За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 718
  • 762
  •   1
Отговори
# 720
  • Пловдив
  • Мнения: 40 849
Да питам за идея ... с какво да  направя дупка като от ония шишове за хот дог, в питката? В домашни условия Simple Smile

# 721
  • Мнения: 39 537
Примерно дръжка на чук за пържоли.

# 722
  • In transit
  • Мнения: 11 934
Да питам за идея ... с какво да  направя дупка като от ония шишове за хот дог, в питката? В домашни условия Simple Smile
В домашни условия така, срез отгоре. Grinning

# 723
  • Пловдив
  • Мнения: 40 849
Да, да, ама за училище ще е по-удобно май с дупка Simple Smile

# 724
  • София
  • Мнения: 7 942
Да питам за идея ... с какво да  направя дупка като от ония шишове за хот дог, в питката? В домашни условия Simple Smile
Внимателно забивате нож с не много широко острие в средината на багетата, после като навлезе острието в багетата го завъртвате няколко пъки да оформите дупка и готово. Може и с по-голяма дръжка на лъжица

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 21:23 от дядо хаджия

# 725
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
Здравейте, не разбирам от готвене, затова се извинявам за глупавия въпрос, но закупих хаше стек от младо телешко, как мога да го приготвя? На скара ли, на фурна ли... на парти грил? Слага ли се лук като кюфте... С какво се овкусява?

Благодаря

https://www.lidl.bg/p/meat-revolution-kase-stek-ot-mlado-telesko/p10011705
Аз бих поръсила от двете страни с кимон, кориандър, червен п-р и сол - получва се ароматна коричка, след като отвътре не е подправено.  Simple Smile

Да, да, ама за училище ще е по-удобно май с дупка Simple Smile
Мистик, колко такива съм пратила на у-ще.... увивам после стегнато я в хартия за печене,  я във фолио за свежо съхранение и даже съученичките на щерката изхранвам и питат за още. Simple Smile

# 726
  • Мнения: 1 600
У нас когато бяхме на тази вълна бях заострила единия крак на една точилка, от тези обикновените, които са като пръчки и с нея. Разрязани категорично се отказваха, че цапали.

# 727
  • Мнения: 9 576
за деца е много по-удобно да не са срязани, особено ако са малки или разсеяни /децата/, демек почти всички. удобство и от гледна точка на остатъците, които евентуално ще се подмятат в кутията

# 728
  • Мнения: 11 967
Синът ми отдавна ме врънка да му направя "домашен дюнер", по-точно месо като от дюнер. Имам хубаво замразено телешко във фризера, как да приготвя в домашни условия месо като за дюнер? Ако изобщо е възможно.

# 729
  • Мнения: 5 470
Най-близък вкус, без да ми е било цел, постигнах със свински врат. Овалян в подправки, увит в алуминиево фолио и печен дъъълго и бавно. После месото се разпадаше и вкусът ми напомни дюнер.

# 730
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Скрит текст:
Синът ми отдавна ме врънка да му направя "домашен дюнер", по-точно месо като от дюнер. Имам хубаво замразено телешко във фризера, как да приготвя в домашни условия месо като за дюнер? Ако изобщо е възможно.

# 731
  • Мнения: 11 967
Много благодаря, дано да се справя!

# 732
  • Berlin
  • Мнения: 11 292
Прияде ми се шаварма сега.😁 В Берлин съм виждала да го представят обаче като ястие в чиния, т.е. мислех, че е такова, а не тип дюнер.🤔 Този младеж много добре обяснява, ще го последвам. 🙂

# 733
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 359
Синът ми отдавна ме врънка да му направя "домашен дюнер", по-точно месо като от дюнер. Имам хубаво замразено телешко във фризера, как да приготвя в домашни условия месо като за дюнер? Ако изобщо е възможно.
От кайма се прави и най-добре става да се омеси в робот, за по-гладка смес.
Скрит текст:
Смесват се 500г (или 1кг ако сте по-смели за експеримента) телешка (или агнешка) кайма, 1 настърган лук, 4 скилидки чесън настъргани, 100г галета (или леко препечен хляб наситнен до трохи в чопър), 1чл кимион на прах, 1чл кориандър на прах, 1чл риган, 1/4чл червен пипер, сол, черен пипер. Съставките се омесват много добре докато се получи кашеста еднородна маса, ако се мачка на ръка трябва повече време. По желание може да се остави да се маринова известно време. Оформя се като дебел салам (горе-долу с размер на патладжан) и се слага в намаслено алуминиево фолио, което се завива стегнато тип "бонбон". Може от двата края да се набучат шишчета и да се опрат в края на тавата, за да виси над повърхността и да се пече като истински дюнер, но може и да се остави в тавата стандартно. Пече се около 40мин ако е 500г месото или 90мин ако е 1кг, на 200С (180С с вентилатор). Може посредата на печенето да се объне за да е равномерно. Вади се, оставя се да изстине малко, маха се фолиото и "дюнерът" се връща във фурната за кратко на 220С да се запече повърхността. Като стане готов се реше на тънки ивици и се сервира с останалите неща за дюнер.

Последна редакция: пт, 01 дек 2023, 19:37 от Eфибуш

# 734
  • София
  • Мнения: 19 322
Аз пържа произволно месо нарязано наситно с изброените подправки, важното е да има чесън, кимион, черен пипер.После може зелена салата, може картофи.
Дори се шегувам, че на сина ми и л**но мога да пробутам, ако е завито в питка и полято с млечен сос.

Eфибуш, леле 2 лъжички кимион и кориандър на кило месо ми се виждат много, те ще доминират на всички вкусове. Силни подправки са. Но идеята ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт