Коледа 2017

  • 135 078
  • 956
  •   1
Отговори
# 420
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Аз стартирах коледната сладкарска работилница с меденки. Направих една доза по моя си стара рецепта. Издълбан ги още топличко и прибрах в кутия. Ще ги пълна с крем и ядка ден, два преди празника. Ако някои иска рецепта ще я напиша.

# 421
  • Мнения: 25
Мили дами, имам въпрос, за който моля за помощ.
Преди два дни в Германия ядох сладкиш, който много ми хареса, но за съжаление беше на улична сергия и нямаше надпис какво купувам, а да се разбера на немски с дамите, които го продаваха е извън моята компетенция. Simple Smile
Ще опиша накратко какво представлява - предполагам го приготвят в голяма тава, а в готов вид го разделят на квадрати и после на триъгълници. Формата, предполагам, не е много важна.
Самия сладкиш има основа като маслено тесто - твърд тънък блат, върху него имаше сладко и накрая ... оприличих го като ореховка последния слой, но не беше твърд.
Съжалявам, че обясненията ми са съвсем лаишки, но ...
Прилагам и една снимка на нагризания вече от мен сладкиш:



Ако някой се сеща за рецепта, моля да я сподели.

Така  както  е описано  от теб ми прилича на Nussecken,въпреки  че те не изглеждат съвсем така.  При интерес  мога да дам моя рецепта

# 422
  • У дома
  • Мнения: 4 203
Изпекох ги, намазах ги, остана като изстинат да ги напудря и консервирам до 24 -ти.


Изглеждат невероятно, може ли рецептата😉още незнам дали ще правя, но да си имам рецепти😊

# 423
  • Русе
  • Мнения: 5 220
Мили дами, имам въпрос, за който моля за помощ.
Преди два дни в Германия ядох сладкиш, който много ми хареса, но за съжаление беше на улична сергия и нямаше надпис какво купувам, а да се разбера на немски с дамите, които го продаваха е извън моята компетенция. Simple Smile
Ще опиша накратко какво представлява - предполагам го приготвят в голяма тава, а в готов вид го разделят на квадрати и после на триъгълници. Формата, предполагам, не е много важна.
Самия сладкиш има основа като маслено тесто - твърд тънък блат, върху него имаше сладко и накрая ... оприличих го като ореховка последния слой, но не беше твърд.
Съжалявам, че обясненията ми са съвсем лаишки, но ...
Прилагам и една снимка на нагризания вече от мен сладкиш:



Ако някой се сеща за рецепта, моля да я сподели.


http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/03/blog-post_4.html


# 424
  • Русе
  • Мнения: 5 220
Genni bouquet,  до 1-2 дни ще публикувам рецептата за щолена, че е на хартиен носител.

# 425
  • Sofia
  • Мнения: 4 588
Момичета, сещате ли се за едни мечета, прегърнали бадем?
С тесто за меденки ли бяха?

http://m.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/25127-sladki-mecheta-s-iadki/

Не са с медено, но според мен ще са по-вкусни с медено тесто😉чудна идея за оформяне на меденките....

Мисля това да са ми меденките тази година.  Ще си почина малко от фондан и айсинг.

# 426
  • Мнения: 6 031
...
 Така  както  е описано  от теб ми прилича на Nussecken,въпреки  че те не изглеждат съвсем така.  При интерес  мога да дам моя рецепта
Благодаря!
Разбира се, че искам рецепта. Simple Smile

Благодаря!
Прилича на това, което ядох, но долния блат беше твърд.
Ще пробвам и тази рецепта!

# 427
  • Мнения: 5 373
Записвам се тук на топличко при вас. Днес прегледах рецептите си. За поредна година ще заложа на италиански коледни сладки - всички са с пълнеж, а това автоматично ги прави по-сочни, което пък се предпочита у нас  .  И са много ароматни. От най-старите ми рецепти може би ще заложа на ванилените кравайчета - те са класика . Меденки със сигурност ще си спестя - много труд , но са сухи и все ми остават.
Приемам всякакви нови идеи , само да са сочни и да ухаят на портокал, канела и бренди.

# 428
  • Мнения: 25
...
 Така  както  е описано  от теб ми прилича на Nussecken,въпреки  че те не изглеждат съвсем така.  При интерес  мога да дам моя рецепта
Благодаря!
Разбира се, че искам рецепта. Simple Smile

Благодаря!
Прилича на това, което ядох, но долния блат беше твърд.
Ще пробвам и тази рецепта!
За основа:
130 гр. Захар
130гр. Масло
2 яйца
300гр.брашно
1 ч.л. бакпулвер
От всички съставки  се омесва  тесто,което се разточва тънка кора с размер  тавата на фурната (аз го правя  директно  върху хартията за печене)
 Плънката
4 с.л. мармалад от  кайсии  (твоят  според  мен  е бил някакъв червен  мармалад)
4с.л.вода
200гр масло
200 гр натрошени лешници
200 гр смлени  лешници
200гр захар
2 ванилия
Кората  от тесто се намазва с мармалад ,
Останалите съставки  се слагат на котлона  ,за да се разтопи  захарта и маслото,след което  се изсипва  върху  тестото  и се заглежда.
Пече се на загрята  фурна  180° около 30мин трябва  да стане леко кафяво.
След  като  се охлади  се режат триъгълници,като  за декорация всеки ъгъл може да бъде потопен в шоколад

# 429
  • Русе
  • Мнения: 5 220
 Mim*  ти написа рецептата.
Вероятно става дума за това. Щом е немски сладкиш. Ето още една на немски.

https://www.monsieur-cuisine.com/de/rezepte/detail/nussecken-mit … ikosenkonfituere/

# 430
  • Мнения: 5 373
Мммммм, това със сигурност е уникално.
А под смлени лешници - брашно от лешници ли се подразбира?

# 431
  • Мнения: 25
Мммммм, това със сигурност е уникално.
А под смлени лешници - брашно от лешници ли се подразбира?
При  нас в магазините  продават  смлени  и натрошени  лешници,като  натрошените  са просто  по едри,а смлените  са си ситно  смлени. Според  мен  можеш  да сложиш каквито  имаш.
Nussecken  и Florentiner  са много  уважавани  по нашите  географски ширини.  Тук домакините  приготвят  сладки буквално  по цели кашони 😊

# 432
  • Мнения: 6 031
Mim*,  i_peych, благодаря ви!  bouquet

# 433
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Мили дами, имам въпрос, за който моля за помощ.
Преди два дни в Германия ядох сладкиш, който много ми хареса, но за съжаление беше на улична сергия и нямаше надпис какво купувам, а да се разбера на немски с дамите, които го продаваха е извън моята компетенция. Simple Smile
Ще опиша накратко какво представлява - предполагам го приготвят в голяма тава, а в готов вид го разделят на квадрати и после на триъгълници. Формата, предполагам, не е много важна.
Самия сладкиш има основа като маслено тесто - твърд тънък блат, върху него имаше сладко и накрая ... оприличих го като ореховка последния слой, но не беше твърд.
Съжалявам, че обясненията ми са съвсем лаишки, но ...
Прилагам и една снимка на нагризания вече от мен сладкиш:



Ако някой се сеща за рецепта, моля да я сподели.


Мисля, че мога да помогна - https://natalyna.blogspot.cz/2015/12/blog-post_40.html

Голяма вкусотия! Peace

# 434
  • Мнения: 6 031
...
Мисля, че мога да помогна - https://natalyna.blogspot.cz/2015/12/blog-post_40.html

Голяма вкусотия! Peace

Голямо благодаря!  bouquet
Точно нещо такова си я представях рецептата.
Ще го пробвам задължително!

Общи условия

Активация на акаунт