Боровинков сладкиш с "щрузъл топинг"

  • 7 652
  • 43
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 6 243
Първо, да се извиня на немскоговорящите, но всичките ми опити да немеря адекватен превод на "streusel" се увенчаха с неуспех. Ако някой има идея за разумен еквивалент на български, да се обади. Аз не го намерих, а и кулинарните ми знания са на чисто любителско ниво и ако става дума за термин, това е от сферата на профитата.

Така........ след като изясних лингвистичния въпрос, самата рецепта.
Оригиналът й е оттук: http://www.joyofbaking.com/BlueberryCake.html

А ето и свободния превод:

Продукти за топинга:
1/3 чаша (45 г.) брашно
1/3 чаша (65 г.) кристална захар
1/2 ч.л. канела
1/4 чаша (56 г.) студено масло, нарязано на парченца

Продукти за тестото:
1 ч. (140 г.)брашно
1ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол
1/4 ч. (56 г., 4 с.л.) масло със стайна температура
1/2 ч. кристална захар
1 яйце
1/2 ч.л. ванилов екстракт (аз използвах 1 ванилия на прах)
1/3 ч. (80 мл.) пр. мляко
2 ч. пресни боровинки

Приготовление:

Предварително пуснете фурната на 180*С. Намажете с масло/олио форма за торта с диаметър 20 см. и поставете хартия за печене на дъното.

За топинга: В купа смесете брашното, захарта и канелата. Добавете маслото и намачкайте с блендер или вилица, докато се получат големи трохи. Оставете настрана, докато приготвите тестото за сладкиша.

В отделна купа разбийте брашното, бакпулвера и солта.

Отделно от тях, разбийте маслото с миксер, докато стане кремообразно. Добавете захарта и продължете да разбивате, за да се получи пухкава смес. Добавете яйцето и ванилията. Накрая, като ги редувате, добавете брашнената смес и прясното мляко. Изсипете готовото тесто в приготвената форма, като добре загладите отгоре със сладкарска шпатула.

Разпределете равномерно отгоре боровинките и поръсете с топинга.

Пече се около 45 - 50 минути.

Сервира се топъл или със стайна температура.

Ако няма боровинки, може да се приготви с други  плодове - къпини, малини или пък с ябълки, сливи или круши, нарязани на резени.

За 8 - 10 порции.

# 1
  • Мнения: 5 873
Още веднъж,благодаря за рецептата!

# 2
  • София
  • Мнения: 529
Много вкусно звучи, още в събота ще го спретна.
Само един въпрос - имам замразени боровинки - как да действам с тях? Слагам ги на ледчета, размразявам предварително или има друга хитрина? Имам спомен за овалване в нещо....
Помощ!!! Embarassed

# 3
  • Мнения: 6 243
Аз също ползвах замразени боровинки. Къде ти пресни по това време на годината, да не сме в Сиатъл! То сигурно и в Съиатъл още няма, де.

Слагам ги както са си замразени. Със замразените плодове и зеленчуци така се процедира по принцип.

# 4
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
"streusel" са трохички Laughing Но и аз нямам идея как трябва да се преведе по най-добрия начин - с хрупкава коричка?!
Много вкусно звучи, ама моите боровинки са само на рядко сладко... дали пък няма да стане, ако го поизцедя малко Thinking

# 5
  • Мнения: 6 472
Хапке, аз още вчера в другата тема силно се заинтригувах от въпросната рецепта и след като я даде там, побързах да я пробвам Grinning Сладкиша стана невероятен, както и всичко останало по твои рецепти  bouquet Нямах боровинки в  наличност и го направих със замразени къпини, но и така се получи перфектно.

# 6
  • Мнения: 6 243
Лулуто, много се радвам. И на мен много ми хареса, особено съчетанието между боровинки и канела. Но заслугата е на източника - досега каквото съм пробвала от този сайт, все е успешно. Глей ква красота - http://www.joyofbaking.com/RecipeIndex.html . Аз като искам да се разтуша, си чета наред тука. Виж и рецептата за Coconut Macaroons http://www.joyofbaking.com/CoconutMacaroons.html Оказа се, че са особено вкусни, като престоят ден-два след приготвянето. Само дето "гълтат" много кокос, ама аз реших въпроса кардинално със закупуването на 1 кг. от Метро, че инак на малки пакетчета...

Хедра, не знам за сладкото...Ако не е домашно, нищо няма да успееш да изцедиш, защото фабричните имат много малко плод в тях - вече съм опитвала и установих, че 80% от съдържанието е желе с оцветител и ароматизатор, а плодовете са само за разкош. Аз купувам зампазени плодове от един местен супермаркет, но доскоро имаше малки разфасовки и в Билла. В момента в СЗ Билла вече не се предлагат замразени плодове, но не зная в София какво е положението. Ако нямаш боровинки, направи го с ябълки или круши, ама със сладко ме съмнява  newsm78 Пък и % на захар ще се вдигне много.

# 7
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Домашно ми е сладкото, и е правено с онези пликчета за бързо приготвяне на д-р Йоткер Embarassed Т.е. - захарта в него не е колкото в обикновеното, пък и не ми станаха особено добре (в смисъл - не се желираха хубаво, така че приличат повече на размразени боровинки - цели плодчета и сок - отколкото на сладко или желе), затова ми се струва, че може и да стане newsm78 Освен да пробвам и ще се жалвам после Laughing

# 8
  • София
  • Мнения: 974
Цитат на: sladka hapka link=topic=97821.msg1715529#msg1715529
В момента в СЗ Билла вече не се предлагат замразени плодове, но не зная в София какво е положението...

Най-голямо разнообразие от замръзени плодове - боровинки, малини, капини, и др съм виждала в Хит


Благодаря за рецептата ще я пробвам задържително   bouquet

# 9
  • Мнения: 5 873
Лулуто, много се радвам. И на мен много ми хареса, особено съчетанието между боровинки и канела. Но заслугата е на източника - досега каквото съм пробвала от този сайт, все е успешно. Глей ква красота - http://www.joyofbaking.com/RecipeIndex.html . Аз като искам да се разтуша, си чета наред тука. Виж и рецептата за Coconut Macaroons http://www.joyofbaking.com/CoconutMacaroons.html Оказа се, че са особено вкусни, като престоят ден-два след приготвянето. Само дето "гълтат" много кокос, ама аз реших въпроса кардинално със закупуването на 1 кг. от Метро, че инак на малки пакетчета...

Хапчице,благодаря за линка,направо ми се взе акъла!!!!
Що не вземеш да си отвориш тема с рецептите от този сайт-толкова неща ми харесаха,ама колкото и да вдявам английски,все нещо не доразбирам...Кокосовките с шоколад,без шоколад,морковената торта,всички шоколадови торти,с бадеми ,фъстъци....Ох,стига!Ще чакам положителен отговор Heart Eyes Hug  bouquet

# 10
  • Мнения: 6 243
Ванче, засега няма достатъчно "матриал" за отделна тема. Правила съм три неща - основния сладкарски крем, кокоските и боровинковия сладкиш. И съм се клела пред кантарЯ нищо повече да не правя. Само ще отварям консерви с риба тон и ще режа марули, щото тия празници зле ми се отразиха на силуетя... Сори за офф-а. Освен това изчерпахме лимита от рождени дни в нашата къща, а татито е чак в края на годината, за щастие.

# 11
  • Мнения: 5 873
И съм се клела пред кантарЯ нищо повече да не правя. Само ще отварям консерви с риба тон и ще режа марули, щото тия празници зле ми се отразиха на силуетя...
Уф, и аз така...Ама все пак,ако не те затруднявам и не досаждам много,би ли дала рецептата за основния сладкарски крем.Благодаря !

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 21 677
Аууу и аз тези дни ще го пробвам туй чудо, мерсаж Хапке !
А дали мога да видя красотите, който ти приготвяш, че до сега само слушам за тях, плс !
И аз бих искала рецепатат за кремчето Praynig .

Лулу, казали са ти за Хит-а, аз ти предлагам и Метро. Купувах от там замразени вишни 2.5кг най - малката опаковка, че ми трябваше за една тип дълбана торта от Меню и се чудех какво ще ги правя останалите, а ми трябваха много малко и познай ... ходих за още, щот ми влязоха в едни плодови слакишчетаи вървяяяят...., както и сега в този ще ги ползвам .

# 13
  • Мнения: 465
Щом набавя боровинките веднага ще го пробвам и аз..  chef
Благодарности за рецептата  bouquet

# 14
  • Мнения: 6 243
Дано да ви хареса. Аз поначало обичам боровики и много ми допадна, ама тоа вкусовете се различават.

Кремът ще го преведа при първа възможност.

# 15
  • Мнения: 3 810
MaЛиии, изчетох ви страниците за тортите:"Слушах и не вервах на очите си!" Тя ме доведе и тука...
Та чак и снимки си свалях...
Сега вече знам защо лелката от аватара на Ванчето си стреля кантара.
Аз хич не обичам да правя торти, но мнооого обичам да ям. Sick
Като четох, четох, че ще взема и аз да лапна кукичката... Peace
сега отивам датърся какво значи "маршмелоуз". newsm78

# 16
  • Мнения: 3 810
Мислех че в готварската книга(тук) има глазури, но не.
sladka hapka  , я кажи как се прави?

# 17
  • София
  • Мнения: 2 249
Aaaa, Хапчице, обичам те Heart Eyes.

Може ли да дадеш линк към тоя основен крем, че недовиждам, пфу.

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 21 677
Мислех че в готварската книга(тук) има глазури, но не.
sladka hapka  , я кажи как се прави?

Мими , ми не е в книгата ама сигурно скоро ще влезе  Laughing . Ето темичката, страхотна е !

 Simple SmileИ не съм Хапката ама глазурата на този сладкиш е по друга и не точно глазура бих казала, виж на линка, който е дала Хапчицата се вижда. Това са по скоро трохички, пише си го -
Цитат
За топинга: В купа смесете брашното, захарта и канелата. Добавете маслото и намачкайте с блендер или вилица, докато се получат големи трохи.

Ива

Кремът ще го преведа при първа възможност.

# 19
  • Мнения: 6 243
Aaaa, Хапчице, обичам те Heart Eyes.

Може ли да дадеш линк към тоя основен крем, че недовиждам, пфу.
Иве, май питаш за този крем:
http://www.joyofbaking.com/CremePatisserie.html
Идален е за пълнене на еклери. Аз за това го ползвах. А белтъците, дето Хартисват - за кокоски Wink

Само да доуточня, че го правих, в по-гъстия вариант, без да добавям разбита сметана, за да не тече от еклерите. Не добавях и алкохол - нали беше за ЛЛЛ срещата на кърмачките, не върви да ги опиваме Grinning Само ванилия. Мисля да го пробвам на пай, ама нататък, че сега вече не мога да си глътна корема.

Иве, ти ако имаш време, преведи го. Аз ще мога най-рано довечера, ама и това не е сигурно.

# 20
  • София
  • Мнения: 2 249
Верно си Сладка Grinning, благодаря ти!!!

А пък за кокоските мъжот ще те благославя/имам една подобна рецепепта, но част от кокосът е заменен с овес. ядки/.
За корема, квото и да кажа/за моя,де/, на мен сладката фиеста ми предстои Grinning.

Няма да мога с превода, че се изстрелвам към градината след малко.

Пак да кажа, благодаря  bouquet!

# 21
  • Мнения: 5 873
Сега вече знам защо лелката от аватара на Ванчето си стреля кантара.
Аз хич не обичам да правя торти, но мнооого обичам да ям. Sick
Има да стрееееееля...Щот много обичам да правя торти,ама и много обичам да ги ям...

# 22
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Аз мога ли да помоля за превода на кокосовите сладки Embarassed

# 23
  • Мнения: 6 243
Що не, и без това фамилията спи, а ТВ програмата е тъпа тунайт. Ей сега.

# 24
  • Мнения: 8 464
И що ми трябваше да влизам в тая тема? Banghead  comp03
Ама гледам Хапката писала и се заинтригувах,зер нещо сладко ще да е. Grinning
Обещавам утре да не ям от сладкиша,само ще му се възхищавам!
Голяма красота!

# 25
  • Мнения: 3 810
Мими , ми не е в книгата ама сигурно скоро ще влезе  Laughing . Ето темичката, страхотна е !
Уф, изпапах я от 1 до 10.

# 26
  • Мнения: 6 243
Ванче, ей ти го крема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98100.0
Как да ти откажа, нали си от моя край. Аз съм Джулюнска стока Laughing

# 27
  • Мнения: 6 243
Аз мога ли да помоля за превода на кокосовите сладки Embarassed
Voila! http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98102.0
Чуствам се като диспечерка или организатор движение, да ви кажа newsm78 Седя тука по нощите и създавам порядък в организацията на темите в "Готварския". Да вземат да ме почерпят модераторите ли, що ли Wink

# 28
  • Мнения: 5 873
Ванче, ей ти го крема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98100.0
Как да ти откажа, нали си от моя край. Аз съм Джулюнска стока Laughing
Хапчице,трогната съм. Heart EyesА се чудех как изпитвам скрита симпатия към абсолютно непознат човек!Е,аз съм горнооряховчанка,омъжена в Лясковец,но имам стринка точно от Джулюница...  bouquet
А крема си го копнах веднага. Hug

# 29
  • Мнения: 6 243
Милена, за да не потъват черешите като правиш сладкиша, можеш да направиш другия път така:
постави сместа във формата и печи 15 мин. После извади от фурната, бързо изсипи плодовете и наръси отгоре топинга и върни във фурната да се доопече. Така черешите ще потънат дай-много до средата, а някои ще си останат и видими.

Точно с този сладкиш не съм го правила така, защото аз имам замразени боровинки, но това се прави при други сладкиши с череши и съм сигурна, че и тук ще проработи.

# 30
  • София
  • Мнения: 2 249
Лулуто, много се радвам. И на мен много ми хареса, особено съчетанието между боровинки и канела. Но заслугата е на източника - досега каквото съм пробвала от този сайт, все е успешно. Глей ква красота - http://www.joyofbaking.com/RecipeIndex.html . Аз като искам да се разтуша, си чета наред тука. Виж и рецептата за Coconut Macaroons http://www.joyofbaking.com/CoconutMacaroons.html Оказа се, че са особено вкусни, като престоят ден-два след приготвянето. Само дето "гълтат" много кокос, ама аз реших въпроса кардинално със закупуването на 1 кг. от Метро, че инак на малки пакетчета...

Хапчице,благодаря за линка,направо ми се взе акъла!!!!
Що не вземеш да си отвориш тема с рецептите от този сайт-толкова неща ми харесаха,ама колкото и да вдявам английски,все нещо не доразбирам...Кокосовките с шоколад,без шоколад,морковената торта,всички шоколадови торти,с бадеми ,фъстъци....Ох,стига!Ще чакам положителен отговор Heart Eyes Hug  bouquet
По отношение на рецептите не мога да не похваля рецептата за ей тези шахматни сладки: http://www.joyofbaking.com/CheckerboardCookies.html
Това пък са моите:
Също и рецептата за овесени сладки с шоколадови парченца/има я във форума с малки модификации, ако някой се интересува/.

# 31
  • Мнения: 6 243
Иве, много вкусно изглеждат на снимката тия сладки.
През уикенда направих още нещо от рецептите в сайта, ще се похваля със снимка при първа възможност и аз.

# 32
  • Мнения: 1 182
Лелеее каквото е пускала Сладка хапка всичко е много готино.Благодаря и ще спретна сладкиша  bouquet

# 33
  • Мнения: 5 873
По отношение на рецептите не мога да не похваля рецептата за ей тези шахматни сладки: http://www.joyofbaking.com/CheckerboardCookies.html
Това пък са моите:
Е,Иве,ами дай рецептата де!Пусна снимката и сега  Crazyкато налапахме въдицата кво да правим,а? #Crazy #Crazy #Crazy

# 34
  • София
  • Мнения: 2 249
Обещавам. Утре Peace.

# 35
# 36
  • Мнения: 5 873
Иве,благодаря.

# 37
  • Мнения: 344
Направих сладкиша обаче с пресни ягоди, и за по сигурно първо сложих блата да се попече, абе направо си се изпече и тогава нахвърлях нарязаните ягоди и топинга и го сложих да се запече и от горе. Още топъл-топъл го излапахме. Едни познати минаха на гости добре че имаше по едно парче и за тях. Голяма вкусотия. Сладка Х.,   bouquet
Ето и снимчица:


Последна редакция: ср, 17 май 2006, 15:40 от tonyny

# 38
  • Мнения: 6 243
Моля, няма за какво, радвам се, че ви е харесал.
На мен ми е вече в листата на любимите. Пробвах и варианта с ябълки - десятка!!!

# 39
  • Мнения: 527
  ThinkingНякой да е пробвал да го изпече в микровълнова, щото на мен ми се върти тази идея в главата. Но все пак ако знам предварително ще е по- лесно. Mr. Green

# 40
  • Мнения: 5 873
Tonyny,изглежда супер!И сигурно е мнооооооооого вкусно.

# 41
  • Мнения: 344
Ванчето, много е вкусен и не е сложен за изпълнение.

# 42
  • Мнения: 5 873
Само да ми остане малко време и ще го направя.

# 43
  • София
  • Мнения: 723
Направих го преди малко с ягоди.Не изглежда точно като вашите Sad, но е вкусно  bouquet.
Изпекох първо долната част.Тя се надигна хубаво, но после като сложих ягодите явно е спаднало.Другия път ще си ги сложа от самото начало.Довечера ще пусна снимки.
Благодаря за рецептата!

Общи условия

Активация на акаунт