МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 71 885
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 722
Тук пише,че хлебопекарната има отложен старт:
https://www.techno-oferti.com/блог/хлебопекарна-star-light-mpd-850w-12-програми-1134-гр-бяла/
Благодаря за разясненията и информацията🤗. Поръчах я и я чакам в петък.

# 586
  • София
  • Мнения: 179
За да стане козунакът на конци мазнината се добавя лъжица по лъжица, след като вече е замесено тестото.
Би трябвало да няма значение марката и моделът на машината, просто трябва количеството да се направи (намали/увеличи) пропорционално на съответните размери за грамажа. Пропорциите зависят не от хлебопекарната в буквалният смисъл, а от количеството, за което тя е предназначена.

Може ли да уточните какво значи да се добави лъжица по лъжица, след като е замесено тестото?
Правилно ли разбирам, докато все още машината меси, преди първото втасване?
Благодаря предварително! Hands Pray

# 587
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 264
тестото е омесено веднъж без мазнината, после е втасало.
при второто месене се добавя мазнината по лъжичка до усвояването и. след това се добавя още и още по една лъжичка.


само че не мога да разбера от описанието има ли отложен старт.
аз не съм виждал машина без отложен старт. говоря за модели от последните 8-10 год.

# 588
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Скрит текст:
За да стане козунакът на конци мазнината се добавя лъжица по лъжица, след като вече е замесено тестото.
Би трябвало да няма значение марката и моделът на машината, просто трябва количеството да се направи (намали/увеличи) пропорционално на съответните размери за грамажа. Пропорциите зависят не от хлебопекарната в буквалният смисъл, а от количеството, за което тя е предназначена.

Може ли да уточните какво значи да се добави лъжица по лъжица, след като е замесено тестото?
Правилно ли разбирам, докато все още машината меси, преди първото втасване?
Благодаря предварително! Hands Pray

Изчаква се машината да оформи тестото на топка и едва тогава се добавя мазнината лъжица по лъжица, докато тестото се меси. След всяка лъжица се изчаква да се поеме от тестото /да не лъщи/ и тогава се добавя следващата. Лично аз не ползвам лъжица, а бехерова чаша. Наливам по малко, на око около лъжица. Още при първото месене.

Използвала съм олио, мас, кокосово масло или комбинация от мазнините. Козунакът на снимката е с патешка мас и две кутии локум. Локумът е обикновен, че розовият е с оцветител от буболечки... Детето иска само локум вътре...

Скрит текст:

# 589
  • Мнения: 725
Аз не знам точно кое месене е, но изчаквам 5 мин и след това добавям мазнина. След това я забравям, до последните 20 мин., че тогава тестото се опира в капака и трябва да я отворя, че започва да прелива.

# 590
  • Мнения: 19 690
Здравейте, опитах да потърся из темите до момента, както и в тези с рецепти, но не видях отговор на въпроса, който ме интересува. Как да направя содена питка или какъвто и да е хляб без закваска в хлебопекарна? Ако някой има сполучливи рецепти, също ще се радвам да сподели bouquet

# 591
  • Мнения: 12 957
На програма за кекс дали няма да стане? Те нали са с бакпулвер или сода, а не с мая и там няма втасване в програмата, само бъркане и печене.

# 592
  • Мнения: 19 690
И аз за кекс си мислех, но реших да питам по-опитните Blush

# 593
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 424
Содената питка пак трябва да втаса около 20 - 30 минути.
Разгледах програмите на моята машина.
Програма 14 е за кекс и е с продължителност от 2.08 ч.
Програма 7 е за сладък хляб и е с продължителност от 3.15 до 3.25 ч. в зависимост от големината.
Програма 8 е за бърз хляб. Обикновено се слага повече мая, но е най - кратка - от 1.28 до 1.38 ч. в завимост от големината на хляба.
Не съм правила досега хляб със сода в машината, но ще пробвам на програма 8 тези дни и ще пиша какъв е резултатът.
Другият вариант е да се направи тестото в машината, но да се изпече във фурната. Аз често ползвам тази функция за пица и други тестени изделия, за да върша нещо друго през това време.

# 594
  • Мнения: 19 690
В рецептата, която имам се оставя "да почине" няколко минути. Тестото имам предвид Blush Всъщност идеята е да избегна втасването, така че затова търся съвет дали изобщо е възможно в пекарната.

# 595
  • Мнения: 725
В рецептата, която имам се оставя "да почине" няколко минути. Тестото имам предвид Blush Всъщност идеята е да избегна втасването, така че затова търся съвет дали изобщо е възможно в пекарната.
Може ли рецепта? Ами можеш да си замесиш тестото в машината и да я изключиш.
По принцип на содените питки аз си ги бъркам на ръка, че и месене няма много. Предполагам  че програмата за кексове ще свърши работа, но трябва да я наблюдаваш.

# 596
  • Мнения: 19 690
https://www.supichka.com/рецепта/43/содена-питка

Ето тази Hug Като няма месене, а само разбъркване. Затова съм се съсредоточила върху печенето Blush

Ако ти имаш любими и проверени, моля да ги споделиш.

# 597
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 424
Ами не знам. Все пак питката е с повече брашно  и ако не се остави малко да втаса (за содената да почине), ще е като тухла.
Кексовото тесто е рядко и няма място за сравнение с питката.
Винаги може да се пробват различни вариани.

Видях рецептата. Не е уточнено колко време да почива, което не е коректно.

Може да погледнеш тази рецепта.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 09:56 от Black Hole

# 598
  • София
  • Мнения: 2 923
В рецептата, която имам се оставя "да почине" няколко минути. Тестото имам предвид Blush Всъщност идеята е да избегна втасването, така че затова търся съвет дали изобщо е възможно в пекарната.

Ако си го поставиш за цел е напълно възможно - пускаш програмата за паста, която само меси 15 минути. После вадиш бъркалките и пускаш направо печенето, и питката е готова, но ще е с по-особена форма Simple SmileSimple SmileSimple Smile

П.П. Бъркалките задължително се вадят, защото при по-малък грамаж може да щръкнат отгоре. Като ги извадиш ще има само малки дупки от осите.
П.П.П. Аз ползвам само програмата за паста за бъркането и след това питката отива във фурната, за да прилича на питка а не на содено хлебче.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 10:12 от Mунчо

# 599
  • Мнения: 12 957
Това щях да предложа и аз, месене и печене поотделно. С изчакване между тях, примерно 20-30 минутки.  Вече за печенето като продължителност не се наемам да кажа време, то зависи и от количеството. Така че възможно е, защо да не е. Много малко неща са невъзможни по принцип.
Аз бих я изпекла във фурната, освен ако в момента не разполагам с такава изобщо. Не за друго, ами понеже на содена питка поне за мен най-вкусна е коричката и бих предпочела да има по-голяма повърхност. Ще стане и на самун в машината, няма причина да не стане.

Тестата със сода и бакпулвер наистина обикновено се оставят в покой за някакво време, целта е да се отпусне глутенът, който се е активирал при месенето и прави тестото жилаво и няма как да бухне при печенето такова содено тесто. Това е различно от втасване, втасването иска и топлина за дрождите и програмите с втасване си поддържат тестото топло тогава.

Общи условия

Активация на акаунт