КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 107 949
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 7 298
Желание имам,дано и възможност(правим ремонт),ако успея да се включа ще се похваля.

# 481
  • София
  • Мнения: 313
Подхващам сега кокосовия калпазанин.
Ако мога ще снимам някакви етапи, но меся с ръце и не знам...

И един мързелив ще забъркам след това Wink

# 482
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
Спорна работа, Таря! Simple Smile

Ето го моя хубавец, много съм доволна!

        клик

Последна редакция: пн, 08 май 2017, 21:05 от Morena

# 483
  • София
  • Мнения: 313
Морена, много хубаво бебче си спретнала! Изглежда страхотно пухкав и въздушен.

Моя кокосчо втасва. Трябва да призная, че доста ме озори този път. Трудно му вкарах мазнината, месих повече от час. Накрая, като погледнах - збравила съм лимоновия сок да му сложа. Не знам дали и какъв ефект ще има това. Киселината имаше общо с разтегливостта, нали? Дано не ми се къса като правя фитилите.

# 484
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
збравила съм лимоновия сок да му сложа. Не знам дали и какъв ефект ще има това. Киселината имаше общо с разтегливостта, нали? Дано не ми се къса като правя фитилите.
Таря, благодаря! Simple Smile
А брашното ти не е ли с вит. Ц?

# 485
  • Мнения: 7 298
Спорна работа, Таря! Simple Smile

Ето го моя хубавец, много съм доволна!

        клик
Разкошен е! bouquet(днес не остана време да се включа в  групата Ви-през седмицата се надявам да се поправя)

# 486
  • София
  • Мнения: 11 734
Спорна работа, Таря! Simple Smile

Ето го моя хубавец, много съм доволна!
.................................
Има защо да си доволна, "изби рибата" с този козунак и  девойко, мила по коя рецепта го завъртя...??Веднага да се сподели, че може и да ме накараш да го врътна, ама не сега, да си го имам при добро настроение от моя страна и съм готова за подвизи веднага.... Joy

Таря, кокосовия и мен ме измъчи, въпреки че го работих в Кенууд - а. Не влЯЯ тази мазнина и това си е. Накрая успях , ама много беше въртенето.

# 487
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
Благодаря, Дени! Simple Smile
Душа  Heart Eyes 

Ето рецептата (адаптирах я от питката ми):
15г свежа мая  (Лидл-ската)
150мл пр. мляко
500г брашно   (ползвах "за баница" на Сф мел)
2 яйца   (отделих малко белтък за намазването, исках повече да са жълтъците в тестото)
140г захар
2.5с.л. кис. мляко
аромати
около 1ч.л. сол
около - 2-3с.л. лим. сок
50г мазнина  (1:1 масло и олио)

С 1/2 от млякото, маята и брашно забърках маяно тесто и втасва 50мин. През това време приготвих останалите продукти и пих кафе. Simple Smile  Отделих белтък за мазането и разбърках останалите яйца със захарта - стоплих ги на водна баня и сипах остналото топло мляко да се разтопи захарта, добавих ароматите и кис. мляко. В лим. сок сипах солта.
Забърках към маяното тесто яйчна смес и брашно, докато беше още мокро тесто сипах лимона и солта. Събрах на топка и оставих за 20мин., после месих, докато вкарам мазнината.
Втасва на студено 2.5 часа. Оформих с минимум мазнина (олио) и втасва 25мин. Пекох в загрята на 180гр фурна, но щом сложих козунака, намалих на 160гр и след 35мин. беше готов.


Ето го и разрезa -



# 488
  • София
  • Мнения: 11 734
Записах го, благодаря!! Страхотно е станал, жесток е! Браво , Душа!!  Hug
Интересното е, че работиш с много малко мазнина  - 50 г  newsm78
сега ще мирясаш ли или се продължава , а и да ме изкушаваш да врътна някой..

# 489
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
Интересното е, че работиш с много малко мазнина  - 50 г  newsm78
сега ще мирясаш ли или се продължава , а и да ме изкушаваш да врътна някой..
Реших, че му стига толкова мазнина и нали и тя, и захарта пречат на глутена, та гледам да е по-малко.  Колкото е по-силно брашното повече мазина поема. И това "за баници" е достатъчно такова, но както казах, гледам да я (мазнината) спестявам на глутена.  Wink
   Иска ми се още да действам, да увелича още малко мазнината и яйцата (с превес на жълтъците) и да видя как ще е (ама дали едновременно или поотделно  Thinking)... иначе, не че не съм правила такъв (традиционния), ама беше отдавна.
Искам и само с олио и само с масло да пробвам. Такива не съм правила и яла.
Та така... продължавам с опитите явно, а от юни ще експериментирам на друг въздух, на по-топло.
Този последния не е с тънка кора (отказвам се от това вече, така или иначе обичаме кората ) иначе е много въздушен и това ми стига.

# 490
  • София
  • Мнения: 313
От миналия понеделник, чак сега успявам да кача снимките...
Направих няколко (едва навих детето да снима тестото) на кокосовия козунак. Тогава месих и точих до среднощ, че освен това, правих и куп други сладки и солени неща за почерпката за РД (много голяма фирма сме) и накрая сили не ми бяха останали...

Та, за козунака: Мъжете ми отново много го харесаха, но е доста по трудоемък от обикновения и едва ли ще го правя пак, дори и на Великден.
Иначе комбинацията на кокос, ром и стафиди е божествена. Също и кокос и карамел (за детето правих с карамелова плънка, че стафидите са ми много пияни).

Скрит текст:
Преди мазнината:


С мазнината:


Втасало:


Сплетени:


Изпечени:


И аз приключвам с козунаците до другата година  chef
 

# 491
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
Омесих продуктите и след малко ще вкарвам мазнината и ще измеся тестото.  Обмислям да сложа само олио този път. Ще втасва на балкона и ще пека утре сутринта.

# 492
  • София
  • Мнения: 11 734
Омесих продуктите и след малко ще вкарвам мазнината и ще измеся тестото.  Обмислям да сложа само олио този път. Ще втасва на балкона и ще пека утре сутринта.
Само с олио стават хубави , но на мен ми липсва аромата на маслото, а пък само с масло стават по  сухи, до два три дни, но първите дни са разкошни. Това го казвам от опит. Затова и винаги последните години смесвам мазнината в превес, разбира се на маслото. Така най-много ми допадат, но ти ще споделиш след това. Единствено с което не работя това е мас, имам отвращение към този продукт и винаги, ама наистина винаги го усещам, независимо какви аромати се добавят, имали мас... не, за мен не става.
Утре да показваш.  Simple Smile

# 493
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
В момента замесвам килограм брашно на козунаци  Grinning Ще покажа после Simple Smile

# 494
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
Показвам, душа, както винаги. Simple Smile
Много съм доволна, както и предния път.  Сутринта в 8ч. беше пораснало тестото тройно, на балкона. Сложих само олио (малко е обаче, не знам дали има и 50г, карах на око и докато ми поемаше тестото), но не намирам разлика за сега, ще видим като/ако престои. Синковеца е у нас тия дни, та се съмнявам да остане де. Но смятам да си остана на варианта със смесена мазнина.  Лек, влажен и много пухкав, страхотен! Плетката е задоволителна, не че не се разкъсва тук-там, ама е супер релефна и има вид.

Може и да направя към средата на другата седмица една голяма доза, да оставя на мъжете ми (таткто и син, да не си помислите нещо...), че нали заминаваме двете с малката... като ще акцентирам на яйцата тогава. 

      клик

Общи условия

Активация на акаунт