Домашно сирене-съвет за саламура

  • 5 787
  • 5
  •   1
Отговори
  • Където е сърцето
  • Мнения: 394
Здравейте,направих огромна грешка да купя от познат домашно овче сирене,което беше още неузряло и ми казаха да го държа така 45 дни след което да го отворя и ще е готово за консумация.Когато дойде деня за консумация отворих кофота,но се оказа че сиренето не се е стегнало а стои доста меко.Изчаках още 10 дни ,положението беше същото.Позната ми каза да сложа вътре една шепа едра сол да се срегне ,но и сега сиренето вече започва да се маже.извадих го от кофата в която беше за да видя каакво е полоцението надолу.След изваденото сирене в момента саламура почти не остана в кофата.Моля зза някакъв съвет,дали да му правя нова саламура за да стегне сиренето и дали може изобщо да се оправи по някакъв начин или ще трябва да го изхвърля?

# 1
  • Мнения: 11 621
Сиренето няма да се стегне каквото и да му сложиш. Просто нещо със саламурата е объркано още в началото. Не го изхвърляй, ще е страхотно за баници, гювечета и салати.

# 2
  • Където е сърцето
  • Мнения: 394
да го оставя ли в саламура или да го съхраня по друг начин.

# 3
  • Мнения: 2 433
Ако го оставиш извън саламурата ще изсъхне много бързо и ще прилича на зряло сирене, ама не точно(изсъхва и става твърдо по крайчетата на бучката)... нека си стои в неговата саламура.

# 4
  • Мнения: 11 737
Не съм спец по тия неща, но понеже свекърва ми често взима прясно сирене, знам как прави саламурата. Слага вода и сол на око в голяма тенджера или купа, разбърква хубаво да се разтвори солта. Пуска прясно яйце с черупката, чиято цел е да покаже кога е готова саламурата. Ако яйцето стои на дъното, маха го, добавя още сол и разбърква и пак проверява. Ако яйцето изплува така, че над водата да се покаже част от черупката му като паричка-5 ст, примерно, саламурата е готова. С нея залива сиренето.

# 5
  • София
  • Мнения: 5 190
И аз направих същата грешка, но още по-голяма. Донесоха ми 4 кг овче сирене, което купих отцедено,  без саламурата. В момента на купуването разбрах, че е неузряло, но не можах да реагирам,  взех го.
Как да се оправя със солеността, че да узрее? "Солеността на саламурата за съхранение трябва да е 12% за разлика от саламурата за осоляване която трябва да е 20%"
Буците са осолени по повърхността,  вътре на вкус е почти безсолно.
Имам кофа саламура от друго домашно сирене.  Извадих последната бучка и подредих новото сирене.  Добавих чаена лъжичка сол (твърде символично:)  ),  затиснах с чиния и сега нов проблем - температурата.  Нямам зимник а постоянна температура,  оставих го в мазето и ще проверя след седмица какво става. Предполагам, че ще постигна ефекта на авторката на темата Sad
Имате ли съвети какво да го правя?

Общи условия

Активация на акаунт