Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 932
  • 148
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 591
Рецепта за кекс, която се научих да правя като ученичка и все още ми е любима:

Продукти:
6 яйца
2 ч.ч. захар
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1 бакпулвер
какао
есенция (може и без)

6 белтъка за разбиват с 1 чаша захар, прибавя се 1 чаша брашно с половината бакпулвер в него и половината есенция. 6 жълтъка се разбиват с 1 чаша захар. Прибавят се едно след друго олиото, водата и накрая останалото брашно с останалите бакпулвер и есенция. Във форма за кекс се изсипват половината от жълтъците и се поръсват с какао. След това се изсипват всичките белтъци, поръсва се с какао. Най-отгоре се сипват останалите жълтъци. Пече се

# 46
  • София
  • Мнения: 669
За коледа обикновенно приготвям баклава:
1. точени кори - 1 опаковка
2. за плънката -2 яйца, 1 ч.ч. смлени орехи, 1ч.ч. захар и 1/2ч.ч. брашно
Редят се корите и на две места се слага от плънката. Като се изпече се залива със захарен сироп.

# 47
  • Мнения: 819
Наскоро попаднах на една много интересна,тематична рецепта за питка и тази година ще направя нея.
-Коледна питка елха-
Необходими продукти:
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч топла вода
1 ч.ч олио
3/4 кубче мая
1 с.л. сол
4 с.л. захар
4,5 с.л сос песто
Около 800 г брашно тип 400
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

В млякото, водата, солта и захарта се разтваря маята, смесва се с олиото и се меси тесто. Меси се по-дълго, за да стане еластично. Разделя се на две, едната половина се поставя в тава върху хартия за печене и се оформя като елха. Намазва се плътно с пестото и се слага втората половина на тестото, оформя се като на снимката и се оставя да втаса.

Намазва се с белтъка и се поръсва със сусам отстрани и по средата, имитирайки гирлянди. Пече на 180-200 градуса до готовност.

# 48
  • Мнения: 4 606
Вити банички

Необходими продукти:

500 г точени кори за баница
5 бр. яйца
400 г сирене
1 ч.ч. газирана вода
4-5 с.л. олио
щипка сол (понеже сиренето ни е обезсолено)
щипка сода
400 г кисело мляко

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата със солта. В отделен съд се разбива киселото мляко със содата и се оставя да шупне, след което се добавя към яйцата и се разбърква отново. Добавят се и газираната вода и олиото. Всеки лист кора се намазва хубаво със сместа, в началото на всяка кора се разпределя натрошено сирене, кората се завива внимателно на руло и след това се прави на охлювче. Получените охлювчета се подреждат в тава върху хартия за печене (така след това тавата се измива много лесно). Заливат се с остатъка от сместа и се пекат до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.

И снимка
Скрит текст:

# 49
  • Мнения: 3 021
За Нова година ще направя ето тази баница (пускам рецептата направо от блога ми) - http://gipet.blogspot.bg/2015/07/banica-s-odrinski-kori.html

Лесна е, бърза и резултата никога не ме предава Simple Smile

# 50
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 788


милинки, стават най-вкусни с брашното ви Утвърден стандарт!

# 51
  • Мнения: 998
Войнишки курабийки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 бр. яйца
2к.ч. олио
брашно колкото поеме
жълтък за намазване
захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Содата се разтваря в млякото. Всички продукти се омесват заедно до получаване на средно меко тесто. Правят се топчета, които се намазват с жълтък и се поръсват със захар. Пекат се на силно загрята фурна.
Любима рецепта от старите книги:heart:

# 52
  • Мнения: 8
Коледна питка.

# 53
  • Мнения: 3 199
Памук погача
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. олио
5 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче мая
1кг. брашнo
1 жълтък за намазване преди печене
сусам

# 54
  • Мнения: 108
На Бъдни вечер правя постни зелеви сърмички с пълнеж от ориз с праз и маслинки - стават супер...не ни харесва класическият вариант. Тиквеника тази година ще го правя с къпани кори, тези мега големите.
6-7 кори, 1,5кг рендосана тиква, малко захар, орехи и по-специалното ми е подправката. Правя си домашен микс - микс спайс - равни части бахар, карамфил, индийско орехче, джинджифил и канела 1/2 доза, че превзема всичко...после си добавям още ако реша. Бахара и карамфила ги меля в кафемелачка. Тази подправка ми дава по-богат вкус и по-коледен мирис. Понякога заменям част от захарта с мускавадо...дава по-карамелен вкус. Тиквата я меся в купа с всичките неща -захар, подправка и олио. Сурова я слагам, само да омекне в купата. Къпаните кори няма да ги къпя. Ще си вземат вода от тиквата докато се пече.
Сърмичките и бобчето, ще си партнират с печеното свинско бутче за Коледа.
Една баничка със сирене само ще направя за закуска.
Гледам да не готвя количества, че после няма кой да ги яде. Simple Smile
Само задължителната програма. Simple Smile

# 55
  • Мнения: 2 291
Коледния дух ни е обзел.
Днес приспах децата с уговорката, че като станат трите ще правим питката за Бъдни вечер.
Всичко друго вече е готово в очакване на празника.
А моята тайна е, че постната питка я правя с брашно на София мел /обаче Кекс Stuck Out Tongue /

Вълшебна Бъдни вечер пожелавам на всички  santa2
И весела и щастлива Коледа !

# 56
  • Мнения: 2 758
Много вкусни коледни курабийки, ето и рецептата:

2 ч.ч. брашно (преценете по скоро на око, докато се получи тесто)
5 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. захар
2 пакетчета ванилия
няколко капки есенция ром
250 гр. масло

За украсата:

5 белтъка
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче ванилия
2-3 капки есенция ром
бои в тубички

Приготвяне:

Разбиваме жълтъците, захарта и пудрата захар. Добавяме маслото, което предварително е омекнало, слагаме 2-те ванилий и 3-4 капки есенция ром. Пресяваме брашното по малко го добавяме, докато стане тесто. Оставяме го в хладилника за около час да стегне, след което разточваме тестото с дебелина 0,5 см. С различни формички стават чудесни сладки. В тава се слага хартия за печене и се пекат в загрята на 170 С фурна до порозовяване.
За украса  разбиваме белтъците до сняг с чаша захар, 1 ванилия и 2-3 капки есенция ром. Част от белтъците могат да се боядисат в различни цветове със сладкарски бои. Ако нямате време можете просто да ги поръсите с пудра захар.

# 57
  • Мнения: 289
Коледна питка без яйца и масло
500 г брашно
370 мл хладка вода
1 с.л. мед
7 г суха мая
1 с.л. сол

Медът се разтваря в хладката вода. Брашното се пресява в купа и към него се прибавя маята. Разбърква се. Прави се кладенче, където се изсипва водата. Започва леко да се разбърква с вилица и се прибавя и солта. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Това е тестото. Доста лепкаво е. Поръсва се с малко брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло около час или докато удвои обема си. Тавата, в която ще се пече, се покрива с хартия за печене, която се посипва с брашно. Фурната се загрява на 220*огато тестото е втасало, се мести или по-скоро изсипва върху набрашнен плот и се оформя на питка. Много внимателно се прехвърлят в подготвената тава. Пече се 15-20 минути на 220°, след което фурната се намалява на 160° и се пече още 10-15 минути.

# 58
  • Мнения: 7
Нещо и от мен.

# 59
  • Мнения: 10 874
Любимата ми постна питка, която приготвям за Бъдни вечер:

Две и половина чаени чаши брашно
Една чаена лъжица сол
Една чаена лъжица сода бикарбонат
Една супена лъжица оцет
Три супени лъжици олио
Хладка вода (колкото поеме)

Гасим содата в оцета. Правим кладенче в брашното, в което сипваме содата, солта и олиото. Бавно добавяме хладката вода и месим тесто. Оставяме го да почива десет минути. С ръце оформяме питка, която слагаме в намазнена тава. Бодем цялата питка с вилица и я мажем с олио. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около половин час (зависи си от фурната). Като извадим питката, я поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа, за да омекне.

Общи условия

Активация на акаунт