Мекици? Помощ

  • 8 606
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 944
Здравейте. Много ми се хапват мекици, чак ги сънувах онзи ден (бременна съм). Но искам точно от тези, които ми правеха моите баби едно време - големи, кръгли, златисти и меки мекичета. Мммм страшно вкусни бяха. Опитах се веднъж да направя, но не се получиха такива. Никъде другаде не съм яла такива, само на село. Ще съм благодарна ако някой спец се включи и ми обясни кое как да направя. Приятна вечер Heart

# 1
  • Мнения: 11 340
Дали не си мислиш за бухти?

# 2
  • Мнения: 704
Ето няколко рецепти:
https://mycandykitchen.blogspot.com/2016/08/mekici.html
http://tanya-www.blogspot.com/2013/04/blog-post_1258.html
https://uhaena.blogspot.com/2015/11/blog-post_13.html
Мисля,че е важно тестото да си го направите вие,с купешко няма как да станат като на баба  Grinning

# 3
  • Мнения: 944
Дали не си мислиш за бухти?
Не.... Ето така изглеждат, подобни:

# 4
  • под тепетата
  • Мнения: 9 292
Аз правя тези, защото избягвам мая.
 https://culinarywithme.com/%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0% … 0%B8%D1%86%D0%B8/

# 5
  • Мнения: 11 340
Ето и моето предложение тогава. Най вкусните, с хрупкава коричка и меки мекички

Улични мекици

# 6
  • Мнения: 2 883
Най- вкусните мекици, които съм яла са били с обикновено тесто от брашно, захар, мая, вода и сол. Не харесвам тези с кисело, прясно мляко, сода, и всякакви други допълнения.

# 7
  • Мнения: 1 195
И аз много обичам мекици, ама въобще не ме бива в забъркването на тесто. Пробвах готова смес на Биосет мисля, че беше. Получиха се почти същите като бабините.

# 8
  • Мнения: 1 328
Когато тестото престои една нощ в хладилника набухват повече. Така правя и с тесто за пица и козунаци.

# 9
  • Мнения: 9 525
ако не можете да замесите тесто си купете готово най-обикновено. стават чудесни.

# 10
  • Мнения: 944
Мога да замеся и мисля да пробвам тази рецепта за уличните мекици. Иначе с готово съм пробвала, изобщо не станаха. Бяха много жилави и твърди. Домашното си е домашно..

# 11
  • Мнения: 9 525
Мога да замеся и мисля да пробвам тази рецепта за уличните мекици. Иначе с готово съм пробвала, изобщо не станаха. Бяха много жилави и твърди. Домашното си е домашно..

или тестото е било кофти, или не сте ги направила като хората, което е по-вероятно. пробвала съм различни купешки теста, винаги стават чудесни. иначе съм съгласна, че домашното си е домашно.

# 12
  • Мнения: 944
Мога да замеся и мисля да пробвам тази рецепта за уличните мекици. Иначе с готово съм пробвала, изобщо не станаха. Бяха много жилави и твърди. Домашното си е домашно..

или тестото е било кофти, или не сте ги направила като хората, което е по-вероятно. пробвала съм различни купешки теста, винаги стават чудесни. иначе съм съгласна, че домашното си е домашно.
А защо да не съм ги направила както трябва? Къде може да съм сбъркала?

# 13
  • Мнения: 9 875
За да станат като купешките - тоест меки и дупчестинотвътре, тестото трябва да е отлично втасало - даже превтасало.
Аз си купувам от мекичарницата на центъра Simple Smile

# 14
  • Мнения: 9 525
Мога да замеся и мисля да пробвам тази рецепта за уличните мекици. Иначе с готово съм пробвала, изобщо не станаха. Бяха много жилави и твърди. Домашното си е домашно..

или тестото е било кофти, или не сте ги направила като хората, което е по-вероятно. пробвала съм различни купешки теста, винаги стават чудесни. иначе съм съгласна, че домашното си е домашно.
А защо да не съм ги направила както трябва? Къде може да съм сбъркала?

е, откъде да знам как сте ги правила. хората, особено когато нямат опит с нещо, правят странни неща Wink /и аз, и аз/. то зависи колко е било втасало тестото, как е оформена мекицата, в какво и как е пържена и т.н. ся боб не мога да хвърля Wink какво точно не им стана на мекиците?

# 15
  • София
  • Мнения: 634
1. тестото - суха мая и сода за хляб, сол, олио, брашно, прясно мляко
2. вечерта замесвам, престоява на масата в дълбока тенджера, намазана с олио, цялата нощ
3. тестото за мекицата трябва да е колкото длан, кръгла и с дебелина около половин см
4. пържа ги една по една в малък и дълбок съд с много олио, на последна степен на котлона - в началото тестото пада на дъното и после, надувайки се, започва да изплува; обръщам я

# 16
  • София
  • Мнения: 2 701
Понеже и на мен не ми се получават, от доста време ходим да ядем във Фабрика дъга. Чудесни са, точно като на бабите ни.

# 17
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Тази Фабрика Дъга за първи път я чувам, а явно е доста приятно местенце. Кое от двете е по-хубаво?

# 18
  • Мнения: 4 872
Ето и моите мекици

Скрит текст:

В една друга тема ми казаха , че изглеждат като 'бабините'. Правя ги с кисело мляко и сода + сирене в тестото. То се стопява обикновено и са вкусни и със сладко или мед.

# 19
  • Мнения: 9 525
Ето и моите мекици

Скрит текст:

В една друга тема ми казаха , че изглеждат като 'бабините'. Правя ги с кисело мляко и сода + сирене в тестото. То се стопява обикновено и са вкусни и със сладко или мед.

супер са, но за мен това за бухти.

# 20
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 24 796
Най-хубавите мекици, които съм яла бяха на една съседка, туркиня. Меки, вкусни и различни от показаните. Не знам какво по-различно правят.

# 21
  • Мнения: 4 872
zenata, зрителна измама. Просто обичам да ги правя по-малки, за да си хапвам по повече Blush Но нито тестото е за бухти, нито консистенцията на самата мекица.

Miriel, ей тези излизат като турски мекици.

# 22
  • Мнения: 9 525
zenata, зрителна измама. Просто обичам да ги правя по-малки, за да си хапвам по повече Blush Но нито тестото е за бухти, нито консистенцията на самата мекица.

може. не знам какво са, но не бих им простила 'ич Smiling Imp

# 23
  • Мнения: 3 841
Месиш тесто от топла вода,  мая+ захар,  сол( повече).Трябва да го месиш около половин час-40 мин. Трябва да се получи меко тесто- лепкаво. Мажеш отгоре с олио,  покриваш и остсвяш да втаса поне 2-3 часа. След това оформяш малки топки и пак оставяш за един час да втасат. ЗагрявШ дълбок съд с олио и пържиш като " разтегляш" с ръка мекицата и я пускаш. Става за около минута.
Да ти е вкусно.

# 24
  • Мнения: 986
Как ми се доядоха мекици. Само дето не мога да меся тесто, освен това не пържа вкъщи никога. Sad ще си поръчам на някоя баба, въпреки, че от дете си спомням само бухтички.

# 25
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 044
Моите ги правя от обикновено хлебно тесто... така ги харесвам...





(Снимките малко калпави...)

# 26
  • София
  • Мнения: 2 701
Тази Фабрика Дъга за първи път я чувам, а явно е доста приятно местенце. Кое от двете е по-хубаво?
Фабрика дъга 2 на Сан Стефано, или там както се води ул. Шейново до Докторската градина. Там ни е удобно, защото ходим приятели с деца и после в Докторската има хубава площадка, даже понякога си взимаме за вкъщи и направо  си ги ядем в парка.

# 27
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
Вземете пратете малко на момичето Simple Smile

# 28
  • София
  • Мнения: 620
Ето и моите мекици

Скрит текст:

В една друга тема ми казаха , че изглеждат като 'бабините'. Правя ги с кисело мляко и сода + сирене в тестото. То се стопява обикновено и са вкусни и със сладко или мед.

На тези мекици моята баба им викаше Преседливки Wink

# 29
  • Мнения: 4 872
 Защо така?
Признавам, че на мен содените мекици са ми по-предпочитани от тези, омесени с мая. Меся ги вечер, слагам тестото в плик с малко мазнина и  го оставям  да почива в хладилника за цяла нощ. И на сутринта запретвам ръкави над тигана. Приядоха ми се и на мен, та може в събота да закусим с мекици. Simple Smile

# 30
  • Мнения: 1 316
 Само по тази рецепта ги правя:
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_22.html

# 31
  • софия
  • Мнения: 284
За перфектни тестени изделия, включително мекици е най-добре тестото да е от лежало поне един ден.

# 32
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Мекици с мая баба ми прави по тази рецепта  само с вода, без млека и яйца. http://ilrai.blogspot.com/2013/08/blog-post_24.html
Тестото се меси да е мекичко.

Аз харесвам с по-богато тесто. Не стават толкова жилави. Като тези например http://ilrai.blogspot.com/2014/03/blog-post_30.html


А тези са със сода и кисело мляко и също са много сполучливи. http://ilrai.blogspot.com/2008/07/blog-post_04.html

# 33
# 34
  • Мнения: 220
Във фабрика Дъга готвят вкусно,но някак не мога да преглътна цената. Значи 2 кафета еспресо с мляко, 2 фреша портокал, 2 закуски-порция 2 мекици със сладко и сирене плюс порция пържени филийки със сладко и малка плочка сиренце -37 лв и вода 2.5 лв за 0.5 марка Велинград.
Много вкусно - факт,но мекиците бяха 7 лв за 2 бр. мекици..., А пържените филий 9.5 лв.
Бих ги посещавала редовно,но при тези цени рязко ме отказаха

# 35
  • София
  • Мнения: 2 701
Скъпо е наистина, но аз все още не съм успяла да намеря рецепта за такива вкусни мекици 😀

# 36
  • София
  • Мнения: 38 489
И аз нямам опит с тесто. Но по Коледа намерих една рецепта с една лъжчка оцет. И захар. Стана чудесно!

# 37
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 24 796
Хубави мекици си купуваме от топлата витрина на нашия Кауфланд.

Общи условия

Активация на акаунт