г
пилешко месо - 3 бр. бутчета
кисело зеле - 1 зелка
сланина - 150 г
наденица - 2 бр. прясна луканкова
черен пипер
сол
червен пипер - 1 с.л.
кимион
дафинов лист - 3 бр.
вино - 1 ч.ч. червено
ориз - 1 ч.ч.
олио - 30 мл
черен пипер - 3 - 4 бр. зърна
бахар - 3 бр. зърна
зелева чорба - 1 ч.ч.
чесън - 3 скилидки

Начин на приготвяне
Измийте ориза под течаща студена вода.

Намажете голям глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни парчета и покрийте с тях дъното на съда.

Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.

Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете малка част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете пак с подправите, останалия ориз и сложете нов пласт от зелето, наредете телешкото месо на парчета, подправете и покрийте отново със зеле.

Следват пилешките бутчета, върху и около тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.


 
Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата чорба.

Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, докато заври за около 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.

Преди сервиране капамата изсипете в голяма тава и разпределете съдържанието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.

# 58
  • Мнения: 554
Да се съберем заедно е най-хубавата част от празника! Освен всички традиционни ястия, ми е останала и една много семпла, но ужасно вкусна рецепта за масленки от моята баба: 1 ч.ч. св. мас, 1 ч.ч. пудра захат, 1 ч.ч. едро смляни орехи и брашно за меко тесто. Всички продукти се омесват, правят се топчета, които се пекат до порозовяване и след изваждане се поръсват обилно с пудра захар. А след това свършват толкова бързо Simple Smile

# 59
  • Мнения: 858
Имаме традиция:
1. Задължително се събираме цялото семейство.
2. Сутринта отваряме подаръците.
3. Правим снежен човек на двора, ако има сняг Simple Smile
4. Излизаме на разходка по обед, обикновено има празненство на центъра на града.
5. Прибираме се и започваме подготовката за вечеря.
6. Вечеряме
7. Сядаме на дивана пред камината, пием топъл шоколад и четем Коледна Песен на Дикенс.
Забавно е, въпреки че всяка година е едно и също Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт