Палачинки

  • 17 485
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 8
Добро утро на всички! Колкото и смешно да ви се стори искам съвет от вас как правите палачинки? Каква е пропорцията? Искам да знам понеже живея в Ирландия и всеки път се получават различно. Или са твърде сухи,или прекалено дебели. Вие как правите вашите? Ще съм благодарна да споделите! Хубав ден на всички.

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 4 586
Има ли значение къде по света се правят палачинките?
Както и да е - ето моята рецепта:
3 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, около 2 ч.ч. брашно (добавя се постепенно, ако пък тестото започва да става гъсто, се разрежда с малко вода) - тестото трябва да е с гъстотата на боза, да се разлива добре в тигана.
Успех!

# 2
  • Мнения: 11 747
Правя тези с точни пропорции. Страхотни са!
http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/07/blog-post_20.html

# 3
  • Мнения: 8
Има ли значение къде по света се правят палачинките?
Както и да е - ето моята рецепта:
3 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, около 2 ч.ч. брашно (добавя се постепенно, ако пък тестото започва да става гъсто, се разрежда с малко вода) - тестото трябва да е с гъстотата на боза, да се разлива добре в тигана.
Успех!
Много благодаря ще опитам. И не няма значение. Просто споделям.

# 4
  • Мнения: 8
Правя тези с точни пропорции. Страхотни са!
http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/07/blog-post_20.html
Много благодаря!

# 5
  • Мнения: 4 416
Моята рецепта е:
4 яйца, 2-3 супени лъжици кисело мляко с хлебна сода на върха на лъжичка чаена, 1/2 чаена лъжица сол, 2 1/2 ч.ч. брашно. Обърквам всичко и става като тесто. Добавям 2 1/2 ч.ч. топла вода постепенно, като бъркам, за да не станат бучки и добавям малко олио. При нужда добавям още вода, докато стане с гъстота на боза.

# 6
  • София
  • Мнения: 19 261
Мотае ми се някъде прочетена пропорция:
1 яйце - 180 г мляко - 60 г брашно. Значи с 2 яйца - около 350 г мляко и 120 г (горе-долу 1 ч.ч.) брашно. Колкото повече яйца - толкова по-рядко може да е тестото, яйцата държат.

# 7
  • Мнения: 1 420
В къщи ги правим така:

2 яйца, 1 1/2 ч.ч. мляко, 1/2 ч.ч. вода, брашно на око докато стане, 1 к.л. сол, олио слагам в тигана преди всяка палачинка по 1ч.л.

Съответно за повече количество увеличаваш продуктите.

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз ползвам едно основна правило и винаги стават.
яйцата са с различна големина, затова аз слагам по едно яйце на човек.

у нас сме трима, значи 3яйца. слагам вътре брашно, докато може да поема, т.е. докато е влажно, но трябва да си е тесто и да може да се бърка, малко по-гъсто от кексово тесто.
после по малко добавям мляко до гъстота на боза и накрая малко олио, около 1с.л.

това е.
този начин ми го каза една французойка, рецептата е за френски crepe.

# 9
  • Мнения: 14 496
Значи французите първо слагат брашното, а после млякото?

Моята е 2 яйца и 1 ч.ч. мляко. После брашно до гъстотата на кейково тесто и вода - до рядка боза. Може да се увеличава съответно с 4 яйца и 2 чаши мляко и т.н.

От основната доза стават 7-8 тънки палачинки.

# 10
  • над кукувичето гнездо
  • Мнения: 9 422
6 яйца, 1 л прясно мляко, щипка сол, 1 ч.л. захар, постепенно добавяне на брашно, колкото да се получи смес като гъста боза. Пържат се в малко масло, като се излива черпак (стандартен размер) без един пръст, за да станат тънички и цял черпак за дебели, но те се правят на по-слаб огън. Сместа се бърка периодично, защото брашното се утаява. Ако стават на шуплички при пърженето, значи е гъсто тестото. От половината смес стават 12-14 тънки палачинки.  Peace

# 11
  • София
  • Мнения: 19 261
Аз знам и рецепта с 8 жълтъка на 1л мляко и сигурно е супер, но ми се струва прекалено.  Mr. Green

# 12
  • Мнения: 957
И аз днес съм в търсене на рецепти за палачинки. Но аз търся да са без мляко. Някой знае ли хубави рецепти? Може да са с кисело мляко или неживотинско, само не прясно. В интернет има хиляди рецепти, но ми се иска някоя вече изпробвана и одобрена.

# 13
  • Мнения: 6 818
Можеш да замениш прясното мляко с вода, но палачинките стават малко по-жилави. Или да смесиш наполовина вода с бира, газирана вода или обикновена лимонада.
Предполагам, че биха станали със соево или кокосово мляко, но кокосът със сигурност ще даде и аромат, така че, ако се хапват и със солен пълнеж може и да не е много подходящ.

# 14
  • Мнения: 1 324
Моята рецепта е елементарна, с точни пропорции и няма път, в който да не са се получили и няма човек, който да не ги е харесал.  Grinning :

3 яйца,
1ч.ч.(240) брашно,
1ч.ч прясно мляко,
1/2ч.ч вода(като можеш да ги направиш или 1 и  1/2ч.ч. само вода, респективно - само мляко),
щипка захар, щипка сол, щипка хлебна сода

Сместа става с гъстотата на боза.
(ако обичаш канела, можеш да добавиш 1/2 ч.л. към сместта, стават страхотни!)
Ние ги предпочитаме с пълнозърнесто брашно! Стават уникално вкусни. Пропорциите са същите.

# 15
  • София
  • Мнения: 2 298
Аз ги правя по тази рецепта, в двойно количество:
2 яйца
2 чаени чаши прясно мляко
Щипка сол, може и малко захар ако ще са само със сладък пълнеж
2 чаени чаши пълнозърнесто брашно от лимец. С това брашно са божествени като структура и с неповторим аромат, след първия опит с лимец повече на бяло брашно не съм се връщала.
Тесто с гъстотата на боза. Понеже зависи от размера на яйцата и хогроскопичността на брашното, с малко допълнително брашно или мляко се коригира до такава гъстота. За моя размер тиган един черпак за супа на един пръст от върха е за тънка палачинка. Като ги пека, намазвам с малко масло докато ги слагам една върху друга, но може и без това.
Детето постоянно, даже и в момента иска палачинки. След малко запретвам ръкави да направя и да има и за нея за закуска, ако успея да спася няколко бройки.

Последна редакция: вт, 24 яну 2017, 21:27 от nati_nat

# 16
  • Мнения: 363
И още една рецепта за палачнки от френски шеф сладкар .  Laughing

....и  рецепта за прословутите палачинки ''Сюзет''

# 17
  • Мнения: 653
И аз днес съм в търсене на рецепти за палачинки. Но аз търся да са без мляко. Някой знае ли хубави рецепти? Може да са с кисело мляко или неживотинско, само не прясно. В интернет има хиляди рецепти, но ми се иска някоя вече изпробвана и одобрена.
Аз правя постни палачинки заради дъщеря ми, не трябва да яде яйца и пр.мляко.
600 мл вода
2 ч.л. захар
1 щипка сол
1/2 ч.л. сода
около 3 ч.ч. брашно
5 с.л. олио
Разбърквам добре и преценявам дали се налага още вода или брашно, за да се получи тесто като боза.
Пека по стандартния начин - загрят тиган, мажа с олио, после всяка палачинка намазвам леко с масло. Излизат около 14-15 стандартни палачинки. Много се харесват вкъщи!

# 18
  • Мнения: 31 857
Аз ги правя с кисело мляко. С прясно не ми харесват.
 Иначе в общи линии ги правя така :
3 яйца, една голяма чаша к. мляко + 100 грама вода. Ванилия, малко сода, сол и захар. Брашното е на око, колкото ми се стори, че е достатъчно гъсто. Иначе вече не ги правя с бяло брашно, а с пълнозърнесто или смеска от ръжено, пълнозърнесто и царевично.
Понякога слагам овесени трици и семена от коприва. Може и овесени ядки.
Почти винаги ги ям намазани с мед, сирене и ги поръсвам със смлени сурови семена.
Ако нямам мед, може и някакво сладко.

# 19
  • Мнения: 738
Класическите си ги правя така:
1 литър мляко , 5 яйца , брашно за гъстота колкото боза , щипка сол и щипка захар Simple Smile
Иначе много обичам тази рецепта и стават супер бързо: http://recepti.gotvach.bg/r-2764-%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87% … D0%B0%D0%B1%D0%B0

# 20
  • Мнения: 4 859
http://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0% … D0%BD%D0%BA%D0%B8
По тази рецепта ги ядем вкъщи в огромни количества Mr. GreenОт 1 доза излизат 10 големички палачинки.Разликата е само,че аз бъркам с миксер,оставям в хладилника сместа за час поне и като ги правя всяка готова палачинка мажа с масло Heart Eyes

# 21
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 295
Палачинките на баба ми
2 яйца
1ч.ч брашно
2ч.ч прясно мляко
2с.л.олио

# 22
  • Мнения: 3 654
Моята рецепта е следната:
3-4 яйца
1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л сода бикарбонат
1 кофичка вода
брашно колкото поеме до гъстота на боза
Стават много вкусни, палачинки с прясно мляко не ми харесват, защото са жилави.
Пържа в тиган с малко масло.

# 23
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 295
Палачинките стават жилави,ако няма малко мазнина в самото тесто.

Весела,твоите палачинки май са подобни на американските?Малко по-дебели?

# 24
  • Мнения: 3 654
Не, не са като американските. Тяхните имат и захар. Аз ги правя тънки, понякога даже прекалявам с това да са тънки и стават много хрупкави. Ако са и с домашни яйца са просто да си оближеш пръстите.

# 25
  • Мнения: 635
ТРИ яйца за палачинки е просто абсурдно. Shocked

Слагам не повече от ЕДНО яйце на 4-5 чаши течност (мляко+вода+олио). Зареждам ги в каната на блендера, сол и захар на вкус. Брашно добавям на няколко пъти като добре разбивам между тях. До гъстота на боза. Това е.

# 26
  • Мнения: 3 654
Не си ги опитвала затова ти е абсурдно.

# 27
  • Мнения: 635
Не си ги опитвала затова ти е абсурдно.

Няма абсолютно никаква разлика във вкуса- чисто разхищение на продукти.

# 28
  • над кукувичето гнездо
  • Мнения: 9 422
Пффф, ми то, без мляко, без яйца...без брашно дали ще става? Rolling Eyes

# 29
  • Мнения: 738
Не си ги опитвала затова ти е абсурдно.

Няма абсолютно никаква разлика във вкуса- чисто разхищение на продукти.
Аз слагам 4 - 5  Joy hahaha

# 30
  • Мнения: 11 124
Палачинките стават жилави,ако няма малко мазнина в самото тесто.
Объркала си се нещо. А 3-4 яйца и пълномаслено мляко съдържат доста мазнина. Как пък няма да си разваля палачинките с евтиния вкус на слънчогледово олио.

# 31
  • Мнения: 635
Откога слънчогледовото олио е с евтин вкус?  Laughing Дали вкусът му се определя от цената?
Защото в Америка примерно слънчогледовото олио е на цената на зехтина- доста скъпо. Дали там вкусът му е скъп? Laughing

С 3-4-5 яйца това не са палачинки, а омлет.

В палачинковото тесто задължително присъства олио.

# 32
  • Мнения: 17
В къщи сме големи почитатели на палачинки.
В една книга писана от френски готвач четох, че е хубаво сместта за палачинките да се остави за една нощ в хладилника. И наистина стават и по-крехки, и по-ароматни. Също е и голямо удобство - сутринта ставаш и сместта ти е готова.
От години ползвам рецептата от тази книга:
Приготвя се от предната вечер:

4 яйца
2 чаши прясно мляко
1/2 чаша вода
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
2 (до 3) чаши брашно - да стане като боза гъстотата
около 50-60 грама разтопено краве масло
Всичко се разбива с миксера.
Най-накрая се прибавя разтопеното масло докато миксера работи.
Прибира се за една нощ в хладилника.

# 33
  • Мнения: 3 654
Не си ги опитвала затова ти е абсурдно.

Няма абсолютно никаква разлика във вкуса- чисто разхищение на продукти.


Класическата рецепта за палачинки е 2 яйца на 140 гр. брашно. Не е разхищение на продукти и има разлика във вкуса.

# 34
  • Мнения: 635
Класическата рецепта за палачинки е 2 яйца на 140 гр. брашно. Не е разхищение на продукти и има разлика във вкуса.

Минимална разлика във вкуса се усеща само ако се правят без мляко, изцяло с вода. Или 4+ яйца- там вече е чист омлет.  А 1 или 2-3 яйца няма абсолютно никаква разлика.  Правя палачинки през ден-два, така че не ми разказвайте глупости.

А за сместта в хладилника...Случвало ми се е да я слагам в хладилника по принуда (много смес и не може да се изяде всичко в един ден). Сместта събира миризмите от хладилника и по-добра не става. А за удобство е абсурдно да говорим- в блендера готвя сместта за 2 минути.

# 35
  • Мнения: 11 124
E, ако правиш 5 палачинки, може би става и с едно яйце, но аз правя около 20 палачинки, като захвана. 4 яйца, 600-700 мл мляко, щипка сол, щипка захар, капка ром (ликьор) и брашно на око до тесто с гъстотата на боза. Пържене в леко подмазан с краве масло тиган. Това е.

А от 4 яйца със сигурност не стават 20 омлета, а един и половина.

# 36
  • Мнения: 11 747
Pollux, защо се палиш за такива неща? Има си класически рецепти и всичко друго е интерпретации.
Както и с всяко друго ястие, впрочем.
Еклери с мляко - еклери с вода, с масло или с олио; палачинки с мляко - палачинки с вода; крем с мляко - крем с вода. Различни съотношения на продукти. Вкусът е различен - винаги. Друг е въпросът кой какво усеща.
В ресторант съм виждала с едно яйце, вода и брашно 50 палачинки да правят. Слагат степчета за цвят и аромат и палачинките наистина са убийствено вкусни.
Всеки си ги прави по различни рецепти и е свободен да разхищава продукти.

# 37
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
http://mykitchentakeover.blogspot.bg/2017/01/blog-post.html това е моята любима рецепта за палачинки, които освен вкусни са и засищащи. Не претендирам за оригина или класическа рецепта, но гарантирам, че е вкусна  Peace

# 38
  • Мнения: 25
Класическа рецепта -
3 яйца
1 ч.ч.брашно
1 и 1/2 ч.прясно мляко
1 ванилия
Тигана и палачинките се мажат с масло

# 39
  • Мнения: 27 631
А за сместта в хладилника...Случвало ми се е да я слагам в хладилника по принуда (много смес и не може да се изяде всичко в един ден). Сместта събира миризмите от хладилника и по-добра не става. А за удобство е абсурдно да говорим- в блендера готвя сместта за 2 минути.
Скрит текст:
Има абсорбатори за миризми за хладилника- те поемат миризмите от храните. Също, аз имам навик да съхранявам всичко в кутии, в затворени съдове или поне "запечатани" с прозрачно/алуминиево фолио. Peace Лично на мен приготвянето на сместа от предната вечер ми е по-удобно, но това е въпрос на организация Laughing - сутрин не ми се занимава с тези неща, предпочитам само да правя палачинки. Simple Smile
ММ прави много хубави палачинки- на око. Мисля, че слага яйца, мляко, брашно и малко сол. И за тигана масло. Стават тънки.

# 40
  • Мнения: 9 116
И аз днес съм в търсене на рецепти за палачинки. Но аз търся да са без мляко. Някой знае ли хубави рецепти? Може да са с кисело мляко или неживотинско, само не прясно. В интернет има хиляди рецепти, но ми се иска някоя вече изпробвана и одобрена.

 с кисело мляко ги правя. Повече ни харесват; по-крехки са ни. http://pep-4o.blogspot.bg/search/label/%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0% … D0%BD%D0%BA%D0%B8
И с кокосово мляко правя, когато искам да са постни.

# 41
  • Мнения: 8
Здравейте!  Peace Първо искам да благодаря на всички, които се отзоваха и ми помогнаха с рецептите за палачинки! Пробвах 3 от вашите рецепти и няколко съм споделила с мои приятелки! Искрено благодаря! Hug И сега мили дами искам да споделя с вас друга рецепта. Странна, но сполучлива. Аз си я наричам палачинки с шише. Не знам дали някой от вас е чувал или виждал фейсбук страницата или ю туб профила 5 Minutes Crafts. Та, снощи докато се рових из ю туб ми излезнаха компилация от 5 минутните занаяти и ми излезе рецепта за палачинки с шише. Ще ви копирам и линка по надолу , но сега ще ви споделя как аз направих палачинките.

1 шише (500 мл или по-голямо)
2 яйца
5 малки лъжички или 3 големи лъжици брашно.
1 чаша по малко от половината или до половината прясно мляко или вода. ( аз използвах вода )
2 щипки сол.

Всички съставки се добавят в шишето като аз разбърках в яйцата с купа и след това ги присипах в шишето (понеже нямаме фунийка). За брашното добавих 5 малки лъжички брашно, защото така шанса да изцапам беше по-малък. Та когато добавите всичко затваряте шишето хубаво и започвате да го разтрисате. Мисля, че знаете как. Отнема около 2 минути всички съставки да се смесят и разбъркат хубаво. Даже и по-малко. Загрявате олиото в тигана и от шишето изсипвате смес толкова, колкото искате да бъде големината на палачинката. Оттам нататък знаете. Получиха се страхотно. Надявам се да ви харесат и когато пробвате, оставете коментар, за да споделите как са се получили. Ето и видеото:   https://www.youtube.com/watch?v=aUUm5fOAdGY. Не намерих същото видео, което видях вчера. Там не беше показано, че сместа трябва да престои в хладилник. Но мисля, че това е въпрос на личен избор. chef Да ви е сладко.

Последна редакция: ср, 08 фев 2017, 17:05 от Elena Manuelova

# 42
  • Мнения: 25 677
Не е ли малко количеството брашно, което си дала? Иначе идеята е добра.  Simple Smile

Рецептите от видеото:

Палачинки
1 чаша брашно
1 с.л. захар
щипка сол
2 с.л. олио (мазнина)
2 яйца
2 чаши мляко

Панкейк
1 ч.ч. брашно
2 с.л. захар
2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 с.л. олио (мазнина)
1 яйце
1 ч.ч. мляко

# 43
  • Мнения: 8
Не е ли малко количеството брашно, което си дала? Иначе идеята е добра.  Simple Smile

Рецептите от видеото:

Палачинки
1 чаша брашно
1 с.л. захар
щипка сол
2 с.л. олио (мазнина)
2 яйца
2 чаши мляко

Панкейк
1 ч.ч. брашно
2 с.л. захар
2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 с.л. олио (мазнина)
1 яйце
1 ч.ч. мляко

Честно казано на мен ми стигна,но ще пробвам и тази от видеото.

# 44
  • София
  • Мнения: 10 898
Очарована съм от тези Палачинки. Правят се с картофено нишесте, което означава, че са и безглутенови и най-важното - не се късат!  Heart Eyes

# 45
  • Мнения: 443
Палачинките на баба ми
2 яйца
1ч.ч брашно
2ч.ч прясно мляко
2с.л.олио


 

Изпробвах тази рецепта, добавих единствено сода, сол и много малко захар. Станаха страхотни. Вече ще ги правя по тази рецепта. Благодаря, че я сподели.

Общи условия

Активация на акаунт