Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 146 912
  • 758
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 302
Такам, да ви споделя какво се случи при нас. Имах смелост да не спазя инструкцията до край и сложих само нарязано на ситно парчета от свински бут. В следствие на което консистенцията не беше перфектна, малко твърдо и някой места са останали дупчици. На сол може би една идея повече ми трябва (пак моя грешка). Имах лек проблем с варенето докато улуча степента на котлона и  не ми се получи съвсем розовия цвят, които съм гледала на снимките в другите теми. Като цяло резултатът е много добър и не се разпада на парчета, не е тричаво, вкусът е на шунка Simple Smile Вкъщи се одобри, ще продължавам да правя, докато постигна перфектния резултат.

За шунка от цяло парче месо четох по-напред, че се инжектира със солен разтвор и така се вари...но забравих, кой беше споделил рецептата...

# 46
  • Мнения: 35 965
Блис, в края на миналата тема или в началото на тази имаш доста подробно описание на шунка от цяло парче месо.

Нелинцето, моите шунки са все сивкави  Grinning

# 47
  • Мнения: X
Благодаря за ориентацията! Ще погледна.

# 48
  • Мнения: 2 152
Блис, в края на миналата тема или в началото на тази имаш доста подробно описание на шунка от цяло парче месо.

Нелинцето, моите шунки са все сивкави  Grinning

Бубанка, колко захар слагаш в месото? Цветът се запазва от захарта или пък от малко алкохол.
За да ти стават сиви, значи по някакъв начин, се окислява месото ти при зреенето и след това...

# 49
  • Мнения: 2 298
Здравейте,

Не ви следя много изкъсо и ще си позволя да задам един въпрос. Макар да погледнах рецептите не успях да намеря дали някой се е пробвал с цяло парче месо. Моят шунковар е на Тескома. Имам малко хубаво свинско контра филе. Иска ми се да пробвам дали може да се получи нещо подобно на варените филета по магазините. Някой дали е правил, пробвал или поне виждал рецепта за такова нещо?
Ето това РОЛЕ от свински бут.  Peace

Правихме и Домашна шунка на Бон Апети, но определено не е нашата рецепта. Доста солена се получи и същевременно сладникава от подправките. Пък и едно дълго чакане падна.  Naughty

# 50
  • Мнения: 2 152
Здравейте,

не успях да намеря дали някой се е пробвал с цяло парче месо. Моят шунковар е на Тескома. Имам малко хубаво свинско контра филе.

Ето това РОЛЕ от свински бут.  Peace

Правихме и Домашна шунка на Бон Апети, но определено не е нашата рецепта. Доста солена се получи и същевременно сладникава от подправките. Пък и едно дълго чакане падна.  Naughty


пропуснал съм въпроса, но ето тука съм правил

шунка от контрафиле

само печенето след това може да се прескочи, че при мене стана доста суха, както описах...

# 51
  • Мнения: X
Благодаря ви. Ще напрая и ще дам отзиви.  bouquet

# 52
  • Мнения: 12
много благодаря! В крайна сметка, щом разликата е само в материала, повече клоня към стоманения.

# 53
  • Мнения: 12
само на стоманения не виждам да има включен термометър. Така ли е или греша?

http://www.amazon.co.uk/Kitchen-PRESSURE-COOKER-Cookers-Stainles … mp;tag=bgma03c-21

# 54
  • Пловдив
  • Мнения: 786
Здравейте, отдавна надничам в темата, все не се решавах, но ето, че дойде време да пробвам и аз да направя шунка. Нямам шунковар, смятам да действам в крок пота. Спрях се на рецептата на дядо Хаджия за пилешка шунка.
Но имам въпрос за изходните продукти- пилешки гърди и пилешки бутчета. И от двете имам домашни, но замразени във фризера. Добра идея ли е да ги размразя и да действам с тях или да купувам безизвестни от магазинната мрежа?

# 55
  • Мнения: 2 152

Но имам въпрос за изходните продукти- пилешки гърди и пилешки бутчета. И от двете имам домашни, но замразени във фризера. Добра идея ли е да ги размразя и да действам с тях или да купувам безизвестни от магазинната мрежа?

никакъв проблем - размразявай и действай, ще чакаме резултата

# 56
  • Пловдив
  • Мнения: 786
Батето, благодаря за бързия отговор. Ще споделя непременно. Първо ще пробвам с половин доза.

Един въпрос към Иланг Иланг- вместо консервна кутия, дали мога да ползвам метална кутия от кафе тип Illy:
http://shop.illy-bg.com/media/catalog/product/cache/1/image/265x … 95/1/2/12_2_1.jpg

# 57
  • София
  • Мнения: 302
аз правих пак Simple Smile доволна съм много от резултата, само че остава един по силен вкус на месо...хаха логично де нали е от истинско месо без е-та, м-та и т.н. Вие какви подправки слагате че да го притъпя малко?

# 58
  • София
  • Мнения: 7 875

Но имам въпрос за изходните продукти- пилешки гърди и пилешки бутчета. И от двете имам домашни, но замразени във фризера. Добра идея ли е да ги размразя и да действам с тях или да купувам безизвестни от магазинната мрежа?

никакъв проблем - размразявай и действай, ще чакаме резултата

Не размразявай обаче изцяло. Месото трябва да е силно охладено!

# 59
  • Пловдив
  • Мнения: 786
Дядо Хаджия, благодаря и за твоето включване. Месото се размразява в момента. Гърдите ще успея да ги нарежа и полузамръзнали, бутчето ще видя как ще го обезкостя. Добра идея ли е при смилането на бутчето в робота да сложа и подправките и прясното мляко или ще стане много пихтиеста сместта така с прясното мляко смляна?

Общи условия

Активация на акаунт