Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Проблемно забременяване
Консултативна тема за асистирана репродукция
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 992 отговора


Мнения: 456
Основан през октомври 2012 г, Виена Ин Витро Център е най-модерният и иновативен инвитро център в България. Негов медицински директор и създател е проф. Хайнц Щромер, който оглавява не само най-успешния инвитро център в Австрия – Kinderwunschzentrum, но и центрове в Полша, Словакия и Румъния.

Богатият международен опит и високата квалификация на д-р Сенкова и д-р Станулов допринасят за правилното диагностициране и изграждането на адекватен план на лечение, съобразен с индивидуалния начин на живот. Един от основните приоритети е пациентът да бъде напълно информиран както за методите на лечение и техните специфики, така и за реалните шансове за постигане на желаната бременност. От особено голямо значение е пациентът да има достатъчно време да направи своя избор за себе си. Получаването на отговор на всеки един възникнал въпрос дава възможност да се стигне до най-правилното решение, което екипът на Виена Ин Витро Център

ще уважи. Високо се ценят личното време и ангажиментите на пациента, поради което времето за чакане е сведено до минимум, понижавайки значително нивата на стрес и напрежение. Елиминирането на излишни рискове като многоплодна бременност е главна цел, заради която се трансферират един или два ембриона на ден 5-ти, стадий бластоцист. Именно следването на утвърдени световни практики и тенденции в асистираната репродукция допринасят за високата успеваемост на Виена Ин Витро Център.

Виена Ин Витро Център се намира в "Токуда болница София", която вече е част от Acibadem City Clinic, най-голямата здравна структура в България, състояща се от 4 болници. Пациентите могат да разчитат на високо качество на здравните услуги, предлагани както от всяко едно отделение, така и от мрежата от партньори, които са сред най-добрите специалисти в областта, в която практикуват. Усещането за сигурност и обгрижване в най-модерната многопрофилна болница в България съвместно с Виена Ин Витро Център, както и  непрекъснатото усъвършенстване на теоретичните познания и практическите умения на силно мотивиран и амбициозен екип, са гаранция за успешно лечение. По този начин пациентите получават най-високия стандарт на медицински услуги, предлагани на територията на нашата страна.

На вашите въпроси, свързани с асистираната репродукция, ще отговарят специалистите:

   Проф. д-р Хайнц Щромер е основател на Виена Ин Витро Център; специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.
През 1990 г. се дипломира като лекар по медицина. Създава инвитро сектор в Клиниката по акушерство и гинекология на Обединената университетска болница на Виена. През 1998 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Основава специализирана клиника за консултации на пациентки с многоплодна бременност. Реализира първата бременност след микроманипулационна техника чрез лазер при инвитро процедура. От 1999 г. е хабилитиран професор по акушерство и гинекология с тема „Влияние на различните фактори при лечение на стерилитета чрез инвитро процедури“.
През юни 2000 г., заедно с проф. д-р Андреас Обруца, основават инвитро клиника Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz във Виена , а през 2003 г. двамата основават Австрийската IVF Асоциация. Разработва софтуерните програми “Elia MED”, “Puredoc” и “QuinniPro” за документация и качествен контрол при инвитро лечение. QuinniPro е внедрена в много европейски IVF центрове, както и във "Виена Ин Витро Център". Автор е на редица публикации и лекции в областта на репродукцията и контрацепцията.


   Д-р Ралица Сенкова е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.
През 2004 г. завършва Медицински университет – София. През 2011 г. придобива специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. От 2008 до 2011 г. работи в САГБАЛ „Шейново“, а от 2011 г. е част от екипа на ДКЦ „Асцендент“ – София. През 2012 г. преминава обучение в областта на стерилитета и репродуктивните технологии в Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz под ръководството на проф. д-р Хайнц Щромер и проф. д-р Обруца. Преминала е специализации в Палермо, Маастрихт, Есен. Позитивното отношение и индивидуалният подход на д-р Сенкова представят „насочената към пациента“ медицинска грижа на "Виена Ин Витро Център".


   Д-р Георги Станулов е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.
През 2005 г. завършва Медицински университет – София. През 2015 г. придобива специалност в Университетската болница в Alexandroupolis. Положил е изпит за сертифициране към Hellenic Society for Colposcopy and Cervical Pathology.
През 2013-2015 г. е част от екипа на инвитро център към Университетската болница в Alexandroupolis. Под ръководството на Професор G.Galazios се развива като отличен специалист по асистирана репродукция.
През 2015-2016 г. е част от екипа на Професор K.Nicolaides в Harris Birthright Research Centre London UK. Сертифициран е от Fetal Medicine Foundation.


Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, както и с оглед получаване на по-бърз и точен отговор, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалистите в темата

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионнаИнформацията, предоставяна в тази тема, не може да замени посещението при лекар, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Процесът на разпознаване и диагностициране на заболявания, състояния или симптоми е комплексен и не може да бъде изчерпан посредством неприсъствена комуникация между лекар и пациент. В тази връзка, предоставяните мнения и консултации в темата отразяват единствено предположения на специалиста, базирани на обема информация, предоставена им от потребителите, и те не следва да се възприемат като поставяне на диагноза и назначаване на лечение.

Отговор на Вашите въпроси може да очаквате в рамките на 3 до 5 работни дни.
Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
В случай че имате притеснения относно спешно здравословно състояние, моля, потърсете съдействие от личния лекар или на телефон 112.

При желание всеки потребител е свободен да се допита и до останалите потребители по даден проблем и/или да предизвика дискусия, публикувайки отделна тема в тази група – въпреки че въпросът му би повторил вече зададения тук, това няма да се счита за нарушение на Правилата за ползването на сайта.


Статистически данни за успеваемост на Виена Ин Витро Център
Модул 1
Модул 2
Модул 3

Ден на отворените врати
Важна информация за преструктурирането на „Виена Ин Витро Център“
« Последна редакция: пн, 23 окт 2017, 17:39 от Редактор** »
Цитирай


Мнения: 337
Здравейте,
На 38 г. съм с цикъл на 28 дни и доказана овулация. Понякога задържам фоликули, но се изчистват, без да стават кисти.
 Реагирам слабо на стимулация и поставената диагноза е "заспали" яйчници. Последно след 9 дни Фостимон 450 и един ден Менопур 450 от 4 фоликула излезе една годна яйцеклетка.
 На трети ден ФСХ ми е 12.78 при норми 3.5-12.5, ЛХ е 5.82 /2.4-12.6/, естрадиол: 23.17 / 12.5-166/.
От години пролактинът ми е на или над горна граница: последно 538 при норма 102-496. ТСХ: 2.21, ТАТ, МАТ, ФС3и ФТ4 са в норми.
Какви препоръки ще ми дадете за активизиране на яйчниците?
Цитирай


Мнения: 456
   Здравейте GERy@K,
за съжаление понякога пациентките не отговарят оптимално на приложената стимулация. Факторите за това са няколко: възраст, хормонален профил, генетични особености и др.
  При пациентки с изчерпващ се яйчников резерв (такива с по-напреднала възраст и/или повишено FSH) имаме и още един допълнителен проблем: Селекцията на доминантен фоликул става твърде рано. В резултат на това един или няколко от фоликулите започват да се развиват осезаемо по-бързо от останалите.  Този или тези фоликули се „откъсват“ от групичката на останалите нарастващи фоликули и налагат да се тригерира в момент, когато болшинството от фоликулите не са с достатъчен размер. Съответно при пункцията от много фоликули не се вадят яйцеклетки или се вадят незрели такива.
  Какво може да се направи?
  Хипотетично ако подтиснем всички антрални фоликули преди и в началото на цикъла (например с естроген, GnRH антагонист и др.), те ще имат равнопоставен старт. Шансът един да започне да се развива значително по-бързо от останалите се намалява. Шансът при тригерирането да имаме повече фоликули с достатъчен размер, от които да извадим зрели яйцеклетки се увеличава. На тази теория се основава прилагането на Еstrogen primed antagonist protocol наричан понякога patch протокол.
  На въпроса ви какви пропоръки бих ви дал за да активизирате яйчниците си, вероятно очаквате да ви посъветвам относно vit D3, DHEA, антиоксиданти, билки, мултивитамини и т.н хранителни добавки. Не че и те не са важни, но на ваше място по-скоро бих се замислил, как да деактивизирам яйчниците непосредствено преди започването на стимулация. Целта на което е от няколко фоликула ( 4 фоликула на 38 и с FSH 12,78 съвсем не е лош отговор) да се извадят няколко зрели яйцеклетки.
     Надявам се ме разбирате. По скоро за мен е важно да се увеличи количеството на добитите при пункция зрели яйцеклетки, а не количеството на фоликулите.
С най-добри пожелания. 
Д-р Г.Станулов
Цитирай


Мнения: 3
Здравейте!
Ще се радвам ако получа отговор от Вас!
При мен историята е, че на 26г. откриха, че яйчниците ми са спрели да функционират и от близо 2 години вече се боря със стимулация (хапчета и инжекции), за да може да се извади каквото може. За 1 година успяха да ми извадят 3 фоликула, като 2 от тях се пребориха и стигнаха до трансфер, като преди това бяха замразени. След трансфера започна "пазенето" на леглото 10 дни. Бих си и хориомон през 3 дни по една инжекция. На 10-тия ден си направих уринен тест, който беше с втора малко по-бледа чертичка, но казаха, че може да се е повлиял от хормона и да си направя кръвен тест. На следващия ден си направих и ЧХГ беше 83. Спрях инжекциите и след 4 дни ЧХГ беше 55. Доктора ме накара да направя още един след 2 дни и беше се покачил на 59, но на следващия ден получих много слабо зацапване..кафеникаво и много се уплаших. След два дни, когато отидох на преглед ми казаха, че съм направила спонтанен аборт и за това получавам зацапването. Видях си малката "точица" на ехографа, която "изпадаше" от матката. По думите на доктора се е отделило от матката и да спра всички хормони (естрофем, утрогестан, фолиева киселина), които взимах до момента, за да може да ми дойде цикъла и да се изчистя. На другия ден обаче въпросното зацапване ми спря и сега идват редица въпроси...възможно ли е да не е "изпаднало" и да се е задържало, въпреки че беше в долната част на матката...Видя се една черна точица, която била околоплодния сака. Чудя се дали това е можело да са двете ми ембриончета, дали едното не е останало и още да не се е виждало...и дали на 19ти ден след трансфер може да се определи, че са и двете.. Не е ли твърде рано и каква може да е причината довела до този спонтанен аборт?! Просто бях в шок и всички тези въпроси не успях да ги задам на доктора в онзи момент.
Цитирай


Мнения: 143
Здравейте!

На 39 години съм. Имам редовен цикъл и редовна овулация, удостоверена с ултразвук – обикновено на десен яйчник. Хормоналните изследвания са в норма.

Направиха ми лапароскопия за отстраняване на кистата и проверка проходимостта на тръбите. Лявата ми тръба е непроходима. Дясната е проходима, но е дълга над 20 см и по време на лапароскопията е образувала колена при пускането на цветна течност под налягане.

Партньорът ми си направи спермограма – проблемът е ниски стойности на сперматозоидите с нормална морфология – само 10%, а концентрацията е гранична – 15 млн/мл, вискозитет – също граничен (2). Той е на 45 години.

Не знам дали е грешка това, че оставихме непроходимата тръба по мое настояване. Разбирам, че има риск от инфекции. Друг фактор, който ме притеснява, е дали при евентуално естествено забременяване с по-дълга тръба няма по-висок риск от извънматочна бременност. И трето, имам хроничен тонзилит и стафилококи в носоглътката и около сливиците, които не се излекуваха нито с антибиотици, нито с други средства – чух лекар от МД да обяснява, че подобни инфекции могат да се пренесат на плода и също представляват риск.

Струва ми се, че трябва да пристъпя директно към IVF, ISCI или IMSI, без инсеминации, поради дългата ми тръба и неговите недобри спермографски резултати. Какво бихте ме посъветвали вие?

Благодаря още веднъж!
« Последна редакция: пн, 14 ное 2016, 21:48 от Seeker_girl »
Цитирай


Мнения: 456
Здравейте скъпа veseli4kata,
какво точно се е случило след трансфера, може да ви обясни само и единствено вашият лекуващ лекар. Все пак той е изцяло запознат с вашата терапия, както и единственият, който ви е преглеждал.
      Аз мога да ви дам само някои данни, относно изследванията, които правим в началните фази на бременността.
Choriomon е 5000IU βhCG, с други думи ЧХГ. Рутинните тестове, не могат да го разграничат от този, който се образува по време на бременност.
  При нормално развиваща се бременност, нивото на ЧХГ се удвоява на всеки 48 часа. Ако нивото на ЧХГ се намалява, по принцип се смята, че развитието на бременността е спряло.
  Гестационен сак се вижда обикновено при нива на ЧХГ над 1000 IU.
  Причините за спонтанен аборт са много и различни. Най-честите са проблем с хромозомите на ембриона, това е начин, чрез който природата се освобождава от увредените ембриони. По-рядко имаме проблем с кръвосъсирването, т.нар тромбофилия при майката. Причина могат да са също хормонални проблеми, например недостатъчност на лутеалната фаза и др. Понякога спонтанни аборт настъпват при субмукозни миоми или полипи на матката. Има и множество други по-редки причини за спонтанните аборти.
  С най-добри пожелания. Надявам се поне отчасти да съм ви бил полезен.
  Д-р Г.Станулов
Цитирай


Мнения: 456
Здравейте Seeker_girl,
при всички методи за асистирана репродукция има повишен риск от извънматочна бременност. Тя е особено повишена обаче при труднопроходими маточни тръби. Това, че сте имали овулация предимно от дясно, съвсем не значи, че винаги ще е така. Като се съчетаят тези проблеми с ниския процент успеваемост на инсеминациите по принцип и най-вече с вашата възраст – смятам, че може би по-удачният вариант е директно да се премине към IVF. При тази спермограма не смятам, че се налага ICSI. Вариантът инсеминация при овулация от дясно (което може и да не се случи), ми се струва относително по-рискован и по-отлагащ нещата във времето.
   Ако тръбата е просто непроходима, но не е хидросалпингс, не смятам, че е грешка да се остави. Напротив хирургическа намеса може да засегне колатералното кръвообращение и оттам до известна степен функцията на яйчника.
   Бактерията, която имате в носоглътката надявам се не е β хемолитичен стрептокок, защото това е проблем.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Цитирай


Мнения: 31
Здравейте
На 42 години съм и от близо 7 се опитваме за бебе без успех.
През 2009 година имах 1 спонтанен аборт в 5 седмица. През 2010 година забременях отново нормално. Бебето се оказа със синдром на Даун. Абортирах в 17 седмица. През 2012 имах спонтанен аборт в 8седмица,не се наложи кюртаж
През 2013,имах кухо яйце. Падна само в 9 седмица
През 2014 беше първия ми опит Инвитро с Иски. Извадиха ми 11 яйцеклетки, от тях само 2 ембриона бяха годни. Сложиха ми 1 ембрион на свежо, другия го замрази ха. Тогава имах полип на матката и 1ия ембрион не се хвана. Махнаха ми полипа чрез амбулаторна хистероскопия и сложиха 2я ембрион. Не се хвана. И двата бяха на 3 дни, качество B
2015  година : втори опит Инвитро. От лекарствата ми се появява отново полип. Изваждат ми 7 яйцеклетки, 5 се оплождат, стават само 2 ;качество B и C. Замръзвят ги. Махат ми полипа хирургично. Октомври 2015 ми ги поставят. Пак не се получава
2016 месец февруари :3 опит инвитро. 11 яйцеклетки извадени, 5 оплодени, 3 ембриона (2 качество B; 1:С).Слагат ми 2 на свежо, третия умира. Пак няма късмет.
Губя надежда и не искам да мисля за деца...
Май 2016,забременях нормално.В 11 седмица по време на екограф се оказва, че бебето няма сърдечен ритъм. Спряло да  се развива на 7 седмица. Оказва се, че имам миома intramural 17 mm.
Също така бих искала да ви информирам, че имам инсулинова резистентност (контролирам я с метформин от 3 години)  и хипотироидизъм (пия ЛТироксин). През последната бременност ТСХ ми беше в границите (0.98).
Направих наскоро изследвания за АМХ (излезе ми 1.9).,кариотип на мъжа ми и на мен-излязоха нормален генотип. През ноември повторих всичките хормон. изследвания. Бяха в нормата. Единствено МАТ антителата ми излязоха завишени (158 при реф ст. <34).Правила съм си и изследванията за антинуклеарни и антифосфолипидни антитела. В нормата са. Правих си също и изследвания за хиперкуагулация и също са нормални.
Къде мислите е проблема? Необходимо ли е и да си изследвам natural killers cells?
Това е нашата история... Ще чакам да ме посъветвате за най-добрият вариант за нас.
Цитирай


Мнения: 456
  Здравейте Miraida,
  благодаря ви за въпроса.
  Изключително обнадеждаващо е, че независимо от възрастта ви – нивото на АМН е отлично. Фактът, че в рамките на тази година имате спонтанна бременност и 11 яйцеклетки при процедура също говори за относително запазен яйчников резерв. Съветвам ви да не губите кураж!
  Неприятното е, че имате толкова много неразвиващи се бременности. Това, съчетано с възрастта ви – прави прогнозата много неблагоприятна. Шансът за нормално протичаща бременност е значително намален. Не губете надежда – шанс макар и малък има.
  Съветвам ви да изследвате не само NK клетките, но и един пълен репродуктивен имунофенотип. Едва ли проблемът е там, но такова изследване трябва да се направи.
  В изследванията, за хиперкоагулация, които цитирате предполагам са включени и генетични изследвания за тромбофилия?
  Относно това, къде е проблема. В момента най-големия ви проблем е възрастта. За съжаление въпреки, че хормонално нещата са относително добре, при жени на вашата възраст голяма част от яйцеклетките е с увреден генетичен материал.
  Несъмнено имате нужда от проследяване от ендокринолог, вероятно и от консултация с клиничен имунолог.
  Надявам се че поне отчасти съм била полезна.
  Д-р Ралица Сенкова
Цитирай


Мнения: 55
Здравейте,

През 2014г забременях непланирано и направих спонтанен аборт в 7ма г.с., имаше плоден сак с ембрион, който без да има отлепване или друга видима причина се изхвърли от организма, не се наложи абразио. Година по-късно започнахме опити за бебе, но до сега без успех. През това време няколко пъти се случи така, че усещах ясно симптоми на бременност, но с незначително или дори никакво закъснение си ми идваше цикъла. Нямам положителни тестове, така че допускам и че е възможно да съм се заблудила.
В момента съм на 31г, имам овулация, цикъла ми е сравнително кратък 25-26 дни, в редки случаи 29-30 дни.
Това са изследванията, които сме направили до сега:

TSH         2,53  (0,5-3,6)
FSH         7,5    (3.5-12.5)
LH           6,3    (2.4-12.6)
S-DHEAS  4,2    (4,0-9,0)
SHBG       54     (19-101)
Testosteron 0,7  (0,4-2)
Prolaktin    377  (50-500)
AMH         2,2
Estradiol   124   (12,5-166)
Progesteron 52,5 (7-80)

Генетично изследване за тромбофилия- без отклонения
Антифосфолипидни антитела - в норма
HSG- проходими тръби
Обща спермограма (без морфология) - нормоспермия, с леко отклонение на един показател:
S-PROG   0,2  (0,3-1,8)

Пролактина е проследяван няколко пъти, беше или близо до горна граница, или завишен. При едно от изследванията (може би инцидентно) се оказа доста завишен 56,28 (3,0-23,5), също и андрогените бяха  завишени, но след кратко лечение с Бромокриптин и известно време след спиране на лечението стойностите на пролактина и андрогените последно са тези, които съм посочила. Прогестерона също беше по-нисък в предишното изследване 8,27 (1,7-27).

Към момента планираме стимулации в комбинация с инсеминация. Бихте ли ме посъветвали дали е необходимо да направя още някакви изследвания преди да пристъпим към стимулации и инсеминации?
Ако е необходимо да направя още имунологични изследвания бихте ли посочили кои показатели е добре да изследвам?

Благодаря предварително за отговора.
Цитирай


Мнения: 456
Здравейте Lina_01,
  по принцип наличието на един спонтанен аборт не е показание за извършване на допълнителни изследвания. Това е така, защото в голям процент от случаите причината е в хромозомни аномалии и шансът за нормална бременност след това реално не се променя. Не че е грешка да се направят допълнителни изследвания, понякога при тях се откриват проблеми. Просто не е cost effective и касите в доста европейски страни не покриват тези изследвания.
  Чудесно е, че сте направили изследвания за тромбофилия (и те са в норма), нивата на TSH и Пролактин също са важни.
  Допълнително бихте могли да направите изследване на репродуктивен имунофенотип (T-, Th-, Ts/c-, B-, NK, NKT, Тact., NK act), както и кариотип. Надявам се разбирате, че шансът да се открие проблем при тези изследвания не е голям.
  Според мен има значителна вероятност да имате т.нар недостатъчност на лутеалната фаза (поради краткия ви цикъл и нивата на Прогестерон). При положение, че обмисляте да правите стимулация последвана от инсеминация, този проблем с голяма степен на вероятност ще бъде отстранен, понеже след стимулация обикновено суплементираме с Прогестерон.
  Да продължите със стимулация+инсеминация+лутеална подкрепа според мен е логична и правилна стъпка, особено с оглед на това, че спермограмата не е оптимална.
  Бих ви посъветвал, да не се отчайвате от относително ниския процент успеваемост при инсеминация и ако се наложи да опитате няколко пъти.
  Пожелавам ви успех!
  С най-добри пожелания
  доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 120
Здравейте опитваме да забременея от 3 години в момента съм на 38г. направихме първичните изследвания хормони за мен ,цветна снимка и спермограма за партньора миналата година бяха нормални  и напълно проходими тръби.Тази година пробвахме два пъти стимулация за инсеминация с менопур 75 ,първата се провали заради сбъркани изследвания на партньора виросулогията а при втората аз не реагирах на стимулацията.Препоръчаха ми да изследвам АМХ и ФСХ в първия цикъл след стимулацията и стойностите бяха АМХ 0,16 а ФСХ 40,28.След един цикъл пуснах пак ФСХ 20,28 но за съжаление от три месеца нямам цикъл и ФСХ то изследвано преди дни е 53,94.Диагнозата която ми поставят е преждевременна яйчникова недостатъчност.Въпроса ми е какво следва да направя от тук нататък имам ли някакъв шанс да забременея с моя яйцеклетка,защото ме насочват към донорска.
Цитирай


Мнения: 345
Здравейте. Имам вторична аменорея в следствие на драстично понижаване на теглото. След 8 години и възстановено тегло все още нямам МЦ. Предписвани ми са Дуфастон,Ясмин, но след като спра приема им МЦ изчезва. На ехограф лекаря видя,че матката и яйчниците ми са силно умалени. Предстои ми повторно вземане на кръв и изследване на хормони.
В случаи като моя ще имам ли пролеми при забременяване в бъдеще и как стои въпросът със забременяване и аменорея (Ако пия Ясмин ми идва,но е противозачатъчно следователно не може да се забременее). Благодаря
Цитирай


Мнения: 456
Здравейте, лили 78,
предполагам сте наясно, че такава сериозна диагноза като изчерпан яйчников резерв не може да се постави по Интернет. Всички изследвания, обаче сочат, че вероятно колегите са напълно прави и шансът ви да забременеете по друг начин освен с донорска яйцеклетка е изключително, изключително малък, ако въобще съществува.
Съжалявам за неприятните новини.
Д-р Р.Сенкова
Цитирай


Мнения: 456
Здравейте. Имам вторична аменорея в следствие на драстично понижаване на теглото. След 8 години и възстановено тегло все още нямам МЦ. Предписвани ми са Дуфастон,Ясмин, но след като спра приема им МЦ изчезва. На ехограф лекаря видя,че матката и яйчниците ми са силно умалени. Предстои ми повторно вземане на кръв и изследване на хормони.
В случаи като моя ще имам ли пролеми при забременяване в бъдеще и как стои въпросът със забременяване и аменорея (Ако пия Ясмин ми идва,но е противозачатъчно следователно не може да се забременее). Благодаря

Скъпа N!A,
важно за оценка на състоянието ви са нивата на FSH,LH,E2 и АМН. Пишете, че теглото ви е възстановено, но в момента колко е вашият BMI? От колко време сте с възстановено тегло? На колко години сте и на какво се дължи драстичното понижение  на теглото (от ника ви предполагам че е Anorexia Nervosa, но все пак)? Това са важни въпроси, без които не може да се придобие и бегла представа за състоянието ви.
Изключително важно е как протича лечението на основното заболяване довело до тази драстична загуба на тегло.
Д-р Р.Сенкова
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 992 отговора