Винен кебап

  • 11 821
  • 17
  •   1
Отговори
  • Мнения: 160
Здравейте, нова съм във форума. Сигурно вече сте коментирали тази тема, но нямам време да се ровя из целия форум, докато открия каквото търся. Накратко - преди по-малко от половин година внезапно загубих майка си и наред с многото неща, които не успях да запомня от нея е и рецептата й за винен кебап. Помня, че запържваше месото, после прибавяше лук, после нещо ставаше и лукът се стопяваше в яденето, имаше и размито във вода брашно, както и малко домати... Изобщо - пълна мъгла! Търсих, но не мога да открия подобна рецепта в нета. Дали някой би могъл да ми помогне? Благодаря предварително!

# 1
  • Мнения: 1 316
Моята рецепта е подобна на тази, но аз не слагам зеленчуци, както е тук:

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … %B1%D0%B0%D0%BF/1


Аз правя винения кебап със свинсо месо. Количеството зависи за колко човека ще се готви.  Загрявам няколко лъжици олио, прибавям нарязаните на парчета месо да се запечатат или да побелеят. След това добавям 1ч.ч.  дом. пюре или сок, гореща вода и 1с.л.брашно размито със студена вода, виното  и подправките, добавям и 1с.л. горчица. Захлупвам и докато месото не олекне, значи не е готово.
Поднасям с варен ориз или картофено пюре. За по- ефектно- намаслявам кафена чаша и в нея изсипвам гарнитурата, притискам я плътно и към чинията. Получава се хубава топчица.
БОН АПЕТИ!!!

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
За стопяването на лука нищо не мога да кажа, но мога да ти дам моята рецепта.
Запържваш 1 гл лук, ситно нарязана в олио. Като се задуши добавяш месото (нарязано на едри късове, овкусено със сол и черен пипер) и запържваш хубаво да се запечати от всички страни. Като се запържи месото добавяш 1-2 с.л. доматено пюре, червен пипер и вода и оставяш да ври. Като омекне добавяш 1ч.ч. червено вино, дафинов лист, бахар. Вариш още 5-10 мин. Накрая добавяш 2 с.л. брашно размити в студена вода, вариш още 2-3 мин и е готово. Сервирам с картофено пюре или варен ориз.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 520
Рецептата я знам от бабите си. Всяка имаше своя техника, но успях да ги комбинирам и виненият кебап в моята кухня винаги е с любимия вкус на тези две жени и ми дава онзи уют от детството. Да вие сладко!
Винен кебап с бял ориз
Продукти:


За кебапа:

Скрит текст:
500-700 гр. свинско/телешко месо
2 глави лук
2 бр. моркови
250 мл. консерва домати
250 мл. червено или бяло вино
2 ч.ч. горещ бульон
1 с.л. доматено пюре
6 с.л. брашно
6 с.л. олио
2 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
10 зрънца черен пипер
сол
За ориза:
Скрит текст:
1 чаша (250 мл.) ориз Балдо
2 1/2 чаши (250 мл.) гореща вода
1/4 (35 гр.) масло
1 ч.л. сол
Приготвяне:
На кебапа:
Скрит текст:
Месото измивате добре, дори го оставете да се накисне около 30 минути в студена вода, за да излезе кръвта от него. Нарежете го на малки парчета.
В тенджера загрейте мазнината, в нея изсипете месото и оставете да се задуши, докато водата изври. Добавете лука и морковите. Оставете да се задушат, докато се изпари течността. Добавете червения пипер и 3 с.л. брашно. Разбъркайте добре и веднага добавете доматеното пюре и консервата домати. Долейте виното и горещия бульон. Добавете дафиновия лист, зърната черен пипер и оставете да ври, докато месото се свари.
Останалото брашно запечете в суха касарола. Добавете 3 с.л. олио при брашното и разбъркайте. Долейте по малко от бульона в брашното и готовия сос  върнете при месото. Оставете да кръкне. Махнете от котлона.
На ориза:
Скрит текст:
Измийте много хубаво ориза под течаща студена вода. Отделете 2-3 минути за това. Измития ориз слагате в голяма купа и заливате с гореща, но не вряла вода за 10 минути или за 30 минути в студена вода.
Включете котлона на средна температура и загрейте маслото да се стопи, но не да цвърчи. Сега е моментът, в който слагате ориза, задължително изцеден. Разбърквайте от време на време за 2 минути.
В чиста купа сложете солта, предвидена за количеството ориз и отмерете две части и половина спрямо ориза гореща вода. Разбърквате солта да се разтвори и я изсипвате в тенджерата при ориза. Тук можете да увеличите малко температурата, за да заври.
Вземете един вестник, сложете го върху тенджерата, плътно да покрие и поставете капака. Много е важно да не бяга парата по време на процеса. Намалете на втора степен котлона. Оставяте ориза за точно 20 минути. На 20 минута изключвате котлона, без да махате капака на тенджерата и оставяте ориза за още точно 15 минути. Когато и те минат, отваряте тенджерата и с вилица леко разръчквате ориза да избяга парата. Оставяте го да изстине открит и след половин час е готов за сервиране.

# 4
  • София
  • Мнения: 49
Savina аз го правя по същия начин,само че първо запържвам месото и след това прибавям лука за да не загори.  newsm10

# 5
  • Мнения: 25 610
Лукът се стопява, когато се вари по-дълго време. Ако месото е било домашно или купувано преди да започнат да го обработват, със сигурност му е трябвало повече време, докато се свари, затова и лукът се е стопявал.
Аз също първо задушавам месото и след това прибавям лука, за да не загори и почернее. Подправките са: червен пипер, дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна, вино и доматено пюре. След като месото омекне, може сосът да се сгъсти с малко брашно, ако има нужда, тогава посолявам и може да добавя малко смлян черен пипер. Сервирам с варен ориз (понякога го правя във фурната, защото така ни е по-вкусен).
Много зависи и какво вино се използва. С хубаво, силно, домашно вино ароматът и вкусът са много по-наситени.

# 6
  • Мнения: 160
Благодаря на всички! Hug
Как' Сийке, твоята рецепта ми се вижда най-близо до тази на майка ми, би ли ми дала повече подробности как точно приготвяш кебапа? Благодаря! Praynig

# 7
  • Мнения: 8 892
Точно това ще готвя днес. Запържвам месото, после добавам лук, морков и чушка и ги запържвам. Добавям вода и оставям всичко това да ври. Докато местото се свари, лука, ако е нарязан достатъчно ситно ще се стопи, ако са по-едри парчета - ще се усещат, но на нас не ни закача. Подправям с дафинов лист и бял смлян пипер. А, млян червен пипер слагам при запържването на лука. След като месото е почти сварено, слагам сол и домати от консерва. Червено вино слагам поне 2 пъти - и в началото, и по към края. Отдавна не сгъстявам с брашно. Имам вчерашен ориз, който ще е гарнитурата към кебапа за днес. А към остатъка от кебапа за утре ще направя картофено пюре. И, разбира се, по чаша червено вино.

# 8
  • Мнения: 2
Здравей. Simple Smile Аз го приготвям по този начин и съм доволна от резултата: http://novinibg.net/taka-se-pravi-razkoshen-vinen-kebap-chudna-semeina-retzepta/

Но разбира се, мама винаги готви най-вкусно...

# 9
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Ох, само като ви чета и ...
Записвам се, за да не търся после рецептите  Hug

# 10
  • Мнения: 1 109
Привет, да предложа и моята рецепта.

Задушавам 1 гл. лук и 1 средно голям морков нарязани на ситно. Добавям месото (телешко или свинско изчистено от мазнини) нарязано на не много големи парчета. Когато месото се задуши добре добавям 1 с.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер и много бързо след тях 1 ч.ч. червено вино. Предварително съм загряла вода в кана за бързо завиране доливам така, че да покрие месото около два пръста. Оставям на бавен огън докато месото омекне. Като подправки слагам сол, черен пипер на зърна, 1 дафинов лист, някълко зърна бахар. Като гарнитура правя ориз или картофено пюре.

# 11
  • Мнения: 1 210
Acid_Burn, ето и моя начин за приготвяне на винен кебап  Peace Комбинирам с гарнитура от задушен ориз или картофено пюре

http://deliciouskit.blogspot.bg/search?q=%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B … D0%B1%D0%B0%D0%BF

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Привет, да предложа и моята рецепта.

Задушавам 1 гл. лук и 1 средно голям морков нарязани на ситно. Добавям месото (телешко или свинско изчистено от мазнини) нарязано на не много големи парчета. Когато месото се задуши добре добавям 1 с.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер и много бързо след тях 1 ч.ч. червено вино. Предварително съм загряла вода в кана за бързо завиране доливам така, че да покрие месото около два пръста. Оставям на бавен огън докато месото омекне. Като подправки слагам сол, черен пипер на зърна, 1 дафинов лист, някълко зърна бахар. Като гарнитура правя ориз или картофено пюре.
И аз така, но слагам първо месото; морков слагам понякога; добавям и дом. пюре и ползвам бяло вино. Готвя с вино каквото пием, не по-малко от това.  И солта слагам след като е почти готово месото.

# 13
  • над кукувичето гнездо
  • Мнения: 9 412
Не съм изчела всичко. По книгата на Чолчева пригатвям винен кебап.
3/4 кг осолено месо, нарязано на хапки, се задушава под капак в половин чаша олио или мас, заедно с 5-6 нарязани на полумесеци глави лук. Когато лукът се стопи, се прибавя червен пипер и вода, така че да се покрие месото. Когато месото омекне, се добавя лъжица брашно, размесена в чаша червено вино, един-два дафинови листа и черен пипер на зърна. Тук по желание се добавя доматено пюре 1-2 с.л. Оставя се на тих огън да се сготви до готовност. Поднася се топло със сварен ориз или картофено пюре.

Съжалявам за загубата ти!  Hug

# 14
  • Мнения: 9 692
Аз го правя така - нарязвам лук - 1-2 глави (в зависимост от големината).
Нарязвам месото на късове и го слагам в/у месото. Посолявам. Задушавам на 3 в продължение на час. Съдът е с капак през цялото време, за да не се изпари водата, която пуска лукът.
Накрая месото започва да се разкъсва при натиск с дървена лъжица. 
Добавям една малка консерва с домати, дафинов лист и черен пипер на зърна. След половин час сервирам с картофено пюре.
Някъде в рецептата има и вино, но аз го пропускам. Също така, не слагам и мазнина. В свинското има достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт