Gorenje BM 1200bk ПОМОЩ!!!

  • 18 721
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте!

Наскоро си закупихме хлебопекарна GORENJE BM 1200BK.
С голямо желание се опитахме да направим няколко хляба, но мислим че пропорциите,  които сме използвали са грешни. Използвахме рецепти,  които са в оригиналната книжка да хлебопекарната  и други от интернет.
Ако някой има същата  хлебопекарна, моля  за  съдействие с  рецептите Simple Smile

Поздрави Simple Smile

# 1
  • Мнения: 6 833
Здравей! Моята хлебопекарна е друга, но ще ти дам рецептата, по която правя хляб:

300мл вода
2с.л. олио, 1ч.л. сол, 1с.л. захар
500гр брашно (използвам само на Софимел)
1 пакетче суха мая

Слагам съставките по реда, в който съм ги написала и пускам на основна програма, около 3ч продължава  Peace

# 2
  • Мнения: 618
На нас не ни се получава ако маята е кофти. Сухата май е по читава  newsm78

# 3
  • София
  • Мнения: 84
 Здравейте и аз съм се засилила да си купувам такава машина.  Много ми допада на размер и форма  на хляба и на самата машина. Споделете как се развиват нещата. Мои близки имат такава и казаха, че в началото са имали проблеми, но в последствие се справят.

Последна редакция: чт, 27 ное 2014, 17:35 от luchi92

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 2 102
Имам тази машина, меси добре но изпича по-светла коричка на хляба.

Последна редакция: пт, 16 яну 2015, 18:57 от Linkata

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 12
Имам такава, но марката е FINLUX FBM 1480 копието е 100%. Пече идеално за момента, единствен недостатък е, че коричката остава по-светла в предната част. На програма FRENCH (3:55) харчи 0.44 kW енергия, което е около 0.10лв. Не се опитвайте да почистите надписите при вкл. и загрята машина - с наплюнчен палец изтрих 2 реда Simple Smile

Най-доброто до момента според нашите вкусови рецептори :

Хляб с мляко и масло

300мл прясно мляко
500гр брашно
¼ жива мая
3 с.л. масло
2 ч.л. сол
1 с.л захар
1 равна чаена лъжичка сминдух по желание

Затопленото мляко с маслото, маята и захарта се слагат първи, следва брашното, солта и сминдуха по желание. Програмата е за френски хляб.

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 09:13 от hastybg

# 6
  • София
  • Мнения: 84
FINLUX FBM 1480 и моята е такава. Много съм доволна, наистина горната кора не се препича много добре, но пък останалата част е супер. Слагам я на третата степен на изпичане и хляба си става супер. Задължително ще пробвам и твоята рецепта. Прави ми впечатление, че обикновено тестото се меси само от задната перка, като го държи във въздуха. Някъде четох, че точно така трябва да го държи, но ме притеснява че е само на едната перка. Да не би да я натоварва много само нея. При теб как е?

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 12
Привет!
Зависи какво тесто се е получило - ако е "по-мокро" си го разпределя и на двете перки и го омесва добре, но крайния резултат не винаги е положителен Simple Smile , когато тестото е по-сухо го върти само на едната перка с малки изключения, но тогава няма как да раздели топката, за да се мотка и от двете бъркалки. Претоварване на някоя от бъркалките , според мен, е невъзможно, защото и двете са "закачени" на един ремък. колкото се мори едната - толкова и другата.

# 8
  • София/Стара Загора
  • Мнения: 2 546
Аз имам такава и досега само един път не ми с еполучи и то с пълнозърнесто бррашно - излезе от съда. Аз правя най-често следния бял хляб

за 1200 г:

350 мл. прясно мляко
30 г масло
1 1/2  ч.л. сол
1 1/2 ч.л. захар
650 г брашно
7 г суха мая

# 9
  • София
  • Мнения: 84
 xrisy_vd  ми даде най-сполучливата, за мен, рецепта за бял хляб.  Може да се добавят 3 супени лъжи семена и 2ч.л. трапезна чубрица, но трябва да се съобразите с това дали в нея има сол. Ако брашното е Софиямел светлосиньо се намалява с 30-40 гр. Мерките за лъжички е добре да са оригиналните от машината , защото иначе може да ги напълним колкото си искаме.

Бял хляб
ГОЛЕМИНА НА ХЛЯБА         900 гр.              

Мляко                                300мл.              
Маргарин или масло           35гр.                      
Сол                                    1 ч.л.              
Захар                                 1 с.л.              
Брашно за хляб                  500гр.              
Суха мая                            1 1/2 ч.л              

Програма : BASIC
 
И рецептата на   hastybg, #5,  също става много сполучлива. Само да уточня че ако маята е суха , слагам 1 1/2  ч.л. суха мая от френската.

Последна редакция: пт, 16 яну 2015, 15:10 от luchi92

# 10
  • София
  • Мнения: 84
 Здравейте, някъде из темите бяха споменали за стружки под казанчето, но никъде не намерих нещо по-обстойно. Моята машина е Финлукс  и има такива стружки. Споделете при вашите машини има ли  такива находки. Стружките се появяват при всеки хляб, още от първия. Имам я от по-малко от месец, иначе съм доволна.

# 11
  • Мнения: 1 002
Здравейте.Да подновя тази стара темичка.Аз имам хлебопекарна Finlux , копието на Gorenje.Имате ли сполучлива рецепта за козунак в тази хлебопекарна?

Общи условия

Активация на акаунт