За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 93 740
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Имам много хубава рецепта за салата от зелен боб.

# 541
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Здравейте майстори, имам питане за зелен фасул за буркани,но без предварително бланширане?Как точно да процедирам...

Здравей! Аз лично не съм правил, вкъщи недолюбват зеления боб.
Но имам записана рецепта от баба ми, лека й пръст. Тя го консервираше в буркани и съхраняваше в мазето /изба/.
За 1 кг зелен фасул с меки шушулки трябват около 120 г сол.
Фасулът се измива и подсушава. Буркан тип омния се слага сол на дъното. Реди се плътно пласт нарязан на дребно фасул, след което се соли. Така докато свършат продуктите. Най отгоре трябва да има пласт сол. Загъва се плътно с пергамент и се съхранява на хладно и тъмно място. Преди употреба се изплаква обилно, а ястието не се соли. Не съм я изпробвал, но ястията на баба, където правеше с този боб - да.
Оставям на теб да решиш, дали да изпробваш написаното. Успех!

# 542
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Имам голяма молба към майсторите на консервирани тиквички как да ги приготвя че да мога да ги ползвам като заготовка за готвене на зима

За 1 буркан тип "Омния" - 1.2 л трябват 500 г тиквички нарязани на кубчета или кръгчета, 1 с.л. /20г/ сол, 1 с.л. захар, 70 мл оцет, 3 стръкчета пресен копър, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. семена на кориандър.
Подреждаш тиквичките в буркана, като между тях слагаш подправките, после оцета, захарта и солта. Напълваш със студена вода догоре, запечатваш и стерилизираш 40 минути. Над водата в буркана не трябва да има тиквички!

# 543
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Здравейте майстори, имам питане за зелен фасул за буркани,но без предварително бланширане?Как точно да процедирам...

Нарязвам зеления фасул и го претривам със сол.  Оставям го така за една нощ. На следващия ден пълня бурканите, като притискам добре и варя 2ч. от завиране на водата. Когато съм прекалила със солта го изплаква леко. В буркана не добавям сол.

# 544
  • Мнения: X
Мама Раче, заливаш ли с вода натъпкания зелен фасул или той успява да пусне сок?

# 545
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Заленият боб леко сварен във фризера става супер. Ако ще е натурален. Ако ще се прави на нещо, тогава в буркани.
 

# 546
  • София
  • Мнения: 9 859
Здравейте!
За втора година имам собствена зеленчукова градина и този път се народиха много чушки. Обаче тези, които останаха, са зелени и според мен няма за кога да станат червени. Как мога да ги консервирам според вас?
Сложих доста нарязани във фризера за супи, манджи. Сложих и за пълнене. Раздавах.Но нищо друго не ми идва като идея за в буркани.
Благодаря предварително!

# 547
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Здравейте!
За втора година имам собствена зеленчукова градина и този път се народиха много чушки. Обаче тези, които останаха, са зелени и според мен няма за кога да станат червени. Как мога да ги консервирам според вас?
Сложих доста нарязани във фризера за супи, манджи. Сложих и за пълнене. Раздавах.Но нищо друго не ми идва като идея за в буркани.
Благодаря предварително!

По тази рецепта можете да си направите и обикновени чушки.

# 548
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Мама Раче, заливаш ли с вода натъпкания зелен фасул или той успява да пусне сок?
Заливам го, да. Добре,че попита, защото съм забравила да напиша.
Понеже не мога да редактирам вече ще поста рецептата отново допълнена.
Зелен фасул в буркан за зимата.

Нарязвам зеления фасул и го претривам със сол.  Оставям го така за една нощ. На следващия ден пълня бурканите, като притискам добре, заливам с вода и варя 2ч. от завиране на водата в казана. Когато съм прекалила със солта го изплаква леко. В буркана не добавям сол. Понякога на дъното на буркана слагам домат, нарязана на ситно чушка, тиквичка и морков. Домата слагам дребен цял.

Последна редакция: ср, 26 сеп 2018, 18:07 от мамаРаче

# 549
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Вале, опържи с извара. Става готово ядене за когато нямаш време. Или с патладжан и морков, направи сърми със зелев лист.

# 550
  • София
  • Мнения: 9 859


По тази рецепта можете да си направите и обикновени чушки.

Благодаря! Много ми допадна рецептата,
обаче имам нещо неясно и ще помоля за помощ отново.
В рецептата пише : "След като сте напълнили бурканът с чушки налейте вода догоре. После я излейте, отнемете 125 мл , сложете оцетът захарта и солта."
Това означава, че трябва да махна 125мл и към останалата вода да добавя оцет, захар и сол? или към 125мл да ги добавя тези продукти?
Мисля да направя не в трилитров, а в обикновени буркани. Ще прочета, но май по 3 аспирина на буркан от обикновените се слагат за консервиране?

Раче, няма да имам време да варя после бурканите, иначе идеите ти са супер. Благодаря ти!

# 551
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
]Вале, сърмите са туршия и не вариш буркани.
https://m.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/5116-turshiya-sarmi/

# 552
  • Мнения: X
Вале, това наливане и изливане на водата се прави, за да се премери точното количество вода. Тъй като трябва да добавиш 125 мл оцет за маринатата, изливаш 125 мл вода. Така останалото количество вода с оцета ще са точното количество на маринатата.

# 553
  • София
  • Мнения: 5 190
Моля за идея как да консервирам нежни, неузрели люти чушлета-върхари? Сортът е дребен, тънкостенен и мнооого лют.
С пърлене няма да остане нищо.

# 554
  • София
  • Мнения: 9 859
Вале, това наливане и изливане на водата се прави, за да се премери точното количество вода. Тъй като трябва да добавиш 125 мл оцет за маринатата, изливаш 125 мл вода. Така останалото количество вода с оцета ще са точното количество на маринатата.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт