За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 94 257
  • 754
  •   1
Отговори
# 720
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 165
Simple Smile

# 721
  • София
  • Мнения: 9 946
„На твоя страна": Откриха опасни капачки за буркани на пазара

https://nova.bg/news/view/2019/09/12/262418/%D0%BD%D0%B0-%D1%82% … D0%B0%D1%80%D0%B0

# 722
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Дунавска салата


# 723
  • В градината...
  • Мнения: 15 932
Тъкмо изключих фурната на мързеливата лютеница.

Може ли рецепта за дунавската салата, чудесно изглежда!

# 724
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Скрит текст:
Тъкмо изключих фурната на мързеливата лютеница.

Може ли рецепта за дунавската салата, чудесно изглежда!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_4.html

Вместо аспирин може да се стерилизира 15 мин. след завиране на водата.

# 725
  • В градината...
  • Мнения: 15 932
Благодаря! А краставички дали ще паснат вътре?

# 726
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ново двайсе ,сега пък капачките .
Кога най после ще кажат чие производство са тия капачки??
Днес купих 100 капачки от пазара.
Миналата година купувах едни биковити , търди де и не ми се затвори  лютивката.
Купих ги с пуканка , по мекички  че  другите не мога да разбера  кога са се затворили .
Гледам тия които показват че са изследвани , за винтовите бурканчета   не са с пуканка.
Сега затварям наново.

# 727
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Скрит текст:
Благодаря! А краставички дали ще паснат вътре?

Въпрос на вкус. Но, според мен не са добра комбинация със зелените домати и червените чушки.

# 728
  • Мнения: 8
Някой запознат ли е при консервиране реално дали и какви витамини се запазват в плодовете и зеленчуците? Например знам, че витамин Ц не издържа на топлинна обработка. Визирам продължителното варене, защото аз лично считам, че освен вкусови качества подобна храна няма никакви ползи за организма или поне са минимални имайки предвид и голямото количество захар което се добавя. Не искам да се заяждам и споря, а по-скоро ако някой има компетентно мнение по въпроса различно от моето ще съм благодарна да го сподели.

# 729
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 165
консервирането е измислено във времето, когато зимата не е имало плодове и зеленчуци.
в този смисъл е била добра храна, когато друга няма.
да не забравяме, че е била предимно дива (млечно кисела) ферментация - стъклени буркани и капачки не са се предлагали на пазара или са били много скъпи.
сега има плодове и зеленчуци по всяко време на годината, но като претеглиш изчезналите витамини от една страна и нитратите от другата май е по-добре да хапваме консерви, отколкото пресни домати/краставици зимата.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2019, 21:27 от st. Dobri

# 730
  • София
  • Мнения: 9 946
В консервата не ти остават нитратите? Grinning
Аз не знам някой в миналото да е варял буркани, по скоро сушене и осоляване, опушване.
Как да няма зимата? Зазимяване му викат. Доста плодове и зеленчуци изкарват до пролетта...

Според мен има смисъл само лютеницата и туршиите.

# 731
  • В градината...
  • Мнения: 15 932
Ликопенът при доматите се запазва. Дори са по-пплезни варени. Правим големи количества сгъстен доматен сок, лютеница и сос за спагети.
Днес ще правя соса за спагети, зимата е незаменим!

# 732
  • Мнения: 9 127
В консервата не ти остават нитратите? Grinning
А Кой прави консерви от зеленчуци пълни с нитрати, каквито са през зимата и рано напролет?
Готова съм със  сладко-киселия сос, печените чушки  патладжани във фризера, доматения сос за пици и паста, пускани чушлета и стерилизираните краставички

Последна редакция: нд, 15 сеп 2019, 12:32 от пеп-4o

# 733
  • В градината...
  • Мнения: 15 932
Вчера набрах 4 кила люти чушки. Ще ги суша за лют пипер. Нито съм ги пръскала, нито торила. Вода от кладенеца и толкоз.

# 734
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Аз съм се отгледала  само с чушки и домати. За тоа секакви лютеници  са ми на първо място.
Винаги сме правили  консервте естествено с домашни плодове и зеленчуци.
В домашни условия обаче още по времето на соца ми правеше впечатление че домашните повече кафенеят . Тогава си спомням че  проучвах и прочетох че стерилизацията се провежда към 80 градуса , т.е малко преди завиране .Сигурно и препоръките за времето са за тия 30 минути стерилизация.  Практиката на майка ми обаче беше , 5 минути да врат "с ключ"Аз намерих консенсубно решение  и ги оставян 5 минути да врат ама не чак толкова "с ключ. Никога не съм имала проблеми .
Е някой буркан  ако не съм го огледала и е бил ощърбен при отварянето.Ама такова чудо като с тая лютивка , не съм имала??
Трети път тая сутрин си кипнах лютивката  в старите бурканчета  от детско пюре. Аз ли бъркам нещо , старите капачки също бяха "с пуканка" и нееднократно съм затваряла със стари капачки
Какво бъркам та ми се налага да  кипвам трети път не ми е ясно . ??
Значи кипвам както обикновенно. Бурканчетата ми са еднакви. Оставям 2 пръста вода над тях . Ползвам  лозиняк ,  на саджака . Върно е че температурата  скоростно се  покачва от сухите клечки. Поддържам огъня равномерен  водата да ври  под ключ най малко 5 минути.
Оставям най много още 5 минути  да ми угасне огъня , хващам с щипката и изваждам бурканчетата и ги обръщам на равна  повръхност .
Така винаги съм го правила и "пуканките"  на капачките винаги са се прибирали. Сега обаче не ще да се получи и това сие .
Естествено капачките ми са "куче" марка от пазара на село  . Няма етикет, няма производите, Само тези обаче  бяха с "пуканки" . .Само на големите капачки пише че са "made in " в Литва или Латвия.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2019, 14:03 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт