Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 3

  • 67 459
  • 762
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 31 774
Да, видях и тази таблица.
Но при мен няма смисъл. Нали в закуската слагам микс от семена. Та ги накисвам вече накуп вечерта. Понякога забравям и сутринта за половин час само в гореща вода. Тамън да омекнат. Да, малко е, но четох, че и за половин час, пак може тези ензими и фотиновата киселина да се отделят.
Бонуса с това киснене е, че и се ядат по-лесно. И даже ми е по-леко после на стомаха.

# 271
  • Мнения: 7 746
Да не ти отварям работа, но аз орехи, лешници и бадеми след накисването и ги беля, защото инхибиторите са в люспите

# 272
  • Мнения: 31 774
Ти ме уби  Laughing

Бадемите айде, ама орехите как се белят?  newsm78

# 273
  • Мнения: 25 646
Много лесно – както се белят пресните орехи.
Между другото, не знам колко полезни са накиснатите ядки, но определено са по-вкусни.

# 274
  • Мнения: X
И аз накисвам бадемите.

Снощи се опитах да направя палачинки с бадемово брашно, 2 яйца, кокосово масло и мялко.

На нищо не станаха, но добавих още брашно и запекох като тънка фокача хляб на фурната.
Стана разкошен хляб, че даже ми се стори сладък и детето го нарече бадемово-кокосов кейк. Закусих с едно парченце, малко кокосова вода и сирене Ементал.

# 275
  • Мнения: 31 774
Много лесно – както се белят пресните орехи.
Между другото, не знам колко полезни са накиснатите ядки, но определено са по-вкусни.

Ще пробвам утре.
Но някой орехи са ситни и не знам дали ще мога да ги обеля. Пък и сутрин нямам време.
Бадемите ще успея.
Всъщност започнах да ги кисна, защото все пак са прашни. Откъде да ги знам къде са седяли.
Майка ми се разфуча, че като ги кисна си отивали витамините и най-вече йода  Laughing
Та тогава гугълнах и се оказа, че трябва да се киснат.

# 276
  • Мнения: 7 746
лешниците са най-тегави, защото им е тънка люспата Simple Smile
и на мен са ми по-вкусни така

# 277
  • Мнения: 31 774
Ами утре ще се опитам да беля, ама нямам много време, че на работа трябва да ходя.
Другия вариант е да плюя люспите  Laughing

# 278
  • Мнения: X
Толкова съм доволна, че не обичам ядки... От дъжд  на вятър хапвам по шепа печени и това е. Обикновено с уиски... Simple Smile

# 279
  • Мнения: 31 774
Отчитам.
Бадемите ги беля лесно. Те са и три на брой.
Ама орехите не щяха. Нямаше никаква люспа.
Квото такова Flutter

# 280
  • Пловдив
  • Мнения: 494
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

# 281
  • Мнения: 133
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Не съм Елора, но понеже съм с ИР и съм и любител на овесени ядки (пък и следя темичката от доста време, макар и до сега да не пишех).
Целите, непреработени овесени ядки имат нисък до среден гликемичен индекс и това ги прави ок при ИР. В случай, че се чудиш дали нещо е подходящо между другото, бих те посъветвала да погледнеш за гликемичния му индекс и гликемичния му товар (glycemic index и glycemic load), колкото по-малко, толкова по-добре.

Статия на Любомир Иванов за гликемичния индекс на храните
Голяма база данни на английски език за гликемичния индекс и товар на храните

И дори при въглехидратите с нисък и среден индекс е важно да не се прекалява.

# 282
  • Ню Йорк
  • Мнения: 5 068
Ох, издула съм се като балон. Някой пие ли някакви диуретици и какви?

# 283
  • Мнения: X
При ИР, а и не само, е особено важно КЗ, респективно инсулина, да се държат ниски.
А това става с консумиране на храни, които не влияят върху тях, или вилянието е минимално.Такива храни са протеини и мазнини.Като най-добри са мазнините.
Прекалени количества протеин, които тялото не може да усвои, също се трансформират в глюкоза, за да се съхранят за бъдещо ползване.
Дали една храна повишава бавно или бързо КЗ, няма особено значение, щом в крайна сметка КЗ, респективно инсулина се повишават много.И няма никакво значение дали това става за 15 минути или за час и половина.За хората с ИР не е полезно и препоръчително.
И още:2 филийки пълнозърнест хляб повишават КЗ по-бързо и повече от 2 ч л захар.

# 284
  • Мнения: 31 774
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Добре ми се отразяват. Но аз и не съм яла много овесени ядки.
До скоро слагах 3 лъжици, сега една.
Нито преди, нито сега имам проблем. Засищат ме до обедната почивка.
Те са бавен въглехидрат. Но пак в ограничено количество и бавните трябва да се взимат.
Но съм сита и заради суровите семена. На мен вече суровите семена са ми повече. Овеса ми е за цвят  Laughing
Но ми се е налагало само овесени ядки да ям. Пак ме държат сита за дълго.
До организъм си е. На теб едно ще ти влияе, на мен друго.
Пробвай.

Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Не съм Елора, но понеже съм с ИР и съм и любител на овесени ядки (пък и следя темичката от доста време, макар и до сега да не пишех).
Целите, непреработени овесени ядки имат нисък до среден гликемичен индекс и това ги прави ок при ИР. В случай, че се чудиш дали нещо е подходящо между другото, бих те посъветвала да погледнеш за гликемичния му индекс и гликемичния му товар (glycemic index и glycemic load), колкото по-малко, толкова по-добре.

Статия на Любомир Иванов за гликемичния индекс на храните
Голяма база данни на английски език за гликемичния индекс и товар на храните

И дори при въглехидратите с нисък и среден индекс е важно да не се прекалява.


А преработените? Предполагам, че в магазина са преработени.
Откъде се взимат непреработени овесени ядки?  newsm78

Скрит текст:
При ИР, а и не само, е особено важно КЗ, респективно инсулина, да се държат ниски.
А това става с консумиране на храни, които не влияят върху тях, или вилянието е минимално.Такива храни са протеини и мазнини.Като най-добри са мазнините.
Прекалени количества протеин, които тялото не може да усвои, също се трансформират в глюкоза, за да се съхранят за бъдещо ползване.
Дали една храна повишава бавно или бързо КЗ, няма особено значение, щом в крайна сметка КЗ, респективно инсулина се повишават много.И няма никакво значение дали това става за 15 минути или за час и половина.За хората с ИР не е полезно и препоръчително.
И още:2 филийки пълнозърнест хляб повишават КЗ по-бързо и повече от 2 ч л захар.



Защо?

Общи условия

Активация на акаунт