КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 107 826
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 12 888
Ясно, благодаря. Значи някъде другаде съм гледала в рецепта нормална захар да се навлажни и тя става такава слепена и така да се наръси. Не помня обаче дали постигнах точно същия ефект, нещо май много вода бях сложила и не изглеждаше толкова добре. Хрупаха вкъщи де, не са се чак оплакали тогава. Ще се пробва пак явно.

# 706
  • гр.София
  • Мнения: 2 759
Да си покажа и аз козунаците Simple Smile
Правих ги по тази рецепта, страхотни!
http://boutiquedekristina.com/2018/03/29/козунак-изкушение/

[/img]

# 707
  • София
  • Мнения: 11 713
Ясно, благодаря. Значи някъде другаде съм гледала в рецепта нормална захар да се навлажни и тя става такава слепена и така да се наръси. Не помня обаче дали постигнах точно същия ефект, нещо май много вода бях сложила и не изглеждаше толкова добре. Хрупаха вкъщи де, не са се чак оплакали тогава. Ще се пробва пак явно.
Ще ти кажа как да я направиш, не, няма да е като готовата виенска, ако не се лъжа на Венета е такава, но ще можеш нещо близко да си направиш, 50 г захар добавяш 1 ч.л. вода , разбъркваш, колкото захарта да стане влажна, без да се разтваря, а след това я минаваш през решетъчна лъжица върху хартия за печене. Внимателно я разрохкваш с клечка за да не се счупи, това се прави за да не се слепи. Оставяш я за изсъхне. Прибираш в бурканче на сухо. Готово.

# 708
  • Мнения: 12 888
Благодаря, може да пробвам и така ако имам време да я подготвя предварително.
Бях гледала някъде рецепта преди време с точно такъв ефект с бучици захар отгоре и мисля че пишеше просто да се навлажни захарта и да се сложи така. Не пазя рецептата обаче... ще я търся пак.

# 709
  • Мнения: 10 993
момичета има ли някоя лесна рецепта за козунак, който не се меси, а се замесва вечерта и се пече сутринта. Аз нямам толкова време, а и желание, да се отдам на козунаците, искам да приготвя нещо за децата, но лесно. Правих едни козуначени топки, но станаха на камък. Иска ми се на Великден да ми се получи, но не мога да меся часове, нито да затоплям помещението.

# 710
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
http://recepti.gotvach.bg/r-12180-Козунак_без_месене?l=1
Ето рецепта, но доколко е сполучлива, не знам. Не съм я правила.
http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=artic … shi&Itemid=12
И още една.

# 711
  • Мнения: 6 730
момичета има ли някоя лесна рецепта за козунак, който не се меси, а се замесва вечерта и се пече сутринта. Аз нямам толкова време, а и желание, да се отдам на козунаците, искам да приготвя нещо за децата, но лесно. Правих едни козуначени топки, но станаха на камък. Иска ми се на Великден да ми се получи, но не мога да меся часове, нито да затоплям помещението.
Виж на стр.1 в първия пост козунака на Пам73 без месене, втасва през нощта. Не съм го правила и не мога да дам отзиви от първо лице, но вярвам на Пам. Peace

# 712
  • Мнения: 896
Преди месец докато  търсех брашно за паста и пица попаднах на тази статия: https://m.bacchus.bg/novini/2016/04/27/2750435_brashniana_liga/
Някой правил ли е козунаци с брашно тип 650 ? Вчера видях такова в кауфланд и се чудех дали ще има някаква разлика.

# 713
  • Мнения: 6 730
Преди месец докато  търсех брашно за паста и пица попаднах на тази статия: https://m.bacchus.bg/novini/2016/04/27/2750435_brashniana_liga/
Някой правил ли е козунаци с брашно тип 650 ? Вчера видях такова в кауфланд и се чудех дали ще има някаква разлика.
И преди дни попаднах на тази статия. И щях да питам дали наистина ще се получат по-добре козунаците с брашно тип 650.
Иначе Морена беше споделила, че ги прави с това брашно.
Може би тя ще сподели дали намира разлика . Peace

# 714
  • Мнения: 14 087
Брашното в Лидъл не беше ли 650? Последните два пъти правих козунаците с него, станаха прекрасни. И имат много конци.

# 715
  • Sofia
  • Мнения: 21 646
Правила съм козунак с Кастело тип 650 (а имат и Кастело тип 500) на Лидл и няма разлика с такова тип 500.
Ето и от мен  козунак без месене, пък кога ще втасва не е някакво правило, а въпрос на личен избор.
На Пам или на Ева Тонева са също варианти, само дето момичетата не пишат тук, но нали те са правили/пробвали.

# 716
  • София
  • Мнения: 11 713
Правила съм козунак с Кастело тип 650 (а имат и Кастело тип 500) на Лидл и няма разлика с такова тип 500.
Ето и от мен  козунак без месене, пък кога ще втасва не е някакво правило, а въпрос на личен избор.

chef

# 717
  • Мнения: 14 087
Сега погледнах пакета - Кастело, тип 650.
Аз пак направих (колко нахално от моя страна, при положение, че заслугата за месенето е изцяло на хлебопекарната Blush) козунаци, втасват в момента. Този път са по рецепта на Кулинарен еликсир, със заквасена сметана. Добавих и лъжица алкохол, ликьор с вкус на лимон.

# 718
  • Мнения: 6 730




Ето моето изпълнение на "Козунак със сметана" по рецептата на Венета.
Определено ще го направя пак, но вече цяла доза (тук е половин). ММ не го хареса( не му хареса цвета, мисля че дори не го опита на вкус  Laughing), но ние с малката дъщеря го харесахме.  Peace

# 719
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Чудесно изпълнение на рецептата "Козунак със спанак",  Fortuna, Комплименти!
**********************

Това, което съм чела в австрийските книги за брашната, е, че колкото е по-светло (по-бяло) едно брашно и колкото по-ниско е минералното му съдържание, толкова е по-нисък неговият тип номер. Такова е например класическото брашно тип 405 ( за Германия), то е много бяло и бедно на минерални вещества, докато тип 1740 е много тъмно и се използва от хлебарите предимно за ръжен хляб.

Общи условия

Активация на акаунт