Само аз ли не разбирам?

  • 11 213
  • 102
  •   1
Отговори
  • Мнения: 18 033
Днес и без това нещо не ми е ден, та защо ми трябваше да попадна на 2 статии от доц. Байкова в стил " не яжте кренвирши", "нова отрова в киселото мляко- лецитин" и т.н.

Та във втората статия тя спомена, колко е вреден тоя лецитин, особено за деца, влагал се от един от най- големите производители, но не знаела кой...айде бе, вие вярвате ли?
Защо тя примерно и нейните деца и внуци могат да знаят какво да избягват, а ние простосмъртните- не  newsm78

Кому са нужни всички изследвания и анализи, които правят, след като от тях няма никакъв ефект? Нито един производител не е спрян, нито една отвора не е забранена? Какъв е смисъла от празните приказки и интервюта? Защо се плаща от джоба ни всичко това, а резултат никакъв?

Ето въпросната статия:

http://www.blitz.bg/news/article/366019

# 1
# 2
  • Мнения: 7 325
За кренвиршите - ясно, но какво му е вредното на лецитина при положение, е го има като хранителна добавка на щандовете за био, мио и т.н здравословни храни?

# 3
  • Мнения: 3 748
И аз много се дразня от тези статии и ми е интересно тези ,които ги пишат и рецитират с какво се хранят  newsm78, може би имат градина зеленчукова на терасата на чист въздух и хапват еко...... и пшеница и ориз и ...........фафли , само приказки да има да си пълнят статии и новини

# 4
  • Мнения: 817
Миии, като отрицателни пише само, че предизвиквал алергии, когато е в голяма доза... Не разбирам пък аз защо е тази паника?

# 5
  • Мнения: 18 033
Миии, като отрицателни пише само, че предизвиквал алергии, когато е в голяма доза... Не разбирам пък аз защо е тази паника?

Според нея:
"И какво се случва като хапваме лецитин?
- Първо: намалява се минералният хранителен внос в организма. Защото лецитинът като гъба заграбва минералите от храната. И желязото, калцият, цинкът - жизнено важни за костите, кръвта и имунните ни сили, минават транзит през организма. Те просто се изхвърлят. Лецитинът влияе сериозно на щитовидната жлеза. Особено при децата разстройва баланса на хормоните и спира растежа им. Да не говорим до какви алергии довежда – кожни обриви, дихателни проблеми."

Вярвам и на жената, но...защо ни го казва? С какво ни помага? Най- сигурният начин е да спрем да купуваме всички млека, отново баналния спор защо не си квасите в къщи и т.н.

Тя какво ли яде?
Не само тя де, всички в тия среди, аз бих развила здрава параноя  Confused

# 6
  • Мнения: 46 582
Много пресилени ми се струват всички такива приказки.
Да, вероятно ако ядем само кренвирши ще се случи описаното, но по принцип при всяко моно меню организмът страда.
Не че съм фен на кренвиршите, но силно се съмнявам, че ще се гътнем вкъщи, ако веднъж месечно изядем по един.

# 7
  • Мнения: 30 802
Моята хипотеза: репортерът е недоразбрал, или това въобще не го е казала Байкова.

Мисля, че се бърка лецитин и лектин.

Лецитинът не е набухвател, а емулгатор, уважаван в сладкарската индустрия. В домашни рецепти се набавя от сурови жълтъци, в индустрията- от соя. Молекулата му е фосфолипидна, тя НЯМА КАК химически да свърже минерали, защото е инертна.

Лектините са вещества от обвивката на бобовите растения. Възможно е соевото брашно (което се използва за пълнеж) да съдържа лектини.

Обаче.

В едно пакетче био органик сурови бадеми също има доста лектини. Или в боба и лещата. Или в люспите на био-еко кафявия ориз.

Въпрос на преценка е как ще комбинираш храни и колко вещества ще си доставяш, защото наистина прекаляването с лектини може да ограби организма от някои вещества.

Но при общо правилно хранене ефектът ще е пренебрежим. Тоест ако аз на едно хранене хапна месо, яйца и салата и тялото ми ги абсорбира, и после ям ядки и бобови, то те няма да имат ефект върху предишната порция, която вече е обработена от организма.

Та така, не се шашкайте, статията е сензационна.

# 8
  • Мнения: 7 325
Скрит текст:
Интересна и полезна информация, спестяваща ми ровене. Благодаря Мамасита.
Като видиш източникая, можеш да си направиш изводите и за информацията.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 103
 Според мен въпросът е по-скоро не дали и колко е вреден въпросният лецитин а защо се влага в киселото мляко. И ако е така наистина изписан ли е на самата опаковка. Аз никога не бих купила кисело мляко ако пише, че съдържа нещо друго освен краве мляко и закваска, но подозирам че много производители не пишат истинския състав. Обществена тайна е, че слагат нишесте например. Като направя айрян от някое купешко мляко от масовите марки след 1-2 минути се получава една гъста утайка, която аз лично я отдавам на разните нишестета, докато при истинското не се получава такава утайка дори и по-дълго да престои, най-много да се разслои и водата да отиде отгоре, но по-съвсем друг начин. Не знам дали ме разбрахте. Иначе аз мляко от големите производители зареждащи веригите на купувам. Имам наблизо 2 магазинчета зареждани от мандри и млечни само оттам. Цената е същата, но разликата е очевидна.

# 10
  • Мнения: 30 802
Тестът за нишесте е елементарен, с йод- ако има нишесте, то става синьо-виолетово.

Не знам кои са масовите марки, аз правя таратор с Верея и нищо не се утаява.

Лецитинът по принцип не е евтин продукт, използва се в сладкарството и дори го има като полезна хранителна добавка, та се чудя къде излиза сметката да се слага като заместител на млякото.

# 11
  • Мнения: 18 033
Статията беше произволна, ако напишем в гугъл вредни храни на бг пазара ще излязат хиляди такива.

Мен по- скоро ме вълнува, защо всички институции, които са в играта и очевидно са наясно с химиите, които се влагат, не правят нищо  Shocked

Статии, интервюта...а наяве нищо, кучетата си лаят..керванът си върви.

Нямало закони...ами значи някой не си върши работата  #2gunfire

# 12
  • Мнения: 7 325
Лецитина се слага в плодови кисели млека и разни кремчета и десерти, които са с кисело мляко. В натуралното слагат нишесте, сметана, сухо мляко и ферменти ( в нашата търговска мрежа ). Аз купувам най-простото мляко и ферменти.

# 13
  • Мнения: 24 467
В статията изрично пише, че се обсъжда "соев лецитин". Ето защо хората са притеснени:

http://selskatrapeza.bg/news/Soev-lecitin-mrasna-malka-taina-skr … a-index17389.html

;http://kulinar.bg/%D0%A1%D0%BE%D0%B5%D0%B2-%D0%BB%D0%B5%D1%86%D0 … _l.a_i.65673.html

http://gaillotchocolate.blogspot.bg/2012/09/blog-post.html

Кренвирши за у нас не купувам. Киселото мляко- понякога е магазинско, понякога е домашно.
Страховити са коментарите под статията. Издават много дефицити.
Проблемът е около липсата на информация- кои фирми какво предлагат у нас на пазара.

# 14
  • Мнения: 4 709
Тогава защо въпросната доц. Байкова препоръчва диета в която през ден се яде кисело мляко и плодове?

Общи условия

Активация на акаунт