Искам да кажа ... (87)

  • 73 324
  • 725
  •   1
Отговори
# 30
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Коте, чушките ги варя 15 мин. след завирането.
За по-сигурно затваряне на бурканите прилагам един трик, на който ме научи баща ми - капачките се поставят в тенджерка с вода на котлона до завиране на водата, после се отцеждат и веднага с топлите капачки се затварят хубаво бурканите. Аз работя само с нови винтови капачки, не съм имала проблеми с бомбиране.
Иначе лютеницата и аз я обичам така - чушки, домати и патладжани, без никакви миризми.
В тази печената обаче се слагат и моркови и една глава лук и малко чесън, но аз не слагам чесъна, не го обичам много.

# 31
  • Мнения: 10 874
Обичам да правя (и ям) лютеница, кисели краставички, кисело зеле, туршия, компоти и сладко. Heart Eyes
Страхотна е снимката на темата! newsm76

Последна редакция: нд, 28 авг 2016, 17:34 от Лале в дъжда

# 32
  • Мнения: 10 661
Лято, малко по-късно ще я пусна, че съм от телефона, а съм я писала преди и искам да а намеря и прецизирам ако трябва, че аз първата доза направих както пишеше със сурови чушки, ахкаха но имаха забелжки, втората ги рязах на едро и като се свариха - пообелих. Резултата не беш прецизен и отне време, трятата доза опекох и изчистих чушките и разбираемо стана най-добре 😀
Светалчо всичко махнах от рецептата аз и лука дори, затова спокойно може да се яде и на закуска - не мирише на нищо. Майка ми изпълнява рецептите ред по ред и ние затова не ги харесвахме. Онзи ден ми звъни - намерила рецептата в нета, ама аз не съм й казала за чесъна и лука, а "Трябва". Та й обяснявах на тази жена, която ни е отгледала с нейните лютеници как искам да направи лютеница за моето семейство с определени продукти. Каза да отидем и да видим, ако имаме забележки да печем отново чушки и да я почваме, че само като си представела колко е трудно в апартамент и ми се чудела на ентусиазма 😀 Истината е, че тази на фурна ми се струва лесна. Мерси за чушките, така ще затворя някой буркан и аз. Във фризер не ми допадат особенно.
Представих си пред Ринг Мол машина за печене на чушки 😆  Хората как са го измислили, а при над огньове в междублоково пространство.:.
А сладката ги направих за палачинки, впоследствие синът ми си ги прави като активия и вече не иска да му купувам от нея.
Снимката от телефона аз не я виждам, като стигна до компютъра, ще я видя к аз 😊

# 33
  • Sofia
  • Мнения: 8 819
Правя само царска туршия- двайсетина буркана и това е  Whistling.Задължително с помощта на основния консуматор  Mr. Green. Мама ми приготвя 10-15 буркана домати, нарязани  на половинки,които хапваме като салата зимъска. Сладка,компоти,кьопоолу,лютеница и краставички купувам,ако/когато ни се доядат.
Бях на фитбол, поизчистих и ще мятам багажа да стегна за гръцкото море, от утре  Crazy.
Довечера пристига сестра ми със семейството си, ще ни "пазят" къщата, докато ни няма  Laughing.

# 34
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Коте и аз последния път я правих така -
3 кг изпечени обелени нарязани червени  чушки,
2 кг сурови обелени домати,
1 кг суров обелен нарязан патладжан (предварително изкиснат със сол от горчивината) и
500 г сурови настъргани на едро ренде моркови.
По една кафена чашка оцет, вода (в оригинала е бяло вино) , захар и 3 ч.л. сол. (Захар може и по-малко, според мен.) Към края една кафена чашка олио.
Пека във фурната като гювеч, разбърквам от време на време. Като стане готово, пасирам. И това е.
После в бурканчета и 10-15 мин. стерилизиране.

В оригинала има 2 глави лук и една глава чесън. Пробвах първия път така, но пО ми бие на манджа и се отказах от тях. Но пак си беше вкусно, де.

# 35
  • Мнения: 761
Благодаря, за темата bouquet Не  правя, защото свекърва ми и майка ми правят, каквото ми дадат това е, ако реша правя нещо мъничко и толкоз.

# 36
  • В Космоса
  • Мнения: 9 884
Туршия, кисели краставички и кисело зеле сме правили минали години. Тази не знам. Иначе свекървата направи вече домати, чушки, лютеница, лютиви чушлета, чорбаджийски...
Снощи се метнахме до Бургас, обиколихме три бара и днес обратно. Чудя се Ямбол ли е квартал на Бургас или Бургас на Ямбол. Mr. Green

# 37
  • някъде ... тук ...
  • Мнения: 8 263
Да се запиша по темата - правим кисели краставички, домати, кисело зеле и туршия. Ако има от какво - и компоти, и сладко. Лютеница отдавна никой не прави в семейството, нито ние, нито бабите. Така или иначе всички продукти трябва да се купуват и си е врътня. Ние харесваме една едро смляна Гурме на Идеал. Миналата година изкарахме със стек от нея, но са големи буркани. Ще видим тази година какви ще намерим.

Днес добре си покарахме колело - от Говедарци до хижа Вада, хапнахме по чорба и обратно - 20км.

# 38
  • Мнения: 7 690
Не обичам нито туршия, нито лютеница, нито компоти, нито сладка. Съответно никога няма да тръгна и да правя  Laughing Баба ми прави от време на време и праща, поне мъжът ми ги яде.

# 39
  • Мнения: 2 141
Правя сладка, домати и лютеница. Лютеницата е едро смляна и с мед. Само в нашия край съм яла такава.

# 40
  • Варна
  • Мнения: 6 375
Зимнина не правя-точно в тези месеци на приготвяне нямаме време за това.
Но все ще дойде и този момент. Бих си опекла пипер, бих си направила доматено пюре, бих сложила кисело зеле. Обичаме и кисели краставички, лютеница, туршии, люти чушлета за моя мъж и баща ми, малко сладко(аз много обичам от сини сливи).
Моите родители и тези на мъжа ми ни снабдяват все още със зимнина.
Помня навремето, като дете, как печах пипер на терасата. И сама затварях бурканите.  Laughing

Посрещнахме си девойчето от екскурзията-доволна е и пълна с емоции. Отдъхнах си-дойде си. Все още продължава да ми разказва по нещо, като се чуем.

# 41
  • София
  • Мнения: 4 328
родата прави зимнина.
аз явно не съм остаряла достатъчно, защото не ме влече Mr. Green
но консумирам с удоволствие Embarassed

# 42
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 909
Даже и преди малко опекох чушки - от тия, дето поемат половин кило кайма  Mr. Green. И една домашна торта спретнах. Значи вече е време за хайманосване  Joy.

П.П. Не съм забравила обещаната рецепта за лимоновата торта.

# 43
  • Мнения: 3 609
Здравейте в новата тема!
 Аз много обичам да правя зимнина, но в апартамента не е особено удачно. Тази година направих "пукани чушлета", различни сортове, основно рибки,но има и леко пикантни. Много ги обичам, правя ги мариновани, с малко сол, захар и два вида оцет. Мисля да направя и кьополо, но на село, както и малко лютеничка. Правила съм сок от вишна, но твърде много захар има в не искам да правя пак.

Сега ще забъркам на моя мъж една лека тортичка с маскарпоне, праскови и бишкотки!! Ммм дано стане хубава

# 44
  • Мнения: 22 522
Уфф, умирам си от яд.
Отплеснах се и изпуснах телефон на страхотна цена в ибей.
Сега продължавам с наддаването по други търгове.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт