Машина за хляб - 68 тема

  • 26 297
  • 491
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 20
Здравейте!
Моля за съвет при избор на хлебопекарна. Ще я ползвам за хляб, тесто за пица, питки и козунаци. Държа на по-голямата вместимост, затова съм се спряла на модели с 2 бъркалки за над 1кг тесто.  
Колебая се между:
SilverCrest - от 14ти ще я пуснат в Лидл на 139,99лв;
Gorenje BM1600WG - 189лв
Gorenje BM1400E - 239лв
Хлебопекарната Силвър крест има ли отделна програма за втасване? В инструкциите не намирам такава опция. Какви са предимствата на Gorenje 1600 спрямо лидълската?
Какво друго бихте препоръчали? *Бюджет до 300лв.
Благодаря Ви!

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 19:57 от rossi_spi

# 436
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 272
не че нещо се подигравам, но ако оставиш омесено тесто в машината какво ще се случи ? - ще втаса.
за какво ти е специална програма за втасване ? Smiley
щом ще правиш козунаци избирай машина с до 1600 гр.  все пак зависи и колко хляб. консумирате. идеята е да се използва максимално вместимостта на машината ако консумирате повечко хляб.  ако е по-малка консумацията може да минеш и с по-малка вместимост на машината.
взимай евтината от Лидл. за тези пари ще вземеш 2 машини, на цената на едно Горение. като за начинаещ е по-добре да се научиш да работиш с евтина машина. Smiley

# 437
  • Мнения: 20
Бих желала да мога да поставя оформено тесто за второ втасване и печене в ХП - на отделна програма за втасване, на съответната температура и продължителност. 😋Иначе бих си месила тестото в планетарния миксер и ще си го втасам във фурната. Тогава за какво ми е ХП, ако пак ще правя няколко операции в няколко различни уреда?😮‍💨

# 438
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 272
Бих желала да мога да поставя оформено тесто за второ втасване и печене в ХП - на отделна програма за втасване, на съответната температура и продължителност.
или не се разбираме, или съм малко простоват Smiley
една програма (примерно за хляб) включва няколко етапа - месене-втасване, месене-втасване и печене.
какво ни пречи след последното месене да извадиш тестото, да го оформиш , да го върнеш в машината за втасване и печене ?
отделно от това винаги може да използваш част от програмата печене  за втасване на тестото.
втасването е част от процеса на дадена програма. няма смисъл от отделна програма.

# 439
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Нямам на Лидл, но съм чела, че имат затруднен следгаранционен сервиз. "Колегите" може да споделят дали е така.
От Горение 1600 съм много доволна и за мен е бюджетно решение, защото преди това ползвах Милинекс 5000. Горение имат извънгаранционно обслужване.

# 440
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 272
в лидълската тема многократно е писано за тяхната машина. няма проблем с връщане, замяна и рез.части.

# 441
  • Мнения: 20
Цитат
Бих желала да мога да поставя оформено тесто за второ втасване и печене в ХП - на отделна програма за втасване, на съответната температура и продължителност.
или не се разбираме, или съм малко простоват Smiley
една програма (примерно за хляб) включва няколко етапа - месене-втасване, месене-втасване и печене.
какво ни пречи след последното месене да извадиш тестото, да го оформиш , да го върнеш в машината за втасване и печене ?
отделно от това винаги може да използваш част от програмата печене  за втасване на тестото.
втасването е част от процеса на дадена програма. няма смисъл от отделна програма.


Питам конкретно за машината на Силвър крест, за която в книжката пише, че втасването е част от програмата за размесване. Има отделна програма печене, но тя НЕ вклюва втасване.
Моля, някой притежател на конкретната машина да ми каже, дали има отделна програма за втасване и дали може да се зададе като персонализирана функция към допълнителните програми.
Благодаря!

# 442
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 272
пускаш програма печене да 1 мин. колкото да вдигне температурата и след това я изключваш.
на практика същото се прави и при стандартните програми. по време на втасването се включва реотана за определен период от време и след това се изключва.

пп. не виждам смисъл да се пусне дадена програма за хляб включваща и втасването  и да търсиш самостоятелна програма за втасване след това да връщаш тестото в машината за да втаса и да се пече.

# 443
  • Мнения: 20
пускаш програма печене да 1 мин. колкото да вдигне температурата и след това я изключваш.
на практика същото се прави и при стандартните програми. по време на втасването се включва реотана за определен период от време и след това се изключва.

пп. не виждам смисъл да се пусне дадена програма за хляб включваща и втасването  и да търсиш самостоятелна програма за втасване след това да връщаш тестото в машината за да втаса и да се пече.


Благодаря!

# 444
  • Мнения: 12 970
Тая от Лидл май имаше програма за квасене на мляко, знам че някои използват нея за втасване. Евентуално нещо такова ако се има предвид, но колегата е прав де, малко няма смисъл. А и тестото втасва по различен начин когато е форсирано с повече топлина, поне на мен не ми допада толкова.

# 445
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 272
втасването е при определена температура. спадне ли - включва се реотана. стига до определена стойност и реотана се изключва.
същото се прави като се пусне програма печене и след кратко време се изключи. трябва да си запознат с функциите на машината си - кога, какво, как ...  и да се следи консистенцията на тестото. то "казва" какво му е необходимо.

# 446
  • Мнения: 1 574
Повечето модели имат и програма, която сам може да си настроиш, там може да си сложиш само втасване обикновено. Става като се нулират останалите операции,но има някакви лимити на времето.
И на мен ми стана интересно защо се търси само втасване.

# 447
  • Мнения: 3 594
Лидълската машина има програма за квасене на мляко. Има и програма, която може да си настроиш сам.

# 448
  • Мнения: 20
Повечето модели имат и програма, която сам може да си настроиш, там може да си сложиш само втасване обикновено. Става като се нулират останалите операции,но има някакви лимити на времето.
И на мен ми стана интересно защо се търси само втасване.
Благодаря! Питам за такава програма, защото за някои печива е необходимо повторно втасване след оформянето (козунак, тутманик, пита и т.н.). ХП меси и втасва първи път, вадя тестото, оформям нещо си Laughing и пускам да втаса още веднъж. После печем Yum

# 449
  • Мнения: 12 970
Оо, точно пък за козунак да разчиташ на програмирано време за втасване... съвсем не ми звучи добре. Достатъчно добро е това което беше предложено по-нагоре - включване съвсем за малко на печене, колкото да стане топло вътре, после слагаш оформения козунак и затваряш капака. И когато - тогава, трудно ще предвидиш времето така или иначе. Няма лошо ако машината можеш да я нагласиш, но времето ще ти е неизвестна според мен и пак ще има да го дебнеш ако искаш оптимален резултат.
Иначе да, с твоя си програма си правиш каквото си искаш и трябва да стане това за което питаш.

Общи условия

Активация на акаунт