"Неостаряващо" универсално тесто

  • 28 903
  • 135
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 018
Права си. Пица с това тесто, особено от любителите на тънките блатове (каквато съм аз), ще бъде оценена по достойнство.
Не знам защо да ти е много мазнината. Аз сложих дори малко над 200 гр мас и ми се получи точно. 3 1/2 ч.ч. брашно (чашите пълни догоре, равни). Не съм пресявала брашното.
Направих пици-лодки. Разточих тестото тънко по дължина. Именно това, че се точи тъничко, го прави о доста икономично. Но си права, че като се развъртят домашните и всичко свършва. може да се направи и повечко. На мен обаче ми стигна, че и остана. Наложих вето, както се казва  Laughing
Оформих като лодки, които напълних с настърган кашкавал и кремвирш. Нямах гъби и други глезотийки. Това беше. Като за закуска стига. Но отгоре може да се чукне яйце. И да се направи сосче с кисело мляко, майонеза, чесън, сол и копър по желание. Или да се сложи кетчуп.
Не можах да снимам, че батерията на апарата се оказа изтощена.
Бях си скрила една сладка. Очакванията ми се потвърдиха. Днес е много по-хубава.


Да... и аз съм почитател на тънките и хрупкави блатове за пица Wink
Относно мазнината - предполагам че е от нея защото тестото малко ми лепнеше по ръцете днес, но май не съм права... не знам newsm78
Аз сложих 560 гр. брашно, а това май е повече от 3 1/2 чаши.
Абе нещо в пропорциите ми куца явно защото леко ми лепнеше тестото, то и за това нямаха вид моите кифлички! Но вкусът е перфектен  Blush

# 31
  • Балчик
  • Мнения: 9 220

От това тесто ще стане страхотна пица!!!

Да, отзивите на правили пица от това тесто са страхотни. КАзват,ч е няма по-хубава пица.

# 32
  • Мнения: X
Cathie, имам два въпроса към теб.
В машината ли меси тестото и със суха мая ли го направи?

# 33
  • Мнения: 1 799
Cathie, имам два въпроса към теб.
В машината ли меси тестото и със суха мая ли го направи?

В машината, но само месене - 30 минути. Като се включи втасването, преместих тестото в тенджерка с капак и сложих в хладилника. Там трябва да престои поне 4 часа. За да се охлади добре, предполагам. И после си късаш топчета или разточваш цялото, както искаш. Абе много приятно тесто.
Но! Който е на диета да не посяга към него. Наяжда добре, твърде добре, бих казала.

Правих го с кубче жива мая. Но ми се струва, че 2 ч.л. суха мая са малко, ако ще го правиш така, то според мен трябва да се вземе поне 1 пакет - като за килограм тесто по принцип. Може би ще пробвам и със суха.
Тестото не втасва много. Предполагам от голямото количество мазнина. И това го прави най-вероятно по-издръжливо.

# 34
  • Мнения: X
Благодаря!  bouquet
Уф, аз с прясната мая нещо не се разбирам...

# 35
  • Мнения: 1 799
Няма страшно за маята. Странното в тази рецепта е, че маята се претрива със солта, докато се втечни. Нещо, което по принцип е табу. Особено при машинките за хляб, особено ако се използва отложен старт. Нали солта убивала действието и.
Но това е, не трябва да втасва прекалено много, и в същото време да не е твърдо като камък.

И тъй като съм на вълна проби с това тесто, ето кифличките, които извадих преди малко. Разточих на кръг колкото се може по-тъничка кора. Нарязах на 12 парчета. В основата на всеки триъгълник сложих малка лентичка колбас, с дължина = дължината на основата (при мен колбасът беше Телешки на КЕН) и също толкова дълга лентичка кашкавал. Навих на рулце, наредих кифличките в тавичка. Изваждайки тестото от хладилника пуснах фурната на 220 градуса. Докато го оформях, фурната се загря достатъчно. Пекох на 180-200С около 10-15 минути. Да се внимава да не прегорят. Тестото е нежно и при по-малки форми, става доста бързо.





# 36
  • Мнения: X
Cathie, прекаляваш!
Айде стига изкушения, де!

# 37
  • Мнения: 1 799
 Laughing Черпя те.


Аз направих малко сърчица, пици-лодки, кифлички и довечера може би пак ще направя пица. Имам доста тесто. Ако мога, ще снимам пицата  Wink

# 38
  • Мнения: 2 018
Laughing Черпя те.


Аз направих малко сърчица, пици-лодки, кифлички и довечера може би пак ще направя пица. Имам доста тесто. Ако мога, ще снимам пицата  Wink


Абе слабичка изглеждаш като те гледам.... Grinning, я дай една рецепта ЗА ТОВА !

# 39
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ох, присетихте ме с това тесто сега, че отдавна не съм правила. Таз го забърках днес и направих пица калцоне, ама ще я пека за вечеря, така че снимки в готов вид- по-късно.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=114801&photo=357
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=114801&photo=358

# 40
  • Мнения: 1 799
hahaha Слабичка! Има какво да се делне тук-там, ама не се вижда на снимката.
Слабичка точно не съм. Но е въпрос на ген. И докато мъжът ми е 2 пъти по-тежък от мен, всичко е наред.
Пък аз се грижа тази разлика да се поддържа  Mr. Green


Та да продължа с пицата  Mr. Green тестото ми свърши за съжаление. Направих две големи тави. Няма ги вече. Но така е, който живее заедно с роднините си  Laughing

Ей ги:




# 41
# 42
  • Мнения: 1 799
Много апетитна.
Какво слагаш вътре и колко дебел разточваш блата?

# 43
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Блатът е тънък, аз не обичам с дебел блат пица,половин сантиметър може би долу-горе, то се вижда на снимката- не се надига много. Намазах с доматено пюре, сложих кренвирши, кашкавал, нарязани маслини, кисели краставички, резенчета тънко нарязани домати, риган и босилек. Просто това се намийраше в хладилника налично. Вече я няма, навечеряхме се за отрицателно време. Много стана вкусна. Laughing Laughing

# 44
  • Мнения: 1 799
От второто ми тесто не съм особено очарована, може би това, което описа bo_slavova, стана и при мен - къса се, лепне по ръцете, плота и точилката. Оформя се, но трудно. Беше и доста ватасало. Възможно ли е брашното да е било по-малко? маята да е била калпава? да е превтасало?
Направих закуска от него, на вкус си е ок, но за обработка е неприятно.
Може би наистина брашното е малко.
На някой случвало ли му се е такова нещо и на какво се дължи това.

Общи условия

Активация на акаунт