ИТАЛИАНСКА кухня

  • 104 161
  • 995
  •   1
Отговори
# 960
  • Мнения: 142
Момичета, корите за лазаня днес ми свършиха и се чудих дали не мога да си направя по рецептата за паста. Обаче как да ги съхранявам. Прясна паста и аз само по горната рецепта правя, през машинката и като изсъхне добре, пакетирам и в камерата. Ще ми се лазаня обаче да направя. Идеи да споделите?
Благодаря!

# 961
  • In transit
  • Мнения: 11 887
Лазаня се прави по същия начин, като прясна паста. Само, че вместо да се нарежат корите на тънко, като талиатели, се оставят на листи.

Виви, проверих в книгата, за която споменах и няколко други, които имам. Освен традиционната рецепта от брашно + яйца или брашно + семола и яйца, намерих едно тесто за паста с брашно от кестени и друго със смес от бяло + брашно от елда. Тези двете със сигурност ще имат друг вкус и цвят, без да съдържат спанак, домати и прочие.

Последна редакция: ср, 13 дек 2023, 20:27 от Mikkey

# 962
  • Мнения: 142
Лазаня се прави по същия начин, като прясна паста. Само, че вместо да се нарежат корите на тънко, като талиатели, се оставят на листи.

Виви, проверих в книгата, за която споменах и няколко други, които имам. Освен традиционната рецепта от брашно + яйца или брашно + семола и яйца, намерих едно тесто за паста с брашно от кестени и друго със смес от бяло + брашно от елда. Тези двете със сигурност ще имат друг вкус и цвят, без да съдържат спанак, домати и прочие.

Да, тази рецепта ще ползвам или друга за експеримент...няма да я минавам през резците, а само ще я изтъня листата. После обаче, върху пекарска да опръхне и във фризера...това се чудя. Листата са меки и ще се нагънат. Може би да ги оразмеря и в кутия...Не ги искам криви замразени Simple Smile

# 963
  • In transit
  • Мнения: 11 887
GVH, като разточа листите на тънко ги поръсвам със семола и ги изсушавам леко върху памучна или ленена кърпа. Не съм замразявала, защото бързо стават и като реша, че ми се яде лазаня си ги правя пресни. Ако ги слагаш в кутия, сложи по един слой хартия за печене между всеки лист.

# 964
  • Мнения: 142
GVH, като разточа листите на тънко ги поръсвам със семола и ги изсушавам леко върху памучна или ленена кърпа. Не съм замразявала, защото бързо стават и като реша, че ми се яде лазаня си ги правя пресни. Ако ги слагаш в кутия, сложи по един слой хартия за печене между всеки лист.

Много ти благодаря Мики Simple Smile така ще направя, че ако питаш синковеца лазаня се яде три пъти дневно и като първо,  второ и трето...плота ми трябва да е все в брашно Simple Smile
Така и така сме в италианската тема, да ти благодаря за Целувките на дамата. Днес порбно ги направих, спазвайки точно рецептата...3 се гонят из подноса само, до 10 минути сигурно и те ще изчезнат. Не оцеляха до слепване с шоколада. Същия унищожител на лазаня ги беше почнал от тавата "Ей, мамо...страшни са, ма много малко, няма да стигнат" Yum Grinning

# 965
  • MI
  • Мнения: 11 840
Виви, от типа брашно е разликата в пастата почти сигурно. Освен че примерно тази от Рим надали е била с яйца. Ти с какво брашно ги правиш вкъщи?

# 966
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 538
GVH, като разточа листите на тънко ги поръсвам със семола и ги изсушавам леко върху памучна или ленена кърпа. Не съм замразявала, защото бързо стават и като реша, че ми се яде лазаня си ги правя пресни. Ако ги слагаш в кутия, сложи по един слой хартия за печене между всеки лист.

Много ти благодаря Мики Simple Smile така ще направя, че ако питаш синковеца лазаня се яде три пъти дневно и като първо,  второ и трето...плота ми трябва да е все в брашно Simple Smile
Така и така сме в италианската тема, да ти благодаря за Целувките на дамата. Днес порбно ги направих, спазвайки точно рецептата...3 се гонят из подноса само, до 10 минути сигурно и те ще изчезнат. Не оцеляха до слепване с шоколада. Същия унищожител на лазаня ги беше почнал от тавата "Ей, мамо...страшни са, ма много малко, няма да стигнат" Yum Grinning

Не можах да намеря рецептата за целувките, би ли могла да я споделиш отново.

# 967
  • Мнения: 142
Не можах да намеря рецептата за целувките, би ли могла да я споделиш отново.
[/quote]

Lindor заповядай Simple Smile https://www.mycookingcreations.com/2023/12/baci-di-dama-al-ciocc … lato-e-caffe.html
Аз мисля утре да направя двойна доза, та и да слепя малко. Опитах няколко само с малко шоколад намазани, много вкусни.
Много лесно се работи с тестото. Пекох 13 минути, бяха леко меки при изваждане, после се втърдиха без да стават много твърди.

# 968
  • София
  • Мнения: 15 242
Виви, от типа брашно е разликата в пастата почти сигурно. Освен че примерно тази от Рим надали е била с яйца. Ти с какво брашно ги правиш вкъщи?

Когато започнах да правя прясна паста, ентусиазмът ми беше голям и си намерих семола. После прочетох в някаква рецепта, че част от брашното може да се замени с грис и напоследък ги правя така. 80гр. брашно и 20гр. грис на 1 яйце.

# 969
  • In transit
  • Мнения: 11 887
Виви, виждам, че си в София. Потърси двойно смляна семола (semola rimacinata). Например тази:

По-фина е от гриса, като текстура, но пак се усеща във вкуса на пастата. Опитай вместо 80:20, да направиш тестото 50:50.

GVH, много ти благодаря за чудесния отзив! Hug

# 970
  • софия
  • Мнения: 25 552
Това брашно го има във Фантастико на безобразна цена (5+ лв.) и в новия италиански супер на Цариградско (който се пада почти в Пловдив 😂) на по-нормална цена (около 3 лв. по спомен).

# 971
  • In transit
  • Мнения: 11 887
Да, цената му скочи много. Аз го купувам от склада на официалния вносител, защото нямаме такива магазини, като при вас, но и там поскъпна много. Дадох го, като пример, какво да се търси. Последно си взех семола от Кауфланд в Румъния на смешни пари...около 2лв за кг.

# 972
  • MI
  • Мнения: 11 840
Виви, проблемът е, че има брашно и брашно... В Болоня и на север като цяло традиционно се ползва брашно от нормална пшеница, но смляно по различен начин (вече не винаги е така, ползват често от твърда пшеница и те), докато в център-юг - от твърда пшеница и почти няма с яйца. Освен това има разлика в качеството на брашното, което ще даде отражение и в крайния резултат. Дори ако купиш на различни марки прясна паста, качеството често е много различно, нормално е да има голяма разлика и с тази, която правиш вкъщи...

# 973
  • Мнения: 4 624
Откъде в Младост в София мога да купувам италиански брашна на нормални цени? В Хит и Фантастико ще ми излезе  златно, по 5-6 лв. пакета.

В Италия има много разновидности брашно - по сорт пшеница, други зърна, начин на смилане, за кори, за паста, за тестени пухкави изделия... Затова няма една рецепта и дори да ти кажем някоя, пак едва ли ще е същото. Има и паста само с жълтъци, с различни съотношения грис/твърда/мека пшеница, аз съм правила с пълнозърнесто брашно, с добавка елда (не ми допадна), с яйце и вода, само с яйце. Има рецепти за паста и за други тестени, вкл. сладки, които са с точно определен вид брашно - царевично от определен сорт, смесено с грис, смлени на каменна мелница... Типично за някой регион, едва ли мога в София да си го намеря.

Ако кажеш какво точно искаш да пробваш, ще ти извадя рецепта за основно тесто - със сос, за лазаня, с месо, без месо, за пълнене....

# 974
  • София
  • Мнения: 15 242
А когато ползвате различни брашна, пак ли си остава съотношението 100 грама брашно на 1  яйце?

Общи условия

Активация на акаунт