Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
С болница "Д-р Щерев" по пътя към мечтаното бебе
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 445
Независимо от индивидуалния характер при лечението на стерилитет, всяка инвитро процедура преминава през няколко етапа.

Акценти:
* Яйцеклетките и получените след оплождането ембриони престояват няколко дни извън Вашия организъм при специални условия на съхранение. За да се осигури комфорт на Вашите ембриони, този „престой” е при условия, максимално близки до тези във Вашия организъм.
* Средностатистически около 60% от яйцеклетките се оплождат успешно. На втория ден след пункцията оплодените яйцеклетки вече са започнали деленето си – нормално делящите се ембриони са между 2 и 4 клетки, наречени бластомери; при правилно развитие, ембрионите най-често имат средно 8 бластомера
* Ембриотрансферът представлява поставяне на ембриони обратно в кухината на матката. Най-често процедурата се извършва на третия или петия ден след деня на пункцията на фоликули, макар да е възможно това да случи и на четвъртия ден


Всичко започва с… контролирана овариална хиперстимулация (КОХС)
Контролираната овариална хиперстимулация има за цел да стимулира образуването на множество яйцеклетки. Добиването на по-голям брой яйцеклетки дава възможност в последващото лабораторно оплождане да се получат повече ембриони, което значително увеличава шансовете за забременяване. Стимулацията се извършва по определени схеми на приложение, наречени стимулационни протоколи. Протоколите биват няколко вида, като най-често използваните са дълъг протокол (започва с подтискане на яйчниковата функция от 21-я ден на предходния цикъл) и протокол с антагонист (т.нар. къс протокол – стимулацията започва от 2-я ден на менструалния цикъл). Съществуват и стимулационни протоколи на лимитиран и спонтанен цикъл. Вашият лекар ще прецени кой протокол е най-подходящ за Вас. Продължителността на стимулацията е различна при всеки пациент. Обикновено започва от 2-я ден на месечния цикъл (вторият ден след началото на ясно изразеното менструално кървене, ако кървенето е настъпило вечерта за начален ден се брои следващия ден) и продължава около 12–14 дни. По време на стимулацията се използват т.нар. фоликуло-стимулиращи хормони (ФСХ), които могат да бъдат както уринарни, така и рекомбинантни. Рекомбинантните препарати предизвикват по-малко алергични реакции, имат по-точна стандартизация и могат да се прилагат самостоятелно от пациента.


Дни от 4 до 12-14 – мониториране на стимулацията
Яйчниковият отговор на стимулацията се мониторира чрез серия от ултразвукови прегледи и изследвания, проследяващи нивата на естрадиол в кръвта. От шестия ден на стимулацията до деня на пункцията на фоликули, ултразвуковите прегледи и кръвните изследвания се извършват ежедневно. По време на ултразвуковите прегледи се проследяват броя и размера на образуваните фоликули, както и дебелината на маточната лигавица. Контролираната овариална хиперстимулация продължава до наличието на следните условия: водещите фоликули са достигнали диаметър от над 18 мм; дебелината на маточната лигавица е поне 8 мм; нивата на естрадиол кореспондират с броя на нарастващите фоликули. Когато са налице описаните условия, ще Ви бъде поставен човешки хорион гонадотропин (HCG), с цел стартиране процеса по узряване на яйцеклетките. От този момент ще преустановите приема на медикаментите за овариална хиперстимулация. Обичайно HCG инжекцията се поставя 36 часа преди пункцията на фоликули. Допълнително ще проведете и консултация с анестезиолог и/или кардиолог, която се назначава преди всяка пункция. По време на тези консултации ще попълните въпросник относно предходни оперативни интервенции, алергии към медикаменти, кръвопреливания, хронични заболявания и др. Измерва се кръвно налягане, ЕКГ, прави се преглед на назначените резултати от изследванията.

Втора стъпка – пункция на фоликули
Подготовката преди пункцията
Пункцията на фоликули се извършва сутрин, приблизително 36 часа след поставянето на HCG инжекцията. Трябва да преустановите приема на храна и течности след 22 ч. на предходната вечер и да постъпите в болницата сутринта, 45 минути преди определения Ви за пункцията час, „гладна и жадна.” Непосредствено преди пункцията ще Ви бъдат направени подготвителни процедури:

Процедурата
Достъпът е вагинален под ултразвуков контрол и краткотрайна венозна анестезия и се провежда под наблюдението на анестезиологичен екип. С помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуковия апарат, се преминава през вагината, като по този начин се осигурява достъп до яйчниците. Течността от фоликулите се аспирира и се предоставя на инвитро лабораторията, където се определя броя на добитите яйцеклетки. Процедурата продължава, докато се провери съдържанието на всички фоликули и от двата яйчника. Броят на фоликулите не кореспондира с броя на добитите яйцеклетки. Възможно е някои фоликули да не съдържат яйцеклетка. Трансвагиналната пункция на фоликули е безопасна процедура. По време на нейното протичане не се усеща никаква болка. Обикновено отнема около 15–20 минути, в зависимост от броя на фоликулите.

След процедурата
След процедурата е необходимо да останете под активно наблюдение в болницата за около 4 часа с цел проследяване на състоянието Ви след манипулацията – измерване на кръвното налягане и пулса. След втория час можете да приемате малки количества вода и храна. Ще бъдете раздвижена и лекуващият лекар ще Ви направи ултразвуков преглед. Възможни са зацапващо кафеникаво кървене, леки болки в таза и коремната област, гадене. Ако някой от тези симптоми се обостри, незабавно трябва да уведомите Вашия лекуващ лекар. Препоръчително е следващите 24 часа да не шофирате. В дните между пункцията и ембриотрансфера е необходимо да поддържате връзка с Вашия лекуващ лекар и ембриолога, за да получите информация за развитието на ембрионите и да уточните деня и часа на ембриотрансфера.

Трета стъпка – предоставяне на семенна течност от партньора
В деня на пункцията партньорът предоставя семенна течност. Желателно е да е спазено условието за полово въздържание в рамките на 3–5 дни преди това. През този период не се препоръчва и прием на алкохол в големи количества. Ако въздържанието е по-дълго от 7-10 дни, е възможно семенната течност да е с влошени показатели. Материалът се събира в стерилен контейнер. В случай, че партньорът е възпрепятстван и няма възможност да даде материал в деня на пункцията, може да го направи преди това. В този случай семенната течност се замразява и впоследствие размразява в деня на пункцията. Полученият материал се обработва с цел получаване на достатъчна концентрация качествени сперматозоиди за последващата процедура на оплождане.

Четвърта стъпка – класическо инвитро оплождане (IVF) in vitro
Яйцеклетките и получените след оплождането ембриони престояват няколко дни извън Вашия организъм при специални условия на съхранение. За да се осигури комфорт на Вашите ембриони, този „престой” е при условия, максимално близки до тези във Вашия организъм. Това става чрез инкубатори, поддържащи телесна температура, определени нива на влажност и концентрация на СО2. Медицински комплекс „Д-р Щерев” разполага с модерна апаратура, позволяваща проследяване условията в инкубаторите в реално време и система за алармиране в случай на отклонения от строго определените показатели, както и със среди за култивиране, чийто състав се доближава максимално до условията в маточните тръби и матката.

Какво се случва с Вашите ембриони в инкубаторите
В деня на пункцията (т.нар. ден 0): получените при фоликуларната пункция яйцеклетки се преглеждат под микроскоп, класифицират се според качеството и зрелостта им и се поставят в специална среда за култивиране. Няколко часа след това, в зависимост от тяхната зрялост, към всеки от тях се прибавят 50–200 хиляди сперматозоиди (при класическо IVF оплождане). Поставят се в етикетиран съд в инкубатор;
На следващия ден яйцеклетките се проверяват за оплождане. Признаците на оплождане се изразяват в появата на два пронуклеуса (един от сперматозоида и един от яйцеклетката). Средностатистически около 60% от яйцеклетките се оплождат успешно. На втория ден след пункцията оплодените яйцеклетки вече са започнали деленето си – нормално делящите се ембриони са между 2 и 4 клетки, наречени бластомери; при правилно развитие, ембрионите най-често имат средно 8 бластомера;

ICSI оплождане (интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката)
Много често при влошени параметри на семенната течност (недостатъчна концентрация, намалена до липсваща подвижност, голям процент сперматозоиди с абнормална морфология и др.), се прилага метода ICSI. Процедурата наподобява класическото инвитро оплождане с тази разлика, че с помощта на микроманипулаторна система се избира един сперматозоид, който се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката. Този метод дава шанс да се получи оплождане при много ниска концентрация на сперматозоиди в семенната течност, при силно нарушена подвижност, както и в случаите на микрохиругично вземане на сперматозоиди (PESA/TESE) от тестисите на партньора.

Пета стъпка – лутеална поддръжка
След фоликулярната пункция Вашият лекар ще Ви предпише прогестеронов препарат, под формата на вагинални капсули, с цел подобряване условията за имплантация на ембриона. Приемат се три пъти дневно, до деня на теста за бременност. В случай на положителен резултат, приемът се продължава до 12-та гестационна седмица.

Шеста стъпка – ембриотрансфер
Ембриотрансферът представлява поставяне на ембриони обратно в кухината на матката. Най-често процедурата се извършва на третия или петия ден след деня на пункцията на фоликули, макар да е възможно това да случи и на четвъртия ден. При насрочена дата за ембриотрансфер е необходимо да постъпите в болницата 45 минути преди определения Ви час за манипулацията. Преди извършването на самата процедура ще Ви бъдат приложени медикаменти с успокояващо и мускуло-релаксиращо действие (инжекционно приложение). Трансферират се между 1 и 3 ембриона. Целта е да се увеличи максимално шанса за настъпване на бременност и едновременно с това да се намали вероятността от настъпване на многоплодна бременност. Решението за деня на ембриотрансфера и броя ембриони е индивидуално за всяка жена, зависи от степента на развитие на ембрионите, техния брой, поредността на Вашия опит и възрастта Ви. Това решение е много важно и се взима съвместно с Вас, лекуващия лекар и ембриолога. Процедурата по трансферирането на ембрионите е напълно безболезнена и трае няколко минути. Ембрионите се поставят в матката с помощта на специален тънък катетър през цервикалния канал. Процедурата е подобна на вземането на цитонамазка и не се налага анестезия. След трансфера е препоръчително да останете в болницата още 1 час и да си почивате през останалата част на деня.

Седма стъпка – тест за бременност
Десет дни след ембриотрансфера се прави кръвен тест за бременност, отчитащ т.нар. бета ЧХГ. На 12-ия ден се прави уринарен тест за бременност. Уринарният тест може да се извърши както в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, така и в домашни условия. При положителен тест за бременност първият ултразвуков преглед се прави 20 дни след ембриотрансфера.


Повече информация по темата можете да прочетете ТУК.
« Последна редакция: вт, 01 мар 2016, 16:03 от Екип АГ болница 'Д-р Щерев' »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.