Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
С болница "Д-р Щерев" по пътя към мечтаното бебе
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 445
След като жената чуе прекрасната вест, че ще става майка, в главата ѝ започват да изникват хиляди въпроси, особено, ако това е първа бременност. Бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишена внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Целите пред проследяването на бременността са свързани със запазване на бременността, грижа за здравето на майката и плода, предотвратяване на усложненията, свързани с износването на плода и раждането.

Днес надлежното проследяване и добрата пренатална грижа значително подобряват качеството на бременността и вероятността за раждането на здраво и доносено бебе. В хода на цялата бременност, се наблюдава не само бебето, но и майката, търсят се промени, които биха могли да доведат до преждевременно раждане или развитие на високо-рискова бременност, дават се съвети и се назначава лечение при наличие на оплаквания от страна на бременната жена.

Какво  трябва да включва надлежната пренаталната грижа?
Добрата пренатална грижа включва преди всичко акушеро-гинекологични прегледи и ултразвукова диагностика с цел установяване на проблеми с развитието на плода, рутинен скрининг за вродени аномалии, изследвания за болести предавани по полов път, изследване на урина, проследяване на нивата на кръвното налягане и кръвната захар и др. Препоръчително е проследяването да бъде извършено по възможност в лечебни заведения, разполагащи с необходимото оборудване и квалифицирани и сертифицирани специалисти в сектори по пренатална и фетална медицина.

Колко често една бременна жена трябва да посещава своя проследяващ акушер-гинеколог?
Когато се касае за нормално протичаща бременност без усложнения, бременната жена трябва да посети своя лекар поне 15 пъти. По време на първата визита (5-6-та гестационна седмица), обикновено се диагностицира бременността чрез установяване на сърдечна дейност на плода и определяме вероятен термин на раждане. Правят се и редица други изследвания като цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина. Измерване на кръвното налягане и телесното тегло се извършва при всяко посещение. Следващата визита – 11-13 гестационна седмица – е една от най-важните, тъй като това е периодът, в който се извършва първи триместър скрининг тест, чиято цел е да установи или отхвърли наличието на хромозомни аномалии. Добре е този скрининг да бъде извършен от сертифициран специалист по фетална медицина. През следващите няколко визити се правят поредица от ултразвукови изследвания, извършва се запис на сърдечни тонове, измерва се височината на фундуса и др. Много важен момент от проследяването е провеждането на високоспециализирано ултразвуково изследвание за фетална морфология, което отново се извършва от специалист по фетална медицина обикновено между 19 и 23 г. с.
Феталната морфология представлява обстойно и високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок се получава информация относно феталното развитие и протичането на бременността. Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на плода. За целта може да се използва 2D-ехография и 3 – 4D-ехография с или без доплерово изследване. В завършващите седмици от бременността при редовните прегледи при проследяващия акушер-гинеколог се включва и доплеровото ултразвуково изследване, е допълнителен важен маркер за фетални усложнения, наред с някои нови биохимични маркери за прееклампсия. В края на бременността се извършват прегледи и изследвания, даващи насока за датата и метода на родоразширение.
                     
Провеждането на описаните прегледи и изследвания е необходимо условие, осигуряващо раждането на здраво и доносено бебе и дава допълнителна сигурност на майката и лекаря, проследяващ бременността, че се касае за една нормално протичаща бременност.

Когато става въпрос за високорискова бременност обаче (като например многоплодна бременност или бременност с редица други усложнения), то тогава бременната подлежи на много по-строг и чест контрол и проследяване, като честота на визитите е строго индивидуална и специфична.

За качествено и надлежно проследяване на цялата бременност водещите специализирани лечебни заведения предлагат възможности за пакетни грижи, предлагащи удобство и преференциални финансови условия за пациентите.

« Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 16:46 от Екип АГ болница 'Д-р Щерев' »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.