МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 92 929
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
  • софия
  • Мнения: 119
Здравейте, имам лидълската машина SILVERCREST от три години и след всекидневно ползване започна много да трака. Мъжът ми е решил да ми купи Finlux-а, който е на промоция в Кауфланд тази седмица. Ако някой е имал и двете, да направи някакво сравнение. И дали ще мога да си ползвам рецептите, които ползвах от старата ми машина или ще трябва да ги адаптирам?

# 526
  • Перник
  • Мнения: 4 863
Здравейте, имам лидълската машина SILVERCREST от три години и след всекидневно ползване започна много да трака. Мъжът ми е решил да ми купи Finlux-а, който е на промоция в Кауфланд тази седмица. Ако някой е имал и двете, да направи някакво сравнение. И дали ще мога да си ползвам рецептите, които ползвах от старата ми машина или ще трябва да ги адаптирам?

И моята  SILVERCREST е на 3 г. и половина Simple Smile Finlux не съм имала. Защо да не можеш да си ползваш рецептите в друга машина? Аз си ползвам любимата рецепта, която си съчиних с предишната машина - Moulinex.

# 527
  • Мнения: 5 101
как изкарвате хляба от формата без да се разчупи, аз все още не съм му хванала цаката, бъркам и го повдигам от единия край от дъното и в повечето случаи се разчупва

# 528
  • Мнения: 14 087
Изваждам цялата форма, обръщам и той си пада сам.

# 529
  • Перник
  • Мнения: 4 863
как изкарвате хляба от формата без да се разчупи, аз все още не съм му хванала цаката, бъркам и го повдигам от единия край от дъното и в повечето случаи се разчупва

Понеже напоследък пускам пекарната късно вечер и хлябът става готов през нощта, когато няма кой да го извади, той се овлажнява, а понякога е и недопечен отгоре. Та, пъхам го във фурната за няколко минути и след това излиза много лесно. Е, бъркалките остават в хляба, но за това си има кука Stuck Out Tongue Winking Eye

# 530
  • Мнения: 12 888
Здравейте, имам лидълската машина SILVERCREST от три години и след всекидневно ползване започна много да трака. Мъжът ми е решил да ми купи Finlux-а, който е на промоция в Кауфланд тази седмица. Ако някой е имал и двете, да направи някакво сравнение. И дали ще мога да си ползвам рецептите, които ползвах от старата ми машина или ще трябва да ги адаптирам?
Няма какъв проблем да има, те машините едно и също вършат. Е, някои имат малка разлика в изпичане на коричката как става, но то това не е от рецептата.
Ако са същите грамажи хляб, действайте смело с рецептите, които си харесвате. Ако има разлика в грамажа вече малко смятане преди това и пак действайте.

# 531
  • Мнения: 35
Дайте съвет на новак Simple Smile

Машината е силвъркрест от промоцията на Лидл. За сега ползвам програма само "Френски хляб" с рецепта за "класически хляб" Дълга програма 2 замесвания, 3 цикъла втасване.

Рецептата - 600 гр брашно 500 (софиямел екстра/класик); 300 вода; 7 гр мая суха (ползвам половин пакетче жива турска т.е. около 22 гр); зехтин около 2 лъжици супени; захар 2 с.л.; сол 1 чл

Проблема и въпроса - хляба си бухва супер добре, изпича се, запазва се мек да кажем 2 дни но към края на втория ден започва да съхне (нормало) и става МНОГО ронлив (не ми се струва на нормално)

Има ли някаква магия за ронливостта?

# 532
  • Мнения: 6 727
как изкарвате хляба от формата без да се разчупи, аз все още не съм му хванала цаката, бъркам и го повдигам от единия край от дъното и в повечето случаи се разчупва

Понеже напоследък пускам пекарната късно вечер и хлябът става готов през нощта, когато няма кой да го извади, той се овлажнява, а понякога е и недопечен отгоре. Та, пъхам го във фурната за няколко минути и след това излиза много лесно. Е, бъркалките остават в хляба, но за това си има кука Stuck Out Tongue Winking Eye
А защо не го пускаш на отложен старт?  newsm78

Аз моя хляб го вадя много лесно, обръщам формата, тръсвам и той пада. Понякога остава бъркалката, но и тя излиза лесно като я издърпам внимателно. Peace

# 533
  • София
  • Мнения: 3 015
Дайте съвет на новак Simple Smile

Машината е силвъркрест от промоцията на Лидл. За сега ползвам програма само "Френски хляб" с рецепта за "класически хляб" Дълга програма 2 замесвания, 3 цикъла втасване.

Рецептата - 600 гр брашно 500 (софиямел екстра/класик); 300 вода; 7 гр мая суха (ползвам половин пакетче жива турска т.е. около 22 гр); зехтин около 2 лъжици супени; захар 2 с.л.; сол 1 чл

Проблема и въпроса - хляба си бухва супер добре, изпича се, запазва се мек да кажем 2 дни но към края на втория ден започва да съхне (нормало) и става МНОГО ронлив (не ми се струва на нормално)

Има ли някаква магия за ронливостта?
Не съм от много добрите в правенето на хляб, но тук в темата от по опитните научих да слагам една лъжица кисело мляко /аз слагам 50-60 гр./, като си го приспаднеш от водата. Хлябът пак се рони, но значително по малко. Аз си го нарязвам целия наведнъж, за да ми е по лесно. После само се вади отрязана филия и трохите са само веднъж.

# 534
  • Мнения: 5 101
И моята е от промоцията на лидл, но не става само с тръскане ваденето на хляба. Бъркалките не ги вадя (все още не знам как да действам с металната кука и ме е страх да не ги надраскам). Когато свърши програмата вадя формата и изчкавам 15 мин и пробвам с обръщане, но не става  newsm78

# 535
  • Мнения: 35
И моята е от промоцията на лидл, но не става само с тръскане ваденето на хляба. Бъркалките не ги вадя (все още не знам как да действам с металната кука и ме е страх да не ги надраскам). Когато свърши програмата вадя формата и изчкавам 15 мин и пробвам с обръщане, но не става  newsm78

Ако прочетеш рецептите ще видиш че по средата между второто и третото втасване (или около 30 мин преди печене) дават вадене на бъркалките - понабрашняваш си ръцете (или с олио) бръкваш под бебето Wink и вадиш железата. После го поотупваш малко да добие форма, а аз даже почнах да го рязвам на 2-3 места че да не се пука. После в хляба остават само 2 дупки от осите.

# 536
  • Мнения: 3 371
Като поизстине малко формата я обърни и завърти на ляво-надясно няколко пъти винтовете на бъркалките и ще излезе.

# 537
  • София
  • Мнения: 12 006
И моята е от промоцията на лидл, но не става само с тръскане ваденето на хляба. Бъркалките не ги вадя (все още не знам как да действам с металната кука и ме е страх да не ги надраскам). Когато свърши програмата вадя формата и изчкавам 15 мин и пробвам с обръщане, но не става  newsm78
Значи или машината ти не става /кофти покритие на формата/ или рецептата ти не става или и двете. А за рецептата - както знаем количеството на брашното е ориентировъчно, т.к. всяко е с различна влажност и съотетно поема разлино количество течност.  Пробвай да слагаш малко повече мазнина и да не е много стегнато тестото следващия път.

# 538
  • Мнения: 5 101
И моята е от промоцията на лидл, но не става само с тръскане ваденето на хляба. Бъркалките не ги вадя (все още не знам как да действам с металната кука и ме е страх да не ги надраскам). Когато свърши програмата вадя формата и изчкавам 15 мин и пробвам с обръщане, но не става  newsm78

Ако прочетеш рецептите ще видиш че по средата между второто и третото втасване (или около 30 мин преди печене) дават вадене на бъркалките - понабрашняваш си ръцете (или с олио) бръкваш под бебето Wink и вадиш железата. После го поотупваш малко да добие форма, а аз даже почнах да го рязвам на 2-3 места че да не се пука. После в хляба остават само 2 дупки от осите.

Това го прочетох, но не смея да бъркам все още, а към комплекта има една метална кука някой знае ли как се вадят с нея.
Благодаря Sunny 112233

# 539
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 221
как изкарвате хляба от формата без да се разчупи, аз все още не съм му хванала цаката, бъркам и го повдигам от единия край от дъното и в повечето случаи се разчупва
опитай да вадиш бъркалките след последното месене. така ще имаш по-малко съпротивление при ваденето на хляба, няма да имаш цепки по долната част на хляба когато вадиш бъркалките.
при извадени бъркалки ако пак хляба излиза трудно може може да врътнеш осите (от външната долна част на казанчето). достатъчно е половин оборот да се врътнат - колкото да се отлепи хляба от тях. после обръщаш казанчето и хляба би трябвало да изпадне.


И дали ще мога да си ползвам рецептите, които ползвах от старата ми машина или ще трябва да ги адаптирам?
както няма рецепти за манджи за различните видове фурни, така е и при хлебопекарните. всичко се свежда до спецификацията на  уреда. адаптирай си рецепта според спецификацията на твоята хлебопекарна и според твоя вкус.


Това го прочетох, но не смея да бъркам все още, а към комплекта има една метална кука някой знае ли как се вадят с нея.
Благодаря Sunny 112233
когато извадиш хляба и бъркалките са в него тогава се използва куката. буркаш с нея в отвора на куките, закачаш куката за бъркалката и дърпаш докато я изкараш. ще имаш процеп на хляба задължително.

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 21:56 от 7002_ognob

Общи условия

Активация на акаунт