Кафеавтомат - заслужава ли си? /тема 2/

  • 41 449
  • 729
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 9 607
е, не отнема толкова време да си направиш кафе на кафемашина, дори и в офиса.
автоматът в офиса е добре за тези, които не попиват, защото и тази машина си иска чистене и обслужване. при нас има такива принцове и принцеси, които, ако ги питаш, ще ти кажат, че автоматът всичко сам прави. да, ама не. за немците не се и съмнявам, че освен натискане на копче друго не знаят.

# 91
  • Мнения: 608
И в офиса и у дома само ръчни със съответните мелачки, в работата имаме и на капсули и автомат за тези които не им се занимава, обаче когато аз си правя кафе целия етаж замирисва на хубаво и често има мераклии да им приготвя и на тях, никой не си и помисля вече че от автомата е по-хубаво.

# 92
  • Мнения: 153
Не знам, защо спорите кое е по добре. Темата е заслужава ли си?
Да заслужава си, всичко става с натискането на една копче, за мен лично резултата е преличен.Да не забравяме, че това чудо прави лате, капучино, чай, горещо мляко, америк. кафе също с едно копче. Да не забравяме че има настройки за дължина за вкус за температура които ти определяш и натискаш едно копче.

Автоматът ти колко дълго вари кафето? За дължина 50-60 мл. с другите настройки до колко време максимално може да докараш да работи помпата? И млякото в какво се съхранява и как се почиства?

# 93
  • Мнения: 3 946
Автомата не прави лошо кафе, но за хора предпочитащи еспресо, което те удря яко не е подходящ! Иначе, да - удобен е много, прави ароматно кафе, не изхвърляш кафето след всяка доза Simple Smile И двете си имат предимства! Спорът е напълно излишен! 🌷Всеки си ползва това, което харесва. А тези, които се чудят просто да пробват преди да купят какъвто и да е уред за приготвяне на кафе!

# 94
  • Мнения: 306
Каймака прилича малко на боза, не е много обещаващо.
Кимбо не съм виждал, но Лаваци може би над 100 кг. са ми минали през ръцете. Тая определено изглежда добре.

Не винаги  каймака прави кафето и че дори кафе без каймак пак има необходимите качества, ама не виждам смисъл да се спори. Всеки е свободен да пие каквото му е кеф.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 01:33 от Dominator_IX

# 95
  • Мнения: 153
Всеки е свободен да пие каквото му е кеф.

Не е точно така. Свободата на избор е ограничена в рамките на опита и - ако не сме доволни от него - предлагането и рекламите, които виждаме. Опитът на повечето хора се свежда до ресторантско еспресо с професионална техника и 5-6 грама "еспресо микс" кафе, уличен автомат (много от които висок клас) и 5-6 грама "вендинг микс" кафе и уредите, които виждаме по магазините за техника. В ресторанта виждаме само кафемашината, по магазините също няма хубави мелачки. А еспресото реално се прави от мелачката.
Каймакът е показателен за това под него, като важното е не дали го има или няма, а какво представлява. Карамелен или пъстър кафенцето обикновено е добре - ароматно, вкусно, плътно ("тяло"), доколкото материала позволява, разбира се. Бозав, жълт или пожълтяващ (по краищата, като поседи минутка-две) не е добре. Да седи на топка дълго време след като сме изпили кафето също не е добре - по-голямата част трябва да се разтвори свободно, само някои от по-тъмните нюанси да останат.

# 96
  • Sofia
  • Мнения: 3 485
Здравейте от мен! От няколко дни сме с Делонги магнифика с смарт. Никога не съм имала автомат, само с ръкохватка и капсули. За момента не мога да достигна това, което търся и не мога да разбера къде е проблема. Първо - баща ми ми донеса един килограм зелен якобс, който не ми се вижда хубав. Свикнала съм на арабика от капсулите и усещам промяната във вкуса. Машината дойде фабрично настроена за степента на смилане на кафето, но излизаше доста рядко кафе, без особен каймак. Увеличих степента и малко сякаш се подобриха нещата. Може ли да ми дадете съвети за хубаво кафе и има ли как подобря качеството на кафето?
Благодаря ви предварително!

# 97
  • Мнения: 608
Взимай смес арабика/робуста след средно ниво на изпичане, ще подобри вида на кафето. Какво кафе се стремиш да постигнеш?

# 98
  • Sofia
  • Мнения: 3 485
Взимай смес арабика/робуста след средно ниво на изпичане, ще подобри вида на кафето. Какво кафе се стремиш да постигнеш?
Аз бях свикнала на капсули, но от екологична една точка реших да взема автомат. Бих искала да доближа качеството от капсулите. Струва ми се, че не прави достатъчно каймак, а мелничната е почти на най-силната степен .
Прикачам снимка

Дали е добре?
А може ли някаква марка кафе да препоръчате?

# 99
  • Мнения: 608
Температурата ако можеш вдигни малко, няма много вид да, но той вкуса е важен. Аз не ползвам отдавна пакетирано кафе, а прясно изпечено от пекарни. Те предлагат арабика/робуста в различни съотношения, като колкото повече е робустата, долкова повече имаш каймак, но и вкуса е само горчив, обратно арабиката има букет от вкусове, но трудно става добро на вид, особено на автомат.

Последна редакция: пн, 06 юли 2020, 12:45 от CFBG

# 100
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Взимай смес арабика/робуста след средно ниво на изпичане, ще подобри вида на кафето. Какво кафе се стремиш да постигнеш?
Аз бях свикнала на капсули, но от екологична една точка реших да взема автомат. Бих искала да доближа качеството от капсулите. Струва ми се, че не прави достатъчно каймак, а мелничната е почти на най-силната степен

Янинче, със същия автомат съм и като те прочетох току-що, специално си направих кафето в стъклена чашка да ти покажа как е при мен. Други кафета са правели повече каймак, това е някакво Чибо. Попринцип не съм фен на чибото, защото много го препичати ми горчи, но това опитах в България при майка ми и ми хареса, та си взех и тук.

Понеже каймакът не ми е някаква фикс идея, а просто ме радва на външен вид, не съм се задълбочавала толкова. След 10 минути, още си го има. Снимах ти отгоре и отстрани.





Лично аз го пия така, като млякото си разпенвам на същата машинка.

# 101
  • Sofia
  • Мнения: 3 485
Chrissy, много ме обнадежди! Вече се бях засилила да го продавам 🙄 Ще пробвам и аз с различни кафета, много благодаря за съветите. Температурата е фабрично настроена и не съм я пипала.
Може ли да ми кажеш на коя степен мелиш зърната и с каква сила е направено това еспресо?

# 102
  • Мнения: 153
Вече се бях засилила да го продавам 🙄

По принцип това е правилното решение - с тоя бюджет може да си купите хубава мелачка и каква да е ръчка и кафенцето ще стане наистина супер. Хубавата мелачка елиминира бъркането в пакетчета, така че не се отдалечавате много от удобството на автомата.
Все пак ако държите на роботчето настройките са за ... настройване. Grinning
Слагате някоя по-мека арабика, количество на макс, после регулирате мелачката така, че кафето да се вари 20-30 секунди за максимално тяло без пясъчен/тръпчив вкус, после температурата за оптимален аромат, вкус и цвят/шарка на каймака. Последните две зависят от материала, така че чужди настройки няма да помогнат.

# 103
  • Sofia
  • Мнения: 3 485
Вече се бях засилила да го продавам 🙄

По принцип това е правилното решение - с тоя бюджет може да си купите хубава мелачка и каква да е ръчка и кафенцето ще стане наистина супер. Хубавата мелачка елиминира бъркането в пакетчета, така че не се отдалечавате много от удобството на автомата.
Все пак ако държите на роботчето настройките са за ... настройване. Grinning
Слагате някоя по-мека арабика, количество на макс, после регулирате мелачката така, че кафето да се вари 20-30 секунди за максимално тяло без пясъчен/тръпчив вкус, после температурата за оптимален аромат, вкус и цвят/шарка на каймака. Последните две зависят от материала, така че чужди настройки няма да помогнат.
Може ли малко да ми разясниш 🤪
Пример за по-мека арабика..
Ох, ако не мога да го настроя, ще търся сайт за продажба , ама е на три дни 😭

# 104
  • Мнения: 153
"По-мека" да е приятна за пиене - не всички арабики са такива, а като ги смесим с робустичка кофеинът става много. За пробите искаме 12-14 грама кафе/чаша.
Иначе трябва да е хубаво изпечено (не препечено), горе-долу еднакви зърна - така е най-лесно за мелачката. От магазин насипно може, най-добре направо от пекарна, пакетирано под заглавие - някои Лаваци стават, Бианчи горе-долу. Трябва да е прясно. В София Мартинес пекат по поръчка, но е скъпо.
За покупка онлайн има две седмици право на връщане по закон. А после - необходимата машина е тая отдясно:


Тая отляво е по желание.

Общи условия

Активация на акаунт