Помощ: Туршии за начинаещи!?!

  • 5 920
  • 8
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3
Привет на всички!

Толкова пъти съм се допитвала до дискусии в БГ Мамма, но чак сега за първи път се включвам активно и леко притеснено!

Темата, която силно ме вълнува е:

"Туршии за Начинаещи"  Mr. Green

Тази година съм си наумила и аз да се включа в масово домопроизводство, но освен, че много ми допада на вкус, друго за киселото зеле Не Знам  Cry  А в нашата фамилия правенето на зимнина в редки случаи е било налице (компоти и корнишони). Затова като един истински систематичен Телец ви моля за вашето съдействие с основна информация за зелето като:

1. Колко е стандартния бидон за едно четиричленно семейство, което си похапва кисело зеле?
2. Колко зеле трябва да се сложи в него, за да се получи добре? Какво е съотношението?
3. Колко време отнема направата? Кога вие слагате зелето?
4. Какви добавки слагате за спиране на ферментацията?
Това е най-тревожната точка за мен. Аспирин въобще не искам да си помисля. За натриевия бензоат все пишат, че е вреден, пък и наистина променя вкуса. Виждам, че има и калиев сорбат, който пък не е често срещан.
Знам, че това е въпрос на личен избор и още повече-вкус, но за един начинаещ ще бъде от ползва.

Предварително ви благодаря за помощта!   bouquet bowuu

Последна редакция: вт, 02 сеп 2014, 09:07 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 9 127
 wavey тук е темата за трушиите http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=741975.0, всякакви зимнини такива ,благинки.

http://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_17.html тук съм писала почти всичко, което зададе като въпроси.
Стандартен бидон - няма. КАкъвто напълните, толкова ще ядете. Но щом го обичате много - 200л. да е. Ако имаш къде да го сложиш. Колко зеле да сложиш в  него - може половин, може по-малко от половин, може и догоре. ВАжното е да е притиснато и да не изплува отгоре; да е под водата.
Калиев сорбат - в аптеките и винпромските магазини продават.
Ако те притеснява ползването им, до февруари гарантирано е студено, няма нужда от пресичане. Тогава можеш да затвориш и стерилизираш в буркани, или прибереш във фризер. Това от бурканите не става за салата, но пък имаш до следващия сезон за готвене или сарми.  Зелевия сок съхраняваш в малки ПВЦ бутилки във фризера.

# 2
  • Мнения: 13
zdraveyte,iskam da napravq turshiq ot kilcano zele,obache nikoga ne moga da ulucha siotnoshenieto na solta i vodata,vse mi se razvalq ili stava mnogo soleno newsm78

# 3
  • Мнения: 1 265
zdraveyte,iskam da napravq turshiq ot kilcano zele,obache nikoga ne moga da ulucha siotnoshenieto na solta i vodata,vse mi se razvalq ili stava mnogo soleno newsm78

ПИШЕМ НА.........КИРИЛИЦА !!!!!!!!!!!!!!!!!! Shocked

# 4
  • Мнения: 13
ок новак съм то си ми пише Embarassed

# 5
  • Мнения: 1 136
Кисело зеле може ли да се стрелизира в буркани и как се прави царска туршия?  chef  bouquet

# 6
# 7
  • Мнения: 45
Доколкото питането е концентрирано в "кисЕ/Алото зеле" ще съобщя, отново, моят метод :

Правя ,ПРЕДВАРИТЕЛНО, разтвор от 22,5 % = 225 грама СОЛ МОРСКА за 10 литра ВОДА + 22,5 грама захар за 10 литра вода/Същата вода, със солта/.
С този разтвор заливам зелките, поставени с "кочана" надолу. Без да е цепнат.
Който/Която колкото зеле иска -толкова да зарежда ...и ..залива с разтвора/солно-захарен/
Няма малък бидон-няма голям бидон.
10 литра вода + 225 гр. морска сол+ 22,5 грама захар
На дъното на бидонЯ - корени от хрян/ един или два или три/
БидонЯ омазан с половин глава лук.
Това е.
Няма царевици,шуми,листа,цвекла, тикви или каквито и да било други инградиенти
Но ОЩЕ Е РАНО.
Рецептата се изпълнява 40-45 денЯ преди "коледа", с други думи казано- към/около 05-15 ноември

# 8
  • Мнения: 1
Доколкото питането е концентрирано в "кисЕ/Алото зеле" ще съобщя, отново, моят метод :

Правя ,ПРЕДВАРИТЕЛНО, разтвор от 22,5 % = 225 грама СОЛ МОРСКА за 10 литра ВОДА + 22,5 грама захар за 10 литра вода/Същата вода, със солта/.
С този разтвор заливам зелките, поставени с "кочана" надолу. Без да е цепнат.
Който/Която колкото зеле иска -толкова да зарежда ...и ..залива с разтвора/солно-захарен/
Няма малък бидон-няма голям бидон.
10 литра вода + 225 гр. морска сол+ 22,5 грама захар
На дъното на бидонЯ - корени от хрян/ един или два или три/
БидонЯ омазан с половин глава лук.
Това е.
Няма царевици,шуми,листа,цвекла, тикви или каквито и да било други инградиенти
Но ОЩЕ Е РАНО.
Рецептата се изпълнява 40-45 денЯ преди "коледа", с други думи казано- към/около 05-15 ноември
  Мисля че солта ти е малко 400гр. на 10 л вода слагат обикновенно и най големите маистори на киселото зеле са в гр Раковски моля ако има някои от там да пише.

Общи условия

Активация на акаунт