НК-ВВХ е нискокалорично, високовъглехидратно хранене на растителна основа.
При него фокусът е върху цели растителни храни в естествен вид. Те са калорично ниски, но богати на хранителни вещества по природа.
С други думи, НК-ВВХ е основано на продукти, които са с висока хранителна плътност (съотношение хранителност/калоричност), а основният дял калории идва от въглехидрати.
НК-ВВХ е разнообразно, здравословно, вкусно, изобилно, адаптивно и красиво. Всяка порция изглежда привлекателна, а яденето е питателно и пълно с лесно усвоими полезни хранителни вещества.
Защо НК-ВВХ не е диета?
Защото диетите се основават на един принцип: временно рязко намаляване на калорийния прием. Проблемът е, че временните мерки водят до временни резултати.
Нещо повече, периодичното подлагане на диети води до увреждане на организма и до отлагане на все по-голямо количество висцерални (вътрешно коремни) мазнини. Те са значиелно по-опасни от подкожните и са свързани с редица заболявания, вкл. високо кръвно налягане, диабет, ССЗ и с все по-широко разпространената проява на инсулинова резистентност и диабет.
НК-ВВХ не се основава на калорийни рестрикции. Не се броят калории, защото се гледа съотношението между нутриенти и калории (ANDI Score класацията е чудесен ориентир за това кои продукти са с най-висок хранителен индекс). Така тялото получава необходимите му хранителни вещества, при това с оптимален калориен прием.
Какъв тип храна се консумира при НК-ВВХ?
- Всички плодове
- Всички зеленчуци
- Всички бобови
- Всички цели зърнени
- Ядки (за предпочитане сурови и киснати или покълнали), особено орехови
- Цели семена
- Минимално количество добавени обработвани мазнини, извлечени растения и за предпочитане никакви от животни
- Никакви фабрично обработвани зърнени (бяло брашно, макаронени изделия от бяло брашно)
- Никакви рафинирани захари, вкл. скрити (сосове, газирани и подсладени напитки, готвени и/или пакетирани десерти)
- По избор и в зависимост от здравословното състояние може да се ядат ограничени количества животински продукти (препоръчително около 4-5%, но не повече от 10% от общия калориен прием; седмичната консумация на месо не трябва да надвишава 280 гр. за жените и 450 гр. за мъжете).
Препоръчително е продуктите да се ядат под форма, която е възможно най-близка до естествената: сурови плодове и зеленчуци (които позволяват това), покълнали зърнени или пълнозърнести брашна, бобени кълнове (от които бобови позволяват).
Разбира се, готвенето на растителните продукти е напълно допустимо, а в някои случаи определено е за предпочитане (напр. за повечето гъби, бобови и картофи). Топлинната обработка на животинските продукти е силно препоръчителна, за да се избегнат зарази. Плодовете е по-добре да се консумират или сурови, или след замразяване, без да се добавят рафинирани захари. Ето какво става с хранителната стойност на ягодите, когато бъдат превърнати в сладко:
Какви са принципите на НК-ВВХ?
- Основният дял от дневния калориен прием се пада на бавните въглехидрати, които идват от зеленчуци, бобови, плодове и семена
- Консумират се предимно цели растителни продукти, сурови или готвени
- Животинските продукти (месо, морски животни, субпродукти, мляко и млечни продукти) се използват в минимални количества и много рядко, а в някои случаи - изобщо
- В общия случай мазнините са предимно от растителен произход и неразделни от източника им (ядки и семена, авокадо, цели маслини), а не като извлек (олио, зехтин, масла)
- Дневният калориен прием на мазнини (животински и растителни) рядко надвишава 10%
Защо НК-ВВХ не е типичното веган или веге хранене?
НК-ВВХ се отличава от традиционното веган или веге хранене по следните два аспекта:
- Съотношението В/П/М, където въглехидратите дават най-големия дял от калорийния прием за деня (около 75-80%). Останалите калории се делят по равно между белтъчините и мазнините, като изключително малка част от тях са с животински произход.
- Гъвкавостта по отношение приема на животински продукти. НК-ВВХ може да бъде веган, веге или всеядно хранене. Основното правило е, че храните от животински произход трябва да се ползват пестеливо - като подправка.
Защо трябва да се намали консумацията на животински белтъчини?
Типично за кръвните изследвания на дългогодишно здравите столетници е, че при тях нивото на IGF-1 е ниско, а нивото на фитохимикалите - високо.
Друг проблем с повишената консумация на месо е типът желязо, което постъпва в организма. Наречено хем желязото (heme iron), то се абсорбира напълно от човешкия организъм независимо от нуждите, а това предизвиква оксидация, ускоряваща стареенето на клетките. Когато хем желязото се комбинира с наситените масни киселини, типични за животинските продукти, се повишава и рискът от сърдечно-съдови заболявания.
Месото също така влияе отрицателно върху видовото разнообразие на полезните бактерии, които живеят в стомашно-чревния тракт. Една от фукциите на стомашно-чревния микробиом е да общува с имунната система. Изследванията показват, че хората, хранещи се с много животински продукти и обработвани храни имат микробиом под оптималния и повече възпалителни процеси в организма, които от своя страна допринасят и за отлагането на артериална плака.
Друга зависимост, към която сочат изследванията е право пропорционалната връзка между повишената консумация на мес … ймер или деменция.
Хомоцистеинът е съдържаща сяра аминокиселина, която е резултат от разпада на животински белтъчини. Нейните нива са по-високи при хора, в чието хранене преобладават животинските белтъчини (месо, млечни) за сметка на растителните продукти. Изследванията потвърждават, че хомоцистеинът е фактор, свързан с повишения риск не само от ССЗ, но и от деменция и Алцхаймер - все заболявания, които са огромна рядкост при дългогодишно и пространно изследваните столетници в Окинава. Както може да се очаква, нивото на хомоцистеин при тях е много ниско.
Тогава какво месо и по колко да ям?
Старайте се да виждате това, което ядете. Тоест, гледайте да не купувате преработени месни продукти, защото обикновено в тях се влагат евтини меса, обрезки и пр. Tака ще намалите риска си от метаболитни и хронични заболявания.
Избирайте месо, за което знаете, че е възможно най-чисто.
Ако ядете сьомга, стойте настрани от тази, която е гледана във ферми.
При всички случаи се старайте седмичната ви консумация на месо (от бозайници, птици или морски/речни животни) да не надвишава 280 гр. за жените и 450 гр. за мъжете.
Ползата от повишения прием на растителни продукти
Забелязали ли сте, че най-големият дял "чудотворните" суплементи на пазара са от растителен произход? Това е напълно нормално, защото в растенията се съдържат витамини, минерали, фитохимикали и фибр … е върху организма.
Ето някои основни предимства на НК-ВВХ:
- Витамините, минералите и фитохимикалите от растенията са един от основните фактори за силна имунна система и възпрепятстват преждевременното клетъчно стареене
- Фитохимикалите ITC предпазват от възпалителни процеси и злокачествени туморни заболявания
- Флавоноидите предпазват от ССЗ, а клетките (вкл. мозъчните) - от увреждания вследствие на окисляване
- Антоцианините и полифенолите подтискат образуването на масни киселини, намаляват окисляването на LDL и отлагането на артериална плака, а едновременно с това участват и в разпада на масните депа
- Човешкото тяло абсорбира според нуждата си растителното не-хем желязо
- Растителните белтъчини са по-лесно усвоими и нямат канцерогенно и липогенно действие
- Фитохимикалите и фибрите в растенията подпомагат видовото разнообразие на стомашно-чревния микробиом и предпазват от ракови заболявания.
Диетите, разчитащи на въглехидратна рестрикция, прекомерен прием на животински храни (белтъчини и мазнини) или продължителна консумация на един и същи продукт, се характеризират със силен недостиг на фитохимикали и фибри. И нито един "магичен" суплемент не е в състояние да компенсира тази липса.
Защо НК-ВВХ е храненето на столетниците?
По света има няколко места, в които са концентрирани най-големите групи столетници, които са с дълголетно добро здраве, разположение на духа и памет. Тези места са обект на дългогодишен интерес, наблюдения и проучвания и са наречени "Сини Зони".
Хората в тези зони имат не само впечатляващо дълъг и пълноценен живот, но и изумително нисък процент на автоимунни, ракови, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Впечатляващо рядка е проявата и на болести като Алцхамер и деменция. Възрастните хора от Сините Зони се радват на бодрост, пъргавина, завидно либидо, превъзходна памет, чувство за хумор, добро зрение, здрави зъби, силна костна система и жилава мускулатура.
Събраните данни показват, че във всички тези места хората се хранят предимно с цели растителни продукти.
Лома Линда
Бобовите като основа в храненето на столетниците
Храненето в Окинава
По колко калории дневно приемат дългогодишно здравите столетници?
Въпреки високата си физическа активност, дълголетниците от Абхазия, Окинава, Вилакабамба, Китай, Корея, Хунза и т. н. приемат много по-малко калории, отколкото хората от индустриално развитие страни. Дълголетните мъже консумират около 1900 калории дневно. Сравнете това с близо 2700-те калории, които приема средно статистическия мъж в развитите страни!
И въпреки (или заради) това хората с нискокалорично високовъглехидратно хранене са по-здрави, активни и живеят по-дълго. Без хранителни добавки, скъпи пакетирани "супер храни" и протеини на прах.
Имам ИР/диабетик съм, а НК-ВВХ предполага прием основно на въглехидратни храни. Това не е ли опасно?
Причината за ИР и диабет II е, че вътреклетъчната мазнина пречи на инсулина да постъпи в клетката, … ата резистентност. Лесната достъпност на разпознаваемите от организма хранителни вещества, идващи от растителни продукти подпомага работата и увеличава броя на митохондриите. Те, от своя страна, водят до изчистването на вътреклетъчната мазнина от мускулните клетки, блокираща притока на инсулин (илюстрация на д-р Нийл Барнард).
При диабет е препоръчително да заместите зърнените продукти с бобови, а обикновените картофи - със сладки или ямс. В някои случаи се налага да се спре изцяло консумацията на картофи и основният източник на скорбяла да станат бобовите.
Нека подчертаем още веднъж: има разлика в начина, по който човешкият организъм реагира на из … ете и зеленчуците.
Защо организмът ми би се чувствал така добре при основен калориен прием от въглехидрати?
С други думи, захарите са били използвани като източник на енергия много по-продължително и от много повече (известни нам) форми на живот, отколкото, да кажем, мазнините. Това прави въглехидратите по-естествен, лесно разпознаваем, обработваем от организма и предпочитан от консуматора калориен източник.
В продължение на над 65 милиона години приматите са еволюирали така, че да ползват захарите като лесни и бързи източници на енергия. Разбира се, през по-голямата част от времето тази захар е постъпвала в организма на примата чрез консумацията на растения. Затова телата на приматите, в това число и на човека, са се специализирали в разпознаването, извличането и обработката на захар и хранителни вещества именно от плодове, зеленчуци и зеленолистни.
Огромното предимство на едрите примати е способността им да се приспособяват, за да оцеляват при различни условия. Човекът е особено талантлив в това отношние. В процеса на приспособяване, примитивните хора са започнали да ядат мърша и да ловят насекоми и дребни животни, а след това се научили да използват оръжия за лов и риболов. Колкото по-далеч от екватора живеели хората, толкова по-голям процент се падал на енергията и хранителните елементи от животински произход.
Въпреки това, следвайки правилото за избор на пътя с най-малко съпротивление, организмът ни естествено търси източници на въглехидрати. Вместо да се страхуваме от природно обусловената си пристрастеност си към захарите, можем да се възползваме от нея, като дадем на тялото си това, което иска, но в естествената му форма: от цели растителни хранителни продукти.
А възможно ли е хората да оцеляват, ако основният им източник на калории са животинските мазнини и белтъчини?
Защо човешкият организъм приема с такова нежелание мазнините и животинския протеин като основен източник на калории?
Затова, въпреки че ВМ-НВХ може да облекчи състояния като ИР, диабет и затлъстяване, нито една от дълголетно здравите групи хора не използва (животински) мазнини и белтъчини като основен източник на калории.
Защо тялото ни реагира по различен начин на рафинираните захари?
Това означава, че от чисто еволюционна гледна точка, приматите (в лицето на човека) са имали достъп до рафинирана захар само през 0.0026153846153846% от историята си! Естествено, че организмът ни няма да може да я разпознава и обработва правилно. Естествено, че рафинираните захари ще водят до стрес и заболявания. Та организмът ни не е устроен да се справя с подобни продукти!
Имам нужда да изгоря излишни телесни мазнини. Как НК-ВВХ може да помогне, щом основният източник на калории е от въглехидрати?
Нещо повече - фактът, че в естествената си форма растителните храни са с висока хранителна плътност (високо съдържание на хранителни вещества при ниска калоричност) води до това, че може да се яде "на корем", и пак да се постигне и поддържа оптимална физическа форма - когато получава правилните хранителни вещества, тялото естествено се стреми към нея.
По какъв начин НК-ВВХ влияние на акне, храносмилане и артериална плака?
Повишният прием на целулоза подпомага правилната фукнция на стомашно-чревния тракт.
Спортувам редовно. Няма ли мускулите ми да се стопят, да загубя издържливост и сила, а тренировките ми да станат неефективни при такъв ограничен прием на белтъчини?
Ако пък се притеснявате за издържливостта си, вижте какъв е основният източник на калории за кенийските календжин и мексиканските тарахумара бегачи на дълги разстояния:
Двамата най-възрастни бегачи, Хидекичи Миязаки (105 годишен спринтьор) и Фауджа Сингх (104 годишен маратонец) също се хранят основно с растителни продукти.
Притеснявам се, че на НК-ВВХ ще се повиши количеството на пестицидите, които ще приемам, а не мога да си позволя да купувам само био храни. Какво да правя?
Ами фитоестрогените в соята?
Ако теорията за фитоестрогените беше вярна, тогава японките и китайките щяха да са с най-голямата гръдна обиколка, а мъжете японци и китайци щяха до крак да имат moobs (мици).
Какви суплементи и супер храни ще са ми нужни?
През зимните месеци, когато слънчевата светлина е по-малко, можете да приемате допълнително вит. D.
Ако не ядете риба, пийте ниски дози DHA, която се продава и под формата на веган добавка (извлек от водорасли).
При пълноценно НК-ВВХ, всички останали "супер храни" и "чудодейни" суплементи са излишни за човек без хронични или автоимунни заболявания.
А няма ли нивото ми на HDL да се понижи твърде много?
Ниското ниво на холестерола не е опасно, както се твърди. Столетниците в Абхазия поддържат общо ниво на холестерл от 98 мг/дл (2,5 ммол/л), а са във великолепно здраве и физическа форма, въпреки изключително напредналата си възраст.
Вече съм на 20/30/40/50 години, живея в градска среда, а работата ми е свързана със стрес. Какъв е смисълът да преминавам към НК-ВВХ сега?
А нима стареенето и здравето не са само въпрос на гени?
Разбира се, че гените играят роля, но (изключение правят генетичните заболявания, разбира се) не толкова голяма, колкото сме свикнали да мислим.
Според един от най-изтъкнатите специалисти по геронтология, д-р Джон Роу, "с редки изключения само 30% от физическото стареене е заради гените ... и колкото повече остаряваме, толкова по-малка важност имат те."
Доказателство е и контрастът между здравето на столетниците и на младото поколение в Окинава.
Американската военна база е довела след себе си и типичната американска кухня на удобството: заведения за бързо хранене, полуфабрикати, подсладени газирани напитки и консервирани храни. Никъде другаде в Япония няма такава голяма концентрация на ресторанти за хамбургери, а Окинава държи първото в света място по консумация на обработени и консервирани меса.
Успоредно с това се е увеличила и консумацията на рафинирани захари, масла и продукти от бяло брашно.
Какъв е резултатът? За цяла Япония, младите жители на Окинава са с най-висок процент на затлъстяване, ССЗ и риск от преждевременна смърт.
Същите гени, същата среда.
От какво значение за дълголетното здраве е средата на живот?
Изводът, до който са стигнали медицинските екипи, изследвали и проучвали храненето и здравето на голямо множество от най-дълголетните хора, е следният:
"Никога досега в историята на хранителните изследвания резултатите не са били толкова ясни и постоянни: хранене, което е високо на (нерафинирани) въглехидрати, ниско на калории и е основано на растителни продукти, е най-полезно за дългосрочното здраве. В това вече няма никакво съмнение, независимо от написаното в книгите, защитаващи нисковъглехидратното и високопротеиново хранене."
Какво друго да правя, за да бъда дълголетно здрав(а)?
Смисъл на живота. Nамирането на смисъл на живота в личен план дава възможност за поставяне на цели, за постигането им и за изграждане на силна воля за живот. Така човек е склонен да търси, предприема и осъществява промени, които водят до самоусъвършенстване както в личен (интелектуално, психически и физически), така и в обществен план (взаимоотношения, професия, социална дейност и интеграция). А това са все фактори, които увеличават продължителността и качеството на живота.
Контрол на стреса Mедитативните техники, били те религиозно обвързани или не, повлияват положително теломерно обвързаното клетъчно стареене дори при хора в напреднала възраст.
Спорт Oсвен, че помага за освобождаване на стреса, за контрол на теглото и за цялостна по-добра физическа форма, спортът дава добри отражения върху сърдечно-съдовата система (намаляване на периферната активност) и има положителен метаболитен ефект (намаляване на инсулиновата резистентност и подобряване на липидния профил).
Обществен живот Редовните срещи с приятели, приятните събирания с нови и непознати хора, поддържането на топли семейни и роднински отношения са все фактори, които са от полза за здравето.
Преминаването към НК-ВВХ гарантира ли ми, че ще бъда столетник?
В края на краищата
Целта е да изживеем пълноценно времето, което ни е отредено.
Материали на английски:
Разкази за постигнат успех (на английски):
При създаването на темата са използвани и следните материали (на английски):
- Healthy at 100: The Scientifically Proven Secrets of the World … est-Lived Peoples
- The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever … Long-term Health
- The Blue Zones, Second Edition: 9 Lessons for Living Longer From … Lived the Longest
- The End of Dieting: How to Live for Life
- The 80/10/10 Diet
- Whole: Rethinking the Science of Nutrition
- The Wonderful World Within You
- Dr. Neal Barnard's Program for Reversing Diabetes: The Scie … tes without Drugs
- The End of Diabetes: The Eat to Live Plan to Prevent and Reverse Diabetes
- Proteinaholic: How Our Obsession with Meat Is Killing Us and Wha … e Can Do About It
- How Not to Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prev … d Reverse Disease
- Power Foods for the Brain: An Effective 3-Step Plan to Protect Y … gthen Your Memory
- Power Foods for the Brain: An Effective 3-Step Plan to Protect Y … gthen Your Memory
- Prevent and Reverse Heart Disease: The Revolutionary, Scientific … rition-Based Cure
- Disease-Proof: The Remarkable Truth About What Makes Us Well
- Thinking, Fast and Slow
- Cosmos: A Spacetime Odyssey