Сушени чери домати

  • 9 675
  • 18
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 164

Обожавам сушени или сушени и консервирани чери домати ,стават за всяко ядене от салата до основно и имат прекрасен вкус,но са доста скъпи готовите такива , а и искам да опитам сама да си приготвя. Много ще се радвам да споделите рецепти,съвети и отзиви  chef

Последна редакция: чт, 28 апр 2016, 16:06 от paranoir

# 1
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 104

Обожавам сушени или сушени и консервирани чери домати ,стават за всяко ядене от салата до основно и имат прекрасен вкус,но са доста скъпи готовите такива , а и искам да опитам сама да си приготвя. Много ще се радвам да споделите рецепти,съвети и отзиви  chef

режеш на две и слагаш във фурната на слаб градус (50-70), с отрязаното нагоре. по-чистичко е да са на хартия за печене Peace
може да са на няколко реда. суши се доста, тъй като са сочни.

има и специални уреди за сушене на плодове и зеленчуци, някои ги хвалят - други се оплакват, че имат малка вместимост...

# 2
  • Мнения: 25
Най-добре стават в фурната.
Уредите за сушене с редки изключения наистина са с малка вместимост , пък и не виждам никакъв смисъл от тях ако имаш фурна с въртящ въздух.

Вече се чудя къде да трупам всички уреди.

Пекарна за хляб , тостер , сокоизтисквачка , кафемашината , кана за топла вода - още един уред за сушене ще ми дойде в повече Simple Smile

# 3
  • Мнения: 4 500
Искам да питам, за да получа един компотен буркан сушени чери домати, колко кг суров продукт се суши?  Simple Smile

# 4
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 104
Искам да питам, за да получа един компотен буркан сушени чери домати, колко кг суров продукт се суши?  Simple Smile

а каква ти е идеята?
да сушиш до сухо или да засушиш и после да закиснеш в зехтин?

по спомен, до сухо намаляват обема си на 1/3.
от другия вид не съм правила  Peace

# 5
  • Мнения: 4 500
В зехтин  Simple Smile

# 6
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 104
моите ги изсуших до сухарчета  Blush после могат да се съхраняват в обикновен буркан с капачка или в хартиен плик  Blush
за заливане със зехтин предполагам, че процедурата е същата, но спираш докато още са меки.
а дали се кипват след това, за да им залепне капачката, не знам   Blush

# 7
  • Мнения: 4 500
За варианта със зехтин знам, че 2 месеца изкарват в хладилник  Grinning

# 8
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 104
За варианта със зехтин знам, че 2 месеца изкарват в хладилник  Grinning

 Thinking в магазините са с по-голяма трайност и няма изискване да са на студено. но не знам серилизират ли се или им слагат някави консерванти.

рецепта 1 http://www.food.com/recipe/oven-dried-tomatoes-14681
рецепта 2 http://ramsonsandbramble.com/2014/07/make-your-own-slow-dried-ch … rry-tomatoes.html

но никой не пише за консервиране  Thinking
ще се оглеждам  Peace

# 9
  • Мнения: 4 500
2 месеца изкарват при отворен буркан, тоест нестерилизирани  Simple Smile
Това от Джейми Оливър го знам  Crazy Crazy

# 10
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 104
Simple Smile Simple Smile Вива Италия

http://honestcooking.com/oven-dried-tomatoes-in-olive-oil/
Цитат
Sterilize jars-wash them and put in oven preheated to 122 Farenheit (50 Celsius). Leave them for 10 minutes, then take them out and let cool.

Pour 200 ml olive oil into sterilized jars. Add some more rosemary, thyme and garlic cloves. Add dried tomatoes. Keep them in fridge.

и тук  Peace
http://www.food.com/recipe/italian-oven-dried-tomatoes-in-olive-oil-68023

# 11
  • Мнения: 18 557
Моите сушени домати ги съхранявам в плик във фризера. Ползвам ги предимно за салата - грабвам една шепа, накисвам в малко зехтин, балсамов оцет и риган/босилек, докато режа останалите продукти и повече нищо не им трябва. Peace

# 12
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 767
Сушени домати по традиционен начин се приготвят ето така - срязват се на две,без да се разделят. Ръсят се със сол. Сушата се на слънце, покрити с тензух. Тук в Сицилия стават за два три дни.  После се мият с вода, за да се махне солта, или поне по-голяма част от нея. Сушат се още 24 часа. Съхраняват се в хладилник. Моите издържат почти година.
Ако искате да консервирате, топнете във вряща вода сушените домати за около минута. Така пада още  от солта (иначе горчат) и омекват. Изцедете в цедка или гевгир ,  според количеството. Наредете  плътно в буркан и залейте със зехтин. По желание сложете босилек и чесън. Не се държи в хладилник. Зехтинът запечатва доматите. Трябва да престоят поне час, преди да предложите за хапване.

Последна редакция: пт, 29 апр 2016, 19:26 от danilu

# 13
  • Мнения: 13 349
За компотен буркан незнам, ,но от около 4 кг ми излиза едно бурканче от малките мисля са по 200гр.

# 14
  • Мнения: 4 500
За компотен буркан незнам, ,но от около 4 кг ми излиза едно бурканче от малките мисля са по 200гр.

уаууу  Shocked

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт