Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 71 241
  • 884
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: X
asyalein, при нас наоколо има много горички с мечи лук. Аз коприва няма много къде да бера, защото в гората няма, а покрай нивите не смея, че много пръскат и торят.

Исках тази година да направя козунаци с натурална закваска, но при мен не става и не става. Sad Уж правя всичко както трябва, но ферментация няма – след 4-5 дни просто мухлясва. Днес ще направя малък козунак с мая, пък до следващата седмица може и да успея с натуралната... Rolling Eyes

# 91
  • Мнения: 9 228
Синьо,каква закваска ползваш?
При мен е доста модерно продукти с нахутен квас,дори и сладък хляб с нея предлагат.
Не съм го опитвала и незнам как е ,но рецептата е:
Скрит текст:
на 100г. нахутено брашно + 200г. вода
Всичко се забърква и се оставя на топло и всеки ден се захранва с вода и брашно.
Сместа е готова когато стане бухнала с балончета.

На мен днес ми е великото готвене,че утре нищо не работи.
Ризото с гъби
Пълнени чушки със сирене и маслини
картофена салата
малки кифлички с банан и сладко
и заготовките за сандвичи.

# 92
  • Мнения: 725
 Аз, ако не си намеря скоро време подходяща рецепта за козунак с брашно без глутен, без мая, без яйца и млечни, ще си остана без Козунак.
Някой с идеи?

# 93
  • Мнения: X
Tuon, някаква като тези тук се опитвам да направя. Една само със стафиди мухляса. Сега на плота имам буркан с ябълки+стафиди и буркан само със сушени смокини. Нищо не става. Tired

Titi-piti, козунак без брашно, мляко и яйца. newsm78 По-добре си направи кекс със стафиди и лимонова кора. Simple Smile

# 94
  • Мнения: 725
Ох, къде съм гледала, имах в предвид брашно без глутен.
Миналата година правих козунак с кокосово и оризово брашно, но той беше с яйца и мляко. Получи се много вкусен. (дори повече се хареса от пълнозърнестия на ММ).
Най-вероятно нещо като  постен козунако-кекс ще си сътворя. ( по стечение на обстоятелствата имам непоносимост към някои храни и се налага да ги избягвам).

# 95
  • Мнения: 9 228
Titi-piti,само за първичната рецепта на "Халла"(сладък хляб от типа на козунака) се сетих,но има мая.


# 96
  • Мнения: 725
Tuon, мерси за идеята!

Абе, все ще си сътворя нещо. Мисля от тези три рецепти да взема най-добрите съставки и още другата седмица да направя един пробен козунак.
http://vanillka.com/2012/03/29/vegan-easter-bread/
http://www.art.satto.org/tradicionen-evrejski-sladak-hlqb/
http://---spam335---/bg/2015/blog-bg/- по тази рецепта беше миналогодишния ми. (така блогът на Инес излиза като спам; рецептата е с име "Великденски козунак без угризения: Здравословна рецепта за козунак")

# 97
  • Мнения: 9 228
Titi-piti,вторият линк е точно "Халла",но в оригиналния си вид няма никакви млечни продукти,сега вече има и с яйца и с мляко,накрая се поръсва със сусам,може и с ядки.Това е хляб за шабат (петък) и като малка съседката ми даваше всеки петък,а нейния беше пълен със стафиди и шамфастък.

"Великденски козунак без угризения" дали може да стане в хлебопекарна?

# 98
  • Мнения: 725
Tuon,
Значи,  Халла ще го правя в петък. Всичко ще е със заместители  и ще сложа много стафиди и шам-фъстък Simple Smile
Относно козунакът без угризения, не съм го правила в хлебопекарна ( въпреки че има такава програма за безглутенови истории).  Не знам сигурно ще стане, но ако сложиш пълнозърнесто брашно на 💯% ще се получи. ММ нормалните, макар и пълнозърнестите козунаците винаги в хлебопекарна ги прави.

# 99
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 748
   Аз пък козунаци не меся, така и не се научих да меся и да точа  Sad. Ама не съм и много настоявала, мама винаги бе/и е насреща  Wink. Заредила съм се с две прекрасни "Панетоне"-та, а вчера взех и чудни немски щолена - четири броя  Party. Туй ще е за този, на който му се яде козунак.

 Днес готвих доста, ама като се спра вкъщи и е така  Wink:
- сандвичи с пълнозърнести питки, чедър, айсберг и масло за закуска;
- мариновано тофу на тиган;
- печен омлет с кореноплодни и моцарела;
- брюкселско зеле ей по тази рецепта, страхотно е - https://www.seriouseats.com/recipes/2013/12/easy-roasted-brussel … d-lab-recipe.html
- броколи на пара;
- млечна салата;
- печени Biscuits;
- салата от зеле и моркови.

   И няколко часа по-късно да допълня:
- за вечеря имаше и панирана моцарела в кори за баница + салата от белени домати, репички, зелен лук и авокадо.

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 05:33 от ir74

# 100
  • София
  • Мнения: 1 832
Здравейте,
вчера сготвих амарант с булгур, гъби и сушени домати. Сварих амаранта в отделна тенджера, булгура леко запържих с малко мазнина от сушените домати след това добавих гъбите и към края и доматите. Когато бяха почти готови ги смесих. Добре се получи. Вкусът на амаранта е доста различен и малко странен за мен.
Опитах и да направя пуканки от амарант, но не станаха. Първо загрях тефлонова тенджера, сипах малко мазнина и много малко от амарната, но не се разпука, а изгоря. След това опитах без мазнина, но също не се получи.

# 101
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein, при нас наоколо има много горички с мечи лук. Аз коприва няма много къде да бера, защото в гората няма, а покрай нивите не смея, че много пръскат и торят.


хм, при нас в горичките няма мечи лук. виж коприва расте обаче. около пътечките, където пада слънце до земята...
не, че е кой знае колко чисто там де: с 2те магистрали и прелитащите самолети.
за мечи лук трябва до Райн да пътувам. ще изчакам този в градината, тази година доста се е разпространил.
вчера работих в градината и извадих две шепи гулия. има още, но ще я извадя по-нататък.


Миналата година правих козунак с кокосово и оризово брашно, но той беше с яйца и мляко. Получи се много вкусен.

може ли рецептата?

verabel, аз съм правила пуканки от амарант. без мазнина се правят и температурата е много важна, защото изгарят бързо.
аз нагрях тенджерка, махнах я от котлона, сложих амаранта и започнах да го бъркам. започнаха да се пукат. като поспряха да се пукат, сложих за много кратко тенджерата пак на котлона и пак я махнах и така. накрая пак имаше наразпукани.
на мен не ми харесват чак толкова много, че да я правя тази хамалогия.

# 102
  • Мнения: X
Ризото със зеленчуци, пушено тофу и настърган веган кашкавал. За мазнина използвам Ghee (веган). Заела съм се с Великденските пости.

# 103
  • София
  • Мнения: 3 039
Вчера имахме
Киш със спанак и праз
Кекс с извара
Крем супа с грах

Амарант и аз не успях да направя на пуканки,даже в уреда за правене на пуканките пробвах,но не става.Само успях пластмасите да стопя .

# 104
  • Мнения: 725
Ася, става въпрос за " Великденския козунак без угризения" от блога на Инес. /сайтът й излиза като спам тук/

Общи условия

Активация на акаунт