Пилешка супа
За варенето на пилешкото:
1/2 пиле или пилешки гърди
1 глава лук
1 морков
1 сурова или замразена чушка
2 средни картофа
1 дафинов лист
целина
дръжки от магданоз
черен пипер
1 с.л. сол на литър
За супата:
1 глава лук
1 морков
1 домат или 2 с.л. доматено пюре
1 к.л. червен пипер
1 дафинов лист (по желание)
фиде
сол
магданоз
За застройката:
1 яйце
10 с.л. кисело мляко
4 с.л. брашно
Приготвяне:
В тенджера сипвате 2 литра вода, която оставяте да заври и кипне. Поставeте пилешкото месо, почистените зеленчуци, нарязани на едро, солта и подправките(черния пипер, дафиновия лист и дръжките от магданоз аз ги слагам във филтър за чай. После лесно се махат. Водата може и да е повече).
След сваряването на месото извадете и нарежете/накъсайте на малки парченца.
Зеленчуците нарежете на кубчета. Доматът задължително обелете предварително.
В тенджерата поставете мазнина, в която задушавате лука, моркова и целината. Когато поомекнат, добавете бульона и оставете всичко да ври на слаб огън до омекване. Сварените зеленчуци пасирайте и върнете в тенджерата след като прясно нарязаните зеленчуци се сварят. Към края върнете и месото. Супата овкусете със сол, ако е необходимо. Оставете да изстине за 5 - 10 минути.
Правите застройка от млякото и яйцето, която добавяте към супата постепенно при непрекъснато бъркане, за да не се пресече. Всяка порция сервирайте с накълцан на ситно пресен магданоз и резен лимон.