Старите бабини рецепти

  • 59 375
  • 117
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 4 549
Ще се правят тези мекици Hug Аз съм фен на т.нар. пионерски мекици, но те са с мая. Тези стават ли мазни newsm78

# 76
  • София
  • Мнения: 1 524
Ще се правят тези мекици Hug Аз съм фен на т.нар. пионерски мекици, но те са с мая. Тези стават ли мазни newsm78
Към тестото на пионерските мекици слагаш 1 к.л. сода за хляб и няма да стават толкова мазни.

# 77
  • София
  • Мнения: 4 549
Ще се правят тези мекици Hug Аз съм фен на т.нар. пионерски мекици, но те са с мая. Тези стават ли мазни newsm78
Към тестото на пионерските мекици слагаш 1 к.л. сода за хляб и няма да стават толкова мазни.
Моите пионерски не стават мазни (след няколко изпробвани рецепти Mr. Green). Питах за тези на mario.d.k.

# 78
  • Варна
  • Мнения: 486
Ще се правят тези мекици Hug Аз съм фен на т.нар. пионерски мекици, но те са с мая. Тези стават ли мазни newsm78
Към тестото на пионерските мекици слагаш 1 к.л. сода за хляб и няма да стават толкова мазни.
Моите пионерски не стават мазни (след няколко изпробвани рецепти Mr. Green). Питах за тези на mario.d.k.

Не стават мазни, пържат се в добре загрята мазнина и стават за секунди, можеш да ги извадиш върху хартия да се отцеди излишната мазнина. Аз никога не съм го правила обаче. След като се постави в тиганчето (аз ги пържа в една емайлирана касерола с тънки дъно и стени) се повдигат леко от единия край за да излезе въздуха който ги наддига отдолу, да не останат неопържени в средата. Съвсем различни са от тези с мая, много по-меки и пухкави, а тези с маята са ми жилави.


Очаквам отзиви  Hug

Последна редакция: чт, 21 яну 2016, 08:37 от mario.d.k

# 79
  • Мнения: 2 291
Преди малко попаднах на това- http://zi4e57.blogspot.bg/
Бабата решила да остави своите рецепти за поколенията.Някои от тях ми се видяха интересни, ще ги пробвам определено,макар, че не припознах манджите на моето детство там.Но все-пак съм расла в другия край на България.
А спомена от моето детство е за уникалната пилешка каша на баба. Преди година се реших да я приготвя,ММ остана във възторг и често ме кара да я правя.

# 80
  • Варна
  • Мнения: 486
Преди малко попаднах на това- http://zi4e57.blogspot.bg/
Бабата решила да остави своите рецепти за поколенията.Някои от тях ми се видяха интересни, ще ги пробвам определено,макар, че не припознах манджите на моето детство там.Но все-пак съм расла в другия край на България.
А спомена от моето детство е за уникалната пилешка каша на баба. Преди година се реших да я приготвя,ММ остана във възторг и често ме кара да я правя.

Рецептата!!!
Веднага!!!

# 81
  • Мнения: 534
Моята баба беше голяма готвачка и от нищо нещо правеше. Пилешката /от домашно пиле/ каша тя я правеше, като накъсваше бялото месо в една голяма пръстена /калена/ паница и го кълцаше с клъчник като слагаше по малко брашно. След като го накълца цялото го слага в тигана и започва да сипва от бульона дето е вряло пилето. Ставаше на конци и адски вкусна. Като стане готова поръси с магданоз и червен пипер.
Другата ми баба - балканджийка биеше масло, както и други споменаха по-назад, и нямаше нищо по-вкусно от изпържени яйца на очи в масло с вкусен хляб от фурната. Тя правеше и невероятни катми - брашно, вода и сол - да стане гъсто като боза; напалваше огън и върху сач мажеше с парче сланина, сипе с големия черпак и после като обърне катмата пак я натърка със сланината. Е, нямаше по-вкусни катми от нейните!
Тази ми баба гледаше крава...пила съм от млякото топло, топло докато баба я доеше...за жалост това време никога няма да се върне!

# 82
  • Мнения: 2 291
Май се отнесох в далечните дни на моето детство.Стана ми топло, нежно, носталгично........
И наистина забравих да напиша рецептата на бабината пилешка каша.
При нас се сварява цялото пиле/тогава естествено беше домашно, от курника на баба, расло на свобода и дишало чистия селски въздух Laughing/
Та като се свари пилето се обезкостява-бялото месо се отделя, от другото се правеше пилешката супа.
Бялото месо действително трябва да се накъса на мнооого малки късчета, аз не кълцам с клъчника, а на ръка го раздробявам на ситничко. После в дълбок тиган слагам няколко лъжици брашно/в зависимост колко порции каша искам да направя/ и го запичам докато се усети приятният аромат.През цялото време се бърка, за да не загори и потъмнее брашното.
После се слага олио и червен пипер, разбърква се набързо и се внимава, че пипера да не загори. Слага се от бульона в който е вряло пилето и месото.Като заври намалявам котлона и оставям да покъкри, като разбърквам периодично.Става много бързо, но на мен единствено ми отнема няколко минути повече бъркането на брашното с бульона за да стане смес без бучки брашно, сигурно има някакъв трик, но не съм от големите готвачки и не го знам все-още. Овкусява се само със сол и щипка чубрица.
Ако бульона не ми е достатъчен, а това винаги е така- доливам с вряла вода от каната. Хубаво е да се остави кашата рядка,като поизтине  се сгъстява.
Рецептата не е сложна, но вкуса наистина е фантастичен.

# 83
  • в колонките
  • Мнения: 510
Преди малко попаднах на това- http://zi4e57.blogspot.bg/
Бабата решила да остави своите рецепти за поколенията....
   
     Потребителката  zi4e57  НЕ Ви е баба !!! Това,че има внуци не я прави баба на който и да е !!!

# 84
  • Мнения: 904
Божеее, боже и такива неща ли се случват ? Кому е нужно това...
А може би е просто съвпадение. Ми и кашата на моята баба е почти така. Simple Smile

# 85
  • Мнения: 14 506
Пилешка каша ми правеше майка ми, като я овкусяваше със смачкан чесън Peace

# 86
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 888
За да премахне мазнорто, напр от пържени тиквички или патладжан, баба праве;е следното: като ги изкара от тигана и ги топваше във паничка с вода и малко оцет. Топването е само за секунда, и мазното оставаше в паничката

# 87
  • Мнения: 253
Чета от известно време темата и се облизвам.  Simple Smile
И аз правя пилешка каша, само че с бял сос, чесън и слагам горски гъби, каквито и в София може да намери човек. Става наистина много вкусно.
Баба ми, която сега е на 96, като беше по-млада на село правеше страхотни неща. Всичко и беше вкусно. Освен обичайните неща е майсторка на еленския бут и също като заколехме прасе правеше едни неща - кървавица и пълнеше корема на прасето с дреболии, ориз и подправки. Тези мисля, че са и топ произведенията. Вече не ги прави, но трябва да и взема рецептата. Май имаше някаква тема специално посветена на домашни колбаси.

# 88
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 544
Не зная попадали ли сте на тази рецепта за бабина баница. Само в детските години реших да точа сама и майка ми ме нахока, че й хабя продуктите. Laughing Това, което не знаех тук е, че баницата се прави с много олио, което после се отлива от тавата.
видео

Аз никога няма да забравя бабината триеница и трахана. Ако някой има рецепти, моля да сподели.

# 89
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Триеница не съм правила, но по спомен от моята майка -  тесто се трие между дланите, да стане на грахулки (нейна дума). Въпреки че имам доста готварски стари книги, дори със стария правопис, само в книгата "Българска национална кухня" намерих рецепта за триенца.

0,500 кг брашно
150 мл олио
1 глава лук
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус
50 мл вода
Брашното се пресява и напръсква с подсолената вода и се трие между дланите на ръцете. Получените трохи се пресяват, за да се отстрани брашното и постепенно се пускат във вряща вода или прясно мляко в съотношение 1:4, варят се на тих огън. Отделно се приготвя запръжка от олиото, лука и червения пипер, с която са залива триеницата.

Сладък вариант:
0,500 кг брашно
200 мл подсолена топла вода
захар на вкус
От брашното и водата по същата технология се правят трохи, пресяват се, изсушават се.
Няколко супени лъжици от трохите се пускат в 1 л вряща слабо подсолена вода и се варят до готовност. Подслаждат се на вкус, може да се прибави и сирене.


Тархана съм правила преди няколко години, ще опиша рецептата по принцип:
Смилат се зеленчуци - чушки, домати, моркови, копър повечко, правят се на кашичка и се прибавят към тесто, замесено от вода, брашно, мая и сол. Това се оставя да втаса, след което се накъсва на парчета, които трябва да изсъхнат напълно. Понеже бях замесила доста, използвах ярмомелка, за да я смеля на трохи.
ММ обича тархана и си я приготвя така: Няколко супени лъжици тархана слага в студена вода, прави си рядка кашица, с която залива хапки хляб. Подправя я със саламура от туршия, желателно люта.

Общи условия

Активация на акаунт