МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 71 882
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
  • В страната на бурите
  • Мнения: 961
Момичета много ще съм благодарна, ако някой сподели рецепти, които са пробвани точно за хлебопекарна Tefal Pain Dore с вертикална кошница - отскоро ни е. Пробвах памук хляб - пълен провал, от готовите смеси стават, но не е същото, козунак - стана що годе но няма конци.  Иска ми се някакъв кекс, но в книжката има един с пълнозърнесто брашно само. Четох, че пишете как пропорциите зависят от хлебопекарната, затова моля за рецепти точно за тази. Винаги меря с везна, но нещо бъркам явно.

# 541
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 257
После при слагането също хубаво натисни и провери дали и от двата края е стабилно казанчето преди да я включиш.
Аз да попитам,самата машина има опция определено време преди започване на печенето да се паузира,тестото да се извади и самите перки да се махнат,тестото да се върне и заглади от горе.Правилно ли съм разбрала и такава ли е последователността.Моля някой запознат да доразясни.Трети хляб правя по 1 кг. и отгоре все е незагладен и леко на една страна.Предполагам е защото не е пълен капацитета на казанчето,и съм решила да пробвам с тази функция и да си го разпределя хубаво без бъркалките и загладен от мен отгоре.И още един глупав въпрос пише да се извади и оформи с брашнени ръце,после това брашно няма ли да остане по самата кора на хляба и да е сух?Благодаря.

за вадене на казанчето - първо леко се повдига едната страна , после другата. при слагане е добре да се натисне с палеца първо едната , а после и другата страна. добре е да е стегнато казанчето. по-лошо е ако квободно излиза. Laughing

не си разбрала правилно за "паузирането".  Laughing  не се вади преди печенето защото тогава тестото вече е втасало и ще го прецакаш.  вади се СЛЕД последното месене, преди да започне втасването му. вадиш бъркалките, оформяш тестото и го връщаш в казанчето и машината. това отнема около 1 мин.  и може да не се спира (паузира) машината. не е фатално.
тестото се вади с набрашнени ръце и хляба няма да е сух. идеята за набрашняване на ръцете е да не залепва тестото по тях.


Момичета много ще съм благодарна, ако някой сподели рецепти, които са пробвани точно за хлебопекарна Tefal Pain Dore с вертикална кошница
надали има специални рецепти за различните марки машини. една и съща рецепта приложена на една и съща марка машина може да даде различни резултати. важното е да се следи консистенцията на тестото при всички марки и видове машини.

# 542
  • София
  • Мнения: 1 522
После при слагането също хубаво натисни и провери дали и от двата края е стабилно казанчето преди да я включиш.
Аз да попитам,самата машина има опция определено време преди започване на печенето да се паузира,тестото да се извади и самите перки да се махнат,тестото да се върне и заглади от горе.Правилно ли съм разбрала и такава ли е последователността.Моля някой запознат да доразясни. Трети хляб правя по 1 кг. и отгоре все е незагладен и леко на една страна.Предполагам е защото не е пълен капацитета на казанчето,и съм решила да пробвам с тази функция и да си го разпределя хубаво без бъркалките и загладен от мен отгоре.И още един глупав въпрос пише да се извади и оформи с брашнени ръце,после това брашно няма ли да остане по самата кора на хляба и да е сух?Благодаря.
Лещичка, между второто и третото втасване машинката писка и тогава вадиш бъркалките. Времето е 10 мин., които са достатъчни. В началото и аз вадих тестото с набрашнени ръце, но след третия път ги вадя направо от ваничката в машинката. Щом изписка вземам силеконова сладкарска шпатула (малко по-големичка и широка) и избутвам първо от едната страна навътре да извъдя едната бъркалка, после правя същото и с другата страна и бъркалка. Опитвам се да извадя бъркалките с по-малко тесто по тях и си помагам със шпатулата. Пак със шпатулата оформям по краищата, като ползвам стената на ваничката и я плъзгам отгоре на долу. Леко с ръка натискам отгоре, за да се разпредели колкото може равномерно. При последното втасване се оформя хубаво и пухкаво хлебче. Бълкалките ги измивам веднага с топла вода.
Утре ще снимам като правя хляб и ще сложа снимки.
Дано да съм била полезна.

# 543
  • Мнения: 6 241
Много благодаря,знаех си аз че нещо не съм разбрала правилно от книжката.И аз ще опитам утре при следващия хляб.

# 544
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 257

Лещичка, между второто и третото втасване машинката писка и тогава вадиш бъркалките.

малко уточнение. вади се СЛЕД последното месене. има програми с 1, има и с 2 месене. може да има и с 3. за това не е добре да се уточнява след първото или след второто месене да се вадят бъркалките за да не се объркват хората. вади се след последното.  Laughing

пп. както си го написала човек си задава въпроса какво се случва м/у второ и трето втасване ? как разбираш кога е втасало за втори път ?

# 545
  • Мнения: 6 241
Моята пищи 2 пъти на първа програма на която правя хляб.Първият път да добавя нещо ако искам,а втория да извадя перките ако реша.

# 546
  • София
  • Мнения: 1 522

Лещичка, между второто и третото втасване машинката писка и тогава вадиш бъркалките.

малко уточнение. вади се СЛЕД последното месене. има програми с 1, има и с 2 месене. може да има и с 3. за това не е добре да се уточнява след първото или след второто месене да се вадят бъркалките за да не се объркват хората. вади се след последното.  Laughing

пп. както си го написала човек си задава въпроса какво се случва м/у второ и трето втасване ? как разбираш кога е втасало за втори път ?

7002_ognob, написала съм го така, защото останах с впечатлението, че ползва пекарна с три втасвания. Това, което се случва между второто и трето втасване, е, че 10 мин. от второто втасване са сметнати за изваждането на бъркалките и започва след тези 10 мин. третото втасване.
Тук не върви да напиша след последното втасване, защото като го напиша така, след като се извадят бъркалките,  тестото ще спадне. Няма да може да втаса, защото ще започне печенето Wink
Нямам намерение да се заяждам Hands V Hands Pray
П.П. Лещичка е написа преди да публикувам моя отговор, че машината писка веднъж за добавяне на семена или плодове и втори за бъркалки. През тези 10 мин. на вадене на бъркалките машината си работи.

Последна редакция: нд, 07 апр 2019, 15:16 от Червенокоса вещица (Марго)

# 547
  • Мнения: 12 951
Абе щом има сигнал кога да се извадят, вади ги когато писне машината и туйто, пък между които ще да е Grinning
На много хора това им стига като информация, все пак не един и двама си вземат хлебопекарни понеже грам не са наясно какво и как се случва като се меси хляб и искат машината да го върши вместо тях.
То на една и съща машина програми бол, коя с втасване, коя с две, коя без...

# 548
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 257

7002_ognob, написала съм го така, защото останах с впечатлението, че ползва пекарна с три втасвания. Това, което се случва между второто и трето втасване, е, че 10 мин. от второто втасване са сметнати за изваждането на бъркалките и започва след тези 10 мин. третото втасване.
Тук не върви да напиша след последното втасване, защото като го напиша така, след като се извадят бъркалките,  тестото ще спадне. Няма да може да втаса, защото ще започне печенето Wink
Нямам намерение да се заяждам Hands V Hands Pray

въобще не става въпрос за заяждане. поне от моя страна. обменяме опит преди всичко.
мисля, че не правиш разлика м/у месене и втасване.  аз не казвам да се вади тестото след втасване, а след месене. и то последното.  разликата е, че след месене тестото не е втасало и няма проблем да работиш с него. след втасване аз не бих се мъчил да вадя бъркалките.

# 549
  • София
  • Мнения: 12 006
Моята пък няма сигнал за вадене на бъркалки, ама аз така или иначе не бих си вадила тестото и да му причинявам температурна разлика, за едните бъркалки Bowtie. Имам само сигнал за ядки и семена. Никога не съм следила, коя програма колко пъти меси втасва и т.н.

# 550
  • Мнения: 12 951
Вадила съм ги само ако правя козунак, него така или иначе го изваждам да го оформя, та що пък да не ги и махна. Моята няма и сигнал за това де, ама то не е трудно човек да си види на какво време от програмата е моментът, ако толкова много държи. Преди втасванията, разбира се, не след тях. На повечето има и разписани всички етапи в книжките кое кога и прочие, сигнал за всеки етап или там индикация, има с какво да се забавлява човек ако му е толкова скучно.
Но пък аз що да не отида да изпия бира или две докато правя хляб или да се запилея някъде другаде, вместо да дебна бъркалки Grinning

# 551
  • София
  • Мнения: 1 522
Скрит текст:

7002_ognob, написала съм го така, защото останах с впечатлението, че ползва пекарна с три втасвания. Това, което се случва между второто и трето втасване, е, че 10 мин. от второто втасване са сметнати за изваждането на бъркалките и започва след тези 10 мин. третото втасване.
Тук не върви да напиша след последното втасване, защото като го напиша така, след като се извадят бъркалките,  тестото ще спадне. Няма да може да втаса, защото ще започне печенето Wink
Нямам намерение да се заяждам Hands V Hands Pray

въобще не става въпрос за заяждане. поне от моя страна. обменяме опит преди всичко.
мисля, че не правиш разлика м/у месене и втасване.  аз не казвам да се вади тестото след втасване, а след месене. и то последното.  разликата е, че след месене тестото не е втасало и няма проблем да работиш с него. след втасване аз не бих се мъчил да вадя бъркалките.

Определено се заяждате, а не обменяте опита си. До преди 1 година вкъщи хлябът и всичко от тесто е минало през ръцете ми и мога да направя разлика между месене и втасване, но проблем с ръцете наложи да взема хлебопекарна, та дори и втора Wink.
Скрит текст:
Процес за машината, за която най-вероятно съм написала по горните коментари: Тези, които правят хляб 1250 гр., изваждането на бъркалките се случва на 1:48 при програма 2 - 3:15 продължителност.
Смятам с това да приключа обмяната си на опит. Всеки, който се разпознае като собственик на такава хлебопекарна, може да пише на лични при въпроси, за да не се случи криворазбран обмен на опит.

# 552
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Това мислех и аз да напиша, че на дисплея има индикация, която се мести през различните етапи и по нея може да се следи до къде е стигнала  в момента машината.
Относно книжките с подробно разпределение на времето по програми - не всички имат такова. Когато бях с Мулинекс 5000, ползвах това разпределение от книжката и определено е много полезно, особено за начинаещ работа с машината. Есента, като избирах новата хлебопекарна, се оказа, че Тефал в книжката нямат схема с разпределение на времето за отделните програми. Това ме разочарова, защото съм свикнала да го ползвам, а и нали Мулинекс е вече Тефал, очаквах, че ще има. От друга страна, липсата на въпросната схема, ме стимулира да се  насоча към друга марка хлебопекарна, за което не съжалявам.

Момичета много ще съм благодарна, ако някой сподели рецепти, които са пробвани точно за хлебопекарна Tefal Pain Dore с вертикална кошница - отскоро ни е. Пробвах памук хляб - пълен провал, от готовите смеси стават, но не е същото, козунак - стана що годе но няма конци.  Иска ми се някакъв кекс, но в книжката има един с пълнозърнесто брашно само. Четох, че пишете как пропорциите зависят от хлебопекарната, затова моля за рецепти точно за тази. Винаги меря с везна, но нещо бъркам явно.

За да стане козунакът на конци мазнината се добавя лъжица по лъжица, след като вече е замесено тестото.
Би трябвало да няма значение марката и моделът на машината, просто трябва количеството да се направи (намали/увеличи) пропорционално на съответните размери за грамажа. Пропорциите зависят не от хлебопекарната в буквалният смисъл, а от количеството, за което тя е предназначена.

# 553
  • Мнения: 725
Здравейте, дали може да споделите рецепта за пълнозърнест хляб със семена? Тип като тези, които продават лидл и фантастико?

# 554
  • Точно където трябва
  • Мнения: 4 755
Да споделя, първият хляб беше факт, още вчера. Стана сполучлив, може би малко влажен, но почти го изядохме. Ще се коригираме при следващият опит. Очаквах някакъв провал, но не! Сега вече ще се закръгля съвсем.

Общи условия

Активация на акаунт