Машина за хляб - 68 тема

  • 25 492
  • 483
  •   1
Отговори
# 450
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 206
програмите с продължителност около и над 3 ч. са с 2 втасвания.
след последното месене вадиш тесто, оформяш го и го връщаш отново в машината да втасва и да се пече.
за козунака по-добре е след оформяне да се сложи във фурната да втасва и да се пече.

# 451
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 760
Сервизът на Силвър Крест не поддържа части за извънгаранционни машини. Звънях им преди време за моята машина, която се развали месец след изтичане на гаранцията. Казаха ми, че не могат нито да ми я ремонтират срещу заплащане, нито да ми пратят резервна част отново срещу заплащане. Купих си Горение и се оказа, че счупената част е съвместима с такава от Горение. Намерих, поръчах и поправихме вкъщи, но не е гаранция, че всички части ще са съвместими.
От Горение бях много доволна до преди месец, когато машина ми се самозапали. Късмет, че точно се прибрахме и я изключих веднага. Не ми се мисли каква беля можеше да стане.
Относно програмите - за козунак - спирам преди последното втасване, плета и връщам за втасване и печене. Но честно казано, вече предпочитам втасване и печене във фурната.

# 452
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Горение 1600 има две домашни програми, на които сам си задаваш параметрите ( какво и колко време). Едната съм я настроила за козунак.

Ако бъркалките се извадят, даже да се меси, тестото няма да се разбута, ще остане както е сплетено, защото само осите ще се въртят. Това още от Мулинекса го практикувам.

Скрит текст:
Козунак в Горение 1600



# 453
  • Мнения: 20
Благодаря Ви за полезните съвети!
Купих Gorenje 1400, с двойния съд Simple Smile Изпробвах я на два хляба едновременно - селски с яйце и памук хляб. Станаха разкошни!
Само не мога да свикна с изваждането на съда, много е трудно. Има ли някакъв специален начин?

# 454
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 760
Лекичко го дърпате първо от едната страна, после от другата. С времето ще стане по-лесно. Машината е нова още, ваничката също и слагането и ваденето стават по-трудно.
И, моля Ви, не я оставяйте да работи без надзор. Точно този модел ми се самозапали след 3.5 г вярна служба и един гаранционен ремонт на точно това нещо по платката, което се самозапали наскоро.
Иначе, машинката е перфектна, много си я харесвах и обичах. Също внимавайте с почистването отвън, тъй като е с някакво лаково покритие, което пада сравнително лесно и става малко грозновата.
Не искам да Ви стресна, не го приемайте така, просто с едно на ум.

# 455
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 206
Лекичко го дърпате първо от едната страна, после от другата.
по дължината на казанчето.

# 456
  • Мнения: 2 133
От година и половина правя хляб в хлебопекарна Тефал с 2 бъркалки и фалове не съм имала.
Досега правех само бял хляб.
Купих пълнозърнесто брашно и си изпълних моята, леко модифицирана, рецепта за бял хляб, но добавих около 1/3 от общото количество брашно пълнозърнесто. Изпекох си го на програмата, на която правя белия хляб (N5, 3:05 ч.) и всичко си беше наред. Ето резултата:
Скрит текст:
Скрит текст:
Вчера реших да направя пълнозърнест хляб, като спазвах дословно рецептата от книжката. Програмата ми за пълнозърнест хляб е N6 и е с продължителност 3:10 ч. Обаче се получи ето това:
Скрит текст:
Скрит текст:
Иначе е вкусен,
Някакви идеи?
Аз си мисля, че маята му е малко.

# 457
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 206
отиди на първа страница от темата. имаш отговор Smiley

# 458
  • София
  • Мнения: 2 919
Брашното просто е удавено Joy . Не му е била малко маята. Водата явно е била като за три хляба. Не поглеждате ли какво се случва в машината няколко минути след като започне постоянното бъркане? Този резултат показва, че тестото е било малко по-гъсто от това за кекс Simple Smile))))

  "Пълнозърнест" хляб в който брашното е 50/50 с бяло. Машината е Мулинекс 6ххх, основна програма 4 с добавено време за последното втасване

# 459
  • Мнения: 2 133
Мунчо, да си призная — никога не поглеждам в машината. Слагам продуктите, настройвам и пускам машината.
Не поглеждам, защото и да погледна, не знам какво да гледам. От тесто нииищо не разбирам, но по една или друга причина, хлябът досега винаги ми се е получавал.
Интересно, че си спазих точно пропорциите — 240 г бяло брашно+460 г пълнозърнесто и 490 мл вода.
За сравнение — белия хляб е с 640 г брашно и 400 мл вода.
По тази причина си помислих, че маята му е малко, защото и за двата хляба дават 1,5 малка мерителна лъжичка мая, а при пълнозърнестия хляб брашното и водата са в по-голямо количество.

# 460
  • Мнения: 12 768
Много мокро тесто е било, бива все пак да поглеждаш какво става като пробваш нова рецепта. Трябва да се оформи още в първите минути топка тесто която да не се "влачи" и маже под бъркалките, но и да няма сухо брашно което не се поема от тестото. Това нещо е било твърде мокро и меко, съответно след втасването е спаднало от собствената си тежест, то няма достатъчно силна структура да го задържи бухнало.

# 461
  • Мнения: 7 268
В моята книжка пише, че не е препоръчително да се отваря машината докато работи. Никога не я отварям.

# 462
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
В моята книжка пише, че не е препоръчително да се отваря машината докато работи. Никога не я отварям.

Най-вероятно за да не спадне температурата при втасването.

Djordja, то си е ясно от самата рецепта, че съставките не са пропорционални. Или водата е много или брашното малко.

Последна редакция: чт, 28 мар 2024, 23:45 от Вела

# 463
  • Мнения: 12 768
В моята книжка пише, че не е препоръчително да се отваря машината докато работи. Никога не я отварям.
Докато замесва няма какво да попречи, не трябва да се отваря докато втасва и пече, защото температурата спада много бързо, все пак е супер малко пространство вътре.

# 464
  • Мнения: 2 133
Djordja, то си е ясно от самата рецепта, че съставките не са пропорционални. Или водата е много или брашното малко.
Доверих се на пропорциите от книжката на машината.
Не съм веща по въпросите на тестата. 🤷🏼

Явно в бъдеще ще си действам по изпитаната рецепта за бял хляб, но ще добавям пълнозърнесто брашно за сметка на бялото.

Общи условия

Активация на акаунт