Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

  • 43 201
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
  • Paris, France
  • Мнения: 14 046
Невена, защо да ми е малко протеина? Горе долу между 50 и 100 гр се движа на ден, по-често към 80-100. Не мисля, че е малко. Днес са ми 60 гр само от яйцата и рибата, а има макар и малко и в зеленчуците. Мога да пийна един протеин във фитнеса, но нали и с протеините не трябва да се прекалява...
Ти всъщност какво против имаш ВМНВХ?  newsm78 Сигурна съм, че си го обяснила, но съм пропуснала или е било преди да започна да пиша в темата.

Защото, докато кръвната ти захар и инсулина са високи тялото ти функционира на глюкоза. Като свършат въглехидратите почва да преработва протеините в глюкоза. Докато глюкозата ти е висока, а тя е седяла доста висока с десетилетия, голяма част от изгубените кила ще са от мускулна маса. По-добре да преработва изядени протеини, отколкото да яде собствените ти мускули.

Мииии, не знам как да ти го обясня. Аз съм обяснила 100 пъти поне защо ВМ-НВХ е вредно в условия на висока глюкоза. Докато има глюкоза тялото не влиза в кетоза. Глюкозата не може да влезе в клетките докато има високи мазнини.

Ей тук, след снимката на мускулестия мъж има графика с индивидуалните зависимости между нива на КЗ и кетони при нормални хора, леко ИР, преддиабет и диабет 2.

https://optimisingnutrition.com/2017/01/15/how-optimize-your-die … sulin-resistance/

Ако някоя съфорумка може, моля да постне графиката. Опитах да я сваля на телефона и да я прикача от телефона, но не става

Савина, нормалните и леко ИР хора могат да функционират на глюкоза и на кетони. Когато им намалее КЗ под 5, примерно, се увеличават кетони. Малко намаление на захарта дава голямо увеличаване на кетони, които веднага започват да хранят мозъка им. При преддиабетици и диабетици 2 това изобщо не се случва. Захарта пада, но кетоните в кръвта на се увеличават и мозъкът започва да изпитва глад. Това се случва с тебе когато ти падне захарта, но не и с мене, примерно. С твоята кръвна захар, но и по-ниска, аз се чувствувам прекрасно, защото моят мозък не гладува. При тебе може в момента да е невъзможно и ще е невъзможно още доста дълго време. С махане на мазнините инсулинът ти ще пада и в един момент, кривата на производство ще се наклони наляво, след това още Итн.

Представи си двама безпарични студенти с банкови сметки. И двамата учат в Испания и бащите им автоматично превеждат пари в сметките им. Единият баща превежда ежемесечно по 1€ за всяко похарчено, а другия по 1 лев за всяко похарчено. Първият студент може да лежи, да яде и да пие по цял ден и да ходи с такси на лекции, но ако вторият направи същото скоро ще е на червено и ще трябва да връща с лихвите. Ако иска да е като първия трябва да работи и да връща в сметката по 0.5€ за всяко похарчено евро. Двамата могат да имат еднакви суми в сметките, но по различни стратегии. Единият има много избор а другият в момента няма. След години никой не знае кой ще печели повече.

Инсулинът на гладно не отразява само изяденото и изгорено вчера. Той отразява и складираната в мазнини енергия. Твоята е висока и затова имаш намалени нужди от мазнини. Но и от въглехидрати нямаш нужда след като е висока глюкозата. Имаш нужда от фибри и витамини, които предвид ядреното през годините са липсвали. Това докато драстично паднат запасите и на двете.

Запасите са също храна. Те не могат да не се факторират в уравнението:

Поето - изгорено = запасено.

Тялото ти в момента е на сладоледена диета от мас и глюкоза, които си има из органи, мускули и под кожа.

Такава диета в момента не е оптимална за тебе. Но с времето ще стане, разбира се. Продължавайки я си удължаваш агонията. Трябва в някакви моменти да намалиш приема и на мазнини и на ВХ за да стабилизиращ захарта. Захарта ти пада рязко от прием на, огромно за тялото ти, количество въглехидрати. ВХ причиняват Хипогликемия, които са лоши за тебе. И аз имах такива.

Сол ядем морска, от Лидъл е последната дребна. Едрата е пак морска, френска. Не е хубава, ама не ми се занимава. Хималайската е шарлатанство ама и аз съм я купувала.

Тиквата е доста въглехидратна и сладка. Сега ям, но не ВМ-НВХ не ядях.

# 706
  • Мнения: 5 459
Аз продължавам да си правя омлета за работа с 6 яйца, защото иначе стоя гладна....и към него 2 моркова и 2 чушки. Срам ме е да помъкна и селъри. Аз трябва цял ден да ръфам.........кога ще работя.
Днес, обаче, след омлета, хукнах да правя обучение в едно училище и като ме сви стомаха, та като ми прилоша-едва се завляках и......зверско разстройство и гадене. Не знам как успях да се овладея пред децата..... да не съм развила алергия към яйцата....

# 707
  • Варна
  • Мнения: 3 360


Тиквата е доста въглехидратна и сладка. Сега ям, но не ВМ-НВХ не ядях.

Hands Thumbsup Мерси , значи за сега само ще я миришем / като в онази реклама Simple Smile /

# 708
  • Paris, France
  • Мнения: 14 046
Аз продължавам да си правя омлета за работа с 6 яйца, защото иначе стоя гладна....и към него 2 моркова и 2 чушки. Срам ме е да помъкна и селъри. Аз трябва цял ден да ръфам.........кога ще работя.
Днес, обаче, след омлета, хукнах да правя обучение в едно училище и като ме сви стомаха, та като ми прилоша-едва се завляках и......зверско разстройство и гадене. Не знам как успях да се овладея пред децата..... да не съм развила алергия към яйцата....

Абсолютно същото се получава при мене като изям омлет от 4 яйца с една чушка. Ако изям, обаче 2-3 чушки с омлет от 2-3 яйца проблем няма. В яйцата има доста протеин и мазнини. Чела съм, че ако протеинът е много в едно ядене черният дроб започва да прави от него глюкоза. Затова този омлет бих го яла на 3 пъти. Тогава няма скачане и падане на захар.

Имаш, сигурно, интервали между консултациите. Можеш да ядеш тогава, по-често.

Не е нужно всеки ден да ядеш само яйца. Ако не ти понасят редувайки с друго. В кутия можеш да си сипеш нещо сухо.

1) пилешко, нарязано на хапки, запържени в зехтин с джинджифил и пресен, зелен, лук или чесън.

2) парчета пържен или на пара толстолоб.

3) нещо като дроб сърма без ориза.

4) агнешки дроб на кубчета в зехтин и лук.

5) задушени в зехтин гъби = супер ниски калории и много фибри.

Ако те мързи, готвиш гореспоменатите за вечеря и сипваш охладения остатък в кутия за обяд на другия ден. Може и през ден да готвиш. 2 дена ядеш едно и също, 1 ден омлет и готвиш и го ядеш 2 дена. Ако е добре овкусено е много вкусно и след 2 дена. Така готвиш 2 пъти през работната седмица.

Някой пита за магданоза - за 4ти или 5ти път обяснявам, че ни трябват големи количества Вит К1 от храна. В един стрък магданоз се съдържа препоръчителната дневна доза. Така не се налага да ядем цели краставици с корите всеки ден. Магданозът е евтин и го има във всяко градче или селце целогодишно. Естествено, че е добре да се яде и тарагон, мащерка, листа от пъщарнак и други подобни. Всичко горчиво за да не ни е пред очите черно или сиво!

# 709
  • Мнения: 7 856
Ето морската трапезна сол, която не съдържа гадории.

# 710
  • Мнения: 7 856
Позволявам си да пусна втори пост веднага след първия, защото ще пиша за съвсем различно нещо.
В темата понякога се споменава инозитол - витамин В8, но без много информация за него.
А някои проучвания показват, че помага при инсулинова резистентност. Може би е добре да споделяме каква информация сме намерили за него. Още повече че се съдържа основно в забранени за нас храни.
Също така би било тези, които го пият като добавка, да споделят дали има ефект от него.

Попаднах на интересна информация, обобщаваща няколко изследвания:
https://fertilaid.bg/2018/05/23/инозитол-и-забременяване/

# 711
  • Мнения: 31 793
Не ми се отваря.

# 712
  • Мнения: 7 856
Не знам защо. Аз съм на телефона и се отваря без проблем.

# 713
  • Far away from here...
  • Мнения: 1 305
Аз започнах да пия инозитол и холин преди няколко дни, тъй като реших да спра метформина.
Разбира се, прекалено рано е да забележа какъвто и да е ефект, но през декември съм на контролен преглед и ще споделя резултати.

# 714
  • Варна
  • Мнения: 3 360
Недоволна, тази сол май е от Лидл ? И аз от нея купувам . На мен линка ми се отваря.

# 715
  • Мнения: 7 214
Аз пия точно този инозитол на Фертиейд. Изследвания не съм пускала.

# 716
  • Мнения: 1 684
Момичета, да попитам за обременяването с глюкоза, според вас има ли смисъл да го правя при положение ,че все още пия метформин и ако си пусна само инсулин на гладно, предната вечер дали да си пия хапчето или не?

# 717
  • Paris, France
  • Мнения: 14 046
Момичета, да попитам за обременяването с глюкоза, според вас има ли смисъл да го правя при положение ,че все още пия метформин и ако си пусна само инсулин на гладно, предната вечер дали да си пия хапчето или не?

За пореден път в темата - не. Ще видиш фалшиво нисък инсулин. Инсулин по време на диета, пиене на Метформин е нереално нисък, често под норма. Нормите са за хора, които са със стабилизирано тегло и се хранят ВВ. Поне 10 дена без Метформин и без отслабване с високовъглехидратно хранене. Иначе, като видиш резултат на дъното ще се отпуснеш.

# 718
  • Ню Йорк
  • Мнения: 5 068
 Аз взимам само розова сол, хималайска, тя ок ли е?

# 719
  • Мнения: 7 856
Аз взимам само розова сол, хималайска, тя ок ли е?
Не знам, няма да дам луди пари за някаква сол, дори и с розов цвят. А като нямам такава сол, няма как да я измеря.

Общи условия

Активация на акаунт