Отговори
# 30
  • Мнения: 2 682
Миш маш е любим на цялото семейство!

яйца - 8
масло - 60 г или олио
домати - 4 броя, зрели
чушки - 7 - 8 пиперки
лук - 1 глава
сирене - 150 - 200 г
магданоз
сол

Задушете в мазнината нарязания лук. Добавете изпечените, обелени и нарязани пиперки.

Щом чушките се запържат, добавете и обелените и нарязани на ситно домати. Задушете гозбата, докато течността се изпари напълно.

Тогава добавете натрошеното сирене, ситно скълцания магданоз и предварително разбитите с малко сол яйца.

Запържете при непрекъснато разбъркване до стягането на яйцата.

# 31
  • Пловдив
  • Мнения: 515
Лучена яхния

Около 800 гр. лук,
 500-600 гр. месо,
 морков,
 сол,
 черен пипер,
 чесън,
 дафинов лист,
 50 мл. олио,
 200 мл. смлян домат, може и от консерва,
 2 супени лъжици брашно,
 1 супена лъжица сладък червен пипер.

Приготвяне: наливам необходимото количество олио в тенджера. Добавям към него 1/2 супена лъжица сол и го
загрейте много добре. Слагам в загрятото олио нарязаното на хапки и подсушено месо. Запържвам го до златисто
от всички страни.Докато месото се пържи, почиствам , измивам и нарязвам на едри полумесци лука.

Прибавям нарязания лук при добре зачервеното месо и го задушавам за 5-6 минути като разбърквам често.
Щом лука си промени цвета, добавям червения пипер. Разбърквам и изчаквм
докато пипера си пусне цвета . Наливам смлените домати и 1 л. вода. Оставям да заври и намалям температурата
на котлона на минимум.Добавям черен пипер, 2 дафинови листа и 5-6 скилидки чесън.

Оставям яхнията да къкри, като поставям и капака на тенджерата. Готвя ястието докато месото се сготви и
стане много крехко. При мен това е беше 50 минути.Всяка сол овкусява различно, ако има нужда добавям.
Разбърквам брашното с малко количество студена вода докато стане на рядка каша
и наливам на тънка струя при къкрещата яхния, при непрекъснато разбъркване.
Оставям да заври отново заради брашното  и отмествам от котлона.Рецептата става страхотно и със праз лук.

# 32
  • Мнения: 2 516
Плодовете и зеленчуците са на почит у нас - хапваме всеки ден!
Салатите са според сезона - сега е на мода цвеклото.
Стържа с ренде цвекло и морков, добавям копър и царевица от консерва. Овкудявам със зехтин и лимон/оцет Simple Smile
Плодоветр Най-често ги режем в едно плато и ядем в суров вид Simple Smile

# 33
  • Мнения: 61
Ризото с ягоди

Необходими продукти:

350 г ориз за ризото
300 г ягоди
80 г масло
настърган пармезан
1 ч.ч. сухо бяло вино
1 ч.л. оцет
1 глава лук
зеленчуков бульон
сол
ч. пипер
пресен риган

Начин на приготвяне:

За да приготвите тази рецепта, започнете с разтопяването на половината масло в тиган. Към него добавете и нарязания на ситно лук. Междувременно почистете ягодите и ги нарежете на  кубчета.

Когато лукът стане прозрачен добавете ориза, като разбърквате, поставете виното и оцета и оставете да се изпари. Прибавяйте постепенно зеленчуковия бульон, той трябва да е достатъчен, за да се абсорбира от ориза. Гответе за около четиринадесет до петнадесет минути. Оставете настрана няколко ягоди за украса, а останалите смачкайте на пюре.

Добавете смачканите ягоди към ризотото в средата на готвенето. Когато е готово, добавете останалото масло заедно с пармезана. Разбъркайте и оставете още две минути.

Сипете в чинии и гарнирайте с пресните ягоди, риган и черен пипер. Сервирайте ястието веднага.

# 34
  • Стара Загора
  • Мнения: 494
Децата ми обожават задушени зеленчуци (царевица, моркови, грах, карфиол, броколи) с масло, копър и настърган кашкавал, готови са да ги ядат всеки ден Simple Smile

# 35
  • Мнения: 394
Печени ябълки с канела:
1-1.500 кг ябълки
200 г захар
100 г орехи - смлени на едро
1/2 ч.л канела
Ябълките измиваме добре и почистваме около семеника с помоща на ножче и лъжичка, с която издълбаваме, като оставяме дъното. Нареждаме ябълките в тавичка. Всяка ябълка, пълним със смес от орехи, захар и канела. Печем на 190 градуса. От време на време заливаме с ароматния сос, които се получава при печенето. Сервираме студени, поляти със соса.

# 36
  • София
  • Мнения: 1 488
Тиквички запържени на кубчета. Залети с чеснов сос и поръсени с копър.

# 37
  • 1st floor
  • Мнения: 9 113
Кьопоолу:

патладжани - 2-3 броя
чушки - 6-7 червени и зелени чушки
домати, не много водни - 2 бр.
олио  или зехтин
малко оцет
чесън
сол
майонеза по желание

Патладжаните и чушките се изпичат,обелват и накълцват/смилат. Доматите се белят и рендосват. Чесънът се минава през преса. Всички съставки се смесват, по желание може да се сложи и магданоз, но аз го харесвам повече без.

# 38
  • Мнения: X
Крем супата много се харесва вкъщи. Правя я на око, но ще се опитам да обясня:
Продукти:
1 малък пащърнак
2-3 моркова
1 средно голям картоф
1 малък батат или резен тиква, голям колкото длан
6 печурки
1/4 ч.ч. червена леща
куркума, сол, бял пипер, сух чесън на вкус
3 - 4 с.л олио
няколко стръка пресен магданоз и копър

Начин на приготвяне:

Морковите и пащърнака се почистват и нарязват на ситно, след което се слагат в тенджера и се запържват за малко в мазнината. След това се добавят нарязаните гъби, картоф и батат(тиква), запържват се за минута и се налива вода три пръста над зеленчуците. Когато са почти сварени се добавя и измитата червена леща. След 10 минути всичко е омекнало, тенджерата се маха от котлона, слагат се сухите подправки, нарязаните магданоз и копър и се пасира. При нужда може да се добави още вода до получаване на желаната консистенция. Консумира се топла, с препечени филийки.

# 39
  • Мнения: 4 841
Плодовете и зеленчуците ги предпочитаме сурови. Все пак картофеното пюре ни е фаворит. Обичаме много паниран патладжан и пържени тиквички.

# 40
  • Мнения: 4 871
Нямам време да готвя ежедневно, но се старая на масата да има винаги пълна фруктиера и свежи салати. Сега например е сезонът на тиквата-приготвям я на фурна и я ядем с мед и орехи. Много вкусно!

# 41
  • Мнения: 802
Едно от любимите ми неща е Къри от зеленчуци

пипер - 2 бр.
домат - 1 бр.
броколи - 1малка глава
гъби - 4 бр. големи
лук - 1 глава
чесън - 2 скилидки
морков - 1 бр.
доматено пюре - 3 с.л.
къри - 1 с.л.
сол
черен пипер
 Всички зеленчуци се нарязват и задушават с 1 с.л. мазнина и 3 с.л. вода.
Първо готвим на силен котлон и когато се позадушат, намаляваме на по-слаб. Оставяме ги да къкрят.
Когато са почти готови, прибавяме броколите (тъй като на него му трябва много малко) кърито, майораната, сол и черен пипер.
Сервираме с плочка сиренце

# 42
  • Мнения: 544
Крем от тиква

Продукти : 1 кг опечена тиква, 1 л мляко, 1 чаена чаша захар, 1 кафеeна чашка нишесте, 3 белтъка, 1 пакетче ванилия.
Тиквата се пасира и се разбърква със свареното мляко и две трети от захарта.Сместа се слага да заври и се добавя нишестето, предварително разтворено в млякото. Кремът се вари до сгъстяване и се оставя да изстине, разбърква се леко с предварително разбитите на сняг белтъци с останалата захар и се изсипва в десетни купички.

# 43
  • Мнения: 879
Зеленчуци на фурна

Чушки, гъби, моркови, чесън, картофи, батат, пащърнак се почистват, нарязват на едри жулиени и нареждат в тава с хартия за печене. Поливат се със струя  зехтин, сол, пипер и се пекат на 200С с вентилатор за 30 мин. Стават уникално вкусни и е страхотна гарнитура към всякакъв вид месо.

# 44
  • Мнения: 591
Имаме много любими рецепти със зеленчуци, но най-много децата ми обичат броколи.
Салата с леко бланширани броколи, настъргани моркови и царевица. Овкусяват се с оцет, сол и зехтин.

Крем супа от броколи и синьо сирене:
Всичко правя на око. Сваряват се броколи, картофи и лук. Понякога добавям малко тиквичка или морков.
Парират се и се добавя течна сметана и синьо сирене.
Отгоре поръсвам с крутони
Става много вкусно

Общи условия

Активация на акаунт