Lord of the Chefs - 3

  • 34 869
  • 758
  •   1
Отговори
  • Мнения: 301

Интересувате се от кулинария, искате да научите ценни кулинарни съвети, да видите истински кулинарни шедьоври и да се насладите на напрегнати кулинарни битки... Тогава не пропускайте първото за България телевизионно кулинарно състезание Lord of the Chefs, което стартира на 15 март по bTV и се излъчва всеки вторник и четвъртък от 21 ч. по bTV.

Ако поради някаква причина нямате възможност да гледате епизодите още при първото им излъчване, ще можете да наваксате пропуснатото с повторенията по bTV Action. Те ще се дават по различно време през седмицата.

Елен Колева
Водещ


Елен Колева е родена на 31 март 1984 г. Завършва НАТФИЗ през 2007 г., специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в класа на Димитрина Гюрова. Още по време на следването си се снима в редица късометражни и пълнометражни филми – "Последната спирка”, "Ден и нощ”, "Църква за вълци” (12-сериен филм), "Карго”, "Аварийно кацане”. Ролята, която я изстрелва към успеха, е във филма "Шивачки”, с която печели награда за най-добра българска актриса през 2007 г.

Преди година открива влечението си към гмуркането и завършва курс за водолази. Преминала е обучение и в музикална школа с профил „пиано”. В продължение на 14 години е танцувала класически и модерен балет, а в момента нейната танцувална страст е фламенкото.

Първата й изява като водеща е в Lord of The Chefs.

Жури:

Chef Ради Стамболов

Chef Ради Стамболов е вицепрезидент на Евро-Ток България от създаването на Организацията. Притежава доцентура по италианска кухня от Школа Албегиера Ди Ресторанте Ди Серамацони, Италия. Специализирал е във Виена. Готвил е за 13 президенти на различни държави. Работил е в хотел от елитна световна верига в Катар, като Souse Chef Pastry. Собственик е на компания за сладкарски изделия.

Chef Борис Петров

Chef Борис Петров е работил в 5-звезден хотел от елитна световна хотелска верига и в едни от най-добрите ресторанти в София и страната. През 2000 г. заминава за Испания. Там работи при шеф-готвач Хавиер Саньол, който е завършил при Феран Адрия – име, познато на всеки готвач, а и на широката публика. От 2003 година работи в елитен ресторант в град Солоу, Тарагона, препоръчван от гид Мишлен, а година по-късно е поканен в новия ресторант на Хавиер Саньол в Тарагона като Шеф-готвач. През 2007 г. се връща в България и започва работа в един от най-елитните ресторанти. В настоящия момент е шеф-готвач на популярен столичен ресторант. Борис Петров е член на Контролния съвет на Евро-Ток България.

Chef Ивайло Петков

Chef Ивайло Петков е работил в редица известни ресторанти в България и чужбина. Кариерата му продължава в 5-звезден хотел в София, след което и в хотел от същата верига в Тирана. Ивайло Петков е един от младите ресторантьори и съсобственици на ресторант. Автор е на кулинарна книга и изготвя корици за списания в продължение на 2 години с небезизвестния фотограф Тихомир Илиев. Обожава темата “шоколад” и както казва той - “ако завършиш с хубав десерт, то това е да прочетеш книга с happy end”.

Жоро Иванов

Жоро Иванов е президент на Евро-Ток България от създаването на организацията и шеф-готвач в столичен 5-звезден хотел. Завършил е Френски кулинарен институт в Ню Йорк. Седем години е работил като шеф-готвач в ресторант в Брюксел. Работил е и като шеф-готвач в Посолството на Република България в Рим, към Българската мисия в Европейската Комисия в Брюксел, в Организацията на Обединените Нации, Ню Йорк, САЩ. През 2008 г. е избран за Почетен готвач на президента на Република България.


Участници

Силвия Атанасова

Ивелин Иванов

Миладин Новакович

Живко Иванов

Нормен Волф

Виталия Гъдова

Сидония Радева

Пламен Петков

Владимир Стоичков

Боряна Пандева






Елиминирани до момента


Димитър Вътев

В кухнята с Димитър
Веган стек с кашу и гъбен сос

Необходими продукти за 4 порции:

2 с. л. зехтин
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
1 стрък селъри, нарязан на кръгчета
1 морков, едро настърган
250 г едро смляно сурово кашу или орехи
1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
1 с. л. соево брашно или брашно от нахут
1 ч. л. салвия, нарязана на ситно
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч. л. прясна или 1/2 ч. л. сушена мащерка
2 щипки кимион
50 мл вермут или бяло вино
1/2 ч. ч. горещ зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин за печене на стековете
сол и шарен пипер на вкус

Продукти за соса:

1 с. л. сушени гъби - манатарки, челядинки и др.
200 г печурки
1 с. л. зехтин
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Заливаме сушените гъби с 1 ч. ч. вряща вода и ги оставяме да постоят 20 мин. Нарязваме на ситно, а печурките на фини резенчета.
2. В загрят зехтин слагаме праза, селърито и моркова. Разбъркваме 1-2 минути и добавяме ядките.Разбъркваме отново за около 1-2 минути и слагаме трохите, соевото брашно и подправките. Всичко заливаме с вино и бульон. Разбъркваме и още топло оформяме плоски стекове, които охлаждаме.
3. Изпичаме стековете с малко зехтин върху загрят тиган с незалепващо покритие от двете страни, докато се зачервят.
4. В сгорещен зехтин запържваме нарязаните печурки за 2-3 минути, след това към тях добавяме брашното, разбъркваме и сипваме сушените гъби заедно с водата, в която са киснали. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Подправяме със сол и пипер на вкус и накрая добавяме по желание 1 с. л. лимонов сок.


Радка Чонкова

В кухнята с Радка
Царевични мъфини с микс от плодове

Продукти:

250 гр оризово брашно
170 гр полента
1 и половина  ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. кафява захар
250 гр пресен или замразен микс от плодове
1 ябълка – на малки парченца и леко задушена
170 гр кисело мляко
2 суп. лъжици лимонов сок
1 ч.л. олио
150 мл ябълков сок

Начин на приготвяне:

Слагаме оризовото брашно, полентата и содата в купа. Прибавяме захарта, микса от плодове и парченцата ябълка и разбъркваме много добре.

Отделно миксираме млякото, лимоновия сок, олиото и явълковия сок. Изсипваме го в купата с плодовете и бъркаме до получаване на меко тесто. Ако е необходимо, добавяме още малко ябълков сок.

За печене използваме силиконови формички, които предварително сме намаслили и набрашнили. С лъжица разпределяме сместта и печем около 15 мин. на 200 градуса.

Оставяме ги да изстинат и консумираме с удоволствие и мярка.


Васил Арнаудов

В кухнята с Васко
Равиоли с телешка кайма и сос от масло

Продукти за тестото за равиоли:
250 гр брашно
2 яйца
1 к.ч. разтопено краве масло

Продукти за плънката:
250 гр телешка кайма
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сладко вино
зеленчуци (по ваш избор)
масло
сол
черен пипер
салвия
пармезан

Започваме с приготвянето на плънката за равиолите. Запържваме телешката кайма в малко мазнина и разбъркваме, докато каймата се раздроби добре. Когато месото стане златисто, прибавяме сладкото вино и ситно нарязаните зеленчуци и задушаваме за около 15 мин., след което овкусяваме със сол, черен пипер и салвия.

От брашното, яйцата и малко вода замесваме еднородно твърдо тесто, което разделяме на две топки, покриваме го с кърпа и оставяме за 30 мин. да почива. Разточваме го на две еднакви кори с дебелина не повече от 3 мм. Върху първата слагаме по 1 ч.л. от плънката. Там, където няма плънка, както и по краищата, намазваме с яйце. Покриваме с втората и пак притискаме с пръсти краищата и местата, които сме намазали с яйце. Нарязваме на квадратчета и отново пристикаме страните им.

Равиолите се варят до готовност. След като ги извадим от водата, започваме с приготвянето на соса. Той се прави единствено от масло и то на много ниска температура, за да не стане прозрачно маслото. Прибавяме салвия  и заливаме равиолите. При поднасяне поръсваме обилно с пармезан.

Обожавам това ястие!


Елена Биларева

В кухнята с Елена
Заек по ловджийски

Продукти:
1 заек
5 средни картофа
5 средни моркова
400 гр горски гъби
400 гр шалот
650 мл бяло вино Гевюрц Траминер
1 шепа пресен кервиз
2 стръка селъри
1/2 глава целина
4 листа дафинов лист
10 зърна черен пипер
4 зърна бахар
5 с.л. доматен сок
1 шепа ронена чубрица
1 стрък розмарин
50 гр масло
млян черен пипер
червен пипер
сол на вкус
магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:
Нарязваме заека на порции и запържваме леко в голям съд с малко олио (не иползвайте зехтин, защото ще промени вкуса на месото) След това изваждаме месото и шпиковаме с малко масло, черен пипер, червен пипер и сол.
Нарязваме зеленчуците на едри парчета (използвайте малък шалот или малки лукчета, които да оставете цели).
В пръстен гювеч нареждаме месото и зеленчуците и поръсваме обилно с подправки, доматен сок, останалото масло и заливаме с виното (виното трябва да е хубаво, за да се получи идеален аромат и вкус) След това добавяме малко вода (около 1 водна чаша) и слагаме във фурната (не трябва да е силно загрята, защото има опасност гювеча да се спука) Печем на умерена температура около 3 часа (времето е относително, защото всяка фурна пече различно) Сервира се с прясно нарязан магданоз.


Петя Щифлер

В кухнята с Петя
Кашкавален "сладкиш"

Необходими продукти за 4-5 порции:
300-400 гр зрял кашкавал
300 гр кромид лук (3-4 глави)
2 яйца
250 мл прясно мляко
100 мл сметана
60 гр брашно
8 листа кори за баница (може да направите рецептата и с бутер тесто)
сол
черен пипер
индийско орехче

Начин на приготвяне:
1. Лукът, нарязан на полурезенчета, се запържва много добре до сладост.
2. Кашкавалът се рендосва на едро.
3. Яйцата се разбиват с брашното и подправките (с тел или миксер), прибавят се млякото и сметаната. Разбърква се хубаво.
4. В тава с високи стени с диаметър 26-28 см се слага паргаментова хартия, поръсва се с 1 с.л. зехтин
5. Слагат се 8 листа кори за баница. Краищата им се обръщат навън.
6. Върху корите се разпределя пърженият лук, отгоре се поръсва с настъргания кашкавал и накрая се полива с яйчената смес.
7. Пече се в предварително загрята фурна на около 180 градуса за 35 - 40 мин.


Милен Панев

В кухнята с Милен
Заешко със сос „Пата Негра” и джалапено в бекон

Съставки:

350 гр заешко месо
20гр морков
20гр стар лук
2 скилидки чесън
30гр зелена чушка
1с.л. доматено пюре
3-4 бр. сушени сини сливи без костилки
50 гр бекон за шпиковане
2-3 листа пресен босилек
1ч.л царевично брашно
20гр. суров бадем
10гр. натурален шоколад
2-3 зърна кафе
люта чушка
1 слайз бекон

Начин на приготване:


В тавичка слагаме заешкото месо и нарязаните зеленчуци. Правим разрези на кръст и поставяме бекон в месото (шпиковаме). Разбиваме доматено пюре с вода и малко мазнина, прибавяме нарязания босилек и заливаме месото. Покриваме тавичката с кухненско фолио и печем във фурна на умерена температура за 40 минути.

За соса:
"Пата Негра" е един от най-добрите хамони, които се произвеждат, но също така "Пата Негра" носи името на един от седемте най-известни мексикански соса. В България най-познат е гуакамоле.

Начин на приготвяне:
В по-голям съд слагаме масло, царевично брашно, захар и изчакваме да потъмнее леко, след което разреждаме с малко количество вода и разбъркваме. Последователно добавяме хамон, люта чушка, лук, сините сливи, чушка, 2-3 зърна кафе, бадеми и най-накрая добавяме парче натурален шоколад. Изчакваме соса да се редуцира и след това заливаме с него изпеченото заешко. За декорация използваме джалапено (или друг вид люта чушка), която увиваме в слайз бекон и запичаме леко на грил.


Официален сайт на предаването

Страница на предаването във Фейсбук

Предишни теми:
Тема 1
Тема 2

# 1
  • Ænima/Albuquerque
  • Мнения: 3 821
Днес не гледах.
Какво се е случило с Миладин, че го няма в анкетата?  Shocked

Славейче    bouquet

# 2
  • Мнения: X
Благодаря за новата темичка!    bouquet

Това бъркане с ръце по съдовете започва сериозно да ме дразни.
Аз в къщи не го правя,а готвя за близки хора....

Сидония май ще реве ,щото пак има "шанс " да ходи на елиминации.Нещо ми се стори ,че я скастри журито.
Това й става запазена марка да се скатава от елиминации...

# 3
  • Мнения: 293
Еха, нова тема, а има и рецепти! Славейче , благодаря !   bouquet Аз пропуснах две предавания, но ще наваксам. Днес ми се прииска да съм до журито и да дегустирам, да дегустирам ...

# 4
  • Мнения: 301
Днес не гледах.
Какво се е случило с Миладин, че го няма в анкетата?  Shocked

Славейче    bouquet

Жива да не съм, забравила съм го  smile3555

# 5
  • Ænima/Albuquerque
  • Мнения: 3 821
Ох, удар ще ми докараш, бе, жена!  ooooh!

Гласувах за Миладин - отново. Mr. Green

# 6
  • Русе/София
  • Мнения: 1 826
Благодаря за темата.Е това на края на епизода беше много гадно.

# 7
  • Мнения: 4 199
 cookПо принцип ми се гади от вида на миди, скариди и омари, а с това варене тотално ми се отщя, жестоко е Sick

# 8
  • Мнения: 21
Е както каза и Владо и кюфтетата не са се родили кюфтета... Това е положението за съжаление.

И аз отново гласувах за Миладин Simple Smile

# 9
  • Мнения: 2
Ох, удар ще ми докараш, бе, жена!  ooooh!

Гласувах за Миладин - отново. Mr. Green

И аз И аз  Flutter

# 10
  • Ænima/Albuquerque
  • Мнения: 3 821
Имаме фаворит.  hahaha

# 11
  • Мнения: 2
Абсолютно. Още от началото ми направи впечатление. Сърдечен, забавен и си личи, че готвенето му е голяма страст. Стана ми фаворит когато готвиха пастата. И на мен ми идеше да ревна с него Grinning

# 12
  • Мнения: 2 132
А, обърнахте ли внимание: най-младият шеф каза ''Според правилата не може''. Другите двама '' Може''  Laughing Даже и те не са наясно Simple Smile

Ради Стамболов тъкмо се разприказва малко и другият, дето тича след Елен и най-много приказва, го скастри. Simple Smile

# 13
  • Ænima/Albuquerque
  • Мнения: 3 821
Абсолютно. Още от началото ми направи впечатление. Сърдечен, забавен и си личи, че готвенето му е голяма страст. Стана ми фаворит когато готвиха пастата. И на мен ми идеше да ревна с него Grinning

А, а, баш!
Аз направо си ревнах!  hahaha

# 14
  • Мнения: 2
И на мен ми направи впечатление това с правилата, но според мен така е по-правилно.
Да се отличат най-добрите готвачи от задачата, а не отбора, където кой готвил, кой си бъркал в носа, кой му текла потта в манджата. Така и за имунитет ще се борят основно добре представилите се. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт