КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 107 939
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 11 732
Това беше за проба, Козуначени мъфини с локум -  Супичка.
Много са приятни за работа, лесни са , бъркаш нещото си  и печеш.  Специално исках да пробвам  брашното Минитоба с него направих предварителната закваска. Добре се държи. Малко локум сложих, защото много не обичам, но добавих нарязани на много ситно  кандирани порт. корички и сладко от зелени смокини.





http://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0% … D0%BA%D1%83%D0%BC

# 601
  • София
  • Мнения: 4 397
Здравейте, да питам и аз нещо .
Ще меся с хлебопекарна, програмата меси и втасва 2 пъти, като извадя тестото правя плитка и оставям да втаса трети път или да го сложа във фурната на 50 и като се надигне да увелича на 180.

От къде мога да си взема хартиени или алуминиеви форми за еднократна употреба, защото искам да правя за свеки, брат ми и девър ми.
Намерих в един специализиран магазин за сладкарски неща, ама там бяха много малки . Намерих и в няколко сайта, ама както по напред писа една мацка, там само на едро , а аз искам 10/20 не повече.

# 602
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
На мен ми излизат 3 средни или 4 малки козунака. Можел да печеш и в кръглу форми- за торта, йенска.

А колко време горе-долу се пекат? Примерно ако са 3?

Няма значение колко са, 40 минути пека на 180 ге. Или на дилен реотан с вентилатор 160 гр.

# 603
  • София
  • Мнения: 10 945
Здравейте, да питам и аз нещо .
Ще меся с хлебопекарна, програмата меси и втасва 2 пъти, като извадя тестото правя плитка и оставям да втаса трети път или да го сложа във фурната на 50 и като се надигне да увелича на 180.

От къде мога да си взема хартиени или алуминиеви форми за еднократна употреба, защото искам да правя за свеки, брат ми и девър ми.
Намерих в един специализиран магазин за сладкарски неща, ама там бяха много малки . Намерих и в няколко сайта, ама както по напред писа една мацка, там само на едро , а аз искам 10/20 не повече.

Виждам, че си от София. На Красно село, до спирката на трамвая в посока центъра, на ъгъла има магазин, в който можеш да намериш и алуминиеви, и хартиени форми. Продават парти артикули, салфетки, чашки и чинийки за еднократна употреба.  Peace

# 604
  • Мнения: 2 536
Златни сте, мн благодаря, днес отивам за продукти 😃

Има ли значение брашното какво е? Тип 500 или друго? Мая на кубчета има ли примерно в Кауфланд, ако няма може ли да се замени със суха и как?

# 605
  • София
  • Мнения: 11 732
Златни сте, мн благодаря, днес отивам за продукти 😃

Има ли значение брашното какво е? Тип 500 или друго? Мая на кубчета има ли примерно в Кауфланд, ако няма може ли да се замени със суха и как?
Нормално бяло брашно на СофияМел. Маята може и да е свежа , може и суха. Пакетче от 11 г суха мая е за 1 кг брашно. Добра суха мая е френската, бързодействаща, основно тази ползвам и съм много доволна.
Скрит текст:

# 606
  • София
  • Мнения: 4 397
Виждам, че си от София. На Красно село, до спирката на трамвая в посока центъра, на ъгъла има магазин, в който можеш да намериш и алуминиеви, и хартиени форми. Продават парти артикули, салфетки, чашки и чинийки за еднократна употреба.  Peace

Благодаря  Peace

# 607
  • Мнения: 13 202
Алуминиеви форми всякакви размери съм купувала от "Мазин за 1 лв".

# 608
  • Мнения: 2 536
Тва е супер идея, мисля, че и във Фантастико съм виждала, ще ходя днес и ще видя.

# 609
  • Мнения: 13 169
Виждала съм в супермаркети, би трябвало да са около местата където стоят хартия за печене и тем подобни.
Иначе и аз купувам от магазин, в който продават най-различни опаковки - найлонови пликове и торбички, пластмасови еднократни кутии, чашки, чинии, прибори, хартиени капсули за кексчета и прочие консумативи.

# 610
  • Мнения: 6 800
kimbolina, аз оставям да втаса след като оформя и след това пека в загрята фурна, но съм чела, че може да се сложи във фурната на 50 градуса и после да се увеличи фурната на 180.

DreamComeTrue, брашното тип 500, маята свежа или суха като 20-22 гр свежа се равнява на 7-10 суха (така съм си записала от темата). Аз обикновено ползвам суха. Последно правих с Тази от Лидл, месих в хлебопекарната . Peace

# 611
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
DreamComeTrue, брашното може да е тип 500 или 650, трябва да е фино смляно, маята е въпрос на избор, нищо друго и съотношението на суха и жива е 1:3. Може да ти е полезно да погледнеш при мен, заповядай - http://morrennaa.blogspot.bg/2014/03/blog-post.html

kimbolina, изваждаш от машината, оформяш и оставяш да втаса оформено и печеш в загрята фурна, а погледни ако искаш и ти линка, който дадох на DreamComeTrue.

Джема, брашното "за баница" на София Мел е с 12.8г протеин, а "Екстра" на Топаз Мел с 12г.

# 612
  • Мнения: 500
И аз направих козунак. Много ни хареса, но горната коричка не е много мека, Къде бъркам при печенето или другаде.

# 613
  • София
  • Мнения: 11 732
И аз направих козунак. Много ни хареса, но горната коричка не е много мека, Къде бъркам при печенето или другаде.
Температурата на фурната при мен е не повече от 160-170 градуса. На 180 градуса прегарят!

Моренче,  chef bouquet  Hug

# 614
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
И аз направих козунак. Много ни хареса, но горната коричка не е много мека, Къде бъркам при печенето или другаде.
Козунак се пече на 180-200 градуса, за около 20-30 минутки, когато е добре втасал. На десетата минута го проверяваш и ако трявбва покриваш да не прегори. Печенето на ниска температура изисква повече време за печене, което води до изсушаване и съответно по-дебела/твърда кора. Имам роднини, които обичат именно дебела и твърда кора и на тях пека на ниски градуси, за да гарантирам кора Simple Smile Аз оничам меки и затова си пека на силни.

Общи условия

Активация на акаунт