Какво повече НЯМА да купя - тема 14

  • 81 036
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 1 434
Ако се замислите, няма нито една основателна причина човек да си причини вафла или да я купи за детето си.
Не съм опитвала от над 15 г. Нищо сложно няма в домашен кекс, курабии, брауни, течен шоколад и т.н.
Сладките рафтове в магазините изобщо не ги заглеждам. Извинете за офтопика, но покрай работата ми имам достатъчно наблюдения какво се влага в тези десерти, за да ги смятам за чиста отрова. Достатъчно е да се прочете етикета и да се види безумният срок на годност.

# 76
  • София
  • Мнения: 571
Откриване на нишесте в млякото
Ако капнем няколко капки йодна тинктура върху разрязан картоф, мястото ще посинее – това е заради наличието в клубените на нишесте. Тази реакция може да се използва, за да проверим дали в прясното мляко не е добавено нишесте с цел да замаскира разреждането му с вода. Дори само една капка йод в чаша мляко е достатъчна, за да се тества съдържанието на продукта – при наличието на нишесте реакцията ще е същата както при картофа


https://www.lekar.bg/2017/07/23/%D0%B9%D0%BE%D0%B4-%D0%B9%D0%BE% … 1%83%D1%80%D0%B0/

Аз знам от лекциите по микробиология, че гъстотата на някои кисели млека не е заради добавено нишесте, а заради по-големи количества Streptococcus thermophilus отколкото Lactobacillus bulgaricus.  За разлика от Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus прави спори и затова киселите млека с повече са по-гъсти. Лекциите са по микробиология, ХТМУ и са ми съвсем пресни в главата. Grinning

# 77
  • Мнения: X
 Любопитната   какво точно учиш с микробиология ли учиш в ХТМУ ? Grinning

# 78
  • София
  • Мнения: 1 246
Бацилите са спорообразуващи, коките не са.

# 79
  • Мнения: 7 006
Откриване на нишесте в млякото
Ако капнем няколко капки йодна тинктура върху разрязан картоф, мястото ще посинее – това е заради наличието в клубените на нишесте. Тази реакция може да се използва, за да проверим дали в прясното мляко не е добавено нишесте с цел да замаскира разреждането му с вода. Дори само една капка йод в чаша мляко е достатъчна, за да се тества съдържанието на продукта – при наличието на нишесте реакцията ще е същата както при картофа


https://www.lekar.bg/2017/07/23/%D0%B9%D0%BE%D0%B4-%D0%B9%D0%BE% … 1%83%D1%80%D0%B0/

Аз знам от лекциите по микробиология, че гъстотата на някои кисели млека не е заради добавено нишесте, а заради по-големи количества Streptococcus thermophilus отколкото Lactobacillus bulgaricus.  За разлика от Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus прави спори и затова киселите млека с повече са по-гъсти. Лекциите са по микробиология, ХТМУ и са ми съвсем пресни в главата. Grinning

Ми...Добре..Капни им по една капка йод и провери:)

# 80
  • Пловдив
  • Мнения: 6 635
Това с накапването на йод се учеше в 7 клас по химия по мое време Simple Smile
Даже и опити правихме.
За съжаление, в днешно време далеч не е само нишестето проблема при киселото мляко, но това е една друга тема Simple Smile
За себе си съм открила такова, което отговаря на изискванията ми и купувам основно него, а ако ми попадне домашно прясно, си го квася Simple Smile

# 81
  • София
  • Мнения: 4 041
Бацилите са спорообразуващи, коките не са.

Коките не са ли клас Бацили?  Wink

# 82
  • Мнения: 7 006
Бацилите са спорообразуващи, коките не са.

Коките не са ли клас Бацили?  Wink
Ми не са.. Joy
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0% … D0%BE%D0%BA%D0%B8

# 83
  • София
  • Мнения: 1 246
Всъщност и двата са от клас Бацили.
Имах предвид, че коките по принцип не спорообразуват, а пръчковидните, които се наричат бацили - нормално споробразуват. И да, има объркване в терминологията - има клас Бацили, но освен това бацили се наричат пръчковидните бактерии
Сега проверих - точно тези две гадинки не образуват спори, така че в млякото няма спори. Ако видите нещо подобно в млякото си, значи е от друг клас или вид.

По-гъсто става млякото, което се заквасва при по-висока температура, защото и двата вида са термофилни и се множат да поразия като им е по-топло, свалят pΗ-тo на млякото и коагулират протеините.

# 84
  • София
  • Мнения: 571
Любопитната  какво точно учиш с микробиология ли учиш в ХТМУ ? Grinning
Биотехнологии уча, ще питам в петък на упражнения защо е гъсто киселото мляко, макар и без нишесте Simple Smile

# 85
  • Мнения: 7 006
Гъстотата на киселото мляко зависи и от неговата масленост и белтък..Изобщо..много са факторите..

# 86
  • Мнения: 238
Като се капне мая за сирене в млякото, което ще се подквасва става по-гъсто киселото мляко.

# 87
  • Русе
  • Мнения: 11 918
Биотехнологии уча, ще питам в петък на упражнения защо е гъсто киселото мляко, макар и без нишесте Simple Smile
Обаче това значи ли, че не се използва и нишесте от някои производители. Въпросът е,дали е отбелязано. В къщи си квася кисело мляко и не съм разглеждала етикети на млека, закона не знам.

# 88
  • Мнения: 7 006
Биотехнологии уча, ще питам в петък на упражнения защо е гъсто киселото мляко, макар и без нишесте Simple Smile
Обаче това значи ли, че не се използва и нишесте от някои производители. Въпросът е,дали е отбелязано. В къщи си квася кисело мляко и не съм разглеждала етикети на млека, закона не знам.

Ве4е знаем как ще проверяваме..Нищо не пре4и,йода е 3 лв.Изяждаш млякото,оставяш малко на дъното и капваш капка йод.Сиренето и кашкавала може да се тестват,квасената сметана също..

Днес ще го направя с млякото на "Равно поле" и ще напиша резултатите

# 89
  • София
  • Мнения: 9 850
Излъгах се да взема масло от мандра Ракево, хем бях писала, че техните неща не стават. Отвратително - меко още при изваждане от хладилника, кисело на вкус, очевидно развалено. НИКОГА ПОВЕЧЕ!

Общи условия

Активация на акаунт