Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 841
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • София
  • Мнения: 7 970
При този начин на съхранение по колко сух квас подновявате, после по колко квас слагате в хляба (приблизително съотношение към брашното) и колко време втасва.

# 166
  • Мнения: 98
В бурканче слагам 50 мл хладка вода, 1с.л. сух квас и брашно докато стане консистенцията по- гъста от боза и по- рядка от кексово тесто! Когато си стане кваса си се ползва като другия квас. Целта на сухия квас е да не ми се мотаят бурканчета из хладилника или да чакам няколко дни, за да направя нов.

Аз правя само ръжен хляб без добавка на бяло брашно! След много твърди и плътни хлябове накрая стигнах до идеалния вариант за мен. В една купа изсипвам 300 мл готов /шупнал/ квас, 300 мл хладка вода и започвам да добавям брашно. Когато стане гъста маса / мога да загреба с вилица без да тече между зъбчетата/ я изсипвам във формата за хляб и слагам във фурната на 30 градуса за 3 часа. Когато хляба се надуе до ръба на формата включвам фурната на 220 градуса. Пека така около 30-35 мин и намалявам за още около 40 мин на 180 градуса. Хляба става въздушен и на големи мехурчета. Все още работя по плътността и доброто изпичане отвътре, но този начин до сега има най- задоволителни резултати.

По принцип сухия квас след като се захрани и шупне се ползва като другия квас. Как

Последна редакция: ср, 11 сеп 2013, 15:01 от диетичната

# 167
  • София
  • Мнения: 49
Деликадо, колко струва кг ръжено брашно в този магазин? Аз вече от половин година си правя ръжен хляб с квас и все още не мога да открия достатъчно добро брашно! Аз използвам само ръжен квас и брашно! Не слагам нищо друго! Преди няколко дни си правих ръжен хляб със сушени чери домати и босилек! Стана божествен!

Кваса си го суша и ден преди да замеся си го захранвам!
Надявам се, да не те подведа, но не беше повече от 2 лева за 1 кг смлян ръж, купувам и други неща и може и да греша. Нямам достъчно опит с ръжено брашно, но все пак мисля, че с това се получи хубав хляб. Трябва да се престраша и аз да си отгледам квас и да пробвам само така с квас и брашно Simple Smile

# 168
  • Мнения: 660
Тони, грешно съм се изразила Grinning На 2-3 месеца си забърквам квас от сухия и си го изсушавам, за да имам! Не правя нов, просто си правя нова порция за хладилника!
Първия път и аз направих кваса на топчета, но много трудно се разтваряше и съответно времето за получаване на " жив" квас ми се удължаваше много! Сега с прахообразния всичко е доста по- бързо!

Да, сега те разбрах, благодаря за разяснението! Simple Smile Съвсем ме нави да опитам по твоят начин! Wink Наистина по-трудно се разтварят топчетата /на мен ми отнема около час сигурно, но аз ги разтрошавам предварително/, но пък като не са големи топчетата /аз ги правя с диаметър не по-голям от 1 см/ пак се получава. Определено обаче прахообразния би следвало да се разтваря по-бързо и с едно захранване да имаш квас за хляб. Peace

Ще опитам да направя и само ръжен хляб, макар че вкъщи само аз ще си го ям...ама поне ще опитам. Wink

# 169
  • Мнения: 1 101
И аз да се наместя при вас Embarassed
Миналата година опитах няколко пъти да направя квас но...пълен провал..
Тази година зърнах май Дядо Хаджия в ФБ снимков материял с подробно описание и се навих пак да опитам...
Спазих последователността..брашно,кимион,захар,млечно кисела течност..но вече 2 ден няма мърдане ooooh!
Усещам че май пак ще е провал...а така искам и хляб да направя че и боза да опитам Rolling Eyes

Нямам идея какъв е проблема...

# 170
  • София
  • Мнения: 7 970
И аз да се наместя при вас Embarassed
Миналата година опитах няколко пъти да направя квас но...пълен провал..
Тази година зърнах май Дядо Хаджия в ФБ снимков материял с подробно описание и се навих пак да опитам...
Спазих последователността..брашно,кимион,захар,млечно кисела течност..но вече 2 ден няма мърдане ooooh!
Усещам че май пак ще е провал...а така искам и хляб да направя че и боза да опитам Rolling Eyes

Нямам идея какъв е проблема...

С какво брашно и каква кисела течност работите ? Апропо ако може и малко информация къде живеете ( град, къща, блок, етаж и т.н.) и има ли наблизо до вас оживен път или промишлен обект.

# 171
  • Мнения: 1 101
 Laughing В Португалия съм..в гората..но в момента е малко замърсено поради разкопаване на съседския двор..съда държа на прозореца.
А брашното е купено от фурна за ръжено..но ми донесоха 2 вида ръжено...правя кваса с по бялото...другото е с кафяв цвят..Отделих суроватката от няколко кисели млекца(от Лидъл..най близки са до бг)но понеже беше малко разбих една лъжичка с вода.

# 172
  • Мнения: 98
Деликадо, огромно благодаря, че сподели за магазинчето! Влюбих се! Ръжта е 1.6лв, а брашното 2 лв/ кг!

Аз кваса си го правих само с вода и брашно! Четох, че може и от бозата на Хармоника да стане, но аз предпочетох другия вариант!

# 173
  • София
  • Мнения: 7 970
Laughing В Португалия съм..в гората..но в момента е малко замърсено поради разкопаване на съседския двор..съда държа на прозореца.
А брашното е купено от фурна за ръжено..но ми донесоха 2 вида ръжено...правя кваса с по бялото...другото е с кафяв цвят..Отделих суроватката от няколко кисели млекца(от Лидъл..най близки са до бг)но понеже беше малко разбих една лъжичка с вода.

Вземете тъмното, което вероятно е пълнозърнесто. Не добавяйте суроватка, а добавете малко захар. И вижте как ще се развият нещата. Дръжте на топло.Ако пак не тръгне пишете ще се опитаме да направим ускорено заквасване.

# 174
  • Мнения: 1 101
Ок ще пробвам и докладвам Peace


П.с.

Да ама не....2 ден и няма мърдане и с тъмното брашно(направих смес с вода брашно и захар) макар че ми мирише на боза Mr. Green няма балончета и не "ври"
Брашното се утаява и водата стои на повърхноста..но от време на време разклащам..
Приемам съвети Praynig

Последна редакция: сб, 14 сеп 2013, 14:48 от lozeva

# 175
  • София
  • Мнения: 2 019
lozeva, нямам никакъв опит със закваската, но мисля, че два дни са много кратко време.
Аз най-накрая се престраших да пробвам да си направя закваска. Започнах в петък. Сложих ръжено брашно и вода. Всеки ден добавям по две лъжици брашно и съответно вода. До днес нищо не се случваше, пълно спокойствие, никакви балончета. Само хващаше коричка, която махах преди да захраня. Днес обаче след поредното захранване се получиха много хубави балончета. Утре смятам да замеся хляба. Предполагам, че може да се ползва ръжена закваска за хляб с обикновено брашно?

# 176
  • Мнения: 1 101
Като съм писала- бяха 2 дена...но оставих за 4,5 и пак нищо..
Накрая купих мая и замесих.....

# 177
  • Мнения: 660
lozeva, ако правиш закваска само с ръжено брашно и вода и захранваш средно по 3 пъти на 24 часа, при стайна Т около 23-24 С /както беше по-топличко от изминалите дни/ вероятността да получиш хубав квас за около 4-5 дни е реална.  Peace Ако Т вкъщи е около 20-22 С, може и да му трябва повече време, за да се получи. Обичайно, за да е готов кваса за работа, освен да има балончета и да "ври" се усеща и как си увеличава обема. Peace

shoshi, аз сега съм захванала ръжен квас, че по-бързо ми се захваща от този с обикновено бяло брашно, но за децата правя предимно бял хляб и се получава. Peace

# 178
  • София
  • Мнения: 2 019
 newsm78 това, че се захранва 3 пъти на денонощие съм го пропуснала. Мислех, че се захранва всеки ден по 1 път. Аз така правя, явно за това става бавно, пък и времето е по-студено.
Как си измервате количество закваска, което слагате, с електронна везна или с лъжици? И колко трябва да сложа на половин килограм брашно, примерно? Мисля първо да пробвам с обикновена закваска, а после да се опитам да я изсуша.

# 179
  • Мнения: 1 101
 Thinking Странно при мен кашата(брашното) се утаяваше на дъното а водата изплуваше на повърхноста.Както споменах миришеше на боза но изобщо нямаше балончета или там всякакви признаци на живот.Преди да изхвърля опитах...имаше солен вкус newsm78 а сложих захар..
Може и брашното да не е било в ред(т.е. с някакви добавки)Макар че е купено от хлебарница.
Сега поръчах от хлебозавод-да видим дали ще успея. Rolling Eyes

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт