Идеи за здравословен и засищащ обяд на работа

  • 17 385
  • 101
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 31 803
Защо сто часа? Да не ти е слаба фурната? Загрей я на макс, едва тогава приготви сместа за омллет и я мушни да се пече. Не повече от 10 минути отиват. Поне при моята фурна, де. Ама тя е най-обикновена.

Сега ми е влязла мухата за кокосовите омлети и само да стане събота, нападам едно магазинче за ядки на пазара.

Не е слаба. Но не обичам да готвя на високи градуси.
Ох, това варени зеленчуци с моцарела е нещо велико  Heart Eyes
Ще си правя, ама си е играчка всяка вечер.
Но както викаш подобно нещо може и в малка тава да спретна с яйца и във фурната. Примерно яйца със повечко зеленчуци и малко масло. И няма да има нужда да бъркам и да го гледам.

Артемис, дай линк. Не намирам.

# 31
  • Мнения: 2 052
Аз зелечуците ги правя на пара, за по-щадящо. Мързелива работа - уреда, копчето и сервирам.
Кокосов омлет не съм правила, може тези дни да пробвам, звучи интересно.

# 32
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 270
Бадемовото брашно може ли да го ползвам вместо брашно за сладкиши че ми се иска някакви сладки за Коледа да направя захарта ще заменя с течна Стевия но брашното не зная с кво ама въпроса ми очевидно не е за тази тема но ако имаш готови сладки може и за работа да си вземеш и дори ще изглеждат прилично за пред колеги Simple Smile

# 33
  • Мнения: X
Бадемовото брашно може ли да го ползвам вместо брашно за сладкиши
Не само можеш, но то е основна съставка на френските макарони. Имаше и едни италиански сладки с бадемово брашно, обаче им забравих името.

# 34
  • Мнения: 31 803
Аз зелечуците ги правя на пара, за по-щадящо. Мързелива работа - уреда, копчето и сервирам.
Кокосов омлет не съм правила, може тези дни да пробвам, звучи интересно.


Какъв точно уред имаш? А може ли в този уред да се сложат примерно със зеленчуците - яйца, сирене, моцарела, кашкавал?

# 35
  • Мнения: 2 052
Елора,

Скрит текст:
Имам ето този модел от миналия юни:
https://www.amazon.de/gp/product/B004LVPK90/ref=oh_aui_search_de … ie=UTF8&psc=1

Приготвям всякакви зеленчуци, яйца, риба, ориз, размразявам и притоплям ястия или правя разни супи - има си приставка за тях. Не мога обаче да запичам сирена/кашкавал в самия уред заради високия им процент мазнини - разтапят се и в комбинация с водата/парата не е препоръчително. Овкусявам със зехтин чак накрая или ако е необходимо - запичам или запържвам (картофи соте например нарязвам на желаната големина, минавам ги на пара и от уреда в тигана - доволна съм как се получава, защото картофите са равномерно приготвени без да омекват).  Ето едни пилешки гърди/риба със зеленчуци как става на пара: https://www.youtube.com/watch?v=rGT5lj0yr3o Джейми Оливър също има някои рецепти със съседен модел / 9132/ https://www.youtube.com/watch?v=2UPXHdsF-Qc
За мен главното улеснение е, че едновременно приготвям гарнитура (а понякога и самото месо) с нормални зеленчуци за мъжа ми и нисковъглехидратни зеленажи за мен, без да намесвам тенджери итн. или както казах - много мързеливи вечери ми е сготвил, за което улеснение съм много благодарна. На фона на различните модели уреди на пара се спрях на филипс просто защото имам и един техен кухненски робот и съм доволна от него, та заложих на познатото.
P.S. другият ми любим начин за приготвяне на зеленчуци е pisto manchego
https://www.youtube.com/watch?v=z6xxkLBFqco
Често още в тигана се чуква и яйце (без разбъркване), на мен също ми е най-вкусно така, особено ако е основно ястие, а не гарнитура към нещо друго.
 

Извинявам се за фермана не по темата, затова в скрит текст.


# 36
  • Мнения: 31 803
 Обич Синеока, гледам да съм на повече протеини и мазнини и ограничавам въглехидратите.
Затова кашкавал, яйца и сирена са ми в менюто. Само на зеленчуци не става. Но ги слагам почти на финала като приготвя зеленчуците.
Не съм фен на месото, ям го, но не толкова често.
Кюфтета на скара се сетих, че мога да си купя и със салата да си нося, като ме мързи да готвя. Laughing
Разгледах и мултикукърите. Може и да ми е удобен този уред. Да сложа всичко и да не се занимавам с гледане и бъркане.

# 37
  • София
  • Мнения: 5 782
Артемис, дай линк. Не намирам.

не намираш, защото не е goodfool, а goodful.

ето:
https://www.facebook.com/officialgoodful/?hc_ref=ARSVEOCxK4Fdzwa … 4XGlw&fref=nf

# 38
  • Мнения: 2 052
Елора,
р
Скрит текст:
азбирам напълно, и аз съм на такъв режим (вмнв), но готвя и нормална храна за мъжа ми.  Затова всяко улеснение ми е добре дошло - и откъм време, и откъм усилия.  
Едит: ако мога да съм ти полезна с инфо за някакъв уред - с удоволствие съм насреща. Имам какво ли не - от гофретник до машина за втасване кисело мляко. Страничен ефект на живота с инженер.

Kато заговорихте за бадемово брашно се сетих, че съм си отбелязала тази рецепта за кето-сладки за предстоящите празници, но още не съм я пробвала:
https://www.ibreatheimhungry.com/low-carb-almond-crescent-cookies-gluten-free/

За обяд - всякакви рецепти за омлет, но направени под формата на мъфини. Лесно е за порциониране и пасва добре по кутии за обяд итн.

Последна редакция: сб, 25 ное 2017, 15:34 от Обич Синеока

# 39
  • Мнения: 31 803
Благодаря Артемис.

Обич Синеока, щом разбираш и имаш много уреди, ми кажи тогава един мултикукинг дали ми би бил от полза. Не знам как се  работи с това. Идеята е да спестя време в приготвяне, а не да прекарвам много време в  кухнята. Може ли с този уред да пъхна всичко, да сложа подправките и почти накрая да прибавя кашкавал, сирене, яйце или там каквото имам като протеин.
Не знам дали е и полезно един протеин да бъде много обработван с топлина. Вярно, че се варят, но все пак...

# 40
  • Мнения: 2 052
Отговарям отново в скрит текст, че не е по темата:

Скрит текст:
Голямо значение има дали такъв уред отговаря на нуждите на домакинството ви - т.е. трябва да се вземе предвид какви ястия готвите обичайно, за колко души, колко пъти седмично итн. Филосфията на мултикуукърите е да предоставят all in one уред, заместващ много други уреди и в масимална степен домакина, моите лични предпочинания клонят към по-тясната специализация, а не слоу куукър, уред на пара и печене в едно. Но, както казах, това е само въпрос на лично виждане на нещата.
Мултикуукърът има смисъл, ако вкъщи се готви достатъчно често, че да оправдае известицията в качествен уред на съответната цена. Проблемът, който аз за себе си виждам, без да ангажирам никого, е че лесни ястия, тип - всичко в тенджерата или всичко в тавата, могат да си се приготвят безпроблемно точно в тенджера и тава, със съпоставими съпътстващи усилия по приготвяне на продуктите - миене, почистване, нарязване, овкусяване. Там, където уредите конкретно помагат, са в специфичните функции - оризоварката за ориза, уреда на пара за месо и зеленчуци, халогенната фурна на горещ въздух (свекърва ми има такава и редовно я ползва) за печене), а е много по-сложно да се съобрази необходимата вместимост на уреда, защото при отделните функции е различна - чаша ориз не набъбва колкото пиле, гриловано на топъл въздух със зеленчуци. Ако за дадена функция един all in one уред се окаже неудобен, човек по инерция продължава да си готви без него и добавената му стойност малко по малко спада. За мен важен момент е също, че нещата, които се готвят в такъв мултикукър, не се готвят по абсолютно същия начин, по който стават без уреда - има разлики в количеството течност, времето за приготвяне, степента на готовност итн, и реално при всяка рецепта има малки, но забележими разлики с това човек как е свикнал и като вкус, и като начин на приготовление. което може също да е причина човек по-рядко да ползва уреда - в един момент енусиазмът спада, обикновено по-бързо, отколкото човек очаква.
В заключение, не бих го купила без ясна стратегия какво ще бъде готвено вътре, колко редовно ще се ползва и с реалистични очаквания какви ще са резултатите и как ще се приемат от семейството, защото дори и най-вкусното не е точно "като на мама".
Ако все пак решиш да купиш, нека има хендс фрий функция за разбъркване, достатъчно голяма вариация на градусите (на Бош е този с близо 50те програми е от 40-160 примерно), дали вътрешният съд ще е керамичен е въпрос на вкус, аз лично предпочитам да е, и не на последно място - да има добра гаранция и възможност за сервиз - от толкова пластмаса и електроника дори и по скъпите уреди понякога се налага да се пипне нещо и тогава е важно да има към кого да се обърнеш.

С извинение отново към модераторите.

За идея за засищащ обяд добавям пиле капрезе с авокадо, защото е вкусно и студено.
https://cafedelites.com/chicken-avocado-caprese-salad/

# 41
# 42
  • Мнения: 31 803
Мерси много Обич Синеока  Hug
Ще обмислям тепърва. И ще чета още за тези кукъри.
Иначе готвим за трима принципно. И често също така. Предпочитаме домашна храна.

# 43
  • Мнения: X
Да докладвам за кокосовите омлети. Вече са ометени от фемилито. Мерси на Краси за идеята!

# 44
  • Мнения: 516
Аз на обяд си пиех това държеше ме 4 часа сита.Кисело мляко с 1ч.л. мака,спирилина сладко ,1с.л ленено натрошено семе.Когато излизам навън си го нося в шейкъра удобно е за чантата всичко се слага и се разклаща.

Общи условия

Активация на акаунт